Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Schemat wyświetlacza biegów
Autor |
Wiadomość |
Rikimaru
motocyklista
Dołączył(a): 21 wrz 2012, o 17:54 Posty: 132 Lokalizacja: Elbląg
Moto: Było SV650S K9
|
Schemat wyświetlacza biegów
Witam czytałem tematy na temat wyświetlacza biegów, ale nie znalazłem schematu aby zrobić całość.
A więc jeśli ktoś ma schemat to proszę o niego, aby pasował do mojego motoru.
Czytałem tematy ale jest ich parę i mają ponad 15 stron a nie ma w nich dokładnego schematu.
Mam znajomego elektronika, to by mi zrobił taki wyświetlacz ale musi mieć dokładny schemat.
Nadmienię, że chciałbym również założyć aTRE, żeby pasowało z w/w wyświetlaczem i tu też moja prośba o schemat.
_________________ Los się musi odmienić
|
3 paź 2012, o 18:04 |
|
|
bula87
SV Rider
Dołączył(a): 1 cze 2012, o 11:06 Posty: 547 Lokalizacja: Barcelona
Moto: Piaggio Liberty ;)
|
Re: Schemat wyświetlacza biegów
Czy ktoś udostępni schemat to nie wiem ale raczej wszyscy sprzedają swoje projekty wiec może być z tym ciężko. Ale do wersji wtryskowej to wyświetlacz biegów działa na zasadzie pomiaru napięcia na kablu od czujnika biegu. Wartości napięć są w manualu wiec ogólna zasada jest prosta, z wejścia przetwornika analogowo-cyfrowego robimy woltomierz, w procku dajemy tablice napiec, do tego kalibracja i wyświetlacz, i tyle... Przynajmniej z tego co swojego czasu wyczytałem w necie.
_________________ Maszyna: Suzuki SV650 N K3
|
13 sty 2013, o 14:40 |
|
|
davidos
rowerzysta
Moto: szukam
|
Re: Schemat wyświetlacza biegów
Skoro masz znajomego elektronika to niech zaprojektuje Ci to. Wątpię w to, żeby ktoś udostępnił schemat ze swojego projektu, który sprzedaje. Każdy wolałby sam taniej zrobić. Co do samego wyświetlacza to w wersji wtryskowej jest to prostsze niż mogłoby się wydawać. Fakt kilka poprawek w kodzie pewnie trzeba by nanieść, ale jeden AVR, obsługa ADC w przerwaniu, a w pętli głównej wyświetlacza LED. Kwestia zminimalizowania też nie jest problemem, bo można np. mege8 w smd pod wyświetlacz wpakować i po krzyku. Powiedz koledze jak to ma działać i niech stanie przed wyzwaniem. W necie (być może nawet tu na forum) można znaleźć wypisane napięcia z czujnika dla każdego biegu.
|
14 sty 2013, o 04:29 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|