Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
fotografia- analogowa- cyfrowa...
Autor |
Wiadomość |
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Re: fotografia- analogowa- cyfrowa...
Jak cisza, to jedna fota ode mnie: W końcu trzeba się trochę pochwalić :-D
9 lis 2011, o 23:54 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
Dołączył(a): 11 lip 2010, o 20:17 Posty: 2100 Lokalizacja: Chodzież
Moto: VFR 800X Crossrunner
|
Taa.. dziwnym kogutem na dachu
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
|
10 lis 2011, o 10:38 |
|
|
skwaro
SV Rider
|
Lampa w parku, którą dopiero w domu dojrzałem jak obrabiałem fotkę. Jakoś nie chciało mi się bawić w jej wycinanie BTW, jakoś Twoich kadrów nie widzę, pochwal się :-)
10 lis 2011, o 11:07 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
Dołączył(a): 11 lip 2010, o 20:17 Posty: 2100 Lokalizacja: Chodzież
Moto: VFR 800X Crossrunner
|
Ja tutaj robię za Krytyka ...np. Krytyk filmowy nie kręci filmów
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
|
10 lis 2011, o 14:19 |
|
|
paras104
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 10:23 Posty: 717 Lokalizacja: Radomsko/Katowice
Moto: SV650N 2007
|
Mam pewien problem z Praktica superTL. Ostatnio wziąłem ją od taty, bo dawno nie używał i chciałem się pobawić. Założył mi kliszę i cykałem zdjęcia, lecz okazało się, że źle to zrobił i klisza do wywalenia (kodak). Następną kupiłem w rossmanie firmy rossman ( ) bo była tańsza. Znów cykałem zdjęcia, lecz tym razem z lampą błyskową i nie zwracałem uwagi na światłomierz. Następnego dnia chciałem porobić trochę fotek na dworze lecz spostrzegłem, że światłomierz dziwnie się zachowuje. Mianowicie niezależnie od tego jak ustawiłem przesłonę, był cały czas na górze skali. Dopiero gdy zakryłem obiektyw kreska od światłomierza spadała w dół. Tata powiedział, że być może jest to wina baterii światłomierza. Wczoraj kupiłem nową i założyłem ją. Sprawdziłem aparat w domu i bardzo się ucieszyłem bo światłomierz znów normalnie działał. Wyszedłem na dwór i sytuacja znów ta sama... Światłomierz w domu pracuje dobrze, a na dworze nie i nie rozumiem dlaczego... Próbowałem różnych opcji ustawiania czułości przesłony itd i nic. Wiecie co się dzieje?
|
13 lis 2011, o 13:11 |
|
|
mroowkojad
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 10:28 Posty: 727 Lokalizacja: Ursynów pod Warszawą
Moto: SV650n 2001
|
Sprawdź jaki masz czas naświetlania.
_________________ Żółty Giant Yukon k4 -> Żółta SV650 N k1
|
15 lis 2011, o 14:05 |
|
|
paras104
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 10:23 Posty: 717 Lokalizacja: Radomsko/Katowice
Moto: SV650N 2007
|
Sprawdzałem i na różnych czasach efekt jest ten sam...
|
15 lis 2011, o 17:58 |
|
|
maxio
SV Rider
Dołączył(a): 5 kwi 2011, o 21:55 Posty: 424 Lokalizacja: lubelskie
Moto: TL 1000R
|
Powiem szczerze, że troszeczkę rozczarowałem się cyfrowymi lustrzankami. Po pierwsze ogarnąć wszystkie funkcje lekko zaawansowanej taniej lustrzanki to kwestia dłuższego szkolenia pomimo jakiegoś tam doświadczenia w robieniu zdjęć cyfrówkami jak i tradycyjnymi lustrzankami. Po drugie: żeby wykorzystać wszystkie możliwości lustrzanki musimy zaopatrzyć się w arsenał akcesoriów, np. począwszy od obiektywów w miarę uniwersalnych o ogniskowej 18-200 mm, poprzez obiektyw "rybie oko", nie mówiąc o obiektywie do większych zbliżeń o ogniskowej 300 mm i więcej (teleobiektyw). Jest to arsenał który mieści się w pokaźnej torbie, który szczerze mówiąc jest mało poręczny np. podczas wypraw motocyklowych. A do tego zestawy należy dołączyć jeszcze dodatkową lampę błyskową i pewnie parę innych akcesoriów by się znalazło (filtry, wężyki spustowe, a może i laptop nawet . W chwili obecnej na rynku są bardzo ciekawe propozycje kompaktowych cyfrówek, które oprócz tych samych funkcji jak w lustrzance (operowanie przesłonami, czasami naśw., ekspozycją itp, dają możliwość ogromnych (!! ) zbliżeń osiągalnych w lustrzankach dopiero przy pomocy teleobiektywów! Ponadto niektóre kompakty mają możliwości ogniskowej zaczynających się od zakresu obiektywu "rybiego oka", więc mamy już tutaj ogromną oszczędność na obiektywie (koszt takiego obiektywu do lustrzanki to ok.900 zł!). A jeśli chodzi o jakość to uważam, że jest podobna. Także reasumując, aby skompletować "konkretny" zestaw do cyfrowej lustrzanki, który pozwoli w pełni wykorzystać jej funkcje pochłonie co najmniej dodatkowe 100 % wartości samej lustrzanki, a w miarę konkretny kompakt który kupimy np. za 1500 zł posiada wszystkie parametry w tej cenie plus wiele ciekawych niedostępnych w lustrzankach np. możliwość robienia zdjęć pilotem . Ja kierując się takim wyborem biorę pod uwagę wyprawy motocyklowe, gdzie istotną rzeczą jest ilość miejsca zajmowanego przez nasz sprzęt. Pozdr.
_________________ -------------------------------------- https://www.facebook.com/SOUNDOFEXHAUST ... page_panel
http://www.youtube.com/watch?v=UhE3OQb0kQ0
|
22 sty 2012, o 11:51 |
|
|
lukkas00
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 11:38 Posty: 974 Lokalizacja: Szczecin/Pyrzyce
|
| | | | maxio napisał(a): Powiem szczerze, że troszeczkę rozczarowałem się cyfrowymi lustrzankami. Po pierwsze ogarnąć wszystkie funkcje lekko zaawansowanej taniej lustrzanki to kwestia dłuższego szkolenia pomimo jakiegoś tam doświadczenia w robieniu zdjęć cyfrówkami jak i tradycyjnymi lustrzankami. Po drugie: żeby wykorzystać wszystkie możliwości lustrzanki musimy zaopatrzyć się w arsenał akcesoriów, np. począwszy od obiektywów w miarę uniwersalnych o ogniskowej 18-200 mm, poprzez obiektyw "rybie oko", nie mówiąc o obiektywie do większych zbliżeń o ogniskowej 300 mm i więcej (teleobiektyw). Jest to arsenał który mieści się w pokaźnej torbie, który szczerze mówiąc jest mało poręczny np. podczas wypraw motocyklowych. A do tego zestawy należy dołączyć jeszcze dodatkową lampę błyskową i pewnie parę innych akcesoriów by się znalazło (filtry, wężyki spustowe, a może i laptop nawet . W chwili obecnej na rynku są bardzo ciekawe propozycje kompaktowych cyfrówek, które oprócz tych samych funkcji jak w lustrzance (operowanie przesłonami, czasami naśw., ekspozycją itp, dają możliwość ogromnych (!! ) zbliżeń osiągalnych w lustrzankach dopiero przy pomocy teleobiektywów! Ponadto niektóre kompakty mają możliwości ogniskowej zaczynających się od zakresu obiektywu "rybiego oka", więc mamy już tutaj ogromną oszczędność na obiektywie (koszt takiego obiektywu do lustrzanki to ok.900 zł!). A jeśli chodzi o jakość to uważam, że jest podobna. Także reasumując, aby skompletować "konkretny" zestaw do cyfrowej lustrzanki, który pozwoli w pełni wykorzystać jej funkcje pochłonie co najmniej dodatkowe 100 % wartości samej lustrzanki, a w miarę konkretny kompakt który kupimy np. za 1500 zł posiada wszystkie parametry w tej cenie plus wiele ciekawych niedostępnych w lustrzankach np. możliwość robienia zdjęć pilotem . Ja kierując się takim wyborem biorę pod uwagę wyprawy motocyklowe, gdzie istotną rzeczą jest ilość miejsca zajmowanego przez nasz sprzęt. Pozdr. | | | | |
Cała prawda dlatego latam z cyfrowym nikonem w plecaku
_________________ SV 650 S 2005 r
|
22 sty 2012, o 12:55 |
|
|
wojte
SV Rider
Dołączył(a): 14 paź 2010, o 22:38 Posty: 330 Lokalizacja: Brzesko
Moto: BMW f800s
|
Pytanie jaka jakość kogo satysfakcjonuje
_________________ wydruki 60x40 cm 19,99zł papier i tusze HP, maszyna hp 130r, wydruki do 61x180cm Fotografia ślubna http://www.poniewierski.com
|
22 sty 2012, o 18:03 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
Moto: Z1000
|
Pojechałeś "szpecjalistą", z taką mądrością trudno się nie zgodzić
_________________ SV 650S - Błękitny Ogórek -> Z1000 - Ognista pomarańcza
|
22 sty 2012, o 18:39 |
|
|
skwaro
SV Rider
|
Dawno nic nie było to odświeżę temat:
25 mar 2012, o 21:07 |
|
|
zvierzak
przewrotowiec
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 07:43 Posty: 832 Lokalizacja: Świdnik
Moto: 1100xx
|
Zdjęcie z 01.01.2012r.
27 mar 2012, o 12:43 |
|
|
skwaro
SV Rider
|
Zvierzak, fajna fota ale ja bym zjechał z suwakami saturation, clarity i contrast odrobinę:-)
27 mar 2012, o 12:45 |
|
|
zvierzak
przewrotowiec
|
Podciągnięty tylko kontrast, reszta światło zastane A poniżej zabawy z photoshopem:
27 mar 2012, o 12:46 |
|
|
Notturno SV
Mister Budda
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 12:22 Posty: 2362 Lokalizacja: Warszawa
Moto: VTR RIDER :D
|
Słuchajcie czy ktoś z was kupujacy obiektywy poznał jakiś niedrogi sklepik?? Już wiem co potrzebuje i zastanawiam się czy szukać dalej niż allegro, strasznie mi z tym że sam robię to czego nie lubię u innych.... ale cóż stan konta jest dla mnie bezwzględny....
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
30 mar 2012, o 23:58 |
|
|
zvierzak
przewrotowiec
|
A jaki konkretnie chcesz kupić?
31 mar 2012, o 09:38 |
|
|
Notturno SV
Mister Budda
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 12:22 Posty: 2362 Lokalizacja: Warszawa
Moto: VTR RIDER :D
|
50mm 1,8 wersja II oraz 55-250 IS II
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
31 mar 2012, o 10:20 |
|
|
wojte
SV Rider
Dołączył(a): 14 paź 2010, o 22:38 Posty: 330 Lokalizacja: Brzesko
Moto: BMW f800s
|
Obstawiam że kolega ma nieskalibrowany monitor, przez to obróbka teoretycznie wygląda dobrze, ale niestety tylko na jego komputerze.. Niekalibrowanie monitorów to plaga nie tylko wśród amatorów, ale i "profesjonalistów" warto wydać na to kasę jeżeli choćby drukujemy dla siebie odbitki 10x15 lub prezentujemy jakiś tam minimalny poziom i wiemy np co to raw, szczerze polecam, bo tak jak w tym przypadku niby wszystko fajnie, a u kogo innego kicha. Zdjęcia nawiasem bardzo fajne i kolorystyka też, widzę jak to zdjęcie miało wyglądać .
_________________ wydruki 60x40 cm 19,99zł papier i tusze HP, maszyna hp 130r, wydruki do 61x180cm Fotografia ślubna http://www.poniewierski.com
|
31 mar 2012, o 11:57 |
|
|
zvierzak
przewrotowiec
|
Być może nie upieram się ale to lapek więc jak to dziadostwo skalibrować chętnie posłucham lub zapodaj linka.
31 mar 2012, o 12:28 |
|
|