Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Wyswietlacze biegów (różne modele, różni producenci)
Autor |
Wiadomość |
111290PL
SV Rider
|
 Re: Wyswietlacz biegów by Soldyy
Ale co nie wiesz? Jak podłączyć?
|
31 gru 2012, o 15:26 |
|
 |
kaziu14-14
motocyklista
Dołączył(a): 22 wrz 2011, o 14:28 Posty: 188 Lokalizacja: Gniezno
Moto: sv650n k5
|
 Re: Wyswietlacze biegów (różne modele, różni producenci)
Solddy chyba się stąd zwinął ;D
|
31 gru 2012, o 15:48 |
|
 |
111290PL
SV Rider
|
Ja tam jestem zadowolony z jego wyświetlacza 
|
31 gru 2012, o 15:53 |
|
 |
Factory
SV Rider
Dołączył(a): 25 lip 2012, o 00:17 Posty: 2361 Lokalizacja: Dolnośląskie
Moto: Volvo T5
|
instrukcje juz dostałem od kolegi tutaj z forum ale jesli ktoś ma może zdjęcia poglądowe, co gdzie jaka kostka, jaki kabelek itd.itp.  bo wyjaśnione jest ale miłoby było wiedzieć co czego i gdzie szukać 
|
31 gru 2012, o 16:40 |
|
 |
mariow
motorowerzysta
Moto: SV650S 2001
|
Dorzuć jeszcze na czym ta mała przeróbka polega. Dobrze by było jakbyś dorzucił fotki.
|
18 sty 2013, o 19:28 |
|
 |
Bellial
|
|
18 sty 2013, o 20:04 |
|
 |
mariow
motorowerzysta
Moto: SV650S 2001
|
Ok dzięki, to było już omówione w tym wątku ale tu jest dość dokładny opis.
|
18 sty 2013, o 23:06 |
|
 |
Bellial
|
Spoko Tak tylko dodam od siebie , w instrukcji pisało o gwozdzikach ,troszke to zmiieniłem i zamiast ich zastosowałem sruby mosieżne 4mm ,wystarczy wtedy tylko przewiercic wiertłem 3,5 i przegwintować (gwintownikiem ,lub tez wkrecajac i odkrecajac srube powstaje gwint ) to zastosowanie pozwoliło otrzymac styk idealnie o srednicy 4mmm ,bo wyczytałem tez ( gdzieś na forum było )ze przy gwozdziku i pozniejszym szlifnieciu by uzyskac na czujniku jedna plaszczyzne styk może wyjść troszkę mniejszy. Więc powodzenia 
|
19 sty 2013, o 23:23 |
|
 |
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
|
Przy zmianie biegów kulka zawsze trafia dokładnie w to samo miejsce i w tym przypadku łepek gwoździa jest na tyle duży żeby kulka nie zrównała się z łepkiem i nie dochodziło do styku. Trzeba tak dobrać średnicę wiertła pod gwoździe aby weszły na ścisk, ja dla bezpieczeństwa posmarował je symbolicznie jakimś super mocnym klejem 
_________________ SV 650 S '99/GSX-R 750 K1
www.logo-ratio.pl
|
20 sty 2013, o 00:54 |
|
 |
Lober
SV Rider
Moto: SV650N SPRINT ST1050
|
Można gdzieś dostać te forumowe wyświetlacze biegów? one wymagają jeszcze jakiś przeróbek, czy po prostu wpina się je w jakąś kostkę i wszystko gra?
_________________ YAMAHA XT600 TENERE -->> SUZUKI SV650 N YDV -->> TRIUMPH SPRINT ST 1050 ABS
|
21 sty 2013, o 11:21 |
|
 |
111290PL
SV Rider
|
Przeróbek nie ma, musisz tylko kilka kabli wlutować gdzie nie gdzie i tyle. Tylko co z tego jak Soldyy już ich nie robi
|
21 sty 2013, o 18:11 |
|
 |
bula87
SV Rider
Dołączył(a): 1 cze 2012, o 11:06 Posty: 547 Lokalizacja: Barcelona
Moto: Piaggio Liberty ;)
|
Niestety, Soldyy już właśnie zawiesił działalność i trzeba samemu kombinować, ja za tydzień wracam do kraju i sam będę coś sobie rzeźbił... tylko zastanawiam się nad wyświetlaczem... nie wiem czy nie pokuszę się o wyświetlacz z nokii 3310, z tego co pamiętam to miał całkiem dobry kontrast w słońcu.
_________________ Maszyna: Suzuki SV650 N K3
|
21 sty 2013, o 18:50 |
|
 |
sunspire13
rowerzysta
Moto: sv 650s
|
witam zamontowalem wyswietlacz biegow plus tre i dziala ale problem jest taki ze nie pokazuje wlasciwych numerow biegow. jak wbijam 1 to pokazuje 4 jka daje 2 to pokazuje 5 jak daje 3 to 6 jak 4 to 1 itd . zamienilem jedynke z czworka i teraz jeszcze bardizje pomieszalo numerki . ktos wie jak to zmienic ?
|
28 sty 2013, o 23:10 |
|
 |
111290PL
SV Rider
|
Jeżeli mówisz o wyświetlaczu Soldy'ego to trzeba go zaprogramować aby działał.
|
28 sty 2013, o 23:20 |
|
 |
sunspire13
rowerzysta
Moto: sv 650s
|
nie , mam taki ze lutuje sie oddzielnie kazdy kabelek od poszczegolnego biegu pod pina z czujnika luzu
|
28 sty 2013, o 23:30 |
|
 |
Inkling
SV Rider
Dołączył(a): 18 lip 2010, o 11:47 Posty: 2539 Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
Moto: SV650N AD2000
|
To zapewne źle przylutowałeś kabelki do czujnika biegów.
|
29 sty 2013, o 00:16 |
|
 |
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
|
Zobacz dokładne połączenie tych kabelków do czujnika bo może są za słabo przylutowane. To samo miałem u siebie przy pierwszym montażu. Na podejrzewałem, że pewnie kulka trafia nie na ten pin albo posypał się wyświetlacz ale nic z tych rzeczy.
