Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 18 ] |
|
Wiertarka z udarem do domowych zastosowań.
Autor |
Wiadomość |
spyra78
SV Rider
Dołączył(a): 8 sie 2010, o 17:34 Posty: 1327 Lokalizacja: Kielce
Moto: litr s k5---->
|
Wiertarka z udarem do domowych zastosowań.
Myślę kupić jakąś taką ale niebardzo wiem co wybrać. Bosch, makita, Einhall, hitachi... co polecacie? Może jest jakiś spec w tym temacie ?
_________________ SV 1000s - Galeryja operacja upside down Cyklop
---==Facebook==---
|
7 paź 2012, o 20:09 |
|
|
hubi199
SV Rider
Moto: Sv 650N k3/mts1200
|
Re: Wiertarka z udarem do domowych zastosowań.
Posiadam Metabo i mogę ją polecić. Jednak o makicie słyszałem dużo pozytywnych opinii. Swoją wykorzystuje przy małych remontach i działa już 4 lata bez żadnych niespodzianek.
Edit: Przydatne są wymienne głowice, by szybko i sprawnie wymieniać wiertła SDS na zwykłe. Każdy swoje chwali, ale prawda jest taka że chyba większość wiertarek troszke droższych od topex-a powinnno spełnić swoje zadanie i wytrzymać troche.
Ostatnio edytowano 7 paź 2012, o 21:50 przez hubi199, łącznie edytowano 1 raz
|
7 paź 2012, o 20:12 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Skil za 250zł z leroy merlin. Dwa lata temu ojciec opitolił tym cały remont mieszkania. Skuwanie tynków, skuwanie łuków pomiędzy sufitem a ścianami, kucie rowków pod instalację elektryczną, mieszanie tynku/betonu w wiadrze itd. W tym roku tą samą wiertarką ja robię swoje mieszkanie od kilku miesięcy. Ni cholery nie chce zdechnąć, a pracuje non stop dzień w dzień, upieprzona jest tak, że ciężko nazwę odczytać. Pewnie droższe są lepsze, ale mi ta moja w pełni wystarcza http://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertarki-wkretarki-mloty-udarowe/mlotowiertarki-mloty-udarowe/mlot-udarowo-obrotowy-f0151758-skil,p164891,l166.html
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
7 paź 2012, o 20:55 |
|
|
jacaaaa
SV Rider
Dołączył(a): 18 mar 2012, o 13:14 Posty: 1101 Lokalizacja: Rawicz WLKP
Moto: DM620dark
|
Ja generalnie polecam Makite i Hitachi. Chociaż każda z tych firm jest już na dobrym poziomie. Teraz tylko kwestia , jaką kwotą dysponujesz i jak często ma być użytkowana. Bo szczerze to wszystko drogie sprzęty których potencjału nie wykorzystasz przy używaniu raz na pół roku. Do użytku domowego starczy CI coś z odrobinę niższej półki jak np SKIL ( mało kto wie ale sprzęt jest produkowany przez BOSCH-a ) albo SPARKY sam mam ich wiertarkę akumulatorową, spisuje się na medal.
_________________ www.zielonapracownia.eu
|
7 paź 2012, o 21:06 |
|
|
spyra78
SV Rider
|
dzięki za odzew. mam wiertarkę bosza ale słabą bo 450W, a chcę zmienić bo kiedyś komuś pożyczyłem i zapomniał oddać udar . Teraz chciałem coś powiercić w ścianie i bez niego trochę doopa. Używam wiertarki średnio raz na ruski rok jeśli chodzi o udar. Trochę częściej do zastosowań garażowych. Chciałbym żeby się kręciła w obie strony, udarowała i miała regulację obrotów. Chyba większość to ma( moja stara nie ma regulacji.. no i udaru tez juz nie ). Chyba po prostu skoczę do jakiegoś obinomi i coś wezmę za 3 stówki +/-. Wystarczy. Wezmę "niebosza" tak dla odmiany. Pozdro!
