Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 10:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Jak sprawdzic temperature cieczy. 
Autor Wiadomość
rowerzysta

Moto: SV650N 2001r.
Post Jak sprawdzic temperature cieczy.
Witam,

mam SV-ke 650N (2001r.). Jestem nowym posiadaczem tego motoru więc pytanie może wydać się dla niektórych śmieszne.
Niestety nie mailem czasu jeszcze zrobić jakiejś dłuższej trasy na mojej SV-ce ale wczoraj musiałem ją przewieść pomiędzy garażami. Pogoda fatalna 4 stopnie deszcz z drobnym gradem miejscami do tego mocny wiatr :/ no ale dojechałem bez problemów :) za to jak podjechałem pod garaż to od strony chłodnicy wydobywały się kłęby pary i zacząłem się martwic czy przypadkiem nie jest to problem z wentylatorem. I teraz moje pytanie czy to normalne że w czasie deszczu przy niskich temp. może dymić chłodnica? i czy w ogóle przy takiej pogodzie 4 stopnie deszcz motor jest w stanie nagrzać się do takiej temp. żeby włączył się wentylator ?? Dodam że jechałem bardzo powoli z racji na złą widoczność i warunki nie przekraczałem 60-70 obroty 3000-4000. Jeśli coś jest nie tak to jak mogę to najszybciej sprawdzić nie rozbierając całego motocykla.
Dodatkowe pytanie: jak sprawdzić czujnik temp. który jest na obrotomierzu?

Pozdrawiam,
SLiDer

14 kwi 2011, o 09:53
SV Rider

Moto: SV650A 2016
Post Re: Jak sprawdzic temperature cieczy.
Wentylator jak najbardziej może się załączyć. Ja ostatnio wracałem przy temp. 9st. 20km jadąc ~60km/h. Wentylator mi się załączył jak stanąłem na chwilę przed garażem i pomału wjechałem do niego. Wtedy się załączył.

Co do pary. Nie wiemy w jakiej ilości i ile czasu ci ta para się wydostawała. Prawdopodobnie nazbierało ci się gdzieś deszczu, który zaczął parować od gorąca jak stanąłeś.
Ewentualnie może masz gdzieś wyciek płynu z chłodnicy. Sprawdź stan płynu.

14 kwi 2011, o 14:59
rowerzysta

Stan płynu OK jest pełno.
Prawdopodobnie była to wina deszczu który parował ale dla pewności chyba sobie sprawdzę wentylator.

BTW. jak zapale motor i zostawię go stać to długo zajmie mu nagrzanie i włączenie wentylatora?

pozdro,
SLiDer

14 kwi 2011, o 15:03
chef master

Moto: ntv650
Myślę, że około 10-15 min. Może jak podjeżdżałeś do garażu to wjechałeś w kałużę i woda poleciała na kolanko i kłęby pary gotowe :D

14 kwi 2011, o 15:07
rowerzysta

Mogę tylko dodać że chłodnice byle w stanie bez problemu dotknąć dłonią, więc za gorąca nie mogla być.

14 kwi 2011, o 15:09
chef master

Moto: ntv650
Przydałoby sie sprawdzić działanie termostatu, wtedy byś miał gwarancję, że wszystko ok z chłodzeniem. Gdzie jest termostat i jak go sprawdzić masz w serwisówce.

14 kwi 2011, o 15:12
SV Rider

Moto: sv 00' --> XX 97'
Termostat jest po prawej stronie od strony silnika. Tylko uważaj przy odkręcaniu żebyś kabli nie przekręcił. Bo do termostatu dochodzą dwa kable które się będą oplatywać wraz z odkręcaniem. Proponuje najpierw przetestować czy wentylator Ci się włącza. Więc zostaw moto na 15 min w garażu.

