Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 09:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
BIKSENON MONTAŻ 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: Volvo T5
Post Re: BIKSENON MONTAŻ
111290PL napisał(a):
Factory napisał(a):
111290PL napisał(a):
Factory napisał(a):
bi-ksenon będzie oslepiał bo to jest długie światło. pod pojęciem bi (czyt. elektromagnez) otwierasz przesłone i masz długie światło. To jak ma nie razić?

A miałeś? Widziałeś?

Bratu zakładałem do Suzuki GSR 600 bi-xenon i nic nikogo nie oślepia.

każde długie światło oślepia, jeśli Ty masz takie co nie oślepia to znaczy że masz coś nie tak. czytaj ze zrozumieniem. Cały czas pisze że chodzi o światła długie. a bi-xenon to światło mijania i światła długie w ksenonie, to że Ty załozyłeś bratu to ok, światło mijania nie oslepia ale długie to już każde.

No to jasna sprawa że długie będą bo każde długie oślepiają, widocznie źle zrozumiałem kolegę Factory :)
Chodziło mi o to że krótkie właśnie nie oślepiają, no a długie oczywiście świecą jak marzenie :)

o dokładnie o to mi chodziło ;) małe nieporozumienie :obity:

8 sty 2013, o 22:24
SV Rider

Moto: SV 650s `03
michalecek777 napisał(a):
kisiel_krzychu napisał(a):
pozwole się podpiąć pod temat... zerknijcie na ten zestaw . warto?

http://allegro.pl/zestaw-xenon-hid-h1-h ... 79344.html

cena adekwatna do gwarancji trochę mało 1mc a później?

Sprzedawca jest przedsiębiorcą, a Ty nie kupujesz tego sprzętu do działalności zarobkowej, więc gwarancja wynosi 24 m-ce. Choćby nawet napisał, że 3 dni to tak nie jest. Może się zapierać, ale jak sprzęt padnie i nie zechce umożliwić Ci działania w myśl gwarancji może mieć problem :)

8 sty 2013, o 23:48
SV Rider

Moto: sv100s 2003
piecus88 napisał(a):
michalecek777 napisał(a):
kisiel_krzychu napisał(a):
pozwole się podpiąć pod temat... zerknijcie na ten zestaw . warto?

http://allegro.pl/zestaw-xenon-hid-h1-h ... 79344.html

cena adekwatna do gwarancji trochę mało 1mc a później?

Sprzedawca jest przedsiębiorcą, a Ty nie kupujesz tego sprzętu do działalności zarobkowej, więc gwarancja wynosi 24 m-ce. Choćby nawet napisał, że 3 dni to tak nie jest. Może się zapierać, ale jak sprzęt padnie i nie zechce umożliwić Ci działania w myśl gwarancji może mieć problem :)

dzienx za info ale ja ksenon odpuszczam, kupuje porządne żarówki H4 philipsa albo bluevision albo visionplus - chyba wezmę te drugie.

pozdro

9 sty 2013, o 23:19
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: SV 650s `03
Zapodaj fotki i opis po założeniu, pewnie poprawi sie widocznosc. Pozdro!

10 sty 2013, o 00:19
SV Rider

Moto: B 1250 S
W reflektorach najważniejszą sprawą jest granica cienia przy włączonych światłach mijania, i jeśli ktoś lampę wyładowczą montuje do normalnego odbłyśnika to koniecznym jest by ją wyregulował, a i tak granica cienia będzie zatarta ze względu na moc którą emituje palnik. Świeci mega fajnie ale oślepia jadących z naprzeciwka. Montuję soczewki do reflektorów od kilku lat i coś wiem na ten temat :)

10 sty 2013, o 09:07
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: Tymczasowo brak
RobertO napisał(a):
W reflektorach najważniejszą sprawą jest granica cienia przy włączonych światłach mijania, i jeśli ktoś lampę wyładowczą montuje do normalnego odbłyśnika to koniecznym jest by ją wyregulował, a i tak granica cienia będzie zatarta ze względu na moc którą emituje palnik. Świeci mega fajnie ale oślepia jadących z naprzeciwka. Montuję soczewki do reflektorów od kilku lat i coś wiem na ten temat :)

+1 :)

