Re: Jak pomalować hugger?
Ja jeszcze muszę kupić bezbarwny akryl i maluje, kurde nie chce mi się zbytnio a hugger jest już dopasowany do moto i tak sobie siedzi
Dobra malowanie huggera już zakończyłem.
Zrobiłem tak:
1. Zmatowiłem cały hugger papierem ściernym
2. Wyczyściłem hugger z pyłu i przemyłem cały benzyną benzyną ekstrakcyjną.
3. Położyłem 3 warstwy podkładu. (po wyschnięciu 3 warstw podkładu nie zmatowiłem już go papierem ściernym ponieważ był matowy)
4. 2 warstwy lakieru samochodowego akrylowego czarnego.
5. 3 warstwy Lakieru bezbarwnego akrylowego
Błędy popełnione:
-Za duże warstwy lakieru bezbarwnego, w załamaniach nazbierało się go trochę i powstała w tych miejscach mętna otoczka. trzeba będzie spolerować.
-Lakier bezbarwny trzeba ca 7 min nakładać, chciałem sprowadzić palcem czy wysechł
, i zrobiłem brzydki ślad, naładowałem lakieru w to miejsce aby złagodzić, powstała mętna otoczka, chciałem szmatką ją lekko wytrzeć, zrobiło się jeszcze gorzej, naładowałem lakieru bezbarwnego spłyną na załamanie huggera i znów biało, chciałem to przetrzeć znów Oo i chyba lekko starłem czarny lakier
. dałem bezbarwny w to miejsce i poszedłem spać, po siłowni idę do garażu zobaczę co wyszło.
Potem dam foty materiałów.
Sory za jakość zdjęć, robione telefonem na szybko.
Miejsce pracy
Benzyna ekstrakcyjna do odtłuszczania
Podkład szary
Czarny lakier samochodowy do metalu i plastiku (akryl)
Lakier bezbarwny akryl
Ceny:
Papier ścierny 2zł (mały sklepik z lakierami i artykułami metalowymi)
Podkład 15zł (mały sklepik z lakierami i artykułami metalowymi)
Czarny lakier 14,50zł (mały sklepik z lakierami i artykułami metalowymi)
lakier bezbarwny 18,50zł (Castorama)
Benzyna ekstrakcyjna 9zł (Castorama)
ps. co do zakupu materiałów polecam szukanie ich w sklepach z lakierami itp. ceny są tam spoooro tańsze niż w dużych sieciówkach typu Castorama, dla przykładu mój podkład w sklepie u pana Henia
kosztował niecałe 15zł, a w Castorami najtańszy 35zł.
Efekt końcowy
Bałem się że z jednej strony może obcierać o koło, ale z racji tego że jest to materiał elastyczny można spokojnie lekko naciągnąć i przykręcić.
Dałem radę
Są zacieki, ale myślę że jak kupię nakładkę do polerowania to znikną... chyba
Zastanawiałem się nad kolorem huggera wstępnie chciałem na czerwono, potem na czarno czerwono, ale w końcu stwierdziłem że cały czarny będzie najodpowiedniejszy ze względu na czarną ramę i jak widziałem czerwone huggery to mi się po prostu nie podobały.
Moim zdaniem wyszło w skali od 1-6 na 4.
Jak na pierwszy raz i tak jestem zadowolony.