Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
NIedziałający prędkościomierz
Autor |
Wiadomość |
pav
rowerzysta
Moto: sv650s 2004
|
NIedziałający prędkościomierz
Witam!!! Od około pół roku zaczął pojawiać się problem z licznikiem w mojej sv650 2003. Na początku były to raz na jakiś czas wyskakujące przypadkowe liczby, później zrobiło sie gorzej i licznika zaczął wskazywać 0. Przeczyściłem wszystkie styki i problem jakoś się rozwiązał, ale nie na długo. Po jakimś czasie znów problem zaczął pojawiać się i znikać, czyszczenie styków nie pomagało. Kierując się tematami na forach zacząłem rozwiązywanie problemu od sprawdzenia wirnika, jak okazało się korona była połamana, więc przy użyciu poxipolu dokleiłem nowe końcówki i problem się rozwiązał, ale na krótko. Kilka tygodni temu zauważyłem, że licznik nie podaje prędkości podczas przyśpieszania, i powyżej 100 km/h, a na postoju wyskakują dziwne liczby. Od kilku dni licznik przestał działać na dobre i pokazuje tylko 0, czasami zaskoczy jak jest wilgoć w powietrzu albo pada. Zaczołem więc poszukiwania problemu, ale jak narazie bez żadnych pozytywnych rezultatów. Sprawdziłem wirnik - nadal w całości, przeczyściłem raz jeszcze wszystkie łączenia kabli. Napięcie zasilające czujnik wynosi 10,9 v , napięcie wychodzące z czujnika wynosi 0-3,5V gdzie powinno być 0-5V, czyli prawdopodobnie problem jest w tym wskazaniu ale nie mam pojęcia co je powoduje. Sprawdzałem także natężenie prądu, nie jestem pewien czy dobrze to zrobiłem ale wyniki były takie: natężenie prądu zasilającego 101-102 mA, wychodzące około 4 mA. Jeżeli macie jakieś pomysły odnośnie tego problemu, to proszę o jakieś podpowiedzi.
|
28 cze 2015, o 07:59 |
|
|
Marpol
SV Rider
Moto: CBR 1000 RR
|
Re: NIedziałający prędkościomierz
czy nadal czujnik jest ok ? tj magnes z listkami może masz gdzieś przyszczypnięty lub uszkodzony kabel sygnałowy i głupieje ( poodpinaj z tych zaczepów i sie przejedź - przyłap tylko trytytką do lagi ) ewentualnie brak styku na tym kablu przy czujniku lub liczniku . Jak coś mam jeszcze z jedna gwiazdkę do naprawy jakby znów Ci sie urwały listki na magnesie - na privie napisz bo mnie sie nigdy nie przydały a moją sv cieszy sie już nowy Posiadacz
_________________ Hard Work Beats Talent.
|
8 lip 2015, o 10:23 |
|
|
pav
rowerzysta
Moto: sv650s 2004
|
Dzięki za pomoc!!!! Zciągnołem koło: wszystko było w ok stanie, poszperałem trochę na eBayu i zaryzykowałem, kupiłem czujnik w opłakanym stanie wizualnym, Ale dalej działający za £12, podłączyłem i strzał w 10!!!!! Winowajcą był czujnik prędkości, który dawał zbyt słaby sygnał do zegarów. Sparwę uważam jak narazie za zamknietą
|
9 lip 2015, o 20:19 |
|
|
jezdzejezdze
pieszy
Moto: SV 650 N 2004
|
To ja podepnę się pod temat. Identyczna sytuacja jak u kolegi - kiedyś licznik od czasu do czasu wariował, chociaż przez większość czasu działał płynnie. Z dnia na dzień przestał działać. W manualu jest napisane, aby najpierw sprawdzić napięcie czujnika prędkości. I tutaj właśnie zaczynają się schody - napisane jest ,,Connect four 1 .5 V dry cells, 1 kΩ resistance and the tester to the speed sensor lead coupler as shown.''. Obok pokazany jest schemat: https://imageshack.com/i/paut18Gap Jak mam podłączyć cztery 1.5V baterie, jeden 1Ω rezystor i miernik do tej złączki? Z góry dziękuję za pomoc
|
29 sie 2015, o 13:06 |
|
|
KrzysPL
motocyklista
Dołączył(a): 9 lut 2014, o 17:41 Posty: 263 Lokalizacja: UK - Hemel Hempstead
Moto: SV650s K5
|
Wg. Schematu masz trzy piny w kostce. Plus z zestawu baterii i jeden koniec rezystora podpinasz do O/R. Drugi koniec rezystora wpinasz w P. Minus z baterii wpinasz w B/W. Potem bierzesz miernik i przykładasz minus do P i plus do O/R.
|
29 sie 2015, o 14:14 |
|
|
jezdzejezdze
pieszy
Moto: SV 650 N 2004
|
Dzięki!
|
2 wrz 2015, o 23:38 |