P.S
Rozmawiałem ostatnio z Policjantem z drogówki. Akurat byla dobra impreza przy kieliszku i chłopak wytłumaczył na luzie co i jak :pijany:

Podczas kontroli auta, czy to motocykla, czy tez każdego innego pojazdu widać z daleka wiejski tuning. I choć każdy kierowca tłumaczy się tak samo to sa 3 zasady.
1. każdy reflektor ma oznaczenie jaki typ żarówki może być zastosowany.
Oznaczenia świateł mijania dla reflektora halogenowego to HC (Halogen City) i dla xenona DC (ksenon mijania) DR(ksenon drogowe) DC/R (biksenonu) i DCR (dwie lampy - mijania i drogowa, dwie żarówki xenon)
2. reflektory z żarnikami ksenonu powinny być wyposażone w spryskiwacze. Takie obowiązują normy unijne. I jak patrząc przez pryzmat aut wypuszczanych na drogi publiczne jest to prawda. Pytanie jak to się ma do motocykli. Chociaż sam naprawdę nie słyszałem o montażu seryjnie w moto xenonu. :wtf:
3. Jak zdarzy się wam kontrola i traficie na naprawdę upierdliwego miska to poprosi was tylko o zgaszenie świateł odczekanie chwili i zapalenie. Zarnik ksenonu zapala się w inny sposób jak żarówka halogenowa. I zgodnie z powyższymi 2 pkt mamy ciepło bo:

- możemy przyjąć skruchę i oddać dowód. Ponosimy tylko koszty ponownego badania na stacji diagnostycznej.
- iść w zaparte i narazić się na odholowanie auta/moto na parking i ponieść koszty już nie tylko badania technicznego.(zgodnie z prawem pojazd przez takie światła może zostać uznany jako niesprawny/nie dopuszczony do ruchu i natychmiast odholowany)

konsekwencje są poważne ale i tak chyba skusze się na montaż takiego oświetlenia bo sam wiem lepiej ze im lepsza widoczność drogi po zmroku tym większe bezpieczeństwo moje i innych użytkowników. :mylove:

11 sty 2013, o 20:53
SV Rider

Drobny napisał(a):
konsekwencje są poważne ale i tak chyba skusze się na montaż takiego oświetlenia bo sam wiem lepiej ze im lepsza widoczność drogi po zmroku tym większe bezpieczeństwo moje i innych użytkowników. :mylove:

Nie tylko po zmroku, w dzień jesteś również zdecydowanie lepiej widoczny :)

Osobiście polecam każdemu bixenon :)

11 sty 2013, o 21:00
SV Rider

Moto: B*R*A*K
Drobny napisał(a):
Chociaż sam naprawdę nie słyszałem o montażu seryjnie w moto xenonu.

ja również nie słyszałem bo wymogiem jest dla lampy ksenonowej posiadanie spryskiwaczy klosza a w motocyklu chyba ciężko byłoby założyć spryskiwacze

może i te wasze ksenony poprawiają widoczność ale jestem przeciwny zakładania tego typu oświetlenia głownie z tego powodu, że ksenon potrafi
oślepiać jeśli na kloszu widzimy poprzyklejane robactwo wiązka światła jest ,,rozdwajana" przez co oślepia jadących z przeciwka stąd jest wymóg
stosowania spryskiwaczy a wiadomo jak wygląda klosz motocykla po jeździe letnia porą lub wieczorną letnią porą jest tak oblepiony robactwem, że ciężko na nim znaleźć 1cm² czystego klosza

SV650S k3
bikepics.com

12 sty 2013, o 10:15
SV Rider

Moto: TT1050
Drobny napisał(a):
(...)Pytanie jak to się ma do motocykli. Chociaż sam naprawdę nie słyszałem o montażu seryjnie w moto xenonu. :wtf:

BMW montuje fabrycznie ksenony już od paru lat w swoich turystykach, bodajże K1600 już ma taką lampę. I chyba GS1300 na 2013r też ma albo ksenon albo w ogóle diodową lampę przednią, nie pamiętam.

Drobny napisał(a):
3. Jak zdarzy się wam kontrola i traficie na naprawdę upierdliwego miska to poprosi was tylko o zgaszenie świateł odczekanie chwili i zapalenie. Zarnik ksenonu zapala się w inny sposób jak żarówka halogenowa. I zgodnie z powyższymi 2 pkt mamy ciepło bo:
- możemy przyjąć skruchę i oddać dowód. Ponosimy tylko koszty ponownego badania na stacji diagnostycznej.
- iść w zaparte i narazić się na odholowanie auta/moto na parking i ponieść koszty już nie tylko badania technicznego.(zgodnie z prawem pojazd przez takie światła może zostać uznany jako niesprawny/nie dopuszczony do ruchu i natychmiast odholowany)

Lub wariant trzeci, możemy mieć w narzędziówce zapasową żarówkę halogenową i na poczekaniu ją wymienić. Roboty na 2 minuty. A z tego co mi się wydaje, policja nie może zatrzymać dowodu rejestracyjnego, jeśli usterka została naprawiona na miejscu?

12 sty 2013, o 11:26
SV Rider

Moto: suzuki sv 650S 99r.
Ale mandat już dowalą bo to celowe działanie. Ja jak miałem niebieskie żarówki w oświetleniu tablicy rejestracyjnej to nie było gadania, że je wymienię na białe przy nich tylko zabrali mi dowód i musiałem jechać na ponowne badanie techniczne :/

www.logo-ratio.pl

12 sty 2013, o 11:34
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: Tymczasowo brak
lasooch napisał(a):
Drobny napisał(a):
(...)Pytanie jak to się ma do motocykli. Chociaż sam naprawdę nie słyszałem o montażu seryjnie w moto xenonu. :wtf:

BMW montuje fabrycznie ksenony już od paru lat w swoich turystykach, bodajże K1600 już ma taką lampę. I chyba GS1300 na 2013r też ma albo ksenon albo w ogóle diodową lampę przednią, nie pamiętam.

Lub wariant trzeci, możemy mieć w narzędziówce zapasową żarówkę halogenową i na poczekaniu ją wymienić. Roboty na 2 minuty. A z tego co mi się wydaje, policja nie może zatrzymać dowodu rejestracyjnego, jeśli usterka została naprawiona na miejscu?

Hehe...kolega czyta mi w myślach...zapomniałem dopisać że też o to zapytałem.A odpowiedź była krótka..

Jakim prawem ja czy pan funkcjonariusz może stwierdzić że po takiej zmianie "hop-siup" na normalną halogenówkę że lampa jest prawidłowo ustawiona??? oczywiście mój organo-leptyczny przyrząd pomiarowy "na oko" stwierdził by że jest ok bo przecież przed zmianą na ksenon nie przestawiałem ustawień...ale weź przekonaj Pana który wie wszystko i do tego lepiej :)
...no i w końcu stacje diagnostyczne też z czegoś muszą żyć, a za każdą usługę badania(stawienia świateł) od 30-40zł biorą i koło się zamyka.

nie wspomniałem też o ważnej kwestii samo-poziomowania w przypadku lamp w autach. W które oprócz spryskiwaczy muszą być wyposażone!! Ale o rozwiązaniach z BMW o których kolega pisał koniecznie doczytam. Bo naprawdę ciekawe!

12 sty 2013, o 14:42
SV Rider

Moto: B 1250 S
Tu jest link do strony bmw, nie wyobrażam sobie czyszczenia reflektora strugą płynu pod ciśnieniem :) oczywiście podczas jazdy :)

http://www.bmw-motorrad.pl/Technologia/ ... onowe.html

14 sty 2013, o 07:53
Zobacz profil WWW
rowerzysta

Moto: SV 1000s
Post Re: Jaka żarówka w SV 1000s
Skoro już tak pisze o tych Philipsach to bede ich bronił :P - a co mi tam :D
Jest jeszcze jeden aspekt który przemawia za zmianą żarówek na inne, a nie na xenon.
Sfingujmy taką sytuację.

Masz wypadek, kolizje, lub inne zdarzenie drogowe z innym uczestnikiem ruchu. Przyjeżdżają Panowie policjanci.
Ty twierdzisz, że sprawcą wypadku była ta druga osoba.
Gość z kolei twierdzi, że przyczyną zdarzenia było oślepienie go przez Twój motocykl.
Pan policjant zagląda do lampy, widzi żarnik, a na lampie napis H4.
Skutek - czy jesteś sprawcą czy nie, wina leży po Twojej stronie i jesteś w du*** :)

Nad tym też warto się zastanowić. Różne rzeczy się zdarzają.

