Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 14:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Problem z kontrolką rezerwy paliwa 
Autor Wiadomość
motorowerzysta

Moto: SV650N 2000
Post Problem z kontrolką rezerwy paliwa
Czytałem kilka wątków na ten temat ale takiego przypadku nie widziałem.Przy przekręceniu stacyjki kontrolka świeci się jak należy gdy odpalę motocykl gaśnie. Później zapala się już wtedy gdy paliwo skończy się już kompletnie o co chodzi ??

7 maja 2013, o 15:33
SV Rider

Moto: SV650S 1999
Post Re: Problem z kontrolką rezerwy paliwa
sv650pooo napisał(a):
Czytałem kilka wątków na ten temat ale takiego przypadku nie widziałem.Przy przekręceniu stacyjki kontrolka świeci się jak należy gdy odpalę motocykl gaśnie. Później zapala się już wtedy gdy paliwo skończy się już kompletnie o co chodzi ??

Jeszcze raz i powoli. O co pytasz konkretnie?

Pzdr,
misiuto

7 maja 2013, o 19:42
SV Rider

Moto: GSXR 750 K6
Kontrolka świeci się przy przekręceniu stacyjki abyś wiedział że działa. Gaśnie po odpaleniu jeśli masz paliwo :D Powinna zapalić się jeśli w baki zostanie Ci jakieś 3-4l ( jeśli dobrze pamiętam ).

7 maja 2013, o 20:11
motorowerzysta

Chodzi o to że podczas jazdy zapaliła mi się dopiero wtedy gdy w baku już kompletnie nie było paliwa i motocykl zgasł panowie ;/

7 maja 2013, o 21:08
SV Rider

Moto: sv100s 2003
nie wiem jak w svce ale w poprzednim moto wieszał mi się pływak w baku i tu pewnie tkwi przyczyna. jezeli sie da to wystarczy wyciagnac , przeczyścic i złożyć do kupy.

pzdr

7 maja 2013, o 21:17
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: SV650S 1999
kisiel_krzychu napisał(a):
nie wiem jak w svce ale w poprzednim moto wieszał mi się pływak w baku i tu pewnie tkwi przyczyna. jezeli sie da to wystarczy wyciagnac , przeczyścic i złożyć do kupy.

pzdr

W gaźniku nie masz pływaka tylko dwa takie ustrojstwa:

http://allegro.pl/daewoo-termistor-czuj ... 48098.html
http://img18.allegroimg.pl/photos/orygi ... 3230348098

I dwa "stany" kontrolki. Miga jak masz ca 3,5 ltr w baku a świeci na stałe jak masz ca 1,5 ltr... Teraz, widzę, są w cenie bo jeszcze jak rok temu usprawniałem swój czujnik poziomu paliwa to kosztowały po 8 PLN...

sv650pooo napisał(a):
Chodzi o to że podczas jazdy zapaliła mi się dopiero wtedy gdy w baku już kompletnie nie było paliwa i motocykl zgasł panowie ;/

W serwisówce (4-8, 7-33) jest dokładnie napisane jak sprawdzić czujnik poziomu paliwa - wyeliminujesz wtedy albo zegary albo czujnik. Za 16 PLN wiele nie ryzykowałem wymieniając oba termistory (zresztą wcześniej sprawdziłem całą resztę) - 50 PLN to już większa kwota - posprawdzaj wg wytycznych i działaj :)

Powodzenia:)

Pzdr,
misiuto

7 maja 2013, o 22:12
motorowerzysta

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)

8 maja 2013, o 12:47
rowerzysta

Z opisu widzę, że masz tak samo jak ja gaźnikową N. Też miałem problem z czujnikiem. Chyba poprawię kolegę misiuto jak powiem, że przynajmniej w N nie ma stanu z miganiem kontrolki, od razu świeci jak mało paliwa. Jedna rzecz z twojej wypowiedzi mnie zastanawia, lampka rezerwy się zapalała i moto za chwile gasło? Czy moto gasło i kontrolka się zapalała? Jeśli to drugie to jest to normalne zachowanie, zapłon + brak pracy silnika = kontrolka świeci żebyś wiedział, że nie jest spalona. Co do termistorów odradzam sprawdzanie ich w benzynie, sam po wymianie zanurzałem jak głupi i nie działało jak trzeba a po zamontowaniu w baku okazało się, że chodzi. Możesz zmierzyć rezystancje, pisałem kiedyś posta o tym z odpowiednimi wartościami popsutych i sprawnych termistorów.

Pozdrawiam

19 maja 2013, o 20:30
SV Rider

Moto: SV650N AD2000
Nie masz racji, Raval. Mam dokładnie ten sam model i rocznik, co Ty, i najpierw kontrolka miga, dopiero po kolejnych kilkudziesięciu kilometrach zaczyna świecić stale. Masz prawdopodobnie spalony jeden z czujników w zbiorniku.

19 maja 2013, o 20:32
motorowerzysta

Moto: SV 650N
Odkopię temacik.

Mój problem dot. wtyskowej SV K5 z 2 termistorami.
Odkąd kupiłem moto kontrolka świeci cały czas. Przelatałem tak ubiegły sezon ale w tym chce to naprawić.
W manualu znalazłem instrukcję diagnozy. Żarówką 3.4W 12V sprawdzić termistory zanurzone w wodzie i niezanurzone, oraz w kwestii licznika zewrzeć 2 piny w kostce pompy masa oraz 1termistor lub 2gi. lampka powinna się zapalać lub mrugać a jeżeli nie zewrze się pinów powinna gasnąć po 3sek na zapłonie włączonym.

Tu moje pytanie, czy ktoś jest w stanie mi pomóc i sprawdzić u siebie czy po rozłączeniu kostki od pompy paliwa i włączeniu zapłonu zgasnie mu kontrolka od rezerwy? Mi nie gaśnie i chciałbym tylko potwierdzić diagnozę bo raczej zegarów za 5stówek nie bd wymieniał a do naprawy nie wiem gdzie mógłbym to oddać.

24 cze 2015, o 00:18
SV Rider

Moto: Kawasaki ZX-6R
Też mam problem z kontrolką. Tuż po zakupie się nie świeciła- przejechałem jakieś 10km zaświeciła się rezerwa- ok, zatankowałem i sobie jeździłem. Przyjeżdżam do mechanika, odkręcamy bak, a w środku może max litr był (sądząc po wadze i siłach kinetycznych cieczy przy poruszaniu bakiem)

Moja [s]SV'ka[/s] Ninja

Obrazek

6 lis 2015, o 00:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]