Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 13:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona
Żarówki świateł przednich 
Autor Wiadomość
motocyklista

Post Re: Żarówki świateł
Interesujące, ciekawe jak spisują się na drodze.

22 kwi 2010, o 21:05
SV Rider

Moto: XJ6 Diversion K10
Niestety wszystkie te żarówki które lepiej świecą wytrzymują dużo krócej niż zwykłe, w samochodzie Nightbreakery świeciły mi 3 miesiące i padły...

22 kwi 2010, o 22:31
SV Rider

Moto: różne
Dokładnie, 80% więcej światła przy tej samej mocy i zasilaniu musi skądś się wziąć. Więc żarnik jest cieńszy, mocniej się nagrzewa, ale i szybciej przepala.

22 kwi 2010, o 23:05
Zobacz profil WWW
motocyklista

A mi soczewka do mijania świeci na taki zielonkawy kolor, jakoś nie znalazłem wiec zapytam, jaka jest żarówka w soczewce do mijania, i w 2 lampie do drogowych? Stara sv.

1 maja 2010, o 21:59
przewrotowiec

Moto: 1100xx
Jakie żaróweczki są w Sce >03 postojowe? Muszę coś kupić bo się popaliły a nie wiem jakie, zanim rozbiorę chcę już coś kupić.

Pytanie nr 2:

Jak się sprawują te lustereczka z kierunkami.

13 lip 2010, o 18:05
Zobacz profil WWW
motocyklista

Z przodu w postojówkach są żarówki W5W, o takie: http://images50.fotosik.pl/170/61d26c3af420f19e.jpg

Lusterka z kierunkami to hmmm, fajny bajer, ale widoczność lipnawa. Jak będziesz w niedziele na szkoleniu to sobie pomacasz, ale na samych tych diódkach bałbym sie jeździć :D

13 lip 2010, o 19:07
Mister Apollo

Moto: Z1000
Są bardzo fajne zamienniki W5W na ledach, włącznie ze świecącymi naokoło jak zwykłe żarówki. Przeszukajcie allegro jak wam mało światła.

Z typowymi kierunkami led różnie bywa. Moje homologowane nadają się w sumie tylko do jazdy nocnej, lasoochowe wynalazki mogły by z kolei zastępować słabsze lampy.

13 lip 2010, o 20:19
przewrotowiec

kacperski napisał(a):
Są bardzo fajne zamienniki W5W na ledach, włącznie ze świecącymi naokoło jak zwykłe żarówki. Przeszukajcie allegro jak wam mało światła.

Z typowymi kierunkami led różnie bywa. Moje homologowane nadają się w sumie tylko do jazdy nocnej, lasoochowe wynalazki mogły by z kolei zastępować słabsze lampy.

To może ktoś napisze co poleca? Mam popalone więc i tak wymiana i tak.

13 lip 2010, o 20:46
Zobacz profil WWW
Mister Apollo

Mówisz o tych światłach postojowych? Proszę bardzo ;)
Takie powinny być ok, niechybnie kupiłem ich większego brata (9xsmd) i są:
a) za mocne
b) za duże (nie mieszczą się pod kloszem w gaźnikowej esce)
Te mniejsze powinny być w sam raz. Weź poprawkę że to jednak led, światło będzie ładnie pochodziło od odbłyśnika ale kolor będzie...no bardzo biały.

Możesz też zamontować coś takiego albo takiego. Ale takie diodki świecące na wprost zamiast od odbłyśnika kojarzą mi się z dresowozami.

13 lip 2010, o 21:23
motocyklista

Nie popadajmy w skrajność. To są postojówki a nie światła mijania :O. Mam wsadzone takie coś:
http://www.allegro.pl/item1101907276_aukcja.html
i spokojnie daje radę. Zauważ, w jakim kształcie ma soczewkę - świeci odblask, a nie sama diódka. Jeszcze nikt przy przeglądzie/kontroli się nie czepiał.

