Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 17:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Nie działa Licznik i obrotomierz. SV 1000 N 
Autor Wiadomość
motorowerzysta

Moto: SV 1000
Post Nie działa Licznik i obrotomierz. SV 1000 N
Witam, wczoraj myłem moto, licznik zaparował, po umyciu jeździłem, zrobiłem może ze 20km, wszystko było ok, wskazania jak najbardziej ok, dzisiaj odpalam i niestety na wyświetlaczu ciemno, obrotomierz też nie żyje, kontrolka rezerwy (miałem akurat mało paliwa ;) ) oraz ciśnienia oleju nie świecą się , mimo to kontrolki od świateł długich,luzu,migaczy oraz podświetlenia licznika i obrotomierza świecą się, moto odpala. Sprawdziłem wszelakie bezpieczniki wszystkie sprawne i sprawdziłem kostkę od licznika do ECM (komputera) bardzo dokładnie, 8 pinów aby nie miało przejść lecz w zagłębieniu się w schemat były to piny nieistotne tzn idące przez czujnik prędkości, do świateł, czujnika luzu itd... reszta pinów przejście miała, kolejną rzeczą pozostaje mi cały licznik, podmienić z dobrego nie mam jak chyba, że ktoś jest z Ostrowa Wielkopolskiego to flaszkę stawiam za udostępnienie na sprawdzenie z czy to 650 czy 1000, pytam ogólnie, macie jakieś jeszcze pomysły, jakakolwiek diagnoza licznika? kąpiel w wanience ultradźwiękowej ?

Dokładniejszy podgląd problemu w linku
http://www.solidfiles.com/d/7f5b22b38b/ ... 19-543.mp4

19 kwi 2014, o 19:41
SV Rider

Moto: SV 1000N 2004
Post Re: Nie działa Licznik i obrotomierz. SV 1000 N
Spróbuj poruszać kostką i może zadziała. Ja mam tak, że czasami wyświetlacz nie działa, a czasami obrotomierz, ale jak poruszam kostkę to wszystko działa :D

19 kwi 2014, o 21:49
motorowerzysta

Kostka była wielokrotnie sprawdzana, muszę zrzucić cyferblat i wyświetlacz, dojdę do reszty elektroniki i tam jeszcze powalczę z lupą i lutownicą, bynajmniej przelutuje kostkę na płytce bo coś mi się wydawało, że jednak coś się zadziało jak tam grzebałem. ;)

19 kwi 2014, o 22:20
motorowerzysta

Licznik udało mi się uruchomić po poprawie wszystkich przelotek na płytce oraz elementów, tylko funkcjonalność jego jest już pogrzebana, dzieje się tak, że po przekręceniu kluczyka, uruchamia się wyświetlacz, obrotomierz robi test, wskazuje temperaturę, kontrolka ciśnienia oleju i rezerwy się pali - funkcjonuje prawidłowo, jednakże przebieg jest wyzerowany, przy naciśnięciu w przycisk SET nie przełącza przebiegu z ODO na którykolwiek TRIP, jednakże po naciśnięciu dwóch przycisków można ustawić zegar nawigując oba klawiszami, po odpaleniu motocykla obrotomierz nie działa oraz licznik, wadą może być nie prawidłowo zwarty procesor który z objawów wygląda jakby pogubił się "softowo" , przejścia z kostki do czujnika prędkościomierza prawidłowe, czujnik wcześniej funkcjonował, jeśli nawet byłby uszkodzony, to obrotomierz powinien działać ponieważ zbiera sygnał albo cewki albo generatora. Tak dla potomnych napisałem ;)

24 kwi 2014, o 17:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]