Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 06:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Rozrusznik vs. bezpiecznik główny 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: SV650N AD2000
Post Rozrusznik vs. bezpiecznik główny
Od jakiegoś czasu (może od roku) sporadycznie (co kilkadziesiąt odpaleń) występuje u mnie taki oto problem :)

Przekręcam kluczyk - wszystko ładnie: kontrolki się świecą. Przełączam killswicha - nadal ok. Naciskam przycisk rozrusznika - głośne pstryk (jak przeskakująca iskra) w okolicach bezpiecznika głównego lub przekaźnika rozrucznika (ciężko precyzyjnie określić), kontrolki gasną.
Wyłączam kluczyk, poruszam skrzynką bezpiecznika głównego (czasami nawet bez tego), przekręcam kluczyk - kontrolki świecą, wszystko ok. Naciskam przełącznik rozrusznika - powtórka z rozrywki. I czasami tak kilkanaście razy zanim odpali.

Zdarza się to dosyć rzadko, ale i tak jest mega wnerwiające. Co to może być? Bezpiecznik się nie przepala, po takiej akcji mam kilka-kilkanaście dni przerwy. Słabo dokręcone lub zaśniedziałe przewody do skrzynki bezpiecznika? Problem z przekaźnikiem akumulatora? Coś jeszcze innego?

13 paź 2014, o 14:26
SV Rider

Moto: Kawasaki KLX300R
Post Re: Rozrusznik vs. bezpiecznik główny
Wiesz to może być wszystko a elektryka przejebana. Może przekaźnik, może przy skrzyneczce coś nie teges, może styki na aku luźne/brudne, może (nawet) regulator?. Nasmarkaj tam jakiegoś szpraja do konserwacji elektryki, poprzeczyszczaj styki, u mnie też pstrykało pojedyńczym pstrykiem ale jak przekręcałem kluczyk. Ogólnie miałem identyczny problem w GS500 i okazało się że styki przy przekaźniku rozruszki były zaśniedziałe bo to angol był.

Biało-czarno-pomarańczowa pomarańcza - KTM

13 paź 2014, o 16:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]