Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 19:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Wyciekający olej z pewnego otworu... SUZUKI TL 
Autor Wiadomość
pieszy

Moto: SUZUKI TL 1000R '98
Post Wyciekający olej z pewnego otworu... SUZUKI TL
Witam Panowie,

mam pewien problem. Otóż ostatnio zauważyłem krople oleju pod motocyklem postanowiłem dzisiaj zdjąć plastiki i sprawdzić skąd TLka popuszcza. Po zdjęciu owiewek ukazał się widok zaolejonego całego dołu silnika i wewnętrznych plastików. Wytarłem do sucha cały piec i odpaliłem motocykl. Wydaje mi się że olej zaczyna wyciekać nie spod uszczelki tak jak myślałem, a z pewnego otworu (zdjęcia). I moje pytanie brzmi: co to za dziurka i jaką ma funkcję? Czy w waszych SV jest identyczny otwór? Czy wyciek z tej dziury może być spowodowany nadmiarem wlanego oleju (wymieniany był na jesień). Na wskaźniku stan oleju jest troszeczkę ponad górną kreskę.
Dzięki z góry za pomoc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

11 mar 2012, o 19:44
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: sv650 k2 2002
Post Re: Wyciekający olej z pewnego otworu... SUZUKI TL
to jest odpowietrzenie skrzyni korbowej, fabrycznie tam nie ma zadnego przewodu podpiętego
zbyt duzy poziom oleju moze byc faktycznie przyczyna

11 mar 2012, o 21:22
motocyklista

Moto: SV1000S
wydaje mi się, że jest to bardziej otwór techniczny pompy wody, gdzie zwyczajowo ucieka płyn w przypadku uszkodzenia uszczelnienia -w SVce jest tam rurka metalowa na którą nacięgnięty jest przewodzik gumowy. Jednak to uszczelnienie w naszych silnikach oddziela olej od wody również, więc wydaje mi się, że masz do wymiany uszczelnienie pompy wody. Na forum gdzieś było opisywana metodologia wymiany.

pozycja 11 to sam wężyk, oczywiście rysunek pogladowy...
http://www.cmsnl.com/suzuki-sv1000-s-usa_model16250/partslist/434328.html

pzdr
Bartek

12 mar 2012, o 00:35
SV Rider

Moto: sv650 k2 2002
błądzisz Bartku, popatrz w serwisowke od TL, rozdział 3

12 mar 2012, o 08:43
pieszy

Dzięki za wszystkie sugestie.
Dzisiaj odpaliłem ponownie motocykl, olej wywala na biegu jałowym i podczas jazdy.
Ściągnąłem serwisówkę do TLa i znalazłem coś o tym otworze, w trzecim rozdziale, napisane jest: "otwór spustowy pokrywy sprzęgła" - do czego on właściwie służy przy sprawnym działaniu silnika?
Jeżeli dobrze zrozumiałem (tłumaczyłem za pomocą google tłumacz) to jest tam uszczelka/simering która chyba puszcza olej?
Czy ktoś grzebał przy tym? Może jeszcze spróbuje odessać olej z silnika, może to coś pomoże.

POMPA WODY /INSPEKCJA OBUDOWY SPRZĘGŁA I SERWIS.
Uszczelnienie mechaniczne i inspekcja podkładki uszczelniacza.

Przed wyjęciem pompy wodnej i opróżnianiu chłodziwa silnika, sprawdzić otwór spustowy „A” pokrywy sprzęgła do wycieku płynu chłodzącego silnika. Jeśli w silniku płyn chłodzący jest nieszczelny, zdjąć pokrywę sprzęgła i wzrokowo sprawdź uszczelnienie mechaniczne i czy podkładka uszczelki jest uszkodzona.

Obrazek

KONTROLA USZCZELKI OLEJOWEJ.
Przed zdjęciem pokrywy sprzęgła i odprowadzanie oleju silnikowego należy sprawdzić otwór spustowy „A” pokrywy sprzęgła do wycieku oleju silnikowego. Jeśli olej silnikowy przecieka, zdjąć pokrywę sprzęgła i wzrokowo sprawdzić uszczelkę oleju czy jest uszkodzona.

Obrazek
Obrazek

12 mar 2012, o 12:26
Zobacz profil WWW
motocyklista

Moto: SV1000S
Slawuch napisał(a):
błądzisz Bartku, popatrz w serwisowke od TL, rozdział 3

nie posiadam serwisówki do TL'a a widzę że akurat to jest tak samo jak w SVce.

a patrząc na to co wygrzebał Wiciu jest pomocne, pomyliłem się i wystarczy wymienić uszczelkę pokrywy sprzęgła :) powiem że jak bym miał to rozebrane to bym zainwestował w uszczelnienie pompy wody i też zmienił.

u mnie akurat wywalało w DL płyn, ale tak jak pisałem, jest tam uszczelnienie ceramiczne wskazane strzałaką na rysunkach i ono odpowiada za separowanie oleju od cieczy chłodzącej na wałku napędowym pompy cieczy .

wymieniałem to w DLu i operacja nie jest jakoś bardzo skomplikowana. Wydaje mi się że podstawowe umiejętności posługiwania się narzędziami oraz wiedza o mechanice wystarczy :)

pzdr
Bartek

12 mar 2012, o 13:37
rowerzysta

Moto: TL1000s
miałem okazję rozbierać ten silnik i ten otworek służy do info który uszczelniacz puścił, coby płyn nie mieszał się z olejem i odwrotnie.
w twoim przypadku puścił uszczelniacz oleju. musisz zdjąć prawą pokrywę i wymienić obydwa. koszt jednego w serwisie około 60/80 zyla i po kłopocie. uszczelniacze są na walku napędzającym łańcuszek rozrządu + pompa wody.
mała podpowiedź przy wyjmowaniu tego małego simeringa(czy jak to się pisze) uważaj co by nie uszkodzić przegrody w pokrywie.
ten uszczelniacz ma jakby taki kołnierz metalowy.
tak jak pisałem wcześniej wymieniaj obydwa uszczelniacz oleju i pompy wody. oleju 60/80 zyla wody 120/130 + uszczelka pokrywy 20/30 zyla.
polecam tą stronkę serwisy mają takie samy schematy i numery części
http://translate.google.com/translate?h ... e.pl&twu=1

12 mar 2012, o 18:26
pieszy

Wielkie dzięki Radzio za wyczerpującą odpowiedź i dla reszty kolegów za zainteresowanie się moim problemem.
Na pewno ten temat komuś się przyda przy podobnym problemie w swojej SVce.
Jeszcze jedno mam krótkie pytanko, czy olej trzeba spuszczać, oraz płyn chłodniczy, czy można dokonać operacji na pochylonym motocyklu na lewej podnóżce?
Jeszcze raz dzięki.

12 mar 2012, o 23:36
Zobacz profil WWW
rowerzysta

Moto: TL1000s
olej i płyn trzeba niestety spuścić inaczej się nie da.
żeby odkręcić pokrywę nie musisz odkręcać wszystkich śrub z tej dodatkowej plastikowej sprzęgła, wystarczy trzy skrajne z lewej.
Obrazek
i dalej na około lecisz z 8" pozostałe,odkręcasz obudowę pompy i wirnik(tych śrub na obudowie pompy 10" nie ruszaj one to chyba tylko do odpowietrzenia są)
aż zobaczysz takie cudo
Obrazek

a z tego co piszesz to jeszcze nie wiesz pewnie że ten uszczelniacz od oleju jest z drugiej strony pokrywy. tj od strony łańcuszka
pozdro
i miłej zabawy z Sunią

13 mar 2012, o 01:34
pieszy

Wielkie dzięki jeszcze raz za pomoc, zabieram się do grzebania.

13 mar 2012, o 19:49
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]