Siema, na święta chcę sobie zrobić prezent i poszukuje dysku przenośnego, ale nie mam pojęcia co wybrać. Moje skromne wymagania: -1000 GB - usb 3.0 - bezpieczeństwo -cena ok 300 zł Co polecacie? na co trzeba zwracać uwagę? Jak rozwiązane są zabezpieczenia, aby nie utracić danych? Co w przypadku upadku (wyczytałem gdzieś, że niektóre posiadają "czujnik upadku"-co to jest?) Dzięki za info
Czujnik upadku mają dyski Seagate, tak samo Samsung bo to te same bebechy. Jak Ci upadnie dysk podczas pracy to odnotowuje wstrząs i nie uwzględnią Ci reklamacji jak będziesz miał bad sektory fizyczne. Mi właśnie padł dysk 320 GB samsunga z wszystkimi kopiami zapasowymi. Sformatowałem go i próbowałem odzyskać dane ale nic z tego. Poszedł do reklamacji, zobaczymy co powiedzą.
12 gru 2012, o 21:32
Owca007
spamOWCA
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 10:38 Posty: 7686 Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
Moto: BMW + szpera :)
Re: Jaki dysk przenośny??
Dred jako towarzysz na uczelni polecam Ci brać takie coś Bo pewnie chcesz 2,5 cala, a nie 3,5. Osobiście posiadam 500GB i jestem mega zadowolony. Chyba ją nawet widziałeś? http://www.x-kom.pl/p/80480-dysk-twardy ... sport.html
Chyba, że się szarpniesz kaską i weźmiesz dysk ssd .
_________________ Jak czegoś dusz pragnie to gg 1487770
czujnik upadku to nic innego jak akcelerometr (taki jak w smartfonach), który jak wykryje szybsze przemieszczenie to wyłączą dysk i nic złego nie powinno się stać.
Kupiłam, cegła jest, ale ile mieeeejsca Jak dotąd bez zastrzeżeń, więc może warto trochę dołożyć i mieć dwa razy tyle możliwości.
_________________ Raz motór był chory i leżał w łóżeczku. I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?" "Ach lagi mam krzywe i ogon złamany i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
Ja posiadam tego typu kombajn
Plus jest jego taki, że można podłączyć go do TV a tekże do niego pendriva i oglądać na TV zdjęcia, filmy itd. Moje modyfikacje to otwór w obudowie i wpinanie przewodu sata bezpośrednio do dysku i szybsze przesyłanie danych na laptopa ponieważ na nim mam wejście e-sata. Jedyny minus to jego gabaryty.
Nie wiem jak teraz ale miałem już 4 WD i wszystkie padły (3,5'') po max 1 roku. Ale to było ok 1,5 roku temu więc może coś się teraz zmieniło. Obecnie mam Samsunga i TRANSCEND, oba trzymają się bardzo dobrze z czego TRANSCEND padł zaraz po paru tygodniach ale po wymianie trzyma już 2 lata bez przerwy