Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 19 kwi 2025, o 20:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 40  Następna strona
Wyswietlacze biegów (różne modele, różni producenci) 
Autor Wiadomość
SV Rider

Post Re: Wyswietlacz biegów by Soldyy
Factory napisał(a):
ja mam ten co Solddy robił ale nadal nie wiem co i jak :obity:

Ale co nie wiesz? Jak podłączyć?

31 gru 2012, o 15:26
motocyklista

Moto: sv650n k5
Post Re: Wyswietlacze biegów (różne modele, różni producenci)
Solddy chyba się stąd zwinął ;D

31 gru 2012, o 15:48
SV Rider

Ja tam jestem zadowolony z jego wyświetlacza :D

31 gru 2012, o 15:53
SV Rider

Moto: Volvo T5
instrukcje juz dostałem od kolegi tutaj z forum ale jesli ktoś ma może zdjęcia poglądowe, co gdzie jaka kostka, jaki kabelek itd.itp. ;) bo wyjaśnione jest ale miłoby było wiedzieć co czego i gdzie szukać ;)

31 gru 2012, o 16:40
motorowerzysta

Moto: SV650S 2001
Cytuj:
Post Re: Wyswietlacz biegów by Soldyy
Jakieś 2-3tygodnie temu kupiłem na allegro wyswietlacz wraz z instrukcja montażu ,mała przeróbka czujnika luzu (gażnikowa ) i wszystko ładnie działa :) jakby ktoś chciał link z aukcji
http://allegro.pl/show_item.php?item=2822864207

Dorzuć jeszcze na czym ta mała przeróbka polega. Dobrze by było jakbyś dorzucił fotki.

18 sty 2013, o 19:28
Tu jest wszystko z zdjęciami ;P

https://www.box.com/s/9douf09xmh8bgvrg0lcl

18 sty 2013, o 20:04
motorowerzysta

Moto: SV650S 2001
Ok dzięki, to było już omówione w tym wątku ale tu jest dość dokładny opis.

18 sty 2013, o 23:06
Spoko
Tak tylko dodam od siebie , w instrukcji pisało o gwozdzikach ,troszke to zmiieniłem i zamiast ich zastosowałem sruby mosieżne 4mm ,wystarczy wtedy tylko przewiercic wiertłem 3,5 i przegwintować (gwintownikiem ,lub tez wkrecajac i odkrecajac srube powstaje gwint ) to zastosowanie pozwoliło otrzymac styk idealnie o srednicy 4mmm ,bo wyczytałem tez ( gdzieś na forum było )ze przy gwozdziku i pozniejszym szlifnieciu by uzyskac na czujniku jedna plaszczyzne styk może wyjść troszkę mniejszy.
Więc powodzenia :)

19 sty 2013, o 23:23
SV Rider

Moto: suzuki sv 650S 99r.
Przy zmianie biegów kulka zawsze trafia dokładnie w to samo miejsce i w tym przypadku łepek gwoździa jest na tyle duży żeby kulka nie zrównała się z łepkiem i nie dochodziło do styku. Trzeba tak dobrać średnicę wiertła pod gwoździe aby weszły na ścisk, ja dla bezpieczeństwa posmarował je symbolicznie jakimś super mocnym klejem ;)

www.logo-ratio.pl

20 sty 2013, o 00:54
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: SV650N SPRINT ST1050
Można gdzieś dostać te forumowe wyświetlacze biegów? one wymagają jeszcze jakiś przeróbek, czy po prostu wpina się je w jakąś kostkę i wszystko gra?

21 sty 2013, o 11:21
SV Rider

Lober napisał(a):
Można gdzieś dostać te forumowe wyświetlacze biegów? one wymagają jeszcze jakiś przeróbek, czy po prostu wpina się je w jakąś kostkę i wszystko gra?

Przeróbek nie ma, musisz tylko kilka kabli wlutować gdzie nie gdzie i tyle. Tylko co z tego jak Soldyy już ich nie robi

21 sty 2013, o 18:11
SV Rider

Moto: Piaggio Liberty ;)
Niestety, Soldyy już właśnie zawiesił działalność i trzeba samemu kombinować, ja za tydzień wracam do kraju i sam będę coś sobie rzeźbił... tylko zastanawiam się nad wyświetlaczem... nie wiem czy nie pokuszę się o wyświetlacz z nokii 3310, z tego co pamiętam to miał całkiem dobry kontrast w słońcu.

21 sty 2013, o 18:50
rowerzysta

Moto: sv 650s
witam zamontowalem wyswietlacz biegow plus tre i dziala ale problem jest taki ze nie pokazuje wlasciwych numerow biegow. jak wbijam 1 to pokazuje 4 jka daje 2 to pokazuje 5 jak daje 3 to 6 jak 4 to 1 itd . zamienilem jedynke z czworka i teraz jeszcze bardizje pomieszalo numerki . ktos wie jak to zmienic ?

28 sty 2013, o 23:10
SV Rider

sunspire13 napisał(a):
witam zamontowalem wyswietlacz biegow plus tre i dziala ale problem jest taki ze nie pokazuje wlasciwych numerow biegow. jak wbijam 1 to pokazuje 4 jka daje 2 to pokazuje 5 jak daje 3 to 6 jak 4 to 1 itd . zamienilem jedynke z czworka i teraz jeszcze bardizje pomieszalo numerki . ktos wie jak to zmienic ?