14 kwi 2011, o 15:22
SV Rider

Moto: ...
Termostat jest pomiędzy cylindrami i on otwiera duży obieg kiedy ciecz osiągnie odpowiednią temperaturę. Po prawej stronie w chłodnicy wkręcony jest czujnik od wiatraka. Żeby sprawdzić wiatrak zdejmij wtyczkę z tego czujnika i zewrzyj piny wewnątrz kostki. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce wiatrak powinien się uruchomić. Jeżeli chcesz sprawdzić sam czujnik, to wykręcasz go i gotujesz w garnku z wodą z użyciem omomierza podłączonego do czujnika. Tutaj masz to dokładnie opisane:
Obrazek

14 kwi 2011, o 17:11
Łowca

Moto: Perła - Smerf
Po mojemu panikujesz :) ale jak chcesz się upewnić czy ten czujnik (termostat) działa jak powinien, odkręć go, spuść cały płyn do wiaderka, i zapalniczką go podgrzewaj, na zegarach temperatura się pokarze, i przy ok 90 stopniach się włączyć powinien wiatraczek. chyba przy 95 jak inna wartość to mnie poprawcie.

14 kwi 2011, o 23:14
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: różne
1. Czujnik to nie termostat ;)
2. Gaźnikowiec chyba nie ma wyświetlanej temperatury
3. Czujnik temperatury w SV wtryskowej to nie to samo co czujnik załączający wiatrak ;)
4. Wiatrak załącza się przy 98 stopni na czujniku wiatraka.

14 kwi 2011, o 23:57
Zobacz profil WWW
Łowca

No to baba jestem ;P

Slider napisał, że ma czujnik czyli mu się pokazuje temp. ta to ruzumim.
Jadąc nie widział pary bo zostawała z tyłu, zatrzymał się to się niosła nie ma co szukać dziury w całym.
Na przyszłość też powiem, żebyś się nie zdziwił (Slider) jak będziesz jechał w mega deszczu, albo długo w deszczu to nie zdziw się jak ci przedni cylinder przestanie chodzić :) niestety zalewa przód, mi się to już ze 4-6 razy zdarzyło... trzeba odczekać chwil kilka aby się przepaliło wsio.
Chyba wyczerpany temat?

15 kwi 2011, o 00:20
Zobacz profil WWW
rowerzysta

Pedros napisał(a):
No to baba jestem ;P

Slider napisał, że ma czujnik czyli mu się pokazuje temp. ta to ruzumim.
Jadąc nie widział pary bo zostawała z tyłu, zatrzymał się to się niosła nie ma co szukać dziury w całym.
Na przyszłość też powiem, żebyś się nie zdziwił (Slider) jak będziesz jechał w mega deszczu, albo długo w deszczu to nie zdziw się jak ci przedni cylinder przestanie chodzić :) niestety zalewa przód, mi się to już ze 4-6 razy zdarzyło... trzeba odczekać chwil kilka aby się przepaliło wsio.
Chyba wyczerpany temat?

Zalany cylinder właśnie przeżyłem po tej przejażdżce - chce wczoraj zapalić motor i jakieś mega problemy - kaszle dławi się, nie trzyma obrotów. Dopiero wyciągniecie fajki ze świecy i wytarcie na sucho pomogło.

Pozdrawiam.

15 kwi 2011, o 08:50
SV Rider

Moto: ...
Psiknij w środek fajki smaru silikonowego przed założeniem i załóż przedłużkę przedniego błotnika. Na pewno pomoże.

15 kwi 2011, o 16:01
motocyklista

Moto: Sv650S K8
Mam pytanie. Nie hasa mi wiatrak. Temperatura skoczyła do 120 C, wyłączyłem moto gdy zapaliła się lampka i zaczęła migać temperatura na wyświetlaczu. Spojrzałem pod spód odpięta była wtyczka dochodząca do wiatraka. Podłączyłem ją spróbowałem spiąć na krótko, ale wiatrak nadal nie działa. Pytanie brzmi: czy to wiatrak padł? Czy poprzedni właściciel nie podpinając tej wtyczki mógł coś ukrywać? Dodam, że chłodnica jest lekko podgięta, ale nie cieknie, płyn nie ubywa. Szczyt wiatraka od strony silnika był gorący czy to normalne? W razie co gdzie można dostać wiatrak?