---==Facebook==---
|
7 paź 2012, o 22:40 |
|
|
Arek1
SV Rider
Dołączył(a): 21 mar 2012, o 00:41 Posty: 2924 Lokalizacja: Bezrzecze/Szczecin
Moto: Bawaria...
|
Ja mam zestaw Einhela i do domowego uzytku wystarcza, ale jak mam atakowac beton, to pozyczam mlot udarowy. Ojciec sprawil sobie taki w jednym z molochow budowlanych, wydal niecale 400 zl. Mlotem wiercilem, kulem w betonie i suporeksie. Dziala bezawaryjnie juz ladne pare lat, a kosztowal duuuuuuzo mniej od produktow renomowanych producentow (niestety nazwy nie pamietam teraz).
_________________ www.poomoc.pl
|
8 paź 2012, o 00:08 |
|
|
maćko
Mister Menel
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:58 Posty: 1762 Lokalizacja: Opolskie
Moto: Gix 750 k6
|
Do domowego uzytku zbytnio bym nie inwestowal, bo szczerze nie ma to większego sensu. Prawda jest taka, że w tanich narzedziach co ma sie popsuć, to sie popsuje w max miesiąc. A jeśli wytrzyma ten okres to znaczy, ze było to warte wydanej kasy. Handluje tym, więc wiem o czym pisze. Makita, bosh bedzie cię kosztował. Najlepiej poszukac zajebistych promocji w marketach...
_________________ Chla ktoś coś ?
SV 650 S K5 ----> Gsx-R 750 K6
|
8 paź 2012, o 00:22 |
|
|
slayer
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 15:32 Posty: 1462 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV 1000S
|
Jeśli używasz okazjonalnie to nie kupuj markowego sprzętu chyba że Cię stać Polecam tego chinola http://www.ceneo.pl/1822177#tab=reviews_scrollMożna powiercić z udarem i pokuć. Jeden remont kapitalny mieszkania przeszedł bez bólu.
_________________ SV liter z owiewkom:)
|
10 paź 2012, o 11:56 |
|
|
spyra78
SV Rider
|
przecież za 320 to sobie moge kupić boscha 600W. nie lepiej więc? jutro idę coś wybrać ot tak. W końcu to nie sto koła kosztuje tylko 3 stówki. Pochwalę się co kupiłem jak już kupię.
---==Facebook==---
|
10 paź 2012, o 13:44 |
|
|
Miles
SV Rider
Dołączył(a): 17 lip 2012, o 18:46 Posty: 1729 Lokalizacja: 3-miasto
Moto: Versys; SV650N
|
Boscha sobie odpuść. Czasy świetności tej marki już dawno minęły i teraz produkują takie same gówno jak te marketowe. A szkoda, bo kiedyś była na równi z Metabo, HILTI bądź Makita. Te trzy ostatnie marki to sprzęt dla profesjonalistów i jest cholernie drogi (poza modelami do bardziej domowego użytku, ale z tego co wiem HILTI takowych nie posiada ). Wszystkie elektronarzędzia, które posiadam są kupione używane, rok produkcji oscyluje w granicach 2000 a nawet poniżej (są to właśnie HILTI, Metabo, Makita i stary Bosch). Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Dwa razy kupiłem nowy sprzęt... była to wiertarka Boscha i włosówka Einhela. I jedno i drugie nie wytrzymało miesiąca i nadawało się na śmietnik. Także przemyśl to. Dużą kątówkę Boscha jeszcze z czasów świetności tej marki zostawiłem kiedyś na blacie od frezarki. W momencie uruchomienia frezarki wciągnęło przewód od kątówki i katapultowało ją na kilkanaście metrów. Spadła na beton. Wymieniłem tylko przewód i działa do dzisiaj.
_________________ Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia.
|
10 paź 2012, o 15:17 |
|
|
lessero
motocyklista
Dołączył(a): 18 paź 2011, o 21:04 Posty: 191 Lokalizacja: Oberschlesien
Moto: SV 650N K3
|
\ Kupiłem coś a'la einhell. Moc 1050 W. Wytrzymało 2 lata ciężkiej pracy na budowie. Zmieniłem 2 razy szczotki i jedzie dalej. Troszke łożyska się wybiły, ale ciagnie jak dzika.
|
25 paź 2012, o 21:09 |
|
|
I'm not a hero
SV Rider
Moto: SV650s k3
|
To zależy do czego ma Ci to służyć, jak raz za czas, to jakiegoś Einhalla z "czerwonej" serii, lub "żółtej" jeśli chcesz z tego korzystać na co dzień, pracować na tym... Tak samo Bosch, "zielony" sporadycznie, "niebieski" jeśli chcesz trzepać na tym kaskę Ewentualnie jeszcze jest Hilti, ale to jak kolega wyżej wspomniał droga impreza. Ja mam w domu, czerwonego Einhella, żeby czasem coś powiercić wystarcza w zupełności. Z resztą mój tata (budowlaniec) sam go kupił.
26 paź 2012, o 10:12 |
|
|
SweetNoise
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:07 Posty: 707 Lokalizacja: Kraków
Moto: Sprint ST
|
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... jKwFrhFgCYwiem że to bardziej do humoru ale nie mogłem się powstrzymać
29 paź 2012, o 17:20 |
|
|
kaprawiec
motocyklista
Moto: SV 650 S K6
|
Troche akurat moge powiedzieć w tym temacie. Pracowałem kiedyś w serwisie elektronarzędzi i do potrzeb domowych kupiłbym sobie wiertarko wkrętarke Black & Decker. Akumulatorowe też są z udarem. Metabo, Makita, Hitachi, DeWalt powinno wystarczyc na całe życie, oczywiście wykorzystując je dla domu. Dlaczego B&D? Mieliśmy klika takich wkretarek na serwisie, które codziennie przez 8 godzin były w pracy, nic sie z nimi nie działo, o odkrecały zapieczone sruby od cylindrow w kosiarkach a cene mają bardzo przyzwoitą. Ogólnie do domu moj ojciec kupił sobie wiertarke z udarem za 30 zł w jakims markecie i ma ją juz 8 lat, bo używa jej dla potrzeb domowych, a nie codziennie, dlatego działa.
Ostatnio edytowano 1 lis 2012, o 12:29 przez kaprawiec, łącznie edytowano 1 raz
|
30 paź 2012, o 02:24 |
|
|
mariow
motorowerzysta
Moto: SV650S 2001
|
Mogę się wypowiedzieć na temat makity, mała wiertarka ze sprzęgłem + udar, obroty prawe,lewe. Pracuje już 7 lat. Cały dom tym wyremontowałem (adaptacja poddasza, mieszanie klejów i zapraw, wymieszała całą zaprawę na ogrodzenie frontowe z kamienia, wkręcanie poszycia dachu, czyszczenie elementów metalowych itd itd) jak za sprzęt za 250 pln nie ma co narzekać ale: na udar za wysokie obroty więc trzeba z wyczuciem, sprzęgło dość nerwowe i też wymaga wyczucia przy wkręcaniu. Wniosek: nadaje się świetnie do użytku prywatnego. Stosunek cena-jakość bardzo korzystny. Polecam.
|
30 paź 2012, o 23:02 |
|
|
Miles
SV Rider
Dołączył(a): 17 lip 2012, o 18:46 Posty: 1729 Lokalizacja: 3-miasto
Moto: Versys; SV650N
|
Gdzieś Ty dorwał Makitę za 250zł i to 7 lat temu? Chyba, że używana.
_________________ Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia.
|
31 paź 2012, o 11:03 |
|
|
mariow
motorowerzysta
Moto: SV650S 2001
|
Wydawało mi się, że tyle dałem, no, może się pomyliłem o 50 czy 100 i było ze 350 maksymalnie. Dokładnie nie pamiętam bo kupowałem wtedy też szlifierkę kątową, hebel elektryczny i sandrekę to może mi się pomiszało. A kupiłem w sklepie z elektronarzędziami w miejscowości Kolbuszowa. W każdym razie makitę polecam.
|
31 paź 2012, o 19:58 |
|
|
kaCZi
SV Rider
Dołączył(a): 27 cze 2011, o 14:29 Posty: 1683 Lokalizacja: Toruń
Moto: GSXR k8
|
wiertarek zajeżdziłem dość sporo ale jedna się trzyma, więc śmiało mogę polecić niestety dużym minusem jest cena - ok 1500zł, za to możesz być pewnym, że to będzie ostatnia Twoja wiertarka. Niestety do Boscha, Skila, i inych tego typu badziewi nie jestem przekonany bo więcej były w naprawie niż pracowały
_________________ Moja czarna Perła -> GSX-R 750 K8
|
31 paź 2012, o 20:28 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 18 ] |
|