Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Autor |
Wiadomość |
kaCZi
SV Rider
Dołączył(a): 27 cze 2011, o 14:29 Posty: 1683 Lokalizacja: Toruń
Moto: GSXR k8
|
płatności przez PayPal
Hejka, mam do was pytanie odnośnie Paypala, nie mam konta i nigdy nie korzystałem. Mam na sprzedaż rosyjski motorek i właśnie napisał do mnie gość z Hiszpanii, że chce go kupić i przez Paypala będzie płacił i w ogóle wszystko ładnie cacy. I tak się zastanawiam, że to jakieś oszustwo może być.Słyszałem, że można anulować płatność w tym właśnie systemie i że nadziało się na to już sporo ludzi. Co wy na to?
_________________ Moja czarna Perła -> GSX-R 750 K8
|
26 mar 2012, o 10:10 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Re: płatności przez PayPal
Zazwyczaj to wałki są, powiedz gościowi że w grę wchodzi tylko wire transfer i tyle.
26 mar 2012, o 10:11 |
|
|
kaCZi
SV Rider
|
A co to jest?
|
26 mar 2012, o 10:12 |
|
|
skwaro
SV Rider
|
No zwykły przelew Podajesz numer konta w formacie IBAN (z PL na początku) i wio. Czasami też potrzebny jest numer Swift banku, w którym masz konto.
26 mar 2012, o 10:16 |
|
|
kaCZi
SV Rider
|
Cała sprawa jakoś mi śmierdzi więc tak napiszę, dzięki wielkie.
|
26 mar 2012, o 10:18 |
|
|
skwaro
SV Rider
|
Zadaj sobie jedno zaje...cie ważne pytanie: kupiłbyś moto w innym kraju w ciemno, bez oglądania, nie znając właściciela i płacąc z góry za wszystko łącznie z transportem?
26 mar 2012, o 10:32 |
|
|
kaCZi
SV Rider
|
Zależy co masz na myśli moto? (ten jest wart 2tyś) Jak kask chciałbyś kupić z innego kraju do chyba ta sama sytuacja? A właśnie odpisał, że może zrobić przelew. To co napisał:
"Tak mogę jeszcze dokonać płatności za pośrednictwem przelewu bankowego, i będzie potrzebował followinf szczegóły poniżej dla mnie do dokonania przelewu na konto bankowe,
Nazwa posiadacza rachunku: Nazwa banku: Numer konta: IBAN: Swift code:
Oczekujemy, aby usłyszeć od ciebie szybko."
Czyli jednak, że chce kupić?
No i właśnie, napisał mi też, że on załatwi przesyłkę i nie mam się o to martwić, a czasem nie jest tak, że on mi przeleje te 2tys a zgodnie z prawem przesyłka będzie po mojej stronie?
|
26 mar 2012, o 10:47 |
|
|
skwaro
SV Rider
|
Pytanie retoryczne - z rzeczy mających wpływ na wartość - co możesz popsuć w kasku a co w motocyklu? Z drugiej strony jak moto jest warte 2kPLN to gość może sobie ryzykować że wtopi kasę, ja bym w życiu tego nie zrobił. Nie wykluczone że gość chce kupić, tylko dogadaj najpierw temat transportu.
26 mar 2012, o 10:52 |
|
|
kaCZi
SV Rider
|
Podejrzewam, że dla niego 2tyś to jak dla nas 500zł więc dużo nie ryzykuje. Nigdy nie robiłem takich transakcji, chociaż ostatnio na allegro po godzinie od wystawienia ciężarówki ktoś kliknął kup teraz i po tygodniu przyjechał, zapłacił. Też szok dla mnie, bez oglądania. I do Afganistanu ma jechać auto. Dlatego teraz już chyba mnie nic nie zdziwi, ale jak to poskładać żebym nie miał problemów to nie wiem
|
26 mar 2012, o 11:08 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Hehe, miałem podobną sytuację. Też odezwał się klient z za granicy, dał dobrą ofertę cenową, płacił za transport i domagał się wysłania konkretną firmą kurierską. Podałem nr konta, nazwę banku i wszystkie potrzebne dane, a po kilku godzinach dostałem sfingowanego maila niby od mojego banku. Nawet zgrabnie podrobili szatę graficzną, gdyby tylko adres mailowy banku nie był zarejestrowany na Tajwanie, to może by się ktoś dał złapać W mailu było napisane, że mój bank niby dostał przelew na taką a taką kwotę, ale aktualnie kasa jest zamrożona. Mam wysłać towar kurierem, podać do niby-banku nr nadania i wtedy oni odblokują pieniążki Od samego początku tej transakcji wiedziałem, że to wałek, po tym mailu jednak przestałem już udawać frajera i odpisałem wprost, że informuję prokuraturę o próbie wyłudzenia. W efekcie dostałem jeszcze jednego maila, że jestem złodziejem, oszustem, że FBI mnie dopadnie i będę smażył się w piekle Mogę się założyć o dobrego browara, że u Ciebie będzie to samo. Jak poszukasz w necie, to jest cała masa takich przypadków i co najlepsze, ludzie dają się na to złapać nadal... Pobaw się trochę z gościem, to zobaczysz co nowego wymyślili tym razem
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
26 mar 2012, o 11:19 |
|
|
kaCZi
SV Rider
|
Heh, może być jak piszesz. Wysłałem maila, jak to ma wyglądać z wysyłką i kto ma pokryć koszty. Sfingowany mail to dobra sprawa, raczej bym patrzył, żeby na koncie pojawiła się kasa (nie zamrożona ani zagotowana ) i wszystko w temacie. A o browara, to czemu nie - może dzięki temu jakaś okazja się trafi challenge acceptedWłaśnie odpisał, więc: "Nie martw się podnieść, mój agent wysyłki będzie przychodzić, aby go podnieść, gdy pieniądze zostały przelane na konto. Będę jak ty, aby wysłać mi swój adres i telefon i tak, że mój agent wysyłki może zrozumieć to i przyszedł odebrać .... Wraz z wydaniem przeze mnie informacje, przenosząc nazwę własności i podpisanie wszystkich formalności będzie być wykonane przez odebrać agenta, więc nie musisz się martwić o to. Czekają na odpowiedź." Cokolwiek to znaczy, google translate słabo działa chyba A gdzie znalazłeś te dane banku lasooch? To zaraz mu wyślę i poczekamy.
Ostatnio edytowano 26 mar 2012, o 11:34 przez kaCZi, łącznie edytowano 1 raz
|
26 mar 2012, o 11:30 |
|
|
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
|
Ja szybko zakończyłem podobną sprawę z poprzednim motocyklem co miała niby iść do Anglii. Ten ktoś też chcieli wysłać mi pieniądze przez PayPal ale ja poprosiłem o przelew na mój numer bankowy, dodałem, że jak będę miał już pieniądze fizycznie w ręku wyciągnięte z konta to wysyłam moto na podany adres. Nie wiedziałem jeszcze jak to zrobię ale chęci były . Zakończyło się tym że bardzo szybko się wycofali po mojej propozycji.
_________________ SV 650 S '99/GSX-R 750 K1
www.logo-ratio.pl
|
26 mar 2012, o 11:34 |
|
|
kaCZi
SV Rider
|
No właśnie też tak napisałem, a tu zdziwko, że zrobi przelew i z tego ostatniego maila, że niby sam przyśle kuriera
|
26 mar 2012, o 11:35 |
|
|
skwaro
SV Rider
|
| | | | kaCZi napisał(a): Heh, może być jak piszesz. Wysłałem maila, jak to ma wyglądać z wysyłką i kto ma pokryć koszty. Sfingowany mail to dobra sprawa, raczej bym patrzył, żeby na koncie pojawiła się kasa (nie zamrożona ani zagotowana ) i wszystko w temacie. A o browara, to czemu nie - może dzięki temu jakaś okazja się trafi challenge acceptedWłaśnie odpisał, więc: "Nie martw się podnieść, mój agent wysyłki będzie przychodzić, aby go podnieść, gdy pieniądze zostały przelane na konto. Będę jak ty, aby wysłać mi swój adres i telefon i tak, że mój agent wysyłki może zrozumieć to i przyszedł odebrać .... Wraz z wydaniem przeze mnie informacje, przenosząc nazwę własności i podpisanie wszystkich formalności będzie być wykonane przez odebrać agenta, więc nie musisz się martwić o to. Czekają na odpowiedź." Cokolwiek to znaczy, google translate słabo działa chyba A gdzie znalazłeś te dane banku lasooch? To zaraz mu wyślę i poczekamy. | | | | |
Wklej lepiej oryginalnego maila od niego.
26 mar 2012, o 11:37 |
|
|
kaCZi
SV Rider
|
Nie wiem jak to zrobić w cudzysłowie jest oryginalna treść.
|
26 mar 2012, o 11:42 |
|
|
skwaro
SV Rider
|
Czyli gość Ci takie translatorowe tłumaczenie posłał? Ja bym nie ryzykował, ew. poprosił o zmianę języka na zrozumiały dla obu stron.
26 mar 2012, o 11:43 |
|
|
kaCZi
SV Rider
|
No tak właśnie przesłał, może podam te dane do przelewu i poczekamy? tu chyba nic nie ryzykuję?
|
26 mar 2012, o 11:47 |
|
|
skwaro
SV Rider
|
Napisz mu po angielsku że moto może odebrać po pojawieniu się pieniędzy na Twoim koncie i podaj dane swojego konta. Napisz mu też że potwierdzisz mailem dotarcie pieniędzy na konto i dopiero wtedy może przysyłać kuriera.
26 mar 2012, o 11:50 |
|
|
kaCZi
SV Rider
|
Też słabo znam angielski , może być tak: Please write in English. Motorcycle, you can pick up only after receiving the money in my account of which will inform you by e-mail. You can then send a courier to pick up a motorcycle?
|
26 mar 2012, o 12:03 |
|
|
skwaro
SV Rider
|
Please write in English, it will be much easier to talk as google translator messes up a lot of words. At first please make a wire transfer to my account: [tutaj dane Twojego konta tak jak prosił] I'll send you a confirmation e-mail after I receive it. After that you may send a courier to pick up the motorcycle. Other options are not possible as to many frauds have been commited on the internet this way.
Regards,
Tak będzie łatwiej i ładniej :-)
26 mar 2012, o 12:34 |
|
|