24 kwi 2011, o 22:55
SV Rider

Moto: Morini
SLiDer napisał(a):
Witam,

mam SV-ke 650N (2001r.). Jestem nowym posiadaczem tego motoru więc pytanie może wydać się dla niektórych śmieszne.
Niestety nie mailem czasu jeszcze zrobić jakiejś dłuższej trasy na mojej SV-ce ale wczoraj musiałem ją przewieść pomiędzy garażami. Pogoda fatalna 4 stopnie deszcz z drobnym gradem miejscami do tego mocny wiatr :/ no ale dojechałem bez problemów :) za to jak podjechałem pod garaż to od strony chłodnicy wydobywały się kłęby pary i zacząłem się martwic czy przypadkiem nie jest to problem z wentylatorem. I teraz moje pytanie czy to normalne że w czasie deszczu przy niskich temp. może dymić chłodnica? i czy w ogóle przy takiej pogodzie 4 stopnie deszcz motor jest w stanie nagrzać się do takiej temp. żeby włączył się wentylator ?? Dodam że jechałem bardzo powoli z racji na złą widoczność i warunki nie przekraczałem 60-70 obroty 3000-4000. Jeśli coś jest nie tak to jak mogę to najszybciej sprawdzić nie rozbierając całego motocykla.
Dodatkowe pytanie: jak sprawdzić czujnik temp. który jest na obrotomierzu?

Pozdrawiam,
SLiDer

Dokładnie takie same objawy miałem w swojej eSce na wtrysku. Po prostu woda lała się na górną krawędź chłodnicy - stad ta para. Zauważyłem to ze 2-3 razy, tylko po zatrzymaniu się.

24 kwi 2011, o 23:02
Łowca

tajs napisał(a):
Mam pytanie. Nie hasa mi wiatrak. Temperatura skoczyła do 120 C, wyłączyłem moto gdy zapaliła się lampka i zaczęła migać temperatura na wyświetlaczu. Spojrzałem pod spód odpięta była wtyczka dochodząca do wiatraka. Podłączyłem ją spróbowałem spiąć na krótko, ale wiatrak nadal nie działa. Pytanie brzmi: czy to wiatrak padł? Czy poprzedni właściciel nie podpinając tej wtyczki mógł coś ukrywać? Dodam, że chłodnica jest lekko podgięta, ale nie cieknie, płyn nie ubywa. Szczyt wiatraka od strony silnika był gorący czy to normalne? W razie co gdzie można dostać wiatrak?

No skoro wiatrak na krótko nie kręci to masz odpowiedź, nie działa, jeśli kupiłeś w takim stanie to cholera wie, co poprzedni właściciel robił... wiatrak 20zł kosztuje.

25 kwi 2011, o 12:18
Zobacz profil WWW
motocyklista

Dzięki pedros, potrzebowałem by ktoś mnie utwierdził w tym przekonaniu. A skąd wziąć wiatrak bo na alledrogo brak. :lipa:

25 kwi 2011, o 12:29
SV Rider

Moto: różne
Pytaj handlarzy, którzy mają wystawione rozbitki na części. Co jakiś czas widzę taki wiatrak, ok. 100zł. Spróbuj naprawić, wielkiej filozofii tam nie ma, to tylko silniczek elektryczny.

25 kwi 2011, o 12:39
Zobacz profil WWW
motocyklista

Dono pewnie już się kapnąłeś, że wielki elektryk ze mnie nie jest :mrgreen: Puki co wyjąłem wiatrak okazało się, że obudowa jest krzywa na masakrę i blokował skrzydełka wyprostowałem co trzeba idę sprawdzić czy silnik nie dostał w tyłek jak się nie mógł obracać.

25 kwi 2011, o 14:11
SV Rider

Moto: SV650N 2007
A jak się wyciąga ten czujnik od wiatraka?

25 kwi 2011, o 14:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona