Moto: SV650N SPRINT ST1050
Re: kamera do motoru
ja dzisiaj kupiłem RedLeaf RD32II, + zestaw montażowy całośc mnie wyszła 549 zł, więc bardzo przyzwoicie. Więcej napiszę wieczorem, jutro nakręcę jakiś filmik.
Miles, kupiłeś już rybie oko? Jak nie to Ci podpowiem abyś wziął to o szerszym kącie widzenia -180st. Jest w ofercie jeszcze 90tka ale nie polecam jej. 180 daje taki efekt jak gopro.
Jeszcze nie kupowałem, bo na razie do otwarcia sezonu daleko, a i moto rozebrane w garażu stoi i czeka na małe przeróbki. Powiedz mi tylko, które mam kupić dokładnie (model, firma), bo na allegro pełno jest takich "fiszajów" za 30zł, za 60, za 100, za 200...
_________________ Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia.
Tak jak już wcześniej wspominałem, kupiłem kamerkę RedLeaf RD32II. To co mogę stwierdzić po rozpakowaniu jej, to że kamerka wydaje się być dość solidnie wykonana - wszystko jest dobrze zgrane, nic nie trzeszczy, nie rozpada się, nie ma jakiś niepokojących znaków. W zestawie z kamerą otrzymałem uchwyt na rurkę/kierownicę np. do roweru, płaskie mocowanie (do płaskich nawierzchni) z gniazdem na kulkę,głowicę (czy jak to nazwać?) wraz z kawałkiem plastra dwustronnie klejącego, trzy adaptery zakończone z jednej strony kulką do mocowania do tego płaskiego mocowania, z drugiej strony są zakończoną "wsuwką" do podczepienia kamery, trzy zestawy kabli: miniUSB -> USB, miniHDMI -> HDMI, miniUSB -> czincze (TV), ładowarkę stacjonarną USB, materiałowy pokrowiec, oraz instrukcję obsługi w języku angielskim. Update firmware do kamery oraz instrukcja w języku polskim, do ściągnięcia ze strony producenta. W zestawie dodatkowym istne puzzle. od groma złączek do tworzenia statywów, mocowań, tak że można kamerę umieścić w każdym miejscu, pod każdym kątem w dowolną stronę. Wszystko skręcane na śruby, dość solidnie wykonane, stabilne. Odnośnie kamery, to nie miałem okazji jej przetestować jeżeli chodzi o nagrywanie, gdyż nie kupiłem jeszcze karty microSDHC. Co mi się podoba z dodatkowych opcji tego rejestratora to, że ma opcje latarki (dwie całkiem dobrze świecące diody) oraz ma wbudowany laser, który pomaga na skierowanie kamery w miejsce przez nas wybrane (fajne rozwiązanie, gdyż kamera nie ma ekranu). Do menu kamery wchodzi się poprzez podłączenie jej do monitora/TV. Jest łatwe w obsłudze, szybko i intuicyjnie się po nim porusza. Menu w języku angielskim. Są tam opcje takie jak, rozdzielczość, jakość, czasy dzielenia plików nagrywanych w pętli, auto wyłączanie, ustawianie częstotliwości odświeżania, dzwięki on/off, ustawienia daty,godziny, rodzaj połączenia i takie tam jeszcze inne. Kamera sygnalizuje wszystko za pomocą różnych kolorów diod, oraz wibracji. http://www.redleaf.pl/redleaf_rd32ii_sport_camera.html
Miles, kupiłeś już rybie oko? Jak nie to Ci podpowiem abyś wziął to o szerszym kącie widzenia -180st. Jest w ofercie jeszcze 90tka ale nie polecam jej. 180 daje taki efekt jak gopro.
Jeszcze nie kupowałem, bo na razie do otwarcia sezonu daleko, a i moto rozebrane w garażu stoi i czeka na małe przeróbki. Powiedz mi tylko, które mam kupić dokładnie (model, firma), bo na allegro pełno jest takich "fiszajów" za 30zł, za 60, za 100, za 200...
