Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Autor |
Wiadomość |
ogrex
rowerzysta
Moto: SV 650S 2001'
|
biegi
Witam, jak kupowalem SVke biegi chodzily bardzo ladnie i delikatnie, ale bylo zimno. dzisiaj po przejazdzce zauwazylem ze jak jest goraco i moto troszke sobie po zapierdziela (czyli sie dobrze nagrzeje) to mam problemy z wrzucaniem biegow, strasznie ciezko wchodza. na dodtaek jak wrzuce 1 a mimo ze mam wcisniete sprzeglo to moto mi delikatnie ciagnie to przodu i musze go trzymac. probowalem podciagnac linke to wtedy czuje ze sprzeglo sie slizga jak wchodze na obroty. dodam ze wczoraj jak bylo zimno i po zakupie wracalem do domu w nocy to tego nei bylo, dopiero dzisiaj jak wyszlo slonce a moto troszge zapierdzielalo. czy moze to byc wina zlego oleju? gosc mowil ze olej ostatnio wymienil, ale sadze ze sciemnial, filtr oleju z wygladu rowniez daje do zrozumienia ze jzu nadeszla jego pora.
czy moje problemy moga byc zwiazane z olejem wlasnie? jak tak to jaki nalac? silnik pracuje bardzo ladnie a przebiegu ma 104tysiace. wiem ze problem olejowy byl jzu poruszany napewno nei raz, no ale doradzcie cos. do kawy naame motula 5100 10w40, czy tutaj taki sam? aha i ile wchodzi do silnika? bo jeszcze nie scviagnalem sobie seriwsowki.
z gory dziekuje
|
16 lip 2012, o 13:29 |
|
|
kaziu14-14
motocyklista
Dołączył(a): 22 wrz 2011, o 14:28 Posty: 188 Lokalizacja: Gniezno
Moto: sv650n k5
|
Re: biegi
przy tym przebiegu bym obstawił sprężynki na sprzegle ;D pozdro
|
16 lip 2012, o 15:27 |
|
|
Owca007
spamOWCA
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 10:38 Posty: 7686 Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
Moto: BMW + szpera :)
|
Też stawiałbym na to, że sprzęgło się kończy.
_________________ Jak czegoś dusz pragnie to gg 1487770
|
16 lip 2012, o 16:59 |
|
|
jaco1509
chef master
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 07:59 Posty: 1008 Lokalizacja: Pruszków
Moto: ntv650
|
Podobny objaw miałem w dr600, gdzie były wymienione sprężynki i tarcze cierne, a winne były powichrowane:) metalowe przekładki, więc nie zapomnij ich sprawdzić.
_________________ GG:6047566 SV650K2----> CBR 929 Y
|
16 lip 2012, o 17:08 |
|
|
ogrex
rowerzysta
|
czyli mowicie ze to nei bedzie wina oleju, ale dlaczego wczoraj bylo wszytsko super i dzisiaj z rana tez, dopoki chwile nei pojezdzilem. zaloze sie ze teraz jak pojde i bede sie chcial przejechac to dalej bedzie gitara, dopoki sie nei zagrzeje juz tak dobrze i olej sie delikatnie nie rozrzedzi. a jak sprawdzic to sprzeglo? komary i simsony rozbieralem w moim kawasaki tez sam robilem luzy zaworowe i synchronizacje gaznikow, ogolnie jakies pojecie mam jesli chodzi o mechanike, poniewqac handluje autami i w miare mozliwosci sam usuwam usterki w gratach. oczywiscie zdaje sobie sprawe ze motocykl to nie auto, no ale.... spuszczam olej i co dalej mam zrobic zeby rzucic okiem na sprzeglo? jak rozpoznam ze to czy to bedzie do zrobienia czy tez wymiany? a mam jeszcze pytanie z innej beczki, mianowicie chodzi mi o kontrolke rezerwy. po przekreceniu stacyjki zaswieca sie i gasnie, ale dzisiaj mialem jzu malo oktanu i chcialem zobaczyc czy dziala i kiedy sie zaswieci. no i ku mojemu zdziwieniu gdy jzu wracalem z przejazdzki to doslownie pod moim domem skonczylo sie paliwo i dopiero wtedy kontrolkazaczela mrugac.... ile mniej wiecej powinno byc paliwa zeby kontrolka sie zapalila? co sie moze dziac ze nei swiecila sie gdy jzu zblizalo sie do konca?
|
16 lip 2012, o 19:03 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
Nie musisz spuszczać oleju, żeby skontrolować sprzęgło. Stawiasz moto na stopce bocznej, odkręcasz plastikowy okrągły dekiel i masz dostęp.
