Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 14:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
podłączenie licznika akcesoryjnego 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: SV1000S 2003
Post podłączenie licznika akcesoryjnego
witam,przejrzałem wątki ale nie mogę nic znależć w temacie podłączenia akcesoryjnego licznika do mojej sv 1000 s 2003.Chodzi mi o to,że chciałbym dowiedzieć się jaki przewód od czego przy kostce do licznika.Nie chcę podłączać na chybił-trafił bo obawiam się o instalację,czujniki itp a także o licznik..Przy kostce jest 15 przewodów o różnych kolorach(nie podam jakich,bo nie siedzę teraz przy motocyklu).Może ktoś przerabiał ten temat? Dodam,że mam do podłączenia licznik koso DB 01 R..Przesiedziałem parę dni przy kompie i nic.Dużo informacji odnośnie sv650 natomiast niczego sensownego dla sv1000s k3.Proszę o pomoc i z góry dziękuję,jeśli się znajdzie ekspert w tym temacie

P lecaka

27 sty 2013, o 15:37
SV Rider

Moto: sv100s 2003
Post Re: podłączenie licznika akcesoryjnego
na moje to podłączenie opisane w sv 650 jest takie samo jak w sv1000
ale tu masz instalacje w sv1000 ( lewy górny róg to licznik - speedometer)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

27 sty 2013, o 16:06
Zobacz profil WWW
motocyklista

Moto: SV1000S
Ja w tamtym tygodniu podłączyłem własnie Koso DB01 i działa więc jak będę w domu jutro to napiszę Ci mniej wiecej. Brakuję tylko kontrolki luzu narazie i za bardzo nie mogę dojść do tego. Mam też wyciągnięty wysprzęglnik i tam jakaś kostka idze(przykręcana do pokrywy tak wyżej) więc dlatego może nie działa ta kontrolka, ale tylko gdybam!

27 sty 2013, o 16:33
Zobacz profil WWW
SV Rider

hej,hej.z tego co wiem to ta kostka na wysprzęgliku jest od czujnika prędkości.Przyznaję że próbowałem pobawić się z tym podłączeniem ale poległem(za dużo przewodów).Doszedłem do momentu kiedy licznik sie włączał po przekręceniu kluczyka i doszedłem do ładu z kontrolką ciśnienia oleju i kierunkowskazów..

P lecaka

27 sty 2013, o 16:57
SV Rider

kisiel_krzychu napisał(a):
na moje to podłączenie opisane w sv 650 jest takie samo jak w sv1000
ale tu masz instalacje w sv1000 ( lewy górny róg to licznik - speedometer)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

dzięki,próbowałem już coś rozkminić przy pomocy tego schematu,ale dla mnie to czarna magia.Wolałbym bardziej łopatologicznie-czyli który kabelek do którego,bo tak nie dam rady...jestem słaby z elektryki.Poprzednio miałem starego fireblade i to był prostak-naprawiałem i dłubałem w nim z zamkniętymi oczami.Tu już jest gorzej(elektronika).Mimo wszystko serdeczne dzięki za zainteresowanie!

P lecaka

27 sty 2013, o 17:02
motocyklista

Ja właśnie jeszcze pamiętam, że miałem problem z tą kontrolką oleju. Pamietasz może który przewód? :mrgreen:

27 sty 2013, o 17:13
Zobacz profil WWW
SV Rider

Cougar napisał(a):
Ja właśnie jeszcze pamiętam, że miałem problem z tą kontrolką oleju. Pamietasz może który przewód? :mrgreen:

jak będę w garażu w przyszłym tyg.to zobaczę który do którego przewodu i napiszę Ci najprędzej jak się da

P lecaka

27 sty 2013, o 17:20
motocyklista

Może głupie pytanie ale skąd wiesz, że dobrze podłączyłeś tą kontrolkę? przecież ona normlanie nie powinna się świecić więc cieżko to sprawdzić bez przestudiowania schematu. Chyba że włącza się ogólnie przy załączeniu licznika. Jak się mylę to mnie poprawcie ;P

