Autor |
Wiadomość |
Jacek1
motorowerzysta
Dołączył(a): 7 sty 2011, o 23:10 Posty: 86 Lokalizacja: Stargard
Moto: sv 650 s k1 2000
|
 Re: Zima - okres rozstania
Kiedyś na poczatku tak z motorowerami robiłem jak szykowałem je do snu zimowego poźniej dałem sobie spokój.Teraz to tylko sv umyta, wypastowana ,aku odłaczone (ładowane bedzie 3 razy przez zime) i przykryta kocem zalana benzyna na full i mysle ze tyle wystarczy. faraoneczkajak bedziesz sprzedawać swoją sv to daj znać ,bo pewnie twoja sv jest mocno wychuchana ,widac ze dbasz o sprzet. 
|
6 lis 2011, o 00:31 |
|
 |
Tolman
SV Rider
Moto: 650s
|
Ja postaram się robić przejażdżki jak będzie sucho i tak będzie chyba najrozsądniej. Pierwsze śniegi i powymieniam graty, zaleje bak wyczyszczę wszystko i nasmaruje i hop do ciepłego garażu w oczekiwaniu na suchy dzień i powyżej 1 stopnia  .
_________________ Zapraszam do odwiedzenia i polubienia mojej strony  https://www.facebook.com/marcinsadowskitrenerpersonalny
|
6 lis 2011, o 03:15 |
|
 |
faraoneczka
SV Rider
Dołączył(a): 13 paź 2011, o 17:48 Posty: 499 Lokalizacja: KCH Trzebinia
Moto: sv650 K5
|
chyba ktoś się powinien wrócić do podstawówki i nauczyć czytać ze zrozumieniem... specyfik jest właśnie przeciw odparowaniu wodu i tlenieniu sie oktanów z paliwa. zapobiega powstawaniu osadu. nie wierzysz.? sprawdź... nalej do jednego aluminiowego zbiorniczka samego paliwa, a do drugiego paliwa ze specyfikiem. zamknij na zimę. później sam zobaczysz różnicę. nie lubię się powtarzać -> róbcie, co chcecie... jak narazie to mój SV czeka na zrobienie przez zimę... będzie najbardziej wychuchanym SV-kiem - fakt.  ale wątpię, żebym go kiedykolwiek chciała sprzedać - chyba, że na części... bo w przyszłości albo nastąpi przekładka elementów do SV 1000, albo w garażu pojawi się drugi moto, a SV będzie miał dożywocie ;-)) tyle serca i pracy, co będzie w niego włożone na sprzedaż nie jest... 
_________________ 4 WHEELS MOVE THE BODY 2 WHEELS MOVE THE SOUL
SPRZEDAM: części SV650S K3< (kierownica, półka, tarcze hamulcowe, i inne)
SPRZEDAM: damska tekstylna kurtka Buse r.S/M
|
6 lis 2011, o 08:53 |
|
 |
Dono
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:59 Posty: 3102 Lokalizacja: Warta, łódzkie
Moto: różne
|
A to już ocenimy na wiosnę 
|
6 lis 2011, o 15:37 |
|
 |
BlackN
motocyklista
|
[/quote] Jeśli zamknę, to nie będzie to samo, komory pływakowe nie są zamknięte szczelnie. Po zlaniu paliwa, nie ma co odparowywać, osadów nie będzie. Na wiosnę zalewamy komory pływakowe i od pierwszego pali. Do podstawówki chętnie, miło wspominam:)
_________________ Kawasaki Z750S 06' Jedź i daj jechać innym...
Ostatnio edytowano 7 lis 2011, o 21:16 przez BlackN, łącznie edytowano 1 raz
|
6 lis 2011, o 17:47 |
|
 |
Kilerpl
Klonowy orator
Moto: nima :)
|
Ja rowniez kupilem preparat do stabilizacji paliwa, jak zadziala powiem na wiosne  . Zamierzam tylko umyc troche moto, pewnie nasmarowac lancuch, zmienic olej i nie wyciagajac aku ladowac go z raz na miesiac. Jezeli pogoda bedzie ladna w zimie to pewnie i tak na przejazdzke pojade 
_________________ Trawa jest zawsze bardziej zielona po drugiej stronie płotu Ego nihil timeo, quia hihil habeo
|
6 lis 2011, o 18:45 |
|
 |
zvierzak
przewrotowiec
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 07:43 Posty: 832 Lokalizacja: Świdnik
Moto: 1100xx
|
zmianę oleju sobie zostaw na wiosnę.
8 lis 2011, o 21:23 |
|
 |
Tolman
SV Rider
Moto: 650s
|
A czemu tak? Ja chciałem wymienić na początku zimowania.
_________________ Zapraszam do odwiedzenia i polubienia mojej strony  https://www.facebook.com/marcinsadowskitrenerpersonalny
|
10 lis 2011, o 11:56 |
|
 |
bajk87
motocyklista
Moto: SV1000S K3
|
jezeli chciales wymienic olej na poczatku zimowania to tak po prostu zrob, co za roznica czy olej bedzie w silniku czy w butelce? moze ktos sie obawia ze mu wyparuje? albo straci wszystkie swoje wlasciwosci smarne i czyszczace? bzdura! wszyscy na forum leja syntetyki albo polsyntetyki ktorych data waznosci jest naprawde dluga.. wazne jest jedynie to, zeby olej wymienic raz na sezon, lub co 6000 km.
_________________ Bartłomiej
|
10 lis 2011, o 13:43 |
|
 |
Kilerpl
Klonowy orator
|
W tym sezonie to juz 3 raz  , bo chcialem wyplukac syf z silnika. Mysle ze jak zmienie teraz to nic mu sie nie stanie przez te 3 miesiace. Plynu hamulcowego na przyklad bym nie zmienial przed zima bo on zbiera wilgoc,a i butelki sa szczelnie zamkniete. OK zabieram sie do czyszczenia moto 
_________________ Trawa jest zawsze bardziej zielona po drugiej stronie płotu Ego nihil timeo, quia hihil habeo
|
10 lis 2011, o 18:09 |
|
 |
bajk87
motocyklista
|
wyplukac silnik? to co Ty bez filtra jezdzisz  ? a skad u Ciebie syf w silniku?
|
10 lis 2011, o 20:39 |
|
 |
DANEK
SV Rider
Moto: MT01
|
Ja gooooo  jak masz za dużo kasiorki na olej to weź się podziel  heheehehe
10 lis 2011, o 21:09 |
|
 |
Kilerpl
Klonowy orator
|
Dla mnie syf w silniku to ciemny kolor oleju  , ja lubie jak wszystkie oleje i plyny sa czyste. Jako ze dopiero moto kupilem pare miesiecy temu to chcialem wyplukac cokolwiek poprzedni wlasciciel tam zalewal Poprzedni wlasciciel jezdzil na tym samym filtrze oleju od poczatku do momentu kiedy kupilem moto bo on go zawsze serwisowal w Aso a oni wymieniaja tak jak pisze w manualu czyli co 18 tys km  Ja zawsze kupuje oleje i filrty hurtowo to mnie tanio wychodzi (30zl za litr syntetyku), przez co moge zmieniac czesciej nie bankrutujac przy tym  Mysle ze wymiana co 4 tys km jest ok jezeli chce sie trzymac pojazd przez dlugi czas 
|
10 lis 2011, o 22:11 |
|
 |
spazz
chachar
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:29 Posty: 2311 Lokalizacja: Oberschlesien
Moto: Brak
|
co 4 tys? a jaki to ma sens? chyba ze choci o satysfakcje wlasciciela bo nic innego mi do glowy nie przychodzi.
_________________ CHŁOP BEZ POLERKI JEST JAK MIĘSNY BEZ WINERKI!!!
|
12 lis 2011, o 09:36 |
|
 |
Kilerpl
Klonowy orator
|
W moto co 4 tys a w samochodzie co 5-6 tys. Wiem ze mozna duzo dluzej ale wlasnie dla satysfakcji ze plyny sa zawsze 100% to robie. Juz to mam we krwi ze nie obchodzi mnie co jem ( i jem byle co  ) ale mechanicznie to wszystko ma byc jak w szwajcarskim zegarku. Ojciec byl mechanikiem dawno temu to pewnie sie na mnie przenioslo  . Moral z tego taki ze moje pojazdy mnie pewnie przezyja bo bardziej o nie dbam niz o siebie samego Kupujac kiedys wode destylowana w aptece, sprzedawca sie zdziwil ze to do radiatora a nie dla mnie do picia, bo ja pije kranowke Ps moto juz na zime przygotowany i oczekuje na cieplejsze dni Co ile km przewaznie zmieniacie olej ?
|
12 lis 2011, o 21:51 |
|
 |
Tigera1
amelinum!
Dołączył(a): 1 kwi 2011, o 21:39 Posty: 730 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV650S K3+Ducati 848
|
Częstsza wymiana oleju ma sens tylko i wyłącznie wtedy gdy pałujesz silnik, jeździsz często krótkie odcinki etc... Generalnie olej powinieneś wymieniać po tylu km ile podaje instrukcja lub raz w roku (co nastąpi wcześniej) Jeśli chodzi o auto i wymianę masz np' co 15 kkm a wymieniasz co powiedzmy 12 to ok ale w moto, o które jak piszesz dbasz nie ma najmniejszego sensu. (chyba że jak pisałem wcześniej strasznie je katujesz) Ja wymieniam jak instrukcja nakazuje z tym że za każdym razem włącznie z filtrem czego instrukcja nie nakazuje.
_________________ SV 650 S+Ducati 848 Gregor aka TigerA1
|
12 lis 2011, o 22:05 |
|
 |
spazz
chachar
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:29 Posty: 2311 Lokalizacja: Oberschlesien
Moto: Brak
|
woda destylowana jest nie wskazana do picia.  olej zmienialem co 6 k km albo raz na rok.. raz na rok bo 6 k nie robilem rocznie z braku czasu i checi.
_________________ CHŁOP BEZ POLERKI JEST JAK MIĘSNY BEZ WINERKI!!!
|
12 lis 2011, o 23:09 |
|
 |
Owca007
spamOWCA
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 10:38 Posty: 7686 Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
Moto: BMW + szpera :)
|
Haha, a ja będę cały rok śmigał  . Olej w sv zmieniałem co 5tys. albo raz w roku.
_________________ Jak czegoś dusz pragnie to gg 1487770
|
13 lis 2011, o 00:40 |
|
 |
bobmarlej
motocyklista
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:47 Posty: 247 Lokalizacja: Okolice Rzeszowa
Moto: SV650S K5
|
Owca Ciebie pory roku nie dotyczą.....  Zabawy takim sprzętem w zimie od groma. Ja niestety wczoraj ululałem Zuzę na zimę, umyłem, nawoskowałem, nasmarowałem co trzeba i aku do domciu. Opony się kończą, droga zimna a zrobić sobie kuku to nie problem.
_________________ GG: 7807700 Moja Suzi: http://svforum.pl/viewtopic.php?f=9&t=3995
|
13 lis 2011, o 12:10 |
|
 |
bajk87
motocyklista
|
Popieram ludzi ktorzy koncza sezon 31 grudnia a zaczynaja 1 stycznia xD
|