|
16 lip 2012, o 20:34 |
|
|
misiuto
SV Rider
Dołączył(a): 15 sie 2011, o 20:33 Posty: 338 Lokalizacja: Krk NH
Moto: SV650S 1999
|
Tu masz wszystko opisane jeśli chodzi o rezerwę: viewtopic.php?f=24&t=3837&start=40
16 lip 2012, o 21:39 |
|
|
ogrex
rowerzysta
|
dzieki za link o kontrolce, jutro sie tym zajme. razem z motorem wydarlem od poprzedniego wlasciciela taki fajny podnosnik na klkach pod tylne kolo, tak ze wygodniej niz na stopce bocznej ale bajka z tym. odkrecilem ten dekielek, dostalem sie do slimaka, poluzowalem kontre i sprawdzilem czy jest popuszczone na 1/4 obrotu -no i bylo, wszystko jest dobrze usatwione przy slimaku. gdy stal na podnosniku moglem sprawdzac jak sie zachowuje moto gdy wcisne sprzeglo i wlacze bieg, no i wychodzi na to ze raz jest w porzadku za chwile jzu nie -czyli ze raz ciagnie sprzeglo raz jest cacy, jak mu sie podoba. jaco1509 napisal ze u neigo winne byly przekladki. czyli ze moze byc taka opcja iz sa pofalowane i jak za ktoryms razem puszcze sprzeglo i sie tak uloza ze beda uwypukleniami do siebie i wtedy sprzeglo przy wcisnietym ciagnie, a jak sie spasuje jedna d o drugiej to jest git, i tak w kolko raz sie uloza dobrze raz zle, wszytsko przez to ze sa powygianane? jezeli to mogloby byc to, to trzeba wydrzec sprzeglo i sprawdzic. nie jest to trudne? wyciagniecie sprzegla?
Ostatnio edytowano 17 lip 2012, o 06:41 przez ogrex, łącznie edytowano 1 raz
|
17 lip 2012, o 00:18 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Ściągnij sobie serwisówkę, linki są na forum. Tam masz opisane krok po kroku jak wyjąć sprzęgło, co mierzyć, jak mierzyć, jakie są limity dla poszczególnych wartości (grubość tarcz, pofalowanie przekładek, długość sprężyn). Robota jest prosta, dziecko by sobie poradziło, jak dłubałeś już przy motocyklach to bez problemu dasz radę Nie trzeba żadnych specjalnych narzędzi poza kluczem sztorcowym 8mm, 10mm. Przydałaby się też suwmiarka i szczelinomierz No i najlepiej klucz dynamometryczny do skręcenia wszystkiego z odpowiednimi momentami.
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
17 lip 2012, o 01:00 |
|
|
ogrex
rowerzysta
|
sprawdzam rezystancje tych termistorow i wychodzi mi niby na 20k ze jeden ma 3.3 pomnozone razy 1000 daje nam 3300ohm, drugi zas 4.1 czyli 4100ohm. niby maja miec 1000ohm +/- 300. nie wiem czy dobrze robie pomiar. chyba tak, to czyli obydwa termistory bylyby do wymiany? hmmm.
pytanie mam jeszcze czy aby looknac do sprzegla musze spuscic olej? czy wystarczy zeby stal na bocznej stopce?
|
17 lip 2012, o 18:22 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Wystarczy postawić na bocznej nóżce i możesz bez problemu odkręcić okrągłą pokrywę sprzęgła, olej będzie niżej
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
17 lip 2012, o 20:12 |
|
|
ogrex
rowerzysta
|
dziei kolego, ale zanim napisales to ja jzu siedzialem w garazu i zaryzykowałem.patrze na oczko po ostawieniu na stopce i widze ze olej ucieka gdzies gleboko, odkrecilem dekielek i jak sie okazalo nic nei polecialo o-ring byl dobry. wyciagnalem wsyztskie tarcze oprocz tej ostatniej taie grubej z jakims czyms zielonym na kilku koncach. posprwadzale i niby wszystko jest ok, tarcze dobre a po polozeniu na szybie kazdej z osobna przekladki, nie wygladalo jakoby ktoras byla zwichrowana. wiec koledzy po mieszalem ich kolejnosc (tarcz rowniez) i po obracalem w druga strone, poskladalem sprzeglo i ku mojemu zdziwieniu jak wyjechalem na probe zeby zrobic kolko po okolicy, to tak mi sie spodobalo -ze dopiero do domu dotarlem biegi wchodza jak malina, sprzeglo nie ciagnie -zobaczymy jak dlugo to potrwa, poki co zrobilem dzisija okolo 60km i nic sie nei zminilo teraz jeszcze tylko olej w lagach i bedzie rewelacja. co do termistorów, ktoś cos podpowie?
|
18 lip 2012, o 00:21 |
|
|
Grzybu
motocyklista
Dołączył(a): 5 kwi 2012, o 00:25 Posty: 146 Lokalizacja: Es igrek ce ó wu
Moto: sv 650 N 2006r.
|
A przekładki nie miały fioletowych nalotów?
Czasem jak sa przegrzane to krzywią się dopiero po nagrzaniu i dlatego moto ciągnie po rozgrzaniu. No ale jak się udało to gratki.
