Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 19:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
tłoczek hamulca nie wraca 
Autor Wiadomość
rowerzysta

Moto: SV1000SZ 2005
Post tłoczek hamulca nie wraca
Witam wszystkich. Jeśli już był taki temat to przepraszam, ale nie znalazłem odp na moje pytania.
W ramach walki z nudą wymieniłem przewody hamulcowe w mojej sv1000, przeczyściłem zaciski, wypolerowałem tłoczki wodą z ludwikiem i papierem ściernym 2000. Po polerce weszły do zacisków jak w masło. Nie smarowałem ich żadnym smarem tylko samym płynem hamulcowym. Zamontowałem wszystko z powrotem na moto. Zalałem płyn. Odpowietrzałem aż przestały lecieć bąbelki (ponieważ nie miałem do pomocy drugiej osoby, więc zaciskałem klamkę hamulca gumą, po wcześniejszym podpompowaniu, podczas odpowietrzania). Zauważyłem dwie rzeczy: klamka wydaje mi się lekko gumowa, ale co gorsza po zakręceniu kołem, robi może z pół obrotu... jakby tłoczki nie wracały. Zajrzałem w zaciski i wyglądają jakby w stanie spoczynkowym przylegały do tarczy. Co może być przyczyną: zapowietrzony układ (bąbelki nie lecą).
Pomocy :hmm:

25 lut 2012, o 16:21
SV Rider

Moto: Sv 650N k3/mts1200
Post Re: tłoczek hamulca nie wraca
Jest na forum gdzieś opisany podobny problem, prawdopodobnie w temacie z przewodami w stal. oplocie.

Nie wiem jak masz, ale sprawdz trójnik czy nie jest zapowietrzony ew. przy samych zaciskach.
Ktoś chyba pisał rówież, aby na noc klamke zaciśniętą złapać dla sprawdzenia

25 lut 2012, o 17:03
SV Rider

Mam podobnie teraz po wymianie przewodów na stalowe ale z tą różnicą że klamka jest twarda + wymieniałem tez olej w lagach (ściągałem lagi i je całkowicie rozbierałem, nie wiem czy to ma coś wspólnego), myślę że przejadę się kawałek to się to wszystko jakoś ułoży :) zobaczymy za 2 tygodnie ;)

27 lut 2012, o 04:51
spamOWCA

Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
Moto: BMW + szpera :)
Klocki w stanie spoczynku wyglądają tak jakby dotykały tarczy to tak ma być przesunięcie przy naciśnięciu hamulca jest małe. Z tego co piszesz nie wiem jaki masz układ przewodów czy wyczyściłeś też prowadnice zacisków. No i chyba jednak źle odpowietrzyłeś układ.

27 lut 2012, o 10:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]