Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 13 kwi 2025, o 22:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Przeróbka przerywacza do LED 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: SV650A 2016
Post Przeróbka przerywacza do LED
Witam.
Zakupiłem do motocykla kierunkowskazy LED oraz przerywacz (który okazał się chyba nie do LEDowych kierunkowskazów). Każdy kierunkowskaz posiada 12 diod led.

Mianowicie. Na oryginalnym przerywaczu (2 piny) z kierunkami LED po włączeniu kierunkowskazów mrugają szybko obie strony.

Po włożeniu zakupionego przerywacza (ma sygnał akustyczny) i włączeniu kierunków słychać ciągły sygnał oraz kierunkowskazy nie migają, a świecą światłem ciągłym do tego słabszym. Kiedy wepnę równolegle obojętnie, w który kierunkowskaz zwykłą żarówkę 21W to wtedy mrugają normalnie.

Rozrysowałem schemat tego przerywacza. Co w nim dodać i gdzie lub zmienić aby wszystko było tak jak powinno?
Z chęcią pozbył bym się też głośniczka. Kiedy go wylutowałem to kierunkowskazy jak wyżej świeciły światłem ciągłym ale już ledwo widocznym.

Obrazek

19 kwi 2013, o 20:01
rowerzysta

Moto: SV650S 2000
Post Re: Przeróbka przerywacza do LED
Schemat dosyć nieczytelny. Tak na przyszłość wyższy potencjał rysuje się na górze, niższy na dole. Sygnały przepływają z lewej do prawej strony.
Co oznaczają linie przerywane? Co to za element A? + i - oznacza podłączenie akumulatora czy kierunkowskazów? B to tranzystor tak? Gdzie podłączasz zasilanie i kierunkowskazy?

Wydaje mi się że wpinając żarówkę lub wlutowując głośniczek zmieniasz rezystancję widzianą przez migacz kierunkowskazów i dlatego wydaje mu się że któraś żarówka jest przepalona. Najprostsze co możesz zrobić to zmierzyć jaką rezystancję miały oryginalne żarówki, potem LEDy a następnie wstawić tam równolegle rezystor dużej mocy w celu uzyskania jakiejś tam rezystancji zastępczej. Możesz wtedy pozbyć się również głośniczka, ale dobrze dowiedzieć się co to jest to A na schemacie.

pzdr ;)

22 kwi 2013, o 22:08
SV Rider

Moto: SV650A 2016
Post Re: Przeróbka przerywacza do LED
Więc tak.
Przerywacz wpinany jest na 2 piny (podejrzewam że idzie plus i wychodzi drugą stroną bo jak złącze te kable bez żadnego przerywacza to kierunki palą się na stałe po załączeniu, któregoś z nich). Na przerywaczu jest oznaczenie przy nóżkach + i - więc też tak napisałem.

Linie przerywane to normalne połączenie tylko przerywane narysowałem aby ktoś nie pomyślał, że łączą się z inna ścieżką (wiem już teraz że robi się łuk :P)

Z boku jest legenda co jest co.
B to chyba tranzystor i jest opisane na nim co to co dałem.
To samo A. nie wiem co to ale dałem pełną nazwę jaką ma wyrytą (NEC i coś tam dalej).

22 kwi 2013, o 23:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]