13 lip 2010, o 21:30
Mister Apollo

Sprawdzałem, moim zdaniem troszku bździ ;)

13 lip 2010, o 21:35
przewrotowiec

Chyba się skuszę na te 360st. 5xsmd trochę drogo ale co tam.

13 lip 2010, o 21:49
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: TT1050
soldyy napisał(a):
Nie popadajmy w skrajność. To są postojówki a nie światła mijania :O. Mam wsadzone takie coś:
http://www.allegro.pl/item1101907276_aukcja.html
i spokojnie daje radę. Zauważ, w jakim kształcie ma soczewkę - świeci odblask, a nie sama diódka. Jeszcze nikt przy przeglądzie/kontroli się nie czepiał.

Takie miałem u siebie w Nce i na prawdę było dobrze :) Teraz w V-stromie mam takie coś na kształt tych z linków Kacperskiego (kilka maleńkich diod zlutowanych w jedną żarówkę) i muszę je wymienić, bo kilka diodek już przestało świecić :]

14 lip 2010, o 08:38
SV Rider

Moto: SV650N K6 sprzedany
Problem jest taki, że one niestety szybko padają. Powodem jest chyba temperatura, bo jak miałem je w samochodzie z jedną lampą(żarówka H4) padały jak muchy. Teraz mam dwie żarówki nieco oddzielone w lampie i żyją całkiem długaśnie. W eNce niestety wszystko w jednej lampie i najpierw ledy zaczynają mrugać a potem "umierają".

Kiedyś zamówiłem bardzo mocne ledy, takie jak poniżej,
http://www.motoallegro.pl/item111442010 ... xenon.html

i przyszły sobie w folijce a tam karteczka (nie używać w wysokich temperaturach) oczywiście nie muszę mówić, że nie było w opisie aukcji tego zaznaczenia. Normalnie zj....em gamonia i przysyłał normalne ledy ale z nimi jest chyba podobnie, tylko że padają póxniej.

Ps. żeby było jasne, to nie ten z linku :mrgreen:

"nie puszczone bąki unoszą się do głowy, stąd biorą się posrane pomysły"

14 lip 2010, o 20:58
przewrotowiec

Skusiłem się na te z 360st. Jeżeli chodzi o temperaturę to w esce raczej nie będzie tego problemu.

14 lip 2010, o 21:45
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: SV650S'02/'04
Pozwólcie, że dodam coś od siebie w temacie żarówek i zacytuję sam siebie z tematu o xenonach:
Suzi Mua napisał(a):
1) Założenie ledowej żarówki do której kolwiek lampy - utrata homologacji = moto nie nadaje się do ruchu drogowego;
2) Założenie mocniejszej żarówki niż: ŻARÓWKA R - 2 (45/40W); H- 1 (55W); H - 2 (55W); H – 3 (55W); H - 4 (60/55W); H - 7 (55W) H - B (35W) H - 9 (65W) H - 11 (50W) D - 2 (35W) - utrata homologacji = moto nie nadaje się do ruchu drogowego;
3) Założenie białego szkiełka kierunku i pomarańczowej żarówki - utrata homologacji = moto nie nadaje się do ruchu drogowego;
4) Wymiana żarówki H (halogen) na D (xenon) w lampach nie homologowanych na D - utrata homologacji = moto nie nadaje się do ruchu drogowego;
...

Potraficie ocenić które z rozwiązań świetlnych daje najwięcej światła na drodze, pomijając trwałość i cenę ?? Mam tu głównie na myśli starszą SVkę z jednym biednym światłem mijania....
Oceniając to przykładowo w skali 0-10:
0-----|-----10 - zwykła żarówka
0--|--------10 - PHILIPS POWER X-treme Power 80%
0-----|-----10 - Osram Nightbraker + 90%
0-------|---10 - Xenon
0---------|-10 - Inne rozwiązanie

Obrazek

!!! SUZUKI SV650 & SV650S '99 to '08 - HAYNES SERVICE & REPAIR MANUAL - Download !!!

