Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 20 kwi 2025, o 07:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Problem ze skrzynią 
Autor Wiadomość
motorowerzysta

Moto: SV650S 2003
Post Re: Problem ze skrzynią
@bobmarlej nie pałuje :) jeżdżę pod 5-6 tyś. czasami rzadko mocniej ale to naprawdę sporadycznie.

@Bartosz wiesz co gdyby nie Twój co by nie było prześmiewczy ton wypowiedzi to pewnie bym inaczej zareagował... jakbyś zaczął od podrzucenia linka z ostatniego Twojego posta pewnie bym Ci przyznał rację. Jeżdżę od kwietnia więc owszem uczę się podstaw. Twój 1 post jak już napisałem był raczej prześmiewczy niż pouczający i dlatego trochę się uniosłem, sorki za to.

22 cze 2011, o 10:59
SV Rider

PB_2006 napisał(a):
@Bartosz wiesz co gdyby nie Twój co by nie było prześmiewczy ton wypowiedzi to pewnie bym inaczej zareagował... jakbyś zaczął od podrzucenia linka z ostatniego Twojego posta pewnie bym Ci przyznał rację. Jeżdżę od kwietnia więc owszem uczę się podstaw. Twój 1 post jak już napisałem był raczej prześmiewczy niż pouczający i dlatego trochę się uniosłem, sorki za to.

Post znalazłem po fakcie. Nie ukrywam, że rozbawiła mnie twoja wypowiedź ;) Pomyśl w tym kierunku, że śmiałem się z tych dupków co cię uczyli głupot. Nie twoją winą jest, że ktoś przekazał ci nie prawdziwe informacje, a ty w dobrym zamiarze starasz się pchnąć je dalej uważając, że jest tak jak ci mówili. Czasami warto się upewnić czy ma się rację :) Ja też się mylę, a nie myli się ten co nic nie robi :)
Biegi w górę zmienia się dynamicznie bez przerwy. Jeżeli miedzy biegami naciskasz sprzęgło i czekasz 2 sekund do zmiany biegu to robisz źle. Zawsze obroty spadną za nisko.
Zmieniając w górę odpuszczasz gaz i szybko zmieniasz bieg stosując zasadę: sprzęgło, bieg, puszczasz sprzęgło i na koniec puszczasz dźwignię zmiany biegów, którą ciśniesz w górę do samego końca czyli do puszczenia dźwigni sprzęgła. Unikniesz w ten sposób, wskakujących luzów między biegowych np. pomiędzy 3 i 4 biegiem i dodatkowych rebusików przy zmianie biegów.
W dół zmieniasz w sposób o którym mówiliśmy czyli z między gazem. :piwo:

22 cze 2011, o 11:16
motorowerzysta

Moto: SV650S 2003
No będę się starał tak
Bartosz napisał(a):
Zmieniając w górę odpuszczasz gaz i szybko zmieniasz bieg stosując zasadę: sprzęgło, bieg, puszczasz sprzęgło i na koniec puszczasz dźwignię zmiany biegów, którą ciśniesz w górę do samego końca czyli do puszczenia dźwigni sprzęgła. Unikniesz w ten sposób, wskakujących luzów między biegowych np. pomiędzy 3 i 4 biegiem i dodatkowych rebusików przy zmianie biegów.
zmieniać, ale trzeba będzie poćwiczyć i tyle. :tomekk:
Dzięki za lekcję :) :piwo:

22 cze 2011, o 11:38
rowerzysta

Moto: sv 650s
sv-ke kupilem niedawno , czasami przy szybkich zmianach biegow 1,2,3,4 przy trojcie tak jkaby blokuje mi skrzynie i nie moge wrzucic wyzszego biegu , musze puscic sprzeglo wcisnac jeszcze raz i dopeiro wtedy da rade zmienic. Przy w miare spokojnej jezdzie i normalnej zmianie biegow nie ma takiego problemu. Moze cos zle robie :d?

25 mar 2012, o 00:50
SV Rider

Moto: sv 00' --> XX 97'
a może masz źle wyregulowane sprzęgło?

25 mar 2012, o 12:46
rowerzysta

no nie wiem , zobacze jak dluzej nim pojezdze czy problem sie bedzie powtarzal. W ajkis sposob to sie reguluje?

25 mar 2012, o 21:16
SV Rider

Moto: SV650S '00/01
sunspire13 napisał(a):
no nie wiem , zobacze jak dluzej nim pojezdze czy problem sie bedzie powtarzal. W ajkis sposob to sie reguluje?

http://www.svforum.pl/viewtopic.php?f=23&t=65 Szukaj nie boli :P

25 mar 2012, o 21:39
rowerzysta

dzieki

25 mar 2012, o 21:48
rowerzysta

Moto: SV650S 2002
Jeśli regulacja nie pomoże to u mnie pomogła zmiana oleju. Miałem Motul 15W50 i szczególnie "jedynka" lubiła się "zakleszczyć"... oprócz tego sprężyny były za krótkie jakieś 3 mm. Po wymianie na Motul 10w40 (5100) i sprężyn na nowe biegi wchodzą jak "nóż w masło"
Pozdrawiam

26 mar 2012, o 02:03
Zobacz profil WWW
rowerzysta

dzisiaj chwile jezdzilem i znowu mialem problem przy zmianie z 3 na 4 bieg . pojutrze wymieniam olej i filtr ma castrol power 1 10w 40 zobaczymy czy to cos pomoze , spr jeszcze ta regulacje sprzegla

27 mar 2012, o 21:24
SV Rider

Moto: SV650S K3
to ja mam takowe pytanko :) problem pojawił się 2 dni temu ;/ zaczęło się od wskakiwania na luz między różnymi biegami (od razu mówię, że problemu ze zmianą biegów nie mam) dzisiaj doszło do tego, że przy 5 i 6 rzuca biegi w dół i może tak cały czas... przy niższych biegach jest w miarę ok... Moto już stoi u mechanika ale może coś doradzicie. Jest nadzieje, że to zbytnio zużyty napęd bo i jest nieźle rozciągnięty i przednia zębatka ma już rekinie zęby (chociaż wszystkie są). Pocieszcie mnie i powiedzcie, że może być to wina napędu zanim jutro mechanik mnie oświeci ;)
P.S Plan jest żeby naciągnąć łańcuch na maxa i zobaczyć czy to pomoże i wtedy tylko wymiana, bo nawet nie chcę myśleć o grzebaniu w silniku czy jego wymianie :P

14 maja 2012, o 18:55
SV Rider

Moto: Sv 650N k3/mts1200
Jestem pewien, że to inny problem, ale u mnie również występował luz między 5, a 6 biegiem. Czasami również 3nie wchodziła. Problemem był użytkownik moto.
Zasłabo wijałem biegi. robiłem to delikatnie z troski o sprzęt.

14 maja 2012, o 19:30
SV Rider

hubi199 napisał(a):
Jestem pewien, że to inny problem, ale u mnie również występował luz między 5, a 6 biegiem. Czasami również 3nie wchodziła. Problemem był użytkownik moto.
Zasłabo wijałem biegi. robiłem to delikatnie z troski o sprzęt.

Tak jak zaznaczyłam nie mam problemu ze zmianą biegów (ciężko by było odkryć to dopiero po roku użytkowania Sv-ki) dodam jeszcze, że na moto przejechał się dzisiaj mój mechanik i stwierdził to samo. Poproszę o bardziej pomocne odpowiedzi :)

14 maja 2012, o 20:01
SV Rider

Moto: suzuki sv 650S 99r.
Jedyne co mi przychodzi teraz na myśl to luz na łożysku od zębatki zdawczej, istnieje takie prawdopodobieństwo z tym luzem pomiędzy biegami przy walniętym łożysku ale małe bo nie dziej się to ot tak z dnia na dzień.

www.logo-ratio.pl

14 maja 2012, o 21:53
Zobacz profil WWW
SV Rider

kozik napisał(a):
Jedyne co mi przychodzi teraz na myśl to luz na łożysku od zębatki zdawczej, istnieje takie prawdopodobieństwo z tym luzem pomiędzy biegami przy walniętym łożysku ale małe bo nie dziej się to ot tak z dnia na dzień.

Luzu na zębatce zdawczej nie ma (sprawdzone) jakieś inne pomysły Kozik? Teraz już nie tylko zrzuca biegi od 5 ale w ogóle nie idzie wrzucić 6 ;/ W sumie można się przyzwyczaić tylko do 4 biegów :D tam wszystko lata ;) Mechanik będzie grzebał dalej ale możliwe, że będzie potrzebna wymiana silnika, bo to tańsze niż naprawa ;/ Przy okazji jakby ktoś miał albo wiedział, że ktoś ma silnik do 650 z 2003 czyli wtrysk to poproszę na prv

17 maja 2012, o 20:48
SV Rider

Moto: suzuki sv 650S 99r.
Jak wszystko lata to uważaj w czasie jazdy żeby coś nie zablokowało skrzyni bo coś w szybkim tempie się zużywa. Jak masz taką możliwość to podjedz jeszcze do jakiegoś innego mechanika bo w tym momencie to zaczyna się wróżenie z fusów na odległość. Nie raz jest tak, że nawet widząc motocykl nie jesteśmy w stanie zdiagnozować co jest popsute aż do momentu rozebrania silnika i dokładnego obejrzenia poszczególnych części tego elementu silnika.

www.logo-ratio.pl

17 maja 2012, o 22:16
Zobacz profil WWW
SV Rider

kozik napisał(a):
Jak wszystko lata to uważaj w czasie jazdy żeby coś nie zablokowało skrzyni bo coś w szybkim tempie się zużywa. Jak masz taką możliwość to podjedz jeszcze do jakiegoś innego mechanika bo w tym momencie to zaczyna się wróżenie z fusów na odległość. Nie raz jest tak, że nawet widząc motocykl nie jesteśmy w stanie zdiagnozować co jest popsute aż do momentu rozebrania silnika i dokładnego obejrzenia poszczególnych części tego elementu silnika.

Nie no, nie jeżdżeę na moto w takim stanie :D wczoraj była tylko jazda prawdzająca i czeka dlaje u mechanika na swoją kolej.
Dzięki za rady

18 maja 2012, o 17:49
rowerzysta

Moto: CBR600F PC41
Mam następujący problem ze skrzynią.
Zimny silnik - wszystkiego biegi wchodzą bez problemu i w górę i w dół i luz.
Po przejechaniu kliku kilometrów ( ok 4-7 km )
- wbicie z luzu na jedynkę ( bardzo szybko łapię i lekko zgrzyta )
- z jedynki na dwójkę lekkie zgrzytnięcie ( nie zawszę ) i widać że przez chwilę zapala się N i dopiero wskakuję dwójka. Robi się tak jak wspomniałem tylko po przejechaniu kliku kilometrów i nie jest to zależne od siły jaki wywieram na dźwignie zmiany biegów.
Dawałem ostatnio moto na wymianę napędu i wspomniałem o tym. Podobno sprzęgło jest dobrze wyregulowane.
2 na 3 na 4 na 5 na 6 i w dół nie ma żadnych problemów.

4 sie 2012, o 22:16
mundrek

Moto: sv1k/ 748SP
Sprzęgło się kończy?

Albo, że taka was obfitość...

4 sie 2012, o 23:10
SV Rider

Moto: SV650S 2000
Ja bym na twoim miejscu pokręcił linką sprzęgła.

5 sie 2012, o 08:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona