Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 20:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Mokre świece sv 1000 
Autor Wiadomość
motocyklista

Moto: sv1000 n2007
Post Mokre świece sv 1000
Witam.
Dzisiaj wykręciłem świece z drugiego cylindra i wygląda ona takObrazek
Ogólnie mokra i ciemna. Serwisówka zaleca wymianę świecy na
NGK CR7EK lub DENSO U22ETR.
Dlaczego świeca jest mokra? Co może być przyczyną?
A ha i jeszcze pytanie- jeśli przednia świeca jest sucha, a druga jest mokra to na jakie wymienić- czy suchą wymienić na standardową a mokrą na rodzaj 1 czy obie takie same?

CR7EK U22ETR Jeżeli standardowa świeca
jest mokra lub bardzo
ciemna, to należy ją zastąpić
tą świecą

CR8EK U24ETR standardowa świeca

Jeżeli standardowa świeca
CR9EK U27ETR wydaje się szklista lub
bardzo biała, to należy ją
zastąpić tą świecą

Ostatnio edytowano 12 mar 2012, o 19:47 przez piotrek20060, łącznie edytowano 2 razy

9 mar 2012, o 13:54
spamOWCA

Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
Moto: BMW + szpera :)
Post Re: Mokra świeca sv 1000
Kurde po pierwsze po co dwu elektrodowa świeca. Ja bym włożył seryjne świece ale irydowe CR7EIX ustawił przerwę i pośmigał. I wtedy bym zobaczył co się dzieje, a pewnie będzie dobrze :).

9 mar 2012, o 14:20
SV Rider

Moto: SV 1000S
W jakim sensie mokra? masz na niej olej czy czuć benzynę? Wykręcałeś je po jeździe? Świeca może się okopcić gdy robisz krótkie odcinki sprzętem po mieście. Przejedź się 20km za miasto, przepal porządnie machinę, po powrocie i ostygnięciu wykręć i dopiero sprawdź.

9 mar 2012, o 14:23
motocyklista

Świece śmierdziały paliwem obie tak jakby zalane.Nie były zmieniane- pewnie takie założyli w fabryce więc wydaje mi się, że czas je wymienić na NGK CR7EK lub irydowe CR7EIX. Co prawda motor ma dopiero 6tys km przebiegu, ale czas zrobił swoje. Poza tym na trasie szczecin gorzów przy prędkości ok 200km/h spaliła ponad 15 litrów gdzie chłopaki jadący ze mną fazerem i hornetem mieli spalanie rzędu 7-10 litrów.
Wyreguluje go jeszcze przed sezonem i zobaczę ile będzie palił.

9 mar 2012, o 14:51
rowerzysta

Moto: SV650S 2006
piotrek20060 napisał(a):
Świece śmierdziały paliwem obie tak jakby zalane.Nie były zmieniane- pewnie takie założyli w fabryce więc wydaje mi się, że czas je wymienić na NGK CR7EK lub irydowe CR7EIX. Co prawda motor ma dopiero 6tys km przebiegu, ale czas zrobił swoje. Poza tym na trasie szczecin gorzów przy prędkości ok 200km/h spaliła ponad 15 litrów gdzie chłopaki jadący ze mną fazerem i hornetem mieli spalanie rzędu 7-10 litrów.
Wyreguluje go jeszcze przed sezonem i zobaczę ile będzie palił.

Wymień obydwie świece na nowe zrób z 100 km i sprawdź jak wyglądają. Po wkręceniu dobrze je wygrzej jak książka pisze. Co masz na myśli mówiąc wyreguluje?

9 mar 2012, o 21:14
SV Rider

Moto: TT1050
Post Re: Mokre świeca sv 1000
W litrze fabrycznie są świece dwuelektrodowe i takie właśnie mają być.
Takie spalanie w litrze to mocno za wysokie jest... Przeszło mi przez myśl, że zwyczajnie nie pali Ci tylny cylinder, ale znowu na jednym by raczej 200 nie leciał, więc to odpada. Jeżeli świeca jest mokra, no to albo nie daje iskry, albo dostaje za dużą dawkę paliwa. Gdyby któryś z czujników ześwirował i komputer cały czas dawał zbyt bogatą dawkę, jak na początku gdy silnik jest zimny, to obie świece miałbyś mokre. Może wtryskiwacz masz uszkodzony? Wymień świece na nowe NGK, obie takie same, takie jak zaleca serwisówka. Domyślam się, że moto niedawno kupione i historia nieznana, więc nie zaszkodzi sprawdzić też wszystko co pod ręką, filtr powietrza, synchronizację...

9 mar 2012, o 21:16
motocyklista

Post Re: Mokre świeca sv 1000
lasooch napisał(a):
W litrze fabrycznie są świece dwuelektrodowe i takie właśnie mają być.
Takie spalanie w litrze to mocno za wysokie jest... Przeszło mi przez myśl, że zwyczajnie nie pali Ci tylny cylinder, ale znowu na jednym by raczej 200 nie leciał, więc to odpada. Jeżeli świeca jest mokra, no to albo nie daje iskry, albo dostaje za dużą dawkę paliwa. Gdyby któryś z czujników ześwirował i komputer cały czas dawał zbyt bogatą dawkę, jak na początku gdy silnik jest zimny, to obie świece miałbyś mokre. Może wtryskiwacz masz uszkodzony? Wymień świece na nowe NGK, obie takie same, takie jak zaleca serwisówka. Domyślam się, że moto niedawno kupione i historia nieznana, więc nie zaszkodzi sprawdzić też wszystko co pod ręką, filtr powietrza, synchronizację...

Motor mam od 4 lat.
Wszystko o nim...
viewtopic.php?f=9&t=6046
Obie świece są lekko mokre od paliwa czyli tak jak zaleca serwisówka zamienię je na nowe NGK CR7EK * irydowe CR7EIX
Zrobiłem w nim wymiany filtrów i oleju, ale świec nie wymieniałem bo stwierdziłem, że za mały przebieg (do tej pory 6091 km) synchronizacji też nie robiłem bo chodził równo.
Po przejażdżce po trasie (koniec sezonu 2011) i wyliczeniu spalania stwierdziłem, że przed nowym sezonem porobię wszystko.
Zmostkowałem złącze i wyświetla się - C00 więc błędów nie ma.

9 mar 2012, o 23:18
rowerzysta

Moto: Suzuki SV650S
Post Re: Mokre świece sv 1000
witam i ja bym się podczepił pod temat o tuż w moim SV którego mam od wczoraj :mrgreen: przy uwarzyłem że zalewa mi się tylny grapek faktem to że świece są stare(czekam już na nowe irydy)ale przedni dział bez zarzutu tylko z tylnym są małe problemy.Na dodatek podczas powrotu spalił mi grubo ponad 7l na 100km a nie jechałem trybem mieszanym od 90 do maxs 170 ale jakieś 80% trasy to 110km/h ku pechowi po włączeniu stacyjki na wyświetlaczy zapala się ,,cheek,,po odpaleniu moto napis znika. :hmm: czy jakieś podpowiedzi??? czego się chwycić bo Sv jeszcze nie miałem.Tylko Kawasaki Z750,ZRX1100,Ducati SS750,GSXR750 itp:)a oczywiście mowa tu o SV650S z 2004r.z góry dzięki za pomoc.A ps.sorry za Orty z tele piszę bo w trasie jestem

26 mar 2012, o 18:35
motocyklista

chopper86 napisał(a):
witam i ja bym się podczepił pod temat o tuż w moim SV którego mam od wczoraj :mrgreen: przy uwarzyłem że zalewa mi się tylny grapek faktem to że świece są stare(czekam już na nowe irydy)ale przedni dział bez zarzutu tylko z tylnym są małe problemy.Na dodatek podczas powrotu spalił mi grubo ponad 7l na 100km a nie jechałem trybem mieszanym od 90 do maxs 170 ale jakieś 80% trasy to 110km/h ku pechowi po włączeniu stacyjki na wyświetlaczy zapala się ,,cheek,,po odpaleniu moto napis znika. :hmm: czy jakieś podpowiedzi??? czego się chwycić bo Sv jeszcze nie miałem.Tylko Kawasaki Z750,ZRX1100,Ducati SS750,GSXR750 itp:)a oczywiście mowa tu o SV650S z 2004r.z góry dzięki za pomoc.A ps.sorry za Orty z tele piszę bo w trasie jestem

Napis CHECK będzie się świecił dopóki nie włączysz wtrysku bądź nie odpalisz motoru. Proponuję zmienić najpierw świece jeśli nie pomoże (na pewno pomoże ) Więc daj znać jak już zmienisz świece i pojeździsz trochę. Pamiętaj, że jak założysz świece to daj im się nagrzać niech motor pochodzi tak do 80*C

26 mar 2012, o 19:11
rowerzysta

No też tak myślę że to świeczki.Dziś poświęciłem maszynce trochę czasu dokopałem się do świeć i są całe pordzewiałe chyba nikt ich nie zmieniał od nowości.zaciski pracują z ledwością a płyn hamulcowy jak breja,no jutro pozamawiam wszystko nowiutkie i będę walczył dalej a na razie zęby zjadłem na czyszczeniu tłoczków od zacisków :obity: ale moto 1,5roku stało w piwnicy u gościa więc nic się nie dziwie.

26 mar 2012, o 23:55
motocyklista

chopper86 napisał(a):
No też tak myślę że to świeczki.Dziś poświęciłem maszynce trochę czasu dokopałem się do świeć i są całe pordzewiałe chyba nikt ich nie zmieniał od nowości.zaciski pracują z ledwością a płyn hamulcowy jak breja,no jutro pozamawiam wszystko nowiutkie i będę walczył dalej a na razie zęby zjadłem na czyszczeniu tłoczków od zacisków :obity: ale moto 1,5roku stało w piwnicy u gościa więc nic się nie dziwie.

Od samego stania raczej tłoczki się nie zabrudziły po prost nikt ich nie czyścił. Jak już wszystko zrobisz sam sobie powiesz, że to nie ten motor.

27 mar 2012, o 09:13
motocyklista

Moto: SV 650N
Załóż Denso-NGK to kibel

27 mar 2012, o 10:35
SV Rider

Moto: DM620dark
Moim zdaniem, żadna z tych firm to nie KIBEL, firmy o takiej renomie nie mogą sobie na to pozwolić, a od zawsze śmigam na ngk w każdym moto jakie miałem...

27 mar 2012, o 10:49
rowerzysta

Kurna już zamówiłem NGKi nie mogłem wyszukać zamiennika w Denso a szkoda bo Densacze też jakoś mi lepiej leżą.Ale to nic.Na razie czekam na paczuszkie i zabrałem się za hamulce bo totalnie się zapiekły no jeszcze tydzień pracy i maszyna będzie gotowa:) ;>

27 mar 2012, o 18:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]