Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 16 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Pedros
Łowca
Moto: Perła - Smerf
|
rozklejanie lampy
ktoś praktykował tą sztukę? Teorie znam, ale nie spotkałem kogoś kto to widział, a tym bardziej robił
_________________ JEŚLI KIEDYKOLWIEK BĘDZIE CI ŹLE, BĘDZIESZ MIAŁ PROBLEM, BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ MOJEJ POMOCY, TO PAMIĘTAJ NIE DZWOŃ DO MNIE
|
3 lis 2012, o 19:17 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Re: rozklejanie lampy
Wpadnij do mnie z tą lampą i jakimś browarem to Ci to zrobię, przerabiałem temat nie raz.
3 lis 2012, o 19:24 |
|
|
Pedros
Łowca
|
no to będziemy się zdzwaniać, rozkleić je chcę aby zrobić sobie paski diodowe pozycyjne, wiesz czy potrzebne będą jakieś specjalne paski diodowe, czy te zwykłe paskowe po 2.50 zalane silikonem wystarcza? taki efekt jest pożądany: http://www.youtube.com/watch?v=-vZDt6oM ... ure=g-hist
_________________ JEŚLI KIEDYKOLWIEK BĘDZIE CI ŹLE, BĘDZIESZ MIAŁ PROBLEM, BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ MOJEJ POMOCY, TO PAMIĘTAJ NIE DZWOŃ DO MNIE
|
3 lis 2012, o 19:41 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
3 lis 2012, o 19:53 |
|
|
I'm not a hero
SV Rider
Moto: SV650s k3
|
3 lis 2012, o 20:27 |
|
|
Pedros
Łowca
|
no i gitara temat można zamknąć, łatwiej będzie go znaleźć innym po tytule.
|
3 lis 2012, o 21:05 |
|
|
misiuto
SV Rider
Dołączył(a): 15 sie 2011, o 20:33 Posty: 338 Lokalizacja: Krk NH
Moto: SV650S 1999
|
3 lis 2012, o 21:58 |
|
|
Pedros
Łowca
|
o soczewce nie myślałem, ale chcę zwykłego bixenona włożyć (ten zestaw hid).
|
3 lis 2012, o 22:20 |
|
|
misiuto
SV Rider
|
Do zwykłego zestawu trzeba rozklejać lampę? Chyba nieee.... Pzdr, misiuto
3 lis 2012, o 22:26 |
|
|
Pedros
Łowca
|
Czytaj wszystko rozklejać muszę, żeby diody dokleić a-włacha, jak te paski diodowe kupie, one są na kleju, to ten klej wytrzyma, temperaturę, wstrząsy itp ? czy wypada jakoś wzmocnić mocowanie w jakiś sposób?
|
3 lis 2012, o 22:30 |
|
|
misiuto
SV Rider
|
A tfu Na psa urok Oczywiście przeczytałem ale umknąwszy mi to O tuning lampy pytaj RobertO Może on kleił coś takiego memberlist.php?mode=viewprofile&u=976Pzdr, misiuto
3 lis 2012, o 22:40 |
|
|
Pedros
Łowca
|
tutorial i efekt mojej pracy: Aby rozpołowić lampę trzeba zdjąć owiewkę, jest to szybki manewr, polegający na odkręceniu wypełnień od góry klucz ampulowy oraz krzyżak, mniej więcej na środku plastiku jest bolec który trzeba wyjąć z mocowania, nie nalży więc szarpać na siłę. Dalej, odkręcenie lusterek, klucz 12, na tym etapie można odpiąć już kostkę lampy, znajduje się po prawej stronie pod wypełnieniem, i odpiąć lewy kierunkowskaz. Przystępujemy do odkręcania plastików są to po 3 śruby ampulowe z prawej i lewej strony. W dolnej części owiewki zajdują się po dwa bolce wciskowe które trzeba wyjąć łatwo wychodzą, oraz dwa bolce przy dolocie powietrza, które również łatwo wychodzą, w tym momencie powinniśmy mieć już owiewkę zdjętą wraz z lampą. Teraz możemy odkręcić lampę, są to 4 śruby gwiazdki i lampa jest już oddzielona od owiewki. pozbywamy się żarówek i kabli, nie trzeba specjalnie pamiętać który kabel gdzie idzie, ponieważ one już zapamiętały kształt i po odpowiednim ułożeniu (gniazdem po prawej stronie) widać jak powinny wrócić na miejsce, a jak ktoś nie ufa sobie może zrobić foto, czy jakoś sobie oznaczyć. Przystępujemy zatem do rozklejania Ja używałem opalarki, mówi się o piekarniku, próbowałem tego ale: mam za mały piekarnik Podobno wystarczy zwykła suszarka Jeśli ktoś ma wystarczająco duży, powinien go ustawić na ok 120stopni w takiej pozycji aby był jak najdalej od grzałek, żeby się nie potopiły plastiki, czas pieczenia ok 5-10min. Opalarką jest tylko jedna opcja, w odległości ok 10cm powoli ogrzewamy miejsca łączenia, aż zaczną się robić miękkie, wówczas przy pomocy śrubokręta możemy zacząć rozklejanie, nie musimy robić tego jednocześnie z każdej strony, możemy stopniowo to robić podgrzewając cały czas łączenia, istotną rzeczą jest to, aby używając śrubokręta, nie robić klina tylko wypychać część przednią (tą gdzie jest lampa) tylna część jest na tyle miękka, że łatwo może się odkształcić. Bardzo możliwe, że zatrzaski ucierpią, no ale cóż życie. Lampa nie wychodzi najlżej, ale spokojnie i po woli się ją rozłoży. I oto mamy rozlepioną lampę Przy pomocy diod zrobiłem sobie światła pozycyjne, podpinając się pod.... światła pozycyjne robiąc jeden otwór przy pozycji na kabelki. tak wyglądała próba podłączenia Składanie wszystkiego następuje oczywiście w odwrotnej kolejności. Tak wygląda efekt końcowy: Przepaliła mi się lewa postojowa niestety i zdjęcia robione telefonem, więc bez większej rewelacji, ale widać znaczną różnicę Tak prezentuje się na świetle mijania (póki co ze zwykłą żarówką, niebawem będzie xenon) Jak uda mi się zorganizować aparat lepszej jakości podrzucę lepszej jakości zdjęcia Mam nadzieję że poradnik się przydał. Sprawa nie jest taka trudna na jaką wygląda, trzeba tylko spokojnie z głową to robić
|
11 lis 2012, o 18:10 |
|
|
misiuto
SV Rider
|
No i jak tam, Pedros, xenon dołożony? Masz jakieś fotki?
Pzdr, misiuto
31 gru 2012, o 13:09 |
|
|
kisiel_krzychu
SV Rider
Dołączył(a): 25 lis 2012, o 20:43 Posty: 1795 Lokalizacja: kościerzyna
Moto: sv100s 2003
|
normalnie jak reklama berika;)
_________________ SPRZEDAM MOJĄ SV1000s http://olx.pl/oferta/suzuki-sv-1000-s-d ... d198d58589[/color]
|
31 gru 2012, o 15:02 |
|
|
Pedros
Łowca
|
widzisz zapomniałem się pochwalić, a i owszem xenon już jest tutaj jako światła mijania do jazdy dziennej zostaną same diody, w zupełności wystarczą. Generalnie efekt jest rewelacyjny teraz przerobić chce włącznik świateł, aby móc wyłączyć światła mijania/drogowe, i móc je włączać manualnie, w 636 włączają się po uruchomieniu silnika.
|
31 gru 2012, o 15:11 |
|
|
misiuto
SV Rider
|
Ano Panie jest Zaiste Ja też coś będę kombinował w tym kierunku ---> żeby coś więcej widzieć i samym być lepiej widocznym Pzdr, misiuto
31 gru 2012, o 16:33 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 16 ] |
|