Ostrzeżenie przed tłokami wossnera
Czyli krótka historia jak to można zostać wydymanym
Mój kolega zapragnął wzmocnić swój silnik, w tym celu m.in. kupił u
www.wossner.pl komplet czterech tłoków doprężających (z grubszym denkiem, zwiększające kompresję). Zapłacił jakieś 2500zł, tłoki oczywiście dedykowane do jego silnika. Przeszlifował cylindry, chciał złożyć wszystko do kupy no i coś nie gra. Sworznie w nowych tłokach mają ok. 25mm, podczas gdy oryginalne sworznie w fabrycznych tłokach miały 20mm
Oczywiste jest więc, że nowych sworzni nie da się zmontować z fabrycznymi korbowodami. Złożył reklamację, licząc, że omyłkowo dostał tłoki dedykowane do czegoś innego i że zostaną wymienione na nowe. Nic z tych rzeczy
Kolega został poinformowany, że to są tłoki pasujące do jego silnika i właśnie takie mają być. A to że nie pasują do fabrycznych korbowodów, to jego problem. Ale wossner zaproponował też rozwiązanie - można u nich dokupić również nowe korbowody z główką 25mm, pasujące do tłoków. Koszt korbowodów do jedyne 5000zł
Oczywiście mój kolega nie zdecydował się na to rozwiązanie, raz że nie potrzebuje nowych korbowodów, dwa że pewnie za chwilę okazałoby się, że nowe korbowody nie pasują do wału korbowego, ale pewnie wtedy zaproponowano by mu i nowy wał za jakąś chorą kasę
Sprawa zaraz wyląduje lub już wylądowała w sądzie. Mam nadzieję, że historia odbije się głośnym echem i polskie przedstawicielstwo wossnera dostanie taką reklamę, na jaką sobie zapracowało