Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Kask , zdejmować go czy nie !?
Autor |
Wiadomość |
I'm not a hero
SV Rider
Moto: SV650s k3
|
 Re: Kask , zdejmować go czy nie !?
A ja tam zawsze kask zdejmuję, lecz z moto nie zsiadam - Orlen Skawina Rynek ![happy :]](./images/smilies/krzywy.gif) Zawsze to lepiej pokonwersować przy kasie z miłymi młodymi paniami gdy widzą jakim przystojny xD
5 wrz 2012, o 09:13 |
|
 |
Ekim
SV Rider
Dołączył(a): 1 mar 2011, o 13:27 Posty: 368 Lokalizacja: WWL, Marki
Moto: Sv650S 2005
|
Nie wiem o czym piszecie  . Tankuję na bezobsługowych  .
_________________ Romet Komar >> Zephyr 550 B '91 >> SV 650 S '05 >> ER 6N '14
|
5 wrz 2012, o 09:22 |
|
 |
Dread
SV Rider
Moto: 2x 650s K9 ..... 675
|
Też sie z takim czymś nie spotkałem, a raczej kasku nie ściągam, bo ze względu na dready zajmuje mi to trochę więcej czasu. W pełnym umundurowaniu płacę i nikt nic nie mówił. Ale przypomniało mi się jak kiedyś kumpel opowiadał, że wjechał wieczorem na Statoil w kasku z czarną szybą i po chwili przed nim i za nim pojawiło się dwóch ochroniarzy, którzy bacznie się przyglądali jak tankuje.
_________________ 675
|
5 wrz 2012, o 10:44 |
|
 |
koszt
motorowerzysta
Dołączył(a): 15 mar 2012, o 19:29 Posty: 72 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV 650s k4
|
Ja kask zdejmuje, żeby odetchnąć na chwile, a po za tym jestem w stanie zrozumieć "zaniepokojenie" sprzedawców, jeżeli to oni potem muszą pokrywać koszty skradzionego paliwa... ale z moto nigdy nie zsiadam ;p
_________________ http://www.svforum.pl/viewtopic.php?f=9&t=7853&view=unread#unread
|
5 wrz 2012, o 11:04 |
|
 |
dzwonek
wywrotowiec
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 01:46 Posty: 1349 Lokalizacja: Warszawka
Moto: BIDA
|
Ja faktycznie mam problem tylko na SHELL'u. Też jak nie zdejmę kasku to biegną do mnie, że mają przepisy... że ja muszę zdjąć kask... A co mnie wasze przepisy ....
Po za tym jak się człowiek czasem spieszy to każda sekunda się liczy, a tak to doliczyć do tego zdjęcie kasku, przed tym okulary, rękawice bo zapięcie DD itd. Ogólnie zdejmuję i się nie spieszę ale na shell'a już na motocyklu nie jeżdżę.
5 wrz 2012, o 15:20 |
|
 |
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Ja się nauczysz zakładać kas bez rozpinania DD luzując do końca to i rękawic nie będziesz musiał zdejmować  Okulary też można soczewkami zastąpić :-) Lepiej przyznajcie że Wam się po prostu nie chce 
5 wrz 2012, o 15:27 |
|
 |
dzwonek
wywrotowiec
|
Dupa tam z tymi soczewkami... Ja przegrałem walkę i się poddałem. Żadne mi nie pasują, maże mi się wszystko i ciągle czuję jak mnie uwierają. Różne typy, różne firmy, zawsze to samo. Więc nie cwaniakuj 
5 wrz 2012, o 15:31 |
|
 |
skwaro
SV Rider
|
Nie wiem, nie znam się, wzrok mam dobry, ale moja była używała i chwaliła. :-)
5 wrz 2012, o 15:41 |
|
 |
dzwonek
wywrotowiec
|
Gratki !! A moja obecna też ma dobry wzrok i też sobie to chwali A tak poważnie to nie wszystkie oczy się do tego nadają  Ja jestem dobrym przykładem...
5 wrz 2012, o 15:44 |
|
 |
skwaro
SV Rider
|
Oka, rozumiem, to zostaje jeszcze laserowa korekcja :-)
5 wrz 2012, o 15:47 |
|
 |
dzwonek
wywrotowiec
|
No ba O tym też jak poczytasz to dowiesz się, że u niektórych po operacji pojawia efekt halo, błyski, gorsza widoczność nocą I jeszcze za te efekty specjalne bulisz prawie 4k za oko Już kończę O.T. 
