Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
fotografia- analogowa- cyfrowa...
Autor |
Wiadomość |
Notturno SV
Mister Budda
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 12:22 Posty: 2362 Lokalizacja: Warszawa
Moto: VTR RIDER :D
|
Re: fotografia- analogowa- cyfrowa...
Spoko i rozumiem że wszyscy zanim obejrzą twoje zdjęcia mają skalibrować monitor?? Niestety to są minusy cyfrowej fotografii, chcesz przekazać swoje kolory - drukuj foty i pokazuj papier
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
31 mar 2012, o 12:56 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Monitor mam skalibrowany, po prostu nie lubię fotek z bardzo mocnym kontrastem.
31 mar 2012, o 12:56 |
|
|
R@F
SV Rider
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 23:49 Posty: 500 Lokalizacja: München
Moto: Morini
|
| | | | maxio napisał(a): Powiem szczerze, że troszeczkę rozczarowałem się cyfrowymi lustrzankami. Po pierwsze ogarnąć wszystkie funkcje lekko zaawansowanej taniej lustrzanki to kwestia dłuższego szkolenia pomimo jakiegoś tam doświadczenia w robieniu zdjęć cyfrówkami jak i tradycyjnymi lustrzankami. Po drugie: żeby wykorzystać wszystkie możliwości lustrzanki musimy zaopatrzyć się w arsenał akcesoriów, np. począwszy od obiektywów w miarę uniwersalnych o ogniskowej 18-200 mm, poprzez obiektyw "rybie oko", nie mówiąc o obiektywie do większych zbliżeń o ogniskowej 300 mm i więcej (teleobiektyw). Jest to arsenał który mieści się w pokaźnej torbie, który szczerze mówiąc jest mało poręczny np. podczas wypraw motocyklowych. A do tego zestawy należy dołączyć jeszcze dodatkową lampę błyskową i pewnie parę innych akcesoriów by się znalazło (filtry, wężyki spustowe, a może i laptop nawet . W chwili obecnej na rynku są bardzo ciekawe propozycje kompaktowych cyfrówek, które oprócz tych samych funkcji jak w lustrzance (operowanie przesłonami, czasami naśw., ekspozycją itp, dają możliwość ogromnych (!! ) zbliżeń osiągalnych w lustrzankach dopiero przy pomocy teleobiektywów! Ponadto niektóre kompakty mają możliwości ogniskowej zaczynających się od zakresu obiektywu "rybiego oka", więc mamy już tutaj ogromną oszczędność na obiektywie (koszt takiego obiektywu do lustrzanki to ok.900 zł!). A jeśli chodzi o jakość to uważam, że jest podobna. Także reasumując, aby skompletować "konkretny" zestaw do cyfrowej lustrzanki, który pozwoli w pełni wykorzystać jej funkcje pochłonie co najmniej dodatkowe 100 % wartości samej lustrzanki, a w miarę konkretny kompakt który kupimy np. za 1500 zł posiada wszystkie parametry w tej cenie plus wiele ciekawych niedostępnych w lustrzankach np. możliwość robienia zdjęć pilotem . Ja kierując się takim wyborem biorę pod uwagę wyprawy motocyklowe, gdzie istotną rzeczą jest ilość miejsca zajmowanego przez nasz sprzęt. Pozdr. | | | | |
Masakra, tylu reporterom sportowym z tymi ciężkimi klocami na monopodach mógłbyś otworzyć oczy
|
1 kwi 2012, o 01:45 |
|
|
BlackFallenAngel
rowerzysta
Dołączył(a): 20 mar 2011, o 16:50 Posty: 27 Lokalizacja: Niemodlin/opolskie
Moto: sv 650n
|
Skoro o fotografii to zapraszam do Opola do 7 Kwietnia można odwiedzić moją wystawę w Legit Cafe w Opolu . http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =1&theater reszta moich prac o tutaj: http://blackfallenangel.digart.pl/
|
1 kwi 2012, o 09:05 |
|
|
wojte
SV Rider
Dołączył(a): 14 paź 2010, o 22:38 Posty: 330 Lokalizacja: Brzesko
Moto: BMW f800s
|
Kupić kalibrator, wynająć, lub zlecić to firmie. Jakbyś był niedaleko to ci skalibruje. Wygląda to tak ty masz źle skalibrowany przez co na pliku nanosisz błędne kolory, zapewne osoby oglądające też nie mają kalibracji i tu masz podwójny błąd, który czasem może z zielonego zrobić niebieski zaciemnić kontrastem itd.. Dużo rzeczy ma znaczenie przy kolorach, nawet godzina pracy, przede wszystkim wychodzi błąd profilu w PS, inaczej wywołuje się zdjęcia do papieru inaczej do internetu itd.. jak mamy błąd 2ch źle skalibrowanych monitorów, oryginalny profil pliku zmienia ps, następnie my zapisujemy go nieświadomie w innym więc wychodzą 4 błędy dodając druk robi się ciekawie i tu sugestia do dziwiących się, "ale te zdjęcia u mnie wyglądały dużo lepiej"- np. w labie.
_________________ wydruki 60x40 cm 19,99zł papier i tusze HP, maszyna hp 130r, wydruki do 61x180cm Fotografia ślubna http://www.poniewierski.com
|
1 kwi 2012, o 22:23 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Wojte, cytuj jak komuś odpowiadasz bo nie wiem do kogo teraz piszesz. Chyba nie do mnie bo jak już pisałem ja mam monitor skalibrowany i miom zdaniem za dużo kontrastu. Moim zdaniem to kwestia tego jakie kto fotki lubi bo z tego co widziałem na Twoich też lubisz mocno kontrastowe fotki, dlatego pewnie się nie dogadamy.
1 kwi 2012, o 22:43 |
|
|
Notturno SV
Mister Budda
|
Uploaded with ImageShack.us[/img]
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
17 maja 2012, o 18:39 |
|
|
zvierzak
przewrotowiec
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 07:43 Posty: 832 Lokalizacja: Świdnik
Moto: 1100xx
|
21 maja 2012, o 12:27 |
|
|
Sol
SV Rider
Moto: *
|
No to ja tyż. Z ostatniej sesji, na szybko wrzucam, dlatego krzywo, jeszcze nie obrabiałam w PS.
_________________ A teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu!
www.pustamiska.pl - nakarm zwierzaka.
|
21 maja 2012, o 21:07 |
|
|
paras104
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 10:23 Posty: 717 Lokalizacja: Radomsko/Katowice
Moto: SV650N 2007
|
A ja wreszcie zakupiłem lustrzanę, a mianowicie Nikon'a D5100 no i powoli uczę się cykać Jeśli macie jakieś uwagi to bardzo proszę
|
21 maja 2012, o 22:05 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
Dołączył(a): 11 lip 2010, o 20:17 Posty: 2100 Lokalizacja: Chodzież
Moto: VFR 800X Crossrunner
|
Ja mam - bardzo ładna dziewczynka! Jeśli córeczka to gratuluje
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
|
22 maja 2012, o 00:26 |
|
|
R@F
SV Rider
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 23:49 Posty: 500 Lokalizacja: München
Moto: Morini
|
Ja tez cos dodam nt uwag. Gratuluje nikona. Po d70s, d80 i d300 zachcialo mi sie FF i zakupilem 5dII. Po 2 latach meczenia sie wracam do Nikona, nie wiem czemu ale z tym sprzetem czuje sie jak w domu. Przez ten czas nie sledzilem zbytnio rynku Dslr i ostatnio doznalem szoku - brak gornego wysw. w d3100/5100?! Jak sobie z tym radzisz? Moze przy pierwszej lustrzance nie ma przyzwyczajen ale dla mnie jest to spory minus. Z gory zaznaczam ze opinia co do Canona jest czysto subiektywna i spowodowana tym ze gdy lustrzanki stawaly sie cyfrowe Canon mial swojego 300d ktory strasznie tandetnie wygladal. Obok niego d70 byl jak sprzet profi Zdj. ma swietny klimat, modelke masz swietna
|
22 maja 2012, o 07:49 |
|
|
Notturno SV
Mister Budda
|
|
22 maja 2012, o 19:48 |
|
|
paras104
SV Rider
|
|
22 maja 2012, o 21:45 |
|
|
Tolman
SV Rider
Moto: 650s
|
Trochę ode mnie z Budmat Drift Show 2012 Płock Orlen Arena
_________________ Zapraszam do odwiedzenia i polubienia mojej strony https://www.facebook.com/marcinsadowskitrenerpersonalny
|
5 cze 2012, o 10:23 |
|
|
lukkas00
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 11:38 Posty: 974 Lokalizacja: Szczecin/Pyrzyce
|
zdjecia rewelacja gratulacje miodne jak z jakies gry
_________________ SV 650 S 2005 r
|
15 cze 2012, o 07:29 |
|
|
paras104
SV Rider
|
|
22 cze 2012, o 11:00 |
|
|
zvierzak
przewrotowiec
|
6 lip 2012, o 10:11 |
|
|
spyra78
SV Rider
Dołączył(a): 8 sie 2010, o 17:34 Posty: 1327 Lokalizacja: Kielce
Moto: litr s k5---->
|
no to i ja odgrzeję temat: wszystko film... na początek moja była: bardzo lubie to zdjęcie. polaroida kiedyś używałem- impossible project i takie tam, wykopane dzisiaj przy porządkach... . . . i cyfra: . . ....
_________________ SV 1000s - Galeryja operacja upside down Cyklop
---==Facebook==---
|
6 lip 2012, o 17:12 |
|
|
zvierzak
przewrotowiec
|