27 sty 2013, o 17:24
Zobacz profil WWW
SV Rider

Cougar napisał(a):
Może głupie pytanie ale skąd wiesz, że dobrze podłączyłeś tą kontrolkę? przecież ona normlanie nie powinna się świecić więc cieżko to sprawdzić bez przestudiowania schematu. Chyba że włącza się ogólnie przy załączeniu licznika. Jak się mylę to mnie poprawcie ;P

po prostu "strzelałem"na chybił trafił.kontrolka ciśnienia oleju pali się ciągle po przekręceniu kluczyka.po odpaleniu silnika gaśnie po chwili. z tego wywnioskowałem że "trafiłem" na tą kontrolkę.Takie podłączanie "na czuja" może tylko zaszkodzić i na tym poprzestałem.Czekam aż jeden z kolegów tutaj poda mi resztę odpowiednich kolorów przewodów.Najbardziej boję się żeby nie zepsuć licznika,bo motocyklu można chyba tylko popalić bezpieczniki ale nie daję głowy czy tylko na to jest narażony,więc nie chcę już więcej szukać tych połączeń "w ciemno"

P lecaka

27 sty 2013, o 18:13
motocyklista

Jutro postaram się napisać jak ja to załączyłem. Ogólnie posługiwałem się zwyklą probówką. Włączałem poszczególne elementy i stykałem z przewodem z kostki. Prościej się chyba nie da ;P

27 sty 2013, o 18:25
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: sv100s 2003
próbówką albo żarówką z dwoma przewodami, lub miernik - kable kontrolek można tak wyczuć, tylko teraz nie jestem pewien czy kontrolka ładowania i rezerwy też nie gaśnie po odpaleniu . . . .

27 sty 2013, o 19:15
Zobacz profil WWW
motorowerzysta

Moto: SV650N 2005
Udało już Wam się może dojść do ładu z wszystkim? Jeśli tak, to podzielcie się prosze instrukcją na frum.
Ja jestem w trakcie podłączania Koso RX2N i póki co poradziłem sobie z podstawowymi kontrolkami (migacze, czujnik prędkości, czujnik ciśnienia oleju, długie, luz)
Mam natomiast kilka niewiadmych:
1. Obrotomierz, da się do tego użyć któregoś z kabelków idących do standardowego licznika SV czy trzeba wykorzystać te kabelki z zestawu Koso i owinąć je gdzieś na przewodzie od świecy ?
2. Czujnik temperatury. Podobnie, czy da się użyć SVkowy, jeśli tak, który to kabelek z idących do licznika.
3. Kontrolka rezerwy. RX2N ma wskaźnik poziomu paliwa, który oczekuje sygnału z potencjometru w baku. Tego się raczej zrobić nie da. Za to mam też jedną wolną kontrolkę od błędów silnika (jest osobna kontrolkla od ciśnienia oleju i jeszcze jakaś silnikowa wolna) i pomyślałem, że może uda mi się ją wykorzystać jako kontrolkę rezerwy. Tylko pytanie, czy ktoś wie, który z kabelków na schemacie odpowiada za ten wyższy pozim rezerwy (ten który zapala się wcześniej), a który to ten od "oparów" ? Nie chce mi się rozbierać pompy żeby to sprawdzić.

12 lut 2013, o 00:05
motocyklista

Co do obrotomierza to musisz wykorzystać ten zestaw od Koso i wpiąć się w cewke. U mnie pokazuję obroty. Z czujnikiem temperatury to nie wiem.
Rezerwa u mnie działa i z tego co pamiętam to działał też wskaźnik poziomu paliwa a podłączałem tylko rezerwe. Nie wiem jak to jest. Nie mam za bardzo czasu narazie na grzebanie przy tym. Napiszę coś więcej jak usiądę nad tym na dłużej.

12 lut 2013, o 00:27
Zobacz profil WWW
motorowerzysta

A może ma ktoś schemat z opisem pinów wtyczki do licznika dla K4, K5 ? Na forum i w manualu Haynesa widzę tylko schemat dla K1,K2.
Połowe można obczaić z schematu całego układu ale jest też kilka magicznych połączeń między ECU a licznikiem i o nie mi głównie chodzi.

12 lut 2013, o 10:35
SV Rider

panowie-ze spokojem.w tym miesiącu dojdę do ładu z licznikiem i wtedy napiszę jaki przewód od czego.Napewno w SV 1000 rok 2003 przy podłączaniu licznika koso db 01 r nie trzeba niczego owijać żeby były obroty na wyświetlaczu.(w trakcie prób podłączenia znalazłem przewód od obrotów).Dam znać jak podłączę to ustrojstwo na gotowo tylko cierpliwości bo mam gównianą pracę i ciągle za mało czasu żeby posiedzieć nad tym licznikiem.Pozdrawiam

P lecaka

13 lut 2013, o 13:16
SV Rider

witam ponownie.znalazłem w necie opis wiązki dochodzącej do licznika.Niestety jest to opis do sv 650 rok 05-07.Próbowałem wg tego opisu podłączyć koso db 01 r w mojej sv 1000 03 ale nie wszystko się zgadza.niektóre pasują(kontrolki).Reszta nie za bardzo.Poddałem się po spaleniu bezpiecznika i pojadę do jakiegoś fachowca,bo mi jeszcze sprzęt spłonie od tych eksperymentów.pozdrawiam

P lecaka

14 lut 2013, o 23:18
SV Rider

dekagramzla napisał(a):
Udało już Wam się może dojść do ładu z wszystkim? Jeśli tak, to podzielcie się prosze instrukcją na frum.
Ja jestem w trakcie podłączania Koso RX2N i póki co poradziłem sobie z podstawowymi kontrolkami (migacze, czujnik prędkości, czujnik ciśnienia oleju, długie, luz)
Mam natomiast kilka niewiadmych:
1. Obrotomierz, da się do tego użyć któregoś z kabelków idących do standardowego licznika SV czy trzeba wykorzystać te kabelki z zestawu Koso i owinąć je gdzieś na przewodzie od świecy ?
2. Czujnik temperatury. Podobnie, czy da się użyć SVkowy, jeśli tak, który to kabelek z idących do licznika.
3. Kontrolka rezerwy. RX2N ma wskaźnik poziomu paliwa, który oczekuje sygnału z potencjometru w baku. Tego się raczej zrobić nie da. Za to mam też jedną wolną kontrolkę od błędów silnika (jest osobna kontrolkla od ciśnienia oleju i jeszcze jakaś silnikowa wolna) i pomyślałem, że może uda mi się ją wykorzystać jako kontrolkę rezerwy. Tylko pytanie, czy ktoś wie, który z kabelków na schemacie odpowiada za ten wyższy pozim rezerwy (ten który zapala się wcześniej), a który to ten od "oparów" ? Nie chce mi się rozbierać pompy żeby to sprawdzić.

od obrotomierza masz brązowo-czarny.ten wyższy poziom rezerwy czerwono-czarny,niższy(opary)czarno-jasno zielony

P lecaka

14 lut 2013, o 23:20
motorowerzysta

Dzięki !!!
Możesz wrzucić przy okazji link do tego opisu kostki na forum. Przyda się dla potomnych.

15 lut 2013, o 10:31
motorowerzysta

A czujnik temperatury nie ma tam jakiegoś dedykowanego kabelka ?

15 lut 2013, o 14:11
SV Rider

dekagramzla napisał(a):
A czujnik temperatury nie ma tam jakiegoś dedykowanego kabelka ?

czujnik temp. i FI na jednym przewodzie(czarno/zielony)..niestety nie umiem wrzucać linków i zdjęć-to dla mnie czarna magia(proszę się nie śmiać-nie lubię komputerów i z wzajemnością)

P lecaka

15 lut 2013, o 23:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona