Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 26 gru 2024, o 23:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Brak reakcji rozrusznika i świecąca się kontrolka FI 
Autor Wiadomość
pieszy

Moto: sv650 04'
Post Brak reakcji rozrusznika i świecąca się kontrolka FI
Witam wszystkich. Opisze problem.
Kupiłem SV 650 04' po szlifie który miał miejsce 4 lata temu, od tego czasu motocykl stał w ciepłym garażu nie dotykany. Po doprowadzeniu ułamanych, w skutek szlifu elementów, do stanu dobrego, zabrałem się dziś za odpalanie. Po podłączeniu do akumulatora i przekręceniu zapłonu motocykl nie reaguje na nacisk przycisku rozrusznika. Nieprzerwanie świeci się kontrolka wtrysku i oleju (jedna sygnalizuje obie usterki). Po złożeniu stopki słychać pracę pompy paliwa przez kilka sekund po czym sama się wyłącza. Stan paliwa, poziomu oleju, napięcia akumulatora, złożenie stopki i czujnika sprzęgła sprawdzone. Stąd pytanie, gdzie szukać przyczyny braku reakcji na uruchamianie silnika?
Ps. Słyszałem że w skutek gleby mógł zostać uszkodzony czujnik uderzeniowy/zderzeniowy, czy coś w tym rodzaju. Czy ma to coś wspólnego z wyżej opisanymi objawami? Pozdrawiam.

14 lip 2016, o 22:46
SV Rider

Moto: sv650n 2004
Post Re: Brak reakcji rozrusznika i świecąca się kontrolka FI
Z tego co kojarze po przebojach z moim czujnikiem to jesli byłby w złej pozycji to nawet pompa paliwa by nie pracowała ale mogę się mylic. Zrób zworkę na kostce diagnostycznej (ta biała) i sprawdź jakie błędy wywala. U mnie błąd -023 oznaczał właśnie problem z czujnikiem przechyłu.

14 lip 2016, o 22:50
pieszy

Jutro zajdę do sv-ki i odczytam błędy. Mam pytanie, czy w razie uszkodzenia tego czujnika jest możliwość wyrzucenia go i odpalenia bez niego?

14 lip 2016, o 22:53
pieszy

Problem rozwiązany. Kontrolka przestała się świecić po wyjęciu i ponownym włożeniu czujnika uderzeniowego a brak reakcji na rozrusznik spowodowany był uszkodzonym czujnikiem sprzęgła. Czujnik zmostkowany na stałe, motocykl chodzi elegancko.

15 lip 2016, o 16:31
pieszy

Moto: SV650 k6
U mnie jest w sumie podobna sytuacja z tym że nie było gleby a garaż chyba nie był taki suchy do końca bo kable pośniedziały. Póki co walczę z kostkami od przełączników bo jest choinka ale również świeci mi się fi i motocykl kręci rozrusznikiem. Jak zewrzeć mam kostkę diagnostyczną żeby odczytać błędy? U mnie ledwo chodzi ten silniczek od sterowania klap w kolektorze, brzęczy jakoś dziwnie jak by był mocno obciążony i nie miał siły na test, czy on powinien jakoś otworzyć się i zamknąć przy zapłonie? U mnie jest teraz tak że jest otwarty w 1/3, włączam zapłon i ruszy się jakoś z milimetr no i wywala fi w tym momencie

15 lip 2016, o 17:10
pieszy

Moto: SV650 k6
No ja już u siebie ogarnąłem kabelki :)

16 lip 2016, o 17:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]