Jeżeli mówisz o wyświetlaczu Soldy'ego to trzeba go zaprogramować aby działał.

28 sty 2013, o 23:20
rowerzysta

Moto: sv 650s
nie , mam taki ze lutuje sie oddzielnie kazdy kabelek od poszczegolnego biegu pod pina z czujnika luzu

28 sty 2013, o 23:30
SV Rider

Moto: SV650N AD2000
To zapewne źle przylutowałeś kabelki do czujnika biegów.

29 sty 2013, o 00:16
SV Rider

Moto: suzuki sv 650S 99r.
Zobacz dokładne połączenie tych kabelków do czujnika bo może są za słabo przylutowane. To samo miałem u siebie przy pierwszym montażu. Na podejrzewałem, że pewnie kulka trafia nie na ten pin albo posypał się wyświetlacz ale nic z tych rzeczy.

www.logo-ratio.pl

29 sty 2013, o 18:23
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: SV650N AD2000
Więc i na mnie przyszła pora.
Gaźnikowa n-ka. Myślę, że jeśli ktoś zastanawia się nad zamontowaniem wyświetlacza, a jeździ wersją gaźnikową, powinien przeczytać niniejszy post. S-kowcom przyda się jedna informacja, n-kowcom dwie.

Po pierwsze, czujnik biegu. Kupiłem od carrego używkę od sv650 chyba z 2005 (ale identyczne są we wszystkich wtryskowych 650 + dl650), licząc że podpasuje. Pasuje idealnie, nic nie cieknie, a mam fabryczny czujnik, w którym nie musiałem nic wiercić. Wydłubałem ten paskudny klej, przytulowałem przewody od czujnika i oryginalny luz i masę z kostką (wziąłem z oryginalnego przewodu od czujnika Carry'ego) i hula (dzięki Hubix za pomoc). Dzięki temu mam nowy czujnik z wyjściem na wyświetlacz i na oryginalną kontrolkę luzu, przy okazji odłączone opóźnienie zapłonu dla 2 i 3 biegu. Oryginalny czujnik został w całości zdjęty z moto (z kompletnym przewodem) i zostawiony jako zapas, można też sprzedać i kilkadziesiąt złotych wróci do kieszeni.

Obrazek

Z wyświetlaczem był problem. Podobało mi się to, jak chłopaki zainstalowali go w s-kach (kozik i inni), nie chciałem mieć go w czerwonej obudowie na zewnątrz. Niestety, w n-kowych zegarach nie upchnie się raczej wyświetlacza w tarczy prędkościomierza, o obrotomierzu można zapomnieć. Udało mi się znaleźć na styk przestrzeni pomiędzy kontrolkami luzu i długich świateł a prędkościomierzem. Długo kombinowałem, jak wyciąć idealny otwór w grubym plastiku, bałem się, że ręcznie nie będzie zadowalającego efektu. W końcu spróbowałem w firmie, która wycina laserowo (firma mająca maszynę do cięcia wodą odpowiedziała, że dają 50% szans powodzenia, w przeciwnym wypadku poważnie uszkodzą obudowę zegarów). Wybrałem się do jednej z firm reklamowych w Krakowie, młody chłopak od ręki wyciął mi otwór - podałem mu wymiary wyświetlacza - i nie wziął za to nawet złotówki. Celowaliśmy na oko, dlatego machnęliśmy się o mm w lewo (tzn. w stonę centrum deski), ale to w żaden sposób nie przeszkadza, po prostu weszliśmy minimalnie w grubość ścianki.

Obrazek
Obrazek

Wyświetlacz pasuje na wcisk, dla pewności od wewnątrz przymocowałem go jeszcze silikonem (tym samym, którym zalałem czujnik). Żeby obudowę z wyświetlaczem założyć, musiałem wywiecić otwór w dolnej obudowie zegarów (biały plastik) dokładnie pod czujnikiem (wiertło o średnicy przewodu od wyświetlacza). Kabel został rozcięty i połączony konektorem na 8 pinów, umieszczonym w obudowie lampy.

Obrazek

Wybrałem zielony kolor wyświetlanych cyfr, moim zdaniem ładnie się komponuje i nie jest tak agresywny, jak czerwony. Od zewnątrz na obudowę przykleiłem przezroczystą folię (minimalnie większą niż sam wyświetlacz) - na wypadek, gdyby woda miała zaszkodzić wyświetlaczowi. Folia jest w fazie testów, póki co ładnie się trzyma, ale biorę pod uwagę inne warianty (cienka plexi, naklejka stosowana na dotykowe wyświetlacze komórek).

Obrazek
Obrazek

Jak wygląda całość zegarów przy wyłączonym wyświetlaczu można zobaczyć w wątku o kartridżowym zawieszeniu.
Może moja zabawa komuś pomoże w podjęciu decyzji albo jej wykonaniu. W razie potrzeby służę dodatkowymi wyjaśnieniami.

13 kwi 2013, o 18:25
SV Rider

Moto: SV650S 2000
A co sie stanie jak nie podloncze org.masy? Ps.sorki za znaki

13 kwi 2013, o 19:04
motocyklista

Moto: SV650N 2002
orginalna czy nie, masa to masa czyli "-" czy go z ramy weźmiesz czy z lusterka to dalej będzie ten sam minus i tak go musisz podpiąć do czujnika bo " N" ci nie zaświeci na panelu

13 kwi 2013, o 19:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 40  Następna strona