31 lip 2010, o 21:03
SV Rider

Moto: SV 1000S
Przerób pojedyncze światło mijania tak aby paliły się obie lampy. Niektóre stare SV-ki miały to w standardzie, zależało od rynku. Pojedź na stację diagnostyczną i ustaw światła. Później wrzuć coś DOBREGO jakieś +80, 90 100000% i na pewno poprawi się oświetlenie drogi.
Jeśli uprzesz się przy zenonach to nikt Twojej decyzji nie zmieni. Szkoda tylko że jadący z przeciwnego kierunku będą widzieli trochę gorzej...

2 sie 2010, o 09:30
SV Rider

slayer napisał(a):
Przerób pojedyncze światło mijania tak aby paliły się obie lampy. Niektóre stare SV-ki miały to w standardzie, zależało od rynku. Pojedź na stację diagnostyczną i ustaw światła. Później wrzuć coś DOBREGO jakieś +80, 90 100000% i na pewno poprawi się oświetlenie drogi.
Jeśli uprzesz się przy zenonach to nikt Twojej decyzji nie zmieni. Szkoda tylko że jadący z przeciwnego kierunku będą widzieli trochę gorzej...

Czy chodzi Ci o to, żeby zrezygnować ze światła drogowego jako drogowego i ustawić je tak, żeby świeciło niżej, czyli było niejako drugim światłem mijania ??
W tej chwili zwarłem dwa piny na kostce i jak włączam światło drogowe to mijania nie gaśnie. Dzięki temu w dzień jeżdżę na obu, ale jak się robi wieczór to wyłączam drogowe i dalej nic nie widzę, bo zostaje mi mijania z lewej.
Pamiętać należy o tym, że lewe światło ma soczewkę i gładkie szkło, prawe światło ma zwykły klosz z odbłyśnikiem i ryflowane szkło.
Generalnie każda zmiana, żarówek na mocniejsze, czy przeróbki lampy są tak samo nielegalne jak wsadzenie xenonów.
Żeby zostać w miarę czystym, mogę tylko założyć inną żarówkę H1, typu Philips Power... czy Osram nightbraker....

Obrazek

!!! SUZUKI SV650 & SV650S '99 to '08 - HAYNES SERVICE & REPAIR MANUAL - Download !!!

2 sie 2010, o 11:45
motocyklista

Osram, zasram, wszelkie badziewne żaróweczki + ileśtam% nie mają nawet porównania z xenonem. Jak się bawić w poprawianie to solidnie. A legalność? No cóż, taka zmiana jakichś zworek, żeby światła mijania nie gasły przy włączaniu długich też jest nielegalna, prawda, że wiesz?

2 sie 2010, o 23:52
SV Rider

Ano jest nielegalna, tak samo jak stalowy oplot, na którym jeżdżę. Ja nie mówię, że chce być legalny na 100%, bo można całkiem legalnie wjechać na zielonym świetle i trafić do kostnicy. Tak samo można mieć na 100% legalną maszynę i zarobić mandat, jak pan władza się uprze, że mu coś tam nie pasi. Jednak jak ktoś ma mi zabrać dowód rejestracyjny za xenona, to już mi się taka nielegalność nie opłaca. Przyznasz chyba, że jak Cię pałasz zatrzyma to do stalowego oplotu zapewne się nie przyczepi a na światła będzie wyczulony...
Ja od początku jestem za xenonami, ale z tym jak widzę jest różnie. Czasem ktoś straci dowód a czasem mu się zrypią i po zabawie...
No i zdaję sobie sprawę z tego, że wszystkie podrasowane żarówki są psu na budę ale jak mam dać 30zł za żarówkę i widzieć więcej, to czemu nie... Za te zwykłe też trzeba zapłacić parę złotych, więc różnica niewielka w cenie, a widoczność zapewne lepsza... trochę lepsza...?

Na koniec zapytam, jakiego Xenona masz?? Jakaś allegrówka za stówkę, czy coś lepszego ??

Obrazek

3 sie 2010, o 02:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona