Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 06:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Jak zrobic kontrolke rezerwy 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: SV650S '00/01
Post Re: Jak zrobic kontrolke rezerwy
W przerywaczu oprócz kierunków masz jeszcze przekaźnik od czujnika rozłożenia stopki. Więc jak wyłączasz to przekaźnik nie dostaje prądu i i zmienia się stan na nim - stąd to kliknięcie. A co do diody w zegarach to: dioda żeby świeciła musi być wpięta w układ zgodnie z polaryzacją tzn. + do + i - do masy (w przeciwieństwie do żarówki która świeci niezależnie od tego jak się ją podepnie). Może tu leży problem?
PS. Nie obraź się że piszę trochę łopatologicznie ale nie wiem co ty wiesz (i co inny wiedzą) z podstaw elektroniki;)

20 kwi 2013, o 09:00
SV Rider

Moto: SV650N AD2000
Dzięki, chłopaki. Jeszcze wczoraj późnym wieczorem wskoczyłem do garażu. Rozebrałem licznik i w sumie duperela: diody mają nieco wyższy cokolik (ktoś już zresztą o tym pisał). Wszystkie inne diody (kontrolki x3 i oświetlenie budzików x2) jakoś siedziały, a rezerwa była luźno w gnieździe. Poprzemieniałem je ze sobą i działa. Przy okazji jeszcze raz rozbiorę i te plastikowe cokoliki spiłuję drobnym papierem ścierny i będzie git:) Dziwi mnie tylko to, że jednak przy wyłączaniu stacyjki zawsze to mignięcie kontrolki rezerwy było... Ciekawe to.
Dzięki za zainteresowanie moim pytanie i wskazówki.

20 kwi 2013, o 19:46
pieszy

Moto: Suzuki SV650S
Siema mam wersję gaźnikową z 2000 roku s-ke i sam sie już pogubiłem z tą kontrolką rezerwy . Jak to jest jak się przekręca kluczyk kontrolka zapala się i gaśnie ? czy po prostu przekręcasz kluczyk i juz jest zapalona . Pytam bo jestem w trakcie naprawiania właśnie tego przydatnego cacka jakim jest czujnik paliwa i przed wymianą termistorów kontrolka przy przekręceniu zapalała się i gasła mógłbym jechać to wysuszenia baku a i tak kontrolka by się nie zapaliła . Z racji tego , że nie przejechałem całe miasto nad kupnem termistora od lanosa już w obudowie i go nie znalazłem kupiłem dwa termistory i zamieniłem je ze starymi mając nadzieje ze i tak są padnięte to co mi zależy opór wynosi 1,1k ohma na starych miałem 4k czyli z tego co czytałem były padnięte . Teraz jak przekręcam stacyjkę kontrolka zapala się gaśnie i znowu zapala pod odpaleniu silnika nadal się świeci jednak jak potrząsam trochę bakiem zaczyna mrugać ( wymieniłem dwa termistory) . Zaraz jadę na siłownie spróbuje później zalać ją do pełna bo ma na razie około 6 litrów. Pozdrawiam

21 sie 2013, o 17:18
pieszy

Moto: Suzuki SV650S
niestety to chyba nie te termistory bak jest zalany a rezerwa i tak się ciągle świeci . Szukałem w internecie ciężko znaleźć teraz te termistory od lanosa jeżeli ktoś je widział lub wie na jakiej stronce można je zamówić to byłbym bardzo wdzięczny . Pozdrawiam

21 sie 2013, o 19:15
SV Rider

Moto: SV650A 2016
Nie wiem cyz dokładnie o to ci chodzi: http://allegro.pl/czujnik-poziomu-paliw ... 44993.html

21 sie 2013, o 20:36
SV Rider

Moto: SV650S 1999
bap1s napisał(a):
niestety to chyba nie te termistory bak jest zalany a rezerwa i tak się ciągle świeci . Szukałem w internecie ciężko znaleźć teraz te termistory od lanosa jeżeli ktoś je widział lub wie na jakiej stronce można je zamówić to byłbym bardzo wdzięczny . Pozdrawiam

Zapytaj gościa z tej aukcji:

http://allegro.pl/wszystkie-czesci-daew ... 76776.html

W opisie ma napisane, że ma termistory.

Kiedyś było tego od cholery na allegro. Rok temu kupowałem po 8,00 zł za sztukę.. Teraz chyba zaczyna to być deficytowym towarem...

Powodzenia :)
misiuto

21 sie 2013, o 21:26
motorowerzysta

Moto: SV650N 2003
To ja mam pytanko z innej beczki, lecz w temacie... Mam SV650N 2003, natomiast przełożono mi licznik z modelu 2005... Oba na wtrysku, lecz z tego co czytam różnią się ilością tych termistorów. Mój problem polega na tym, że niezależnie od tego ile mam paliwa, kontrolka rezerwy zawsze miga. W czym może być tu problem? Odłączałem kostkę od pompy paliwa, a i tak kontrolka ciągle migała. Sprawdzałem czujnik pod siedzeniem według opisu i też niby jest sprawny. Co może być nie tak i jak temu poradzić? Będę wdzięczny, bo troszkę jest to denerwujące :(

25 sie 2013, o 15:55
SV Rider

Moto: SV650N AD2000
Konstrukcja liczników k3-k4 i k5 w górę różniła się. Nie pamiętam już dokładnie, ale zasada działania kontrolki rezerwy w jednym z nich polegała na podaniu masy a na drugim podaniu napięcia. Poszukaj informację na svrider.com, pisał o tym chyba D'ecosse.

25 sie 2013, o 16:09
motorowerzysta

a mógłbym prosić o pomoc w języku polskim? znalazłem chyba ten temat, ale nie kumam o co chodzi i jak mogę rozwiązać ten problem :( to chyba to: http://www.svrider.com/forum/showthread.php?t=165958 o ile się nie mylę?

25 sie 2013, o 20:16
motorowerzysta

To jeszcze takie głupie pytanie zanim dostanę pomoc ;) nie kumam jak rozwiązać ten problem, ale o ile dobrze kumam i mam magnes i licznik od 2005 to styknęłoby wymienić pompę paliwa na 2005 i problem z kontrolką rezerwy by się rozwiązał? Ale to w ostateczności opcja, jakieś inne pomysły?

26 sie 2013, o 18:19
motocyklista

Moto: SV650N K2
Z tego co wiem to opór dla termistora podaje się przy 25 stopniach celsjusza. Jakie termistory trzeba kupić do sv-ki gaźnikowej ? Chodzi mi oczywiście o ich opór ewentualnie jakie jeszcze parametry muszą spełnić ?

19 sty 2015, o 18:48
SV Rider

Moto: SV650S 1999
http://allegro.pl/czujnik-rezerwy-termi ... 85009.html

Dane do sprawdzenia znajdziesz w serwisówce :)

Pzdr,
misiuto

20 sty 2015, o 11:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4