Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Dobry elektronik poszukiwany - obrotościomierz
Autor |
Wiadomość |
Inkling
SV Rider
Dołączył(a): 18 lip 2010, o 11:47 Posty: 2539 Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
Moto: SV650N AD2000
|
Dobry elektronik poszukiwany - obrotościomierz
Korzystając z martwego sezonu, wymontowałem obrotościomierz z mojej gaźnikowej n-ki. Wydaje mi się, że to w nim jest problem, a nie w instalacji, choć wydaje się nie mieć żadych mechanicznych uszkodzeń. Nie znam się, niestety, zupełnie na elektronice. Czy ktoś z Was podjąłby się obejrzenia go i ewentualnej naprawy? A może znacie dobrego i godnego polecenia elektronika, który poradziłby sobie z obrotościomierzem? Za wszelkie info serdecznie dziękuję! Pozdrawiam z bezśnieżnego Krakowa.
|
3 sty 2012, o 19:14 |
|
|
MarTusia
SV Rider
Dołączył(a): 8 kwi 2010, o 13:55 Posty: 668 Lokalizacja: Mokotów/Służew
Moto: GS500E 2000
|
Re: Dobry elektronik poszukiwany - obrotościomierz
mówimy o "obrotomierzu", prawda?
_________________ motocyklistka jest szczęśliwa wtedy, gdy znajdzie coś, na czym nogami dosięga ziemi, a skrzydłami nieba
|
4 sty 2012, o 22:15 |
|
|
pm2z
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:59 Posty: 1840 Lokalizacja: skądinąd
Moto: PW50, CBR600, CR125
|
a ty co, czytać nie umiesz, koleżanko Marto? kolega wyraźnie pisze, że chodzi o obrotościomierz, więc nie zadawaj głupich pytań, tylko kliknij PDFa z instrukcją obsługi do SV i sprawdź, gdzie takie cóś się znajduje stawiam na to, że gdzieś pod siodłem, jest tam dużo kabli i dziwnych pudełek, wtyczek, i w ogóle, czego tam nie ma, więc pewnie tam p.s. przepraszam kolegę za spamowanie w jego temacie
_________________ Lepiej mieć kamyk w bucie niż ziarnko piasku w prezerwatywie
|
4 sty 2012, o 22:23 |
|
|
Inkling
SV Rider
|
To ciekawe, bo ja zawsze słyszałem "obrotościomierz" - muszę w słowniku języka polskiego sprawdzić, jak jest poprawnie. W każdym razie: tachometr Dobrej nocy wszystkim! Ps. Pytanie pozostaje aktualne.
|
5 sty 2012, o 01:31 |
|
|
saviola93
motorowerzysta
Moto: SV650S 2003
|
Poszukaj w twojej okolicy jakiś ludzi którzy zajmują sie naprawą liczników lub cofaniem przebiegów i zadzwoń czy się na tym znają i czy by coś z tym zrobili.
|
5 sty 2012, o 02:05 |
|
|
pm2z
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:59 Posty: 1840 Lokalizacja: skądinąd
Moto: PW50, CBR600, CR125
|
a ja tak sobie pomyślałem (tym razem już na temat), że może podepnij inny obrotomierz i zobacz czy będzie OK.
Właściwie nie napisałeś nawet, co się u ciebie dzieje, ale opcja z podmianą budzika będzie prostsza niż szukanie "fachowca", który z miejsca policzy sobie słono, a na koniec może i tak powie, że zegar dobry.
_________________ Lepiej mieć kamyk w bucie niż ziarnko piasku w prezerwatywie
|
5 sty 2012, o 02:39 |
|
|
Inkling
SV Rider
|
Myślałem o tym, ale: a) to i tak będzie tylko diagnostyka - jeśli się okaże, że to obroto(ścio)mierz, to znów jestem w punkcie wyjścia; b) niestety nie mam nikogo w okolicy, kto ma odpowiednie moto, więc wolałem wymontować tachometr i ewentualnie podpiąć mój do czyjegoś motocykla, jeśli się ktoś taki znajdzie.
Znacznie mniej czasu i pracy zajmie komuś obeznanemu z elektroniką podłączenie trzech kabli na biurku, niż mi podpinanie zegara do innej sv-ki. A kilka osób już powiedziało, że problem leży raczej po stronie busoli. Sam stosując metodę lasoocha również się przekonałem, że chodzi raczej o zegar, a ponieważ nie widać na nim żadnych uszkodzeń, może to być kwestia jednego lutu na płytce scalonej, więc zanim wyłożę kilka stówek na nowy tachometr wolę sprawdzić, czy tego się nie uratuje.
Pozdrawiam serdecznie!
|
5 sty 2012, o 12:37 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|