Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 05:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Budowa dróg i mostów 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: suzuki sv 650S 99r.
Post Re: Budowa dróg i mostów
lpt napisał(a):
A ile leciał za szybko że zaraz w drzewo ? 10 km/h ? 20 ? czy 70 ? Pojęcie dozwolonej prędkości a prędkości miarodajnej jest inne, więc żeby w ładną pogodę wylecieć z zakrętu to musisz ładnie przekroczyć.
Pomyślmy jak wyglądałyby nasze ostre zakręty bez np. drzewa na widoku. Część ludzi nie zdawałaby sobie sprawy jak ciężki może być winkiel, wylatują ( czasem na przeciwny pas, bo promień jest mniejszy dla wewnętrznyc ! ) a mimo to że nie ma drzewa, może dojść do ładnego uszkodzenia zdrowia ( prędkość większa ) - dlatego robi się bilansy wypadkowości ale o tym można długo. Jedną z podstaw projektowania dróg jest oparcie o analizę bezpieczeństwa drogowego, ale wiadomo - najczęściej się widzi przykłady złe a nie 99 % poprawnych. No ale narzekać można do woli - kierując się zasadą "na pewno nie moja wina...".

U nas w wielu przypadkach jest zbyt duża tolerancja pomiedzy postawionym znakiem ograniczającym prędkość np: przed zakrętem a realnym zagrożeniem. Wielu kierowców często przekracza dozwolona prędkość i nic się nie dzieje ale są miejsca gdzie wystarczy przekroczyć prędkość o 20km/h a już zaczynają się kłopoty żeby utrzymać się na drodze.

www.logo-ratio.pl

Ostatnio edytowano 28 gru 2011, o 22:46 przez kozik, łącznie edytowano 1 raz

28 gru 2011, o 19:43
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: CBR600RR PC40
vazon napisał(a):
skwaro napisał(a):
Vazon, poczytaj statystyki wypadków na autostradach nim zaczniesz uprawiać demagogię. A co do wprowadzenia ograniczeń w Niemczech - nie jest to kwestia wypadków tylko postulaty popieprzonych ekologów, a poparcie społeczne takich pomysłów jest na razie nikłe.

co uważasz za demagogie???? Uważasz, że jazda z wyższą prędkością niż dozwolona jest bezpieczniejsza??

Piszę o autostradach bo tego się czepiasz. Widziałeś statystyki wypadków dla autostrad i liczbę zabitych na nich? Sprawdź i się okaże czy 140km/h jest taką zabójczą prędkością. Poszukaj też statystyk dla DE i zobaczysz jakie tłumy u nich zginęły na autostradach.
vazon napisał(a):
Czy może wczoraj pierwszy raz wyjechałeś na polskie drogi i nie wiesz czego się można spodziewać, nie znasz naszych dróg bo tylko naogladałeś się amerykańskich filmów z drogami równymi jak stół i szerokimi na 10 pasów? Ja uważam, jazdę z nadmierną prędkością na drodze, której nie znam i nie wiem co się dzieje za górką czy zakrętem, delikatnie mówiąc brakiem wyobraźni.

A gdzie napisałem że wiem? Jeżdżę kilkanaście lat po drogach i wiem czego mogę się spodziewać, i jakoś jeszcze nigdy nie spowodowałem wypadku mimo że wolno nie jeżdżę.
vazon napisał(a):
Jakoś nie rozumiem drugiej cześci: jak poparcie jest nikłe to dlaczego odchodzą od braku ograniczeń? (tak na marginesie, inne pewne ograniczenia na takich autostradach obowiązywały)

Jak na razie nie zauważyłem żeby odchodzili, Partia Zielonych głośno krzyczy w Bundestagu ale nie idą za tym żadne działania.

A wracając do tematu barier, jak będziesz w Niemczech to popatrz sobie tam na bariery, jakoś u nich można do standardowych barier dołożyć dodatkowy pas blachy od dołu żeby motocyklista nie wpadał pod spód. Da się?

Mam wrażenie że pracujesz w jakimś urzędzie drogowym bo dokładnie takie samo myślenie prezentujesz - jak są dziury w drodze czy drzewa w poboczu to zamiast przebudować drogę żeby było bezpieczniej postawiłbyś ograniczenie do 40km/h bo tak jest prościej, łatwiej i wygodniej... Ehhh.. Szkoda gadać...

28 gru 2011, o 19:52
motocyklista

Moto: SV650N 2000
skwaro napisał(a):
Mam wrażenie że pracujesz w jakimś urzędzie drogowym bo dokładnie takie samo myślenie prezentujesz - jak są dziury w drodze czy drzewa w poboczu to zamiast przebudować drogę żeby było bezpieczniej postawiłbyś ograniczenie do 40km/h bo tak jest prościej, łatwiej i wygodniej... Ehhh.. Szkoda gadać...

Źle mnie rozumiesz, ja bym nie postawił znaków zamiast przebudować drogę, ja bym zwolnił tam gdzie są znaki i drzewa przy drodze.
Wiemy jak wygląda budowa u nas nowych dróg, więc nie wymagajmy za wiele. Jeździmy w polskich realiach, z polską coolturą, jesteśmy społeczeństwem na dorobku, więc nie porównujmy się do niemców czy innych tego typu spoleczeństw. Przejedź się może na ukrainę albo na południe do grecji, to porównasz, że nie jest tak źle.

PS. nie mam nic wspólnego z infrastrukturą.
PS2. też nie miałem do tej pory żadnego zdażenia drogowego (tfu, tfu przez lewe ramię), a i też potrafię sobie pozwolić.

28 gru 2011, o 20:40
SV Rider

Cytuj:
A wracając do tematu barier, jak będziesz w Niemczech to popatrz sobie tam na bariery, jakoś u nich można do standardowych barier dołożyć dodatkowy pas blachy od dołu żeby motocyklista nie wpadał pod spód. Da się?

Kogo jak kogo, ale Niemców nie przyrównywałbym do nas. Jest to naród bardziej zamożny, który ma już tak dużo autostrad, że może sobie je tylko unowocześniać. Skoro cały czas mamy wszędzie braki finansowe, a większość inwestycji (autostrad) realizowana jest na kredyt, to u nas nikt z urzędników nie będzie się takim pasem blachy przejmował, a jedynie jego kosztami.

www.logo-ratio.pl

28 gru 2011, o 22:42
Zobacz profil WWW
przewrotowiec

Moto: 1100xx
kozik napisał(a):
Cytuj:

Kogo jak kogo, ale Niemców nie przyrównywałbym do nas. Jest to naród bardziej zamożny, który ma już tak dużo autostrad, że może sobie je tylko unowocześniać. Skoro cały czas mamy wszędzie braki finansowe, a większość inwestycji (autostrad) realizowana jest na kredyt, to u nas nikt z urzędników nie będzie się takim pasem blachy przejmował, a jedynie jego kosztami.

Bez przesady, są przetargi wygrywane milionami mniej od założonej kwoty na wybudowanie, wystarczyło by i na dodatkowy pas blachy.

28 gru 2011, o 23:12
Zobacz profil WWW
Mister SVforum 2014

Moto: VFR 800X Crossrunner
A ja poproszę coś takiego :)

29 gru 2011, o 02:22
SV Rider

I co byś z tym zrobił? wleciał w inne samochody na drodze?, poleciał w las czy może spadł z klifu?
Nie mówiąc już że większość uszkodzeń ciała powodowanych jest w chwili uderzenia z pojazdem. Patent fajny ale cóż - prototypu nawet nie ma :/. Dainese chyba pokazało film o kombiaku z poduszkami powietrznymi, gdzieś jest na necie.

29 gru 2011, o 14:34
Mister SVforum 2014

Toksyczny napisał(a):
I co byś z tym zrobił?

Wpadłbym sobie na narodowy :)

29 gru 2011, o 14:48
SV Rider

Moto: Morini
Mieszkam obecnie w Niemczech więc się wypowiem. Wg tego co słyszę w radiu najczęściej - "noga z gazu, codziennie na drogach ginie 11 osób". Z tym że lwia cześć tych ofiar ginie poza autostradami. Więc trochę nie rozumiem po co chcą wprowadzić ograniczenia na autostradach. Ja rzadko kiedy przekraczam 140km/h, ale tylko dlatego że ceny benzyny są horrendalnie wysokie. To lepsze niż postawienie znaku. Co mi się tutaj podoba to np. tablice informujące o zbliżającym się początku sezonu motocyklowego, dla puszkarzy. Jednak nie ma co porównywać rynku polskiego i niemieckiego. Pewnie z powodu mniejszej liczby motocyklistów takie akcje nie maja racji bytu.

29 gru 2011, o 15:32
Mister Budda

Moto: VTR RIDER :D
lpt napisał(a):
Notturno SV napisał(a):
a gdyby nie drezwa to bys zobvaczy jelenia wczesniej :P

Raczej nie ;) wyleciał z rowu i d*pa.

A co do "30%" że od Ciebie zależy - balachwasty. 99% Twojego bezpieczeństwa zależy od Twoich manewrów, od Twojej prędkości, od tego czy nie zetniesz zakrętu, czy spojrzysz w lusterko, czy popatrzysz w lewo/prawo itd. Jeśli jesteś doświadczonym kierowcą to 1% musisz przewidzieć albo mieć radar na debili/sarny/cegły/piasek :D Spróbuj jechać do roboty 200 km/h po warszawie - zgodnie z "30%" to na 10 przejazdów 7 Ci się uda :D

Co do ograniczeń - proponowana jest zmiana w tej kwestii, że np. 50km/h na jakimś tam zakręcie ma obowiązywać w deszczu, a nie zawsze ( "Panie władzo, ale przecież prawie nie pada... ") . Niestety jest tendencja do likwidacji znaków w polsce, więc jak na razie nie da się tego wprowadzić ( tak jest natomiast we Francji ).

Nie do końca dobrze zinterpretowałeś to co miałem na myśli, mianowicie możesz jechać przepisowo mieć oczy dookoła głowy itd., ale są czynniki których nie przewidzisz: piach na wilnklu ślepym, rozlany olej w deszczowy dzień którego nie widać, źle postawione znaki drogowe, zwierzęta których nie da się upilnować, jadąc przepisowo zmniejszasz ryzyko krytycznych konsekwencji natomiast zależy od nas bardzo mało, dziury zalane woda, itd.... doświadczenie fakt pomaga, ale niestety są przypadki którym doświadczenie nie pomaga.

30 gru 2011, o 11:43
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: suzuki sv650s
Notturno SV napisał(a):
lpt napisał(a):
Notturno SV napisał(a):
a gdyby nie drezwa to bys zobvaczy jelenia wczesniej :P

Raczej nie ;) wyleciał z rowu i d*pa.

A co do "30%" że od Ciebie zależy - balachwasty. 99% Twojego bezpieczeństwa zależy od Twoich manewrów, od Twojej prędkości, od tego czy nie zetniesz zakrętu, czy spojrzysz w lusterko, czy popatrzysz w lewo/prawo itd. Jeśli jesteś doświadczonym kierowcą to 1% musisz przewidzieć albo mieć radar na debili/sarny/cegły/piasek :D Spróbuj jechać do roboty 200 km/h po warszawie - zgodnie z "30%" to na 10 przejazdów 7 Ci się uda :D

Co do ograniczeń - proponowana jest zmiana w tej kwestii, że np. 50km/h na jakimś tam zakręcie ma obowiązywać w deszczu, a nie zawsze ( "Panie władzo, ale przecież prawie nie pada... ") . Niestety jest tendencja do likwidacji znaków w polsce, więc jak na razie nie da się tego wprowadzić ( tak jest natomiast we Francji ).

Nie do końca dobrze zinterpretowałeś to co miałem na myśli, mianowicie możesz jechać przepisowo mieć oczy dookoła głowy itd., ale są czynniki których nie przewidzisz: piach na wilnklu ślepym, rozlany olej w deszczowy dzień którego nie widać, źle postawione znaki drogowe, zwierzęta których nie da się upilnować, jadąc przepisowo zmniejszasz ryzyko krytycznych konsekwencji natomiast zależy od nas bardzo mało, dziury zalane woda, itd.... doświadczenie fakt pomaga, ale niestety są przypadki którym doświadczenie nie pomaga.

Ja dodałabym tu jeszcze innych kierowców - przede wszystkim pijanych, niedzielnych, nie znających przepisów, gówniarzy popisujących się przed kumplami i laskami ile to ich fury i sami oni potrafią, bo choć Ty jedziesz prawidłowo, zgodnie z przepisami i nakazaną prędkością, to zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że taki debil wjedzie w Ciebie. Oni stwarzają nie mniejsze niebezpieczeństwo niż w/w czynniki.

www.logo-ratio.pl

30 gru 2011, o 16:21
Zobacz profil WWW
motocyklista

lpt napisał(a):
zgodnie z "30%" to na 10 przejazdów 7 Ci się uda
Chyba 7 się NIEuda. :(
Nie dramatyzujmy, doświadczony, opanowany i rozsądny kierowca większość z tych zagrożeń dostrzeże albo założy możliwość ich wystąpienia. Gdyby było tak tragicznie jak piszecie i tak mało od nas samych zależało, to mielibyśmy porównywalne szanse na powrót do domu jak na wygraną w kasynie.

30 gru 2011, o 16:53
Mister SVforum 2014

Czyli jednak są czynniki od nas niezależne! :) A skoro są, to lepiej będzie gdy budujący drogi będą mieli to na uwadze i likwidowali zbędne zagrożenia - no nie!? :)

30 gru 2011, o 17:13
Mister Budda

Moto: VTR RIDER :D
Dokładnie ;)

30 gru 2011, o 17:45
Zobacz profil WWW
motocyklista

no, tak ;)

30 gru 2011, o 17:46
SV Rider

Moto: B 1250 S
Tak sobie czytam co piszecie i w 99 % się zgadzam odnośnie jakości dróg, chociaż ona już się poprawia. Do tego co piszecie dodał bym fatalny stan samochodów z których leci coś na czy my się przewracamy i żadnej akcji policja nie robi !!!! mało tego drogi przy budowach są takie że zwalniać trzeba prawie do zera by nie wy...ać figury ale moim zdaniem najgorsi są kierowcy samochodów !!! to jest dramat a wystarczyło by więcej takich kampanii reklamowych bo drzewo na Ciebie nie napadnie, bo dziurę w jezdni ominiesz itd...

http://www.youtube.com/watch?v=S4RlfrHcDPo

lub takich programów

http://www.youtube.com/watch?v=q8rTS48g ... re=related

30 gru 2011, o 18:23
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: różne
marta26 napisał(a):
Ja dodałabym tu jeszcze innych kierowców - przede wszystkim pijanych, niedzielnych, nie znających przepisów, gówniarzy popisujących się przed kumplami i laskami ile to ich fury i sami oni potrafią

Zgadzam się ze wszystkim poza pijanymi kierowcami. Owszem, zdarzają się, ale nie jest ich tak wielu. Większość tych "pijanych" kierowców, o których jest tak głośno w każdych wiadomościach, to rowerzyści po piwku, pozostała część to kierowcy na kacu, którzy powolutku chcą sobie gdzieś dojechać. Tych, którzy naprawdę jeżdżą po pijaku jest tylko niewielki odsetek.
A telewizja podaje szokujące liczby, żeby pokazać jakich to niby mamy dzielnych policjantów.

30 gru 2011, o 18:45
Zobacz profil WWW
motocyklista

Powiem szczerze, że też tak Dono myślałem. Przez ostatnie mniej więcej 2 lata, osobiście miałem nieprzyjemność poznać przynajmniej pięciu takich kierowców z czego przynajmniej czterech to zatwardzieli recydywiści, na których nic nie robi wrażenia, nawet utrata uprawnień (niektórzy tracili je po kilka razy) ani kolejne rozbite samochody :(
Na szczęście nie mam już żadnych kontaktów z nimi.
Nie mam jakiejś dużej liczby znajomych, więc jak ja sam znam tyle osób to chyba nie jest to niestety znikomy procent :(

30 gru 2011, o 19:11
SV Rider

Dobrze to u nas raczej nie będzie jeśli trzeba będzie zapłacić 18zł za przejazd z Katowic do Krakowa motocyklem :/

http://www.scigacz.pl/Na,A4,zamiast,obn ... 17480.html

www.logo-ratio.pl

13 sty 2012, o 17:02
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: SV650S 1999
Poszło już pismo do Ministra...

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-m ... nId,426041

Pzdr,
km

EDIT:
Zresztą list jest cytowany w artykule powyżej :)

13 sty 2012, o 21:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4