Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Problem z układem elektrycznym
Autor |
Wiadomość |
tadziu
pieszy
Moto: SV650S 2005
|
 Problem z układem elektrycznym
Witam, posiadam suzuki sv650s k5, od ostatniego czasu borykam się z pewnym problemem. Mam akumulator JMT(2 letni), ostatnio szybko zaczął się rozładowywać i coraz częściej musiałem go ładować. Po tygodniu stania w garażu potrafił nie odpalić, po przekręceniu zapłonu zapaliły się światła, ekranik, rozrusznik zaczął kręcić ale bez skutku. Po ponownym doładowaniu odpalił. Sprawdziłem miernikiem, po pełnym ładowaniu miał 12,7V, po włączeniu świateł spadło do 11,5V po uruchomieniu silnika podskoczyło do 14,3V czyli niby normalnie. Jednak po kolejnym tyg stania odpaliłem znów, podjechałem w jedno miejsce, tam na chwilę musiałem zgasić silnik, potem znów odpalił od pyku i pojechałem sobie za miasto jakieś 20 km, znów zgasiłem a po chwili, już w ogóle nie odpalił, silnik nawet nie zakręcił, światła i wszystkie kontrolki normalnie się świeciły a rozrusznik w ogóle nie zakręcił słychać było tylko takie tyrkotanie pod siedzeniem. To chyba regulator napięcia? Odpaliłem go dopiero od auta na kable, dojechałem do domu, naładowałem znów aku i problem pozostał, nic nie kręci rozrusznik tylko tyrkocze i gaśnie ekranik. Bezpieczniki wszystkie mam sprawne, Dajcie znać czy wiecie w czym tkwi problem? Ładowarkę mam Oxford oximiser 900. Z góry dzięki za pomoc.
|
29 maja 2013, o 20:59 |
|
 |
trovao
SV Rider
Moto: GSXR 750 K6
|
 Re: Problem z układem elektrycznym
Mi to wygląda na padniete aku. Najlepiej by było abyś pożyczył od kogoś aku na test.
_________________ Suzuki SV650S K5
|
29 maja 2013, o 21:04 |
|
 |
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
|
Coś może być z nim nie tak skoro ta szybko pada. Ja też mam z tej firmy akumulator, będzie miał już ponad sześć lat a trzyma bardzo dobrze. Przez ostatnie trzy lata to w ogóle akumulator nie był ładowany ponieważ przez ten okres przestał bezczynnie wiec te akumulatory jak już działają to naprawdę długo trzymają napięcie.
_________________ SV 650 S '99/GSX-R 750 K1
www.logo-ratio.pl
|
29 maja 2013, o 21:15 |
|
 |
kaCZi
SV Rider
Dołączył(a): 27 cze 2011, o 14:29 Posty: 1683 Lokalizacja: Toruń
Moto: GSXR k8
|
z tego co słyszałem, to ważne jest żeby sprawdzić napięcie podczas "kręcenia", jeśli spada poniżej 10,5 V to do wymiany. Kolega dobrze piszę, sprawdź aku, najlepiej podjechać do jakiejś firmy sprzedającej - mają mierniki więc pomierzą wszystko (prąd rozruchu itd), powiedz tylko, że zastanawiasz się nad wymianą. U mnie nie ma z tym żadnego problemu i nawet kiedyś koleś mi powiedział, że aku szału nie robi ale nie kupować bo wytrzyma jeszcze rok  Aku może mieć napięcie, a nie ma "siły", żeby odpalić. A akumulator akumulatorowi nierówny i każdy powinien o tym wiedzieć Skoro odpaliłeś na kablach to ja stawiam na baterie
_________________ Moja czarna Perła -> GSX-R 750 K8
|
29 maja 2013, o 21:20 |
|
 |
jacek sv1000
SV Rider
Dołączył(a): 27 sty 2013, o 14:38 Posty: 1183 Lokalizacja: Poznań
Moto: SV1000S 2003
|
Na moje wydojony akumulator.nic innego
_________________ CH owam W szystko D o P lecaka
|
30 maja 2013, o 06:57 |
|
 |
tadziu
pieszy
Moto: SV650S 2005
|
Dzięki za podpowiedzi, chciałem kupić sam akumulator, ale wahałem się i dla pewności podjechałem do serwisu, żeby sprawdzić od razu elektrykę. Faktycznie padnięty akumulator. Mam już nowy i wszystko gra, tyle że zamówili mi trochę inne aku niż dedykowane do sv650. Zamiast ytx-12 pojemność 10Ah, mam landporta ytz12-bs 11Ah, ma wyższy prąd rozruchowy w stosunku do mojego poprzedniego JMT zamiast 150A ma 210A, mam nadzieję, że minimalnie większa pojemność raczej nie zaszkodzi co?
|
5 cze 2013, o 17:02 |
|
 |
jacek sv1000
SV Rider
Dołączył(a): 27 sty 2013, o 14:38 Posty: 1183 Lokalizacja: Poznań
Moto: SV1000S 2003
|
Nie powinno być żadnych problemów.To niewielka różnica
_________________ CH owam W szystko D o P lecaka