_________________ SV 650 S '99/GSX-R 750 K1
www.logo-ratio.pl
|
29 sty 2013, o 18:23 |
|
 |
Inkling
SV Rider
Dołączył(a): 18 lip 2010, o 11:47 Posty: 2539 Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
Moto: SV650N AD2000
|
Więc i na mnie przyszła pora. Gaźnikowa n-ka. Myślę, że jeśli ktoś zastanawia się nad zamontowaniem wyświetlacza, a jeździ wersją gaźnikową, powinien przeczytać niniejszy post. S-kowcom przyda się jedna informacja, n-kowcom dwie. Po pierwsze, czujnik biegu. Kupiłem od carrego używkę od sv650 chyba z 2005 (ale identyczne są we wszystkich wtryskowych 650 + dl650), licząc że podpasuje. Pasuje idealnie, nic nie cieknie, a mam fabryczny czujnik, w którym nie musiałem nic wiercić. Wydłubałem ten paskudny klej, przytulowałem przewody od czujnika i oryginalny luz i masę z kostką (wziąłem z oryginalnego przewodu od czujnika Carry'ego) i hula (dzięki Hubix za pomoc). Dzięki temu mam nowy czujnik z wyjściem na wyświetlacz i na oryginalną kontrolkę luzu, przy okazji odłączone opóźnienie zapłonu dla 2 i 3 biegu. Oryginalny czujnik został w całości zdjęty z moto (z kompletnym przewodem) i zostawiony jako zapas, można też sprzedać i kilkadziesiąt złotych wróci do kieszeni.  Z wyświetlaczem był problem. Podobało mi się to, jak chłopaki zainstalowali go w s-kach (kozik i inni), nie chciałem mieć go w czerwonej obudowie na zewnątrz. Niestety, w n-kowych zegarach nie upchnie się raczej wyświetlacza w tarczy prędkościomierza, o obrotomierzu można zapomnieć. Udało mi się znaleźć na styk przestrzeni pomiędzy kontrolkami luzu i długich świateł a prędkościomierzem. Długo kombinowałem, jak wyciąć idealny otwór w grubym plastiku, bałem się, że ręcznie nie będzie zadowalającego efektu. W końcu spróbowałem w firmie, która wycina laserowo (firma mająca maszynę do cięcia wodą odpowiedziała, że dają 50% szans powodzenia, w przeciwnym wypadku poważnie uszkodzą obudowę zegarów). Wybrałem się do jednej z firm reklamowych w Krakowie, młody chłopak od ręki wyciął mi otwór - podałem mu wymiary wyświetlacza - i nie wziął za to nawet złotówki. Celowaliśmy na oko, dlatego machnęliśmy się o mm w lewo (tzn. w stonę centrum deski), ale to w żaden sposób nie przeszkadza, po prostu weszliśmy minimalnie w grubość ścianki.   Wyświetlacz pasuje na wcisk, dla pewności od wewnątrz przymocowałem go jeszcze silikonem (tym samym, którym zalałem czujnik). Żeby obudowę z wyświetlaczem założyć, musiałem wywiecić otwór w dolnej obudowie zegarów (biały plastik) dokładnie pod czujnikiem (wiertło o średnicy przewodu od wyświetlacza). Kabel został rozcięty i połączony konektorem na 8 pinów, umieszczonym w obudowie lampy.  Wybrałem zielony kolor wyświetlanych cyfr, moim zdaniem ładnie się komponuje i nie jest tak agresywny, jak czerwony. Od zewnątrz na obudowę przykleiłem przezroczystą folię (minimalnie większą niż sam wyświetlacz) - na wypadek, gdyby woda miała zaszkodzić wyświetlaczowi. Folia jest w fazie testów, póki co ładnie się trzyma, ale biorę pod uwagę inne warianty (cienka plexi, naklejka stosowana na dotykowe wyświetlacze komórek).   Jak wygląda całość zegarów przy wyłączonym wyświetlaczu można zobaczyć w wątku o kartridżowym zawieszeniu. Może moja zabawa komuś pomoże w podjęciu decyzji albo jej wykonaniu. W razie potrzeby służę dodatkowymi wyjaśnieniami.
|
13 kwi 2013, o 18:25 |
|
 |
Strong86
SV Rider
Dołączył(a): 12 mar 2011, o 22:37 Posty: 372 Lokalizacja: Legnica
Moto: SV650S 2000
|
A co sie stanie jak nie podloncze org.masy? Ps.sorki za znaki
|
13 kwi 2013, o 19:04 |
|
 |
Piotr
motocyklista
Dołączył(a): 23 wrz 2012, o 10:02 Posty: 174 Lokalizacja: okolice Wieliczki / Niepołomic
Moto: SV650N 2002
|
orginalna czy nie, masa to masa czyli "-" czy go z ramy weźmiesz czy z lusterka to dalej będzie ten sam minus i tak go musisz podpiąć do czujnika bo " N" ci nie zaświeci na panelu
|
13 kwi 2013, o 19:59 |
|
|