5 wrz 2012, o 15:52 |
|
 |
skwaro
SV Rider
|
Oka, to ja już się nie mądrzę 
5 wrz 2012, o 16:03 |
|
 |
Karol20
SV Rider
Moto: SV650s k8
|
To masz niesamowite szczescie bo o ile pamietam to 5% osob noszacych okulary niemoze nosic soczewek. A z tych 5% to ponad 90% dlatego ze maja jakies opory psychiczne.  Samozaparcie i dasz rade. /.... Polecam na poczatek soczewki 1 dniowe. Zakladasz zdejmujesz wyrzucasz. Uwieraja bo niejestes przyzwyczajony. co to znaczy maze sie wszystko?
|
5 wrz 2012, o 16:42 |
|
 |
sianek
motocyklista
Moto: SV650S
|
A słyszeliście o ortosoczewkach - specjalnie dobierane zakłada się na noc do spania rano zdejmuje i korekcja wzroku utrzymuje się bez soczewek w ciągu dnia lub dłużej.Po odstawieniu kuracji wzrok powraca z powrotem do wcześniejszej wady jedyna wada jaka pozostaje nadal to niestety ok.2tys. trochę info http://www.nowywzrok.pl/services/ortokorekcja/
_________________ Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!
|
5 wrz 2012, o 16:52 |
|
 |
Karol20
SV Rider
|
Kolejna wade tych ortosoczewek jest to ze trzeba je zdejmowac i zakladac codziennie. No i zalozenie soczewki na noc to troche inna bajka jak noszenie ich w dzien. W dzien jak cos wpadnie pod soczewke przy zakladaniu, zawsze mozesz wyjac soczewke i przeplukac oko. Natomiast w nocy gwarantuje ci ze sie nieobudzisz a rano bedziesz wygladac tak 
|
5 wrz 2012, o 17:03 |
|
 |
dzwonek
wywrotowiec
|
 |  |  |  | Karol20 napisał(a): To masz niesamowite szczescie bo o ile pamietam to 5% osob noszacych okulary niemoze nosic soczewek. A z tych 5% to ponad 90% dlatego ze maja jakies opory psychiczne.  Samozaparcie i dasz rade. /.... Polecam na poczatek soczewki 1 dniowe. Zakladasz zdejmujesz wyrzucasz. Uwieraja bo niejestes przyzwyczajony. co to znaczy maze sie wszystko? |  |  |  |  |
No więc żadnych oporów psychicznych nie mam bo mogę sobie w oku gmerać i nie przeszkadza mi to. Soczewki dobierał mi lekarz, krzywiznę, wymiary, moc. Nie mieli torycznych (do astygmatyzmu) to dostałem minimalnie mocniejsze. W sumie 3 kpl musiałem wziąć miesięcznych więc wziąłem te mocniejsze (myślę na moto) i jeden komplet taki jak mam wadę. Nie zważając na to, że mnie uwiera to wszystko, zakładałem je zawzięcie. Faktycznie wkurzające jest to, że nawet nie wiesz, nie widzisz a został minimalny paproszek na soczewce i trzeba zdjąć, płukać i założyć. Ok, zacząłem się wkurzać na to i na uwieranie to mówię, idę kupie dzienne. (Dwie moce i różna moc cylindrów na każde oko więc 2 pudełka na kolejne 2 miesiące). Te kupiłem już toryczne, jednodniowe, mięciutkie i w ogóle ah i oh. To samo, po samym założeniu często mam tak jakby mi ktoś oczy petem wypalał, czasem ale rzadko nie jest tak źle. Ale jak już założę i chwila minie to cały czas je czuję, uwierają mnie, mam podrażnione i czerwone oczy i nie obejdzie się bez kropelek. Więc przyzwyczajenie możemy odpuścić, przyzwyczajałem oczy 5 miesięcy i jakoś się nie przekonały. Mazanie się obrazu - często jest tak, pojawia mi się efekt właśnie "halo", kątem oka widzę podwójne obrazy, na wprost po prostu mi się maże obraz (jak w deszczu i okularach po przetarciu ich palcem). Pomaga mruganie i zrobienie kilku kółek oczami, takich bardzo dużych i znów mruganie. Po za tym jak siedzę przy kompie to po godzinie mam oczy suche jak cholera - krople. A po za tym znów to mazanie no i mam wrażenie, że tu jak mam założone soczewki o mocy takiej jak wada to są za mocne. Głowa mi pęka i przez to, że za mocne to się mażą. Jak zakładałem te bez cylindrów i z mocą minimalnie słabszą niż wada to na kompie dało się pracować tylko oczy schły, ale za to na moto już widziałem słabo... No i na koniec jak jeżdżę w soczewkach to oczy mi cholernie łzawią. Zdejmuję kask i wycieram oczy jakbym płakał po drodze. Tyle moich przeżyć z soczewkami  Ale jeszcze się do końca nie poddałem 
5 wrz 2012, o 17:27 |
|
 |
Karol20
SV Rider
|
Aby calkiem nie zejsc z tematu: Jak ktos by mnie ladnie poprosil o zdjecie kasku i podal konkretny powod to moze bym zdjal. Nieprzyjmuje do wiadomosci ze nagle wszyscy motocyklisci to potencjalni zlodzieje - to nie jest powod, to jest jawna dyskryminacja. Jak ktos wyskakuje z morda to bardzo grzecznie prosimy kierownika stacji. Jak maja takie przepisy to powinno to byc wyraznie napisane przy wjezdzie na stacji - niezgadzasz sie nie wjezdzasz. /... Wracajac do dyskusji o soczewkach. Ja tez sie przyzwyczajalem do soczewek jakies pol roku. Pierwsza pare wydlubalem po godzinie noszenia w tramwaju i zgubilem  Najlatwiej sie przyzwyczaic jednak do jednodniowych, za kazdym razem nowa nietrzeba sie martwic o plyny/czyszczenie/przechowywanie. Niestety fundusze niepozwalily na chodzenie w nich. Jak sie juz czlowiek przyzwyczai to nawet niepamietam kiedy mam je zmienic. Z "mazaniem" sie nigdy niespotkalem co najwyzej kolory troche traca na blasku (ale jak sie chodzi w soczewkach miesiecznych 2 razy dluzej to nic dziwnego  ). Okulista przepisal Ci mocniejsze soczewki? Jak tak to bym do takiego goscia wiecej nieposzedl, lepiej brac mniejsze i jak jest minimalna roznica wad miedzy oczami to brac takie same (mniejsze). Suche oczy - ja sie z tym niespotkalem ( kropli uzywam tylko dlatego ze nie zdejmuje soczewek juz 3 tygodnie i odczuwam lekki dyskomfort czasami, a siedze przed komputerem jakies 10h dzien w dzien). Jak sie jeszcze niepoddales to polecam: PureVision (ja je nosze od jakichs 2 lat, napewno sa tez wersja toric) lub te Acuvue OASYS.
|
5 wrz 2012, o 18:07 |
|
 |
hubi199
SV Rider
Moto: Sv 650N k3/mts1200
|
http://www.scigacz.pl/Statoil,nieprzyja ... 18170.htmlNa statoilu za często nie tankuje, ale na lukoil nie ma problemu z kaskiem. Wydaje mi się, żę dużo zależy od personelu i czy widać blachy.
|
5 wrz 2012, o 18:23 |
|
 |
kaCZi
SV Rider
Dołączył(a): 27 cze 2011, o 14:29 Posty: 1683 Lokalizacja: Toruń
Moto: GSXR k8
|
ja na shellu pierwszy raz się spotkałem z czymś takim, przybiegli, kazali zejść z moto i sami zatankowali  Niby ze względu na moje bezpieczeństwo  bo paliwo może wybuchnąć  Wygląda na to, że rzeczywiście mają jakieś wewnętrzne rozkazy bo nigdzie indziej tego nie zauważyłem
_________________ Moja czarna Perła -> GSX-R 750 K8
|
5 wrz 2012, o 19:30 |
|
 |
kristofch
SV Rider
Moto: <SV650N>
|
...to się temat rozwinął  ...muszę spróbować nie zdjąć kasku 
_________________ ...najlepsze co można robić w ubraniach? szybko zaraża i wciąga ? ...
|
5 wrz 2012, o 20:07 |
|
|