16 sty 2013, o 19:02
SV Rider

Moto: Volvo T5
Cyganopulos napisał(a):
Jest jeszcze jeden aspekt który przemawia za zmianą żarówek na inne, a nie na xenon.
Sfingujmy taką sytuację.

Masz wypadek, kolizje, lub inne zdarzenie drogowe z innym uczestnikiem ruchu. Przyjeżdżają Panowie policjanci.
Gość z kolei twierdzi, że przyczyną zdarzenia było oślepienie go przez Twój motocykl.
Skutek - czy jesteś sprawcą czy nie, wina leży po Twojej stronie i jesteś w du*** :)

jak zrobisz dobrze na soczewce i nie na ksenonie za 80zł to nic nie będzie

16 sty 2013, o 21:09
Mister Apollo

Moto: Z1000
Factory napisał(a):
Zaczynam na to patrzeć jak na straszak na małe dzieci. Same żarniki jeszcze nie robią z ciebie "sprawcy" wypadku. Analiza powypadkowa musi wskazywać związek między lampami a wypadkiem. Chociaż faktycznie, jeśli ktoś się bardzo tego uczepi, może być z tego lekki smród (współwina?).

16 sty 2013, o 21:24
SV Rider

Cyganopulos napisał(a):
Sfingujmy taką sytuację.

Jeżeli masz homologowane przetwornice to wszystko jest w porządku, ja np mam na przetwornicach znak homologacji.

16 sty 2013, o 21:44
mundrek

Moto: sv1k/ 748SP
Na klosz przystosowany do xenonów też masz? To wspólnie nie ma prawa działać i to jest ten problem... :(

Albo, że taka was obfitość...

16 sty 2013, o 21:46
SV Rider

kacperski napisał(a):
Factory napisał(a):
Zaczynam na to patrzeć jak na straszak na małe dzieci. Same żarniki jeszcze nie robią z ciebie "sprawcy" wypadku. Analiza powypadkowa musi wskazywać związek między lampami a wypadkiem. Chociaż faktycznie, jeśli ktoś się bardzo tego uczepi, może być z tego lekki smród (współwina?).

ja nie wiem co Ty masz z tym straszakiem, ale zgadzam się z Tobą w tej kwestii. prawda jest taka że policja na wypadku spisuje z reflektora rodzaj żarówki np H4 ale rzadko je zabezpiecza, ew. mogą wpisać w protokole że założone są pseudo ksenony, ale wątpię czy jest to okoliczność która w sądzie przesądziła o winie.

np. masz słabe klocki w moto, czy opinie i ktoś na Ciebie najedzie, nie jesteś winnym w Sadzie ale ubezpieczalnia może nie wypłacić Ci odszkodowania. i o to się rozbija cały problem.

16 sty 2013, o 22:19
Zobacz profil WWW
rowerzysta

Moto: SV 1000s
Lampy muszą być przystosowane do xenonów i tyle.
Jeżeli producent nie przewidział montowania w lampie żarnika, to zapomnijcie o homologacji itp.

Ostatnio edytowano 26 wrz 2015, o 12:39 przez Cyganopulos, łącznie edytowano 1 raz

16 sty 2013, o 23:14
SV Rider

Cyganopulos napisał(a):
Wiecie co nie układam sobie tych wersji w głowie i według własnego, widzi mi się. Mam znajomych w drogówce i uwierzcie mi że tak właśnie jest. Ta sama kwestia dotyczy się samochodów.
Lampy muszą być przystosowane do xenonów i tyle.
Jeżeli producent nie przewidział montowania w lampie żarnika, to zapomnijcie o homologacji itp.

no tak masz rację, do ksenonów musi być przystosowana lampa m. in. samopoziomowanie i spryskiwacze - przynajmniej w samochodzie, nie wiem jak jest w moto. ale te wszystkie ksenony zakładane w nieprzystosowane lampy nie są zgodne z prawem. . . ale powiedzcie sami do ilu z Nas motocyklistów przyczepiła się Policja? jeżeli na drodze normalnie podchodzisz do policjanta to on do CIebie też, tak mi się wydaje.

16 sty 2013, o 23:26
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona