Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Aparat cyfrowy - co wybrać?
Autor |
Wiadomość |
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Re: fotografia- analogowa- cyfrowa...
Ja akurat nie miałem na myśli ludzkiej skóry, tylko ogólnie słabe odzwierciedlenie kolorów. Robiąc parę razy zdjęcia nikonem, nie ważne czy na świeżym powietrzu, w zamkniętym pomieszczeniu czy jak jeszcze inaczej, zawsze miałem wrażenie, że mam źle nastawiony balans bieli. A poprawiać każde zdjęcie w PS to trochę nie tędy droga... Myślę, że jest jeszcze jedno bardzo ważne kryterium - który właścicielowi lepiej pasuje w łapie. Zwyczajnie bierze się aparat do łapy i jeden wydaje się skrojony na miarę, dobrze leży, ma optymalnie skrojone menu itd, a aparat innej firmy jest jakiś dziwny
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
20 sty 2012, o 11:31 |
|
|
paras104
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 10:23 Posty: 717 Lokalizacja: Radomsko/Katowice
Moto: SV650N 2007
|
Jak na razie miałem okazję "przymierzyć się" do Canona i pasował zajebiście. Nikona postaram dorwać się w innych sklepach i wtedy porównam
|
20 sty 2012, o 11:43 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
I tak wszystkie foty walę z balansem bieli na auto i potem ustawiam na kompie przy wywoływaniu RAWów więc dla mnie osobiście żadna wada :-)
20 sty 2012, o 11:49 |
|
|
paras104
SV Rider
|
Kolejne pytanie. Oglądałem wczoraj Canona 1100D i był za 1700 zł. Czy lepiej kupić tego Canona i po jakimś niedługim okresie dokupić do niego lepszy obiektyw czy lepiej od razu kupić coś za około 2,5 tyś zł i nie kupować obiektywu chyba, że w jakimś tam odległym czasie?
|
21 sty 2012, o 18:01 |
|
|
maxio
SV Rider
Dołączył(a): 5 kwi 2011, o 21:55 Posty: 424 Lokalizacja: lubelskie
Moto: TL 1000R
|
Ja bym sie zastanawiał nad zakupem najtańszej w tej chwili lustrzanki Canona . ja używałem do robienia zdjec mojego moto (zob.galeria) poprzednika czyli canon 1000 D. jak to w najtańszym sprzęcie nie mozna spodziewac sie rewelacji. Model ten ma mało punktów pomiarowych autofokusa,ponadto wolno ostrzy. "Szybkie" ujęcia np motocykla w czasie jazdy to jakas rozpacz . Dla porównania kolega uzyczył mi Sony Alpha A450 o podobnych parametrach i cenie ale róznica w jakosci zdjęc (tych szybkich na których nie sprawdzil sie canon) była o niebo (!!!) lepsza .Ostrzenie bylo duzo szybsze. Jesli juz miałbym teraz wybierac to raczej ten model wyższy czyli 550 D aha i ważna rzecz ,szukaj aparatu ze stabilizacja obrazu ,bo te tanie modele canona go nie maja niestety
_________________ -------------------------------------- https://www.facebook.com/SOUNDOFEXHAUST ... page_panel
http://www.youtube.com/watch?v=UhE3OQb0kQ0
Ostatnio edytowano 21 sty 2012, o 21:13 przez maxio, łącznie edytowano 1 raz
|
21 sty 2012, o 20:54 |
|
|
paras104
SV Rider
|
mhm, rozumiem W takim razie kupię Canona lub Nikona za 2500-3000 zł, a za jakiś czas może jakiś obiektyw do tego
|
21 sty 2012, o 21:13 |
|
|
DaN
motocyklista
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 10:44 Posty: 236 Lokalizacja: Sztabin/Białystok
|
maxio, co Ty wygadujesz o stabilizacji?! Nawet modele za 20000zl Canona czy Nikona nie mają stabilizacji, jedynie obiektywy... Sony ma wudowaną stabilizację, ale czy potrzebna jest tak naprawdę? Ja po kilku latach pstrykania zapomniałem, że istnieje... I żaden z moich obiektywów nie ma stabilizacji
_________________ SV650N 2000r
|
22 sty 2012, o 11:26 |
|
|
lasooch
SV Rider
|
Dokładnie zgadzam się z DaNem Co do szybkiego ostrzenia, to pamiętaj, że to nie tylko kwestia body, ale również (a może przede wszystkim?) konkretnego obiektywu Moim zdaniem lepiej kupić tańsze body i dołożyć jakiś ciekawy obiektyw, niż wykosztować się na aparat z pierdylionem niepotrzebnych pixeli, pierdylionem punktów pomiarowych (i tak zazwyczaj wybieram 1 punkt, a nie pomiar z całego pola) i jedynie kitowym obiektywem 18-55...
|
22 sty 2012, o 11:32 |
|
|
maxio
SV Rider
|
No własnie mam na mysli to samo co powiedziałes DaN. Firmy Nikon i Canon stosuja ten manewr żeby wyciagnac kase od klienta na obiektyw ze stabilizacja własnie za konkretna kase. Firma Sona była wstanie (czyt.zmuszona) do wstawienia tego systemu w body ,czyli jest to mozliwe (!) i nie wymaga wyciagania kasy od klientów na specjlne "stabilizowane"obiektywy . Czyli chodzi tu kase po prostu. A w moim poscie porównałem dwa aparaty w wyposazniu "fabrycznym" gdzie canon przepadl wlasnie z powodu braku stabilizacji .
_________________ -------------------------------------- https://www.facebook.com/SOUNDOFEXHAUST ... page_panel
|
22 sty 2012, o 12:14 |
|
|
paras104
SV Rider
|
Re: Aparat cyfrowy - co wybrać?
No to już się zgubiłem Co lepiej w końcu kupić? 1100D i za jakiś czas obiektyw czy np. 550D z 18-55 i po jakimś dłuższym czasie ewentualnie jakiś obiektyw?
|
22 sty 2012, o 15:19 |
|
|
maxio
SV Rider
|
Wszystko zalezy do jakich celow chcesz używac aparatu ? Jesli do fotografii nazwijmy "artystycznej" to lepiej kupić lustrzanke ,ale od razu przygotuj sie na nastepne wydatki typu obiektywy na przykład z wiekszym zakresem ogniskowej ( lepszy-dalszy zoom,głębia ostrosci i takie tam) ,gdyz podstawowy obiektyw znudzi Ci sie bardzo szybko. Konkluzja jest jedna : jesli chcesz korzystac z ze wszystkich funkcji lustrzanki to czekaja Cie spore wydatki ,gdyz według mnie Canon i Nikon sa to aparaty dla profesjonalitów a jak wspomniałem wczesniej amatorska lustrzanka Canon 1000 D jest po prostu gorsza od dobrego kompakta,który nie potrzebuje całej masy dodatków. A wybór juz należy do Ciebie..
|
22 sty 2012, o 20:57 |
|
|
lasooch
SV Rider
|
Jakość zdjęć dowolnej lustrzanki i super hiper aparatu kompaktowego ciężko w ogóle moim zdaniem porównywać. To tak jakby ktoś mówił, że zamiast używanej SV można by przecież kupić nowy chiński motocykl 250ccm i też się będzie dobrze jeździć, a i mniej pali
|
22 sty 2012, o 22:49 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
Dołączył(a): 11 lip 2010, o 20:17 Posty: 2100 Lokalizacja: Chodzież
Moto: VFR 800X Crossrunner
|
No to porównanie nie jest zbyt trafne, bo przecież mogą być produkty tej samej firmy. Cannon czy Nikon robią takie i takie aparaty A, że w Chinach to inna bajka
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
|
22 sty 2012, o 22:55 |
|
|
lasooch
SV Rider
|
Dobra, może i porównanie słabe, ale wiesz o co mi chodziło Tak czy inaczej, uważam że poprostu awykonalne jest osiągnięcie tego samego kompaktem, co daje jakakolwiek lustrzanka. Sztucznie powiększana liczba pikseli na malutkiej matrycy, obiektyw wielkości łebka od szpilki z wielkim zoomem i wielkimi luzami, no niestety nie idzie to w parze z jakością... Jedyny plus kompakta to oczywiście rozmiar aparatu, tu jest bezkonkurencyjny.
|
22 sty 2012, o 23:00 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
|
Z tymi argumentami to nie będę dyskutował - oczywiście! Aleeee jak pewnie wiesz w kompakty ładują coraz lepszą optykę i nie mam tutaj na myśli miliony pikseli, a optykę - szkiełka, jasność itp. Zauważyłem, że firmy już idą w tym kierunku, ale to tylko moje spostrzeżenie, a dodam, że obserwuje to raczej pobieżnie. Ja uważam, że jeśli jesteś zawodowcem, lub ogarniasz to - kup lustrzankę, a jeśli chcesz robić świetne zdjęcia, a nie masz czasu na zastanawianie się jaki teraz obiektyw założyć - kup kompakta z porządną optyką
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
|
22 sty 2012, o 23:20 |
|
|
marta26
SV Rider
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 10:37 Posty: 1796 Lokalizacja: Dęblin/Piaseczno
Moto: suzuki sv650s
|
A ja mam takiego kompakta (bo wbrew pozorom i temu, co lasooch napisał kompakty nie muszą być małych rozmiarów). http://www.fotal.pl/fuji-finepix-s9500/Kupiłam go 5 lat temu, wtedy zapłaciłam 2500żł, teraz kosztuje ok. 1400zł. W porównaniu do dzisiejszych aparatów to już dziadek. Niemniej jednak na moje potrzeby jest jak najbardziej ok., choć dla mnie i tak najlepszą zabawą w całej fotografii są godziny spędzone w ciemni, do czego służył mi (gdy jeszcze na to czas pozwalał) Nikon f55 na kliszę. Jak ktoś nie musi koniecznie mieć zbajerzonej lustrzanki, to polecam ten aparat. Możliwości ma naprawdę dużo.
_________________ marta26-->>SV650S
www.logo-ratio.pl
|
22 sty 2012, o 23:39 |
|
|
wojte
SV Rider
Dołączył(a): 14 paź 2010, o 22:38 Posty: 330 Lokalizacja: Brzesko
Moto: BMW f800s
|
Nawet nie wiesz jakie cudo kupiłaś, w tych latach fuji wiodło prym w matrycach s2,3,5 struktura plastra miodu 8miokątny piksel dla każdego piksela drugi do rejestrowania świateł, takich aparatów już nie robią ale zaczną.. Dla wszystkich zadaj sobie zajebiście ważne pytanie, co chcesz w życiu robić, a potem zakup aparat.
_________________ wydruki 60x40 cm 19,99zł papier i tusze HP, maszyna hp 130r, wydruki do 61x180cm Fotografia ślubna http://www.poniewierski.com
|
22 sty 2012, o 23:57 |
|
|
marta26
SV Rider
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 10:37 Posty: 1796 Lokalizacja: Dęblin/Piaseczno
Moto: suzuki sv650s
|
Wiem...robię zdjęcia od ponad 12 lat, zaczynałam Smieną ,Fedem, był też Zenit...potem na 18-tkę dostałam Nikona f55. Wcześniej wspomniane zabawy w ciemni to było to...w międzyczasie koło fotograficzne, własne wystawy...ehhh, ale miło powspominać. Potem wybór kolejnego, cyfrowego aparatu - właśnie Fuji. Dzięki wcześniejszym przygodom z fotografią wiedziałam, czym się kierować przy wyborze aparatu, czego od niego oczekuję itd. Wybór był trafny, lustrzanki na razie nie potrzebuję.
_________________ marta26-->>SV650S
www.logo-ratio.pl
|
23 sty 2012, o 00:11 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
|
Ja też wiele, wiele... godzin spędziłem w ciemni, niestety już czasu brak, sprzęt się w piwnicy kurzy i nawet nie dotrzymałem obietnicy (danej sobie) i dzieciom nie pokazałem jak to dawniej bywało. Też mam takiego większego kompakta, ale panasonica
|
23 sty 2012, o 00:23 |
|
|
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
|
Posiadam ten aparat (S9600) i wtedy gdy wychodził ten model to firma Fuji robiła w miarę dobre aparaty. Bawiłem się jakiś czas temu jakimś najnowszym wynalazkiem tej firmy i na pierwszy rzut oka było ok ale po pewnym czasie okazało się, że aparat jest tak naszpikowany różnymi bayrami z którymi procek sobie nie radzi i aparat porostu nie wyostrza zdjęć i filmów.
_________________ SV 650 S '99/GSX-R 750 K1
www.logo-ratio.pl
|
23 sty 2012, o 15:25 |
|
|