_________________ Ewolucja: > Jawa 50 Sport > Iż350 (1963)> Kawasaki Z550(83)> CBR1000F(93)>GSXR750(96)>SV650N(k6) sv galeria - może sprzedam...
|
18 lip 2012, o 08:58 |
|
|
Owca007
spamOWCA
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 10:38 Posty: 7686 Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
Moto: BMW + szpera :)
|
Mam rozumieć, że pomierzyłeś suwmiarka tarcze sprężyny i wszystko było w normie? Czy rozłożyłeś i złożyłeś inaczej .
_________________ Jak czegoś dusz pragnie to gg 1487770
|
18 lip 2012, o 10:06 |
|
|
ogrex
rowerzysta
|
nic nie mierzyłem, nigdy nei odczulem slizgania sprzegla, wiec po dokladnym wzrokowym przegladzie kazdej tarczy z osobna, sprezynek tych z wierzchu (wszytskie jednakowa wykosc mialy) i tak samo przekladki (ktore dodatkowo sprawdzalem na szybie z obu stron) doszedlem do wniosku ze tarcze sprzegla sa w porzadku, a te przekladki to nie wiem -musialy to byc bardzo minimalne zwichrowania nie zauwazalne golym okiem (przekladki nie mialy zadnego naloty, czy tyz zmienionego koloru, wygladaly na oko jak nowe ), lecz tak w polaczeniu kilku tych przekladek ktore sie jakos ulozyly w pewien sposob robilo pewnie jedno wielkie zwichrowanie (troche to haotycznie napisalem). pomyslalem poodwracam i pomieszam jak sie tylko da, zobaczymy co bedzie... no i co, teraz zdam relacje, po przejezdzeniu okolo 3 godzin od rana az do teraz, szukania termistorow (nie udane, zamowie chyba na allegro), zamawiania w agencji reklamowej naklejek na dolny płóg i dobrania do niego koloru (sam lakieruje wiec ta naklejka na płóg to bedzie poprosu ten znaczek S jak w nowych suzukach na baku, ktory dam pod klar). Na sloncu, w korkach no i zero jakiegos nieprzyjemnego odczucia z uzywaniem sprzegla i biegow, jest poprostu cacy <happy> wchodza leciutko, bez uderzenia, zbijanie leiutko, szukanie luzu na postoju -zaden problem. ciekawy zabieg przeprowadzilem, zastanawiam sie ile to wytrzyma -a moze byc i tak ze juz poprostu bedzie dobrze zastalo mi tylko zrobienie rezerwy i pomalowanie płógu zastanawiam sie czy nakleic tez taki sam maly znaczek S z przodu czaszy pomiedzy swiatlami pod napisem suzuki, dokladnie w tym miejscu nie bedzie wiocha?
|
18 lip 2012, o 12:11 |
|
|
rank1
motocyklista
Dołączył(a): 30 mar 2012, o 13:37 Posty: 172 Lokalizacja: Leszno
Moto: SV1000s 2005
|
wg mnie będzie wiocha do sześcianu... lepiej tego nie rób bo chłopaki cię usuną z forum:) Jak potrzebowałbyś naklejki obojętnie jakie nawet jakieś własne projekty i widzimisie daj znać.
|
18 lip 2012, o 13:02 |
|
|
ogrex
rowerzysta
|
a co bys powiedzial na naklejke na zadupku pod pasazerem na ktorej napis brzmialby "V-Tvin", przy uzyciu jakiejs w miare podobnej czcionki do napisu "SV 650" z przedniej czaszy?
|
18 lip 2012, o 15:37 |
|
|
rank1
motocyklista
Dołączył(a): 30 mar 2012, o 13:37 Posty: 172 Lokalizacja: Leszno
Moto: SV1000s 2005
|
zadupek bym zostawił ale na pługu jak najbardziej by pasowało
|
18 lip 2012, o 16:36 |
|
|
misiuto
SV Rider
Dołączył(a): 15 sie 2011, o 20:33 Posty: 338 Lokalizacja: Krk NH
Moto: SV650S 1999
|
Ja kupowałem w Rzeszowie po 8 zyla za sztukę:) Po założeniu nowych aż się zdziwiłem bo coś mi zaczęło mrugać na desce REZERWIREN Jak będziesz lutował kabelki to pamiętaj, żeby ich nie pomieszać w celu zachowania kolejności objawów ---> mruganie ---> świecenie ciągłe Pzdr
18 lip 2012, o 20:57 |
|
|
Raval
rowerzysta
Dołączył(a): 14 kwi 2012, o 18:18 Posty: 41 Lokalizacja: Rzeszów
Moto: SV650N 2000
|
Zgadza się w Rzeszowie obok Tesco jest sklep gdzie sprzedają termistory do lanosa po 8zł. Mają je (albo przynajmniej mieli 2 miesiące temu) również w ofercie na allegro. Sklep się jakoś fox-cośtam nazywa. Jak znajdziesz możesz śmiało zamawiać i zakładać, przetestowane i sprawdzone.
A co do migania, to u mnie takie coś nie występuje. Od razu się zaświeca kontrolka rezerwy.
Pozdrawiam
|
19 lip 2012, o 01:29 |
|
|