Dzisiaj odebrałem kartę SanDisk Ultra 32GB class 10 UHS-1 i kamerka ruszyła. Nagrywałem jak na razie w dwóch trybach: 1920x1080 30 FPS 1440x1080 30 FPS
Nie miałem jeszcze czasu sprawdzić jak się sprawuje przy 1280x720 60 FPS. Nagrałem film, jak już się ściemniało około godziny 16-16:30, w chyba 1920x1080P 30 FPS. Film wyszedł naprawdę dobrze, nie spodziewałem się takiego efektu, obraz jest ostry, wyraźny i w miarę płynny. Niestety po wrzuceniu filmu do internetu jakość uległa dość wyraźnemu pogorszeniu, ale i tak tragedii nie ma.
Oceńcie sami. Musze wymyślić sposób, tak żeby nie było, aż takiego spadku na jakości przy konwersji i wrzuceniu filmu do odtwarzacza internetowego. Dźwięku praktycznie nie ma, bo zapomniałem wyjąć tego korka co zasłania mikrofon i gniazda Usb, hdmi, microSD itp
i chyba coś takiego sobię sprawię jako, że go-pro takie drogie jest. Idealna alternatywa - kartę o maksymalnie jakiej pojemności można stosować do RD32 II ?
13 lut 2013, o 02:01
Lober
SV Rider
ponoć do 32 GB. Bateria i tak wytrzyma max 2.5h kręcenia filmu, więc nawet 16 GB wystarczy, no chyba że podłączysz pod zasilanie, w tym momencie ograniczeniem staje się rzeczywiście, tylko pojemność karty.
Moto: SV650S 2009
Po obejrzeniu tego filmiku też się teraz zastanawiam nad tą kamerką, jakość bardzo dobra, myślę, że na kompie to już rewelacja. Po co przepłacać za GoPro W jakim formacie ta kamerka zapisuje obraz? Myślę że konwersja filmu w Sony Vegas na dany format zgodny z yt da niezły efekt, jak nie to pozostaje vimeo
13 lut 2013, o 12:25
Lober
SV Rider
Kamera zapisuje filmy w formacie MOV. Na Vimeo tez rewelacji nie ma, mam nawet wrażenie, że lepiej na YT to wyszło. Kamerka fajna, niestety w 1280x720 jakość już jest znacznie gorsza :-( nakręcę coś w 720 60 fps i podeśle tutaj
720 60 fps, niestety YT zgładził ten film i mocno ograniczył FPSy... Jakość nagrania w rzeczywistości jest lepsza i film jest dużo, dużo płynniejszy, nawet ma się wrażenie przyspieszenia filmu. może na Vimeo wyjdzie to lepiej. Ale jedno jest pewne, różnica pomiędzy 1920x1080 a 1280x720 jest bardzo wyraźna, wręcz można powiedzieć, że dwukrotnie lepszy obraz jest na fullhd (ostrość, jakość obrazu), ale 60 FPSów przy 720 daje super efekt, obraz jest mega płynny.
Dołączył(a): 21 mar 2012, o 00:41 Posty: 2924 Lokalizacja: Bezrzecze/Szczecin
Moto: Bawaria...
Jaką kartę pamięci wybrać do kamery? Pojemność 32GB chyba wystarczy. Zastanawiam sie bardziej nad serią. Czy tańsze kart MicroSD z serii 4 wystarczą, czy lepiej inwestowac w kart z serii 10? Ktos uzytkowal oba rodzaje i moglby podzielic sie doswiadczeniami?
Czy bez fisheye naprawdę jest tak kiepsko? Jakie dokładnie fisheye do tego polecacie? I co w końcu z zamontowaniem tego na kask Czy do 300-330zł znajdę coś lepszego?
15 lut 2013, o 00:50
Lober
SV Rider
Ważne jest to, żeby karta wyrabiała się z zapisem danych. Myślę, że klasa 6 będzie dobra. Radzę sprawdzić jeszcze jak karta sprawuje sie w testach, czy rzeczywiście osiąga prędkości jakie podał producent. Najważniejsza jest prędkość zapisu (przy nagrywaniu filmów, robieniu zdjęć). Testy:
Czy bez fisheye naprawdę jest tak kiepsko? Jakie dokładnie fisheye do tego polecacie? I co w końcu z zamontowaniem tego na kask Czy do 300-330zł znajdę coś lepszego?
Przy tej kategorii cenowej, bez zastanowienia brałbym kodaka.