Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 29 gru 2024, o 11:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 742 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 38  Następna strona
Wymiana oleju w lagach, ile oleju - WSZYSTKO KROK PO KROKU 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: TL 1000R
Post Re: Wymiana oleju w lagach
trovao napisał(a):
Próbujesz odkręcić na "otwartej" ladze bez oleju ? Jeśli tak złóż wszystko do kupy i spróbuj ponownie ( no bez oleju ).
Miałem ten sam problem i obyło sie bez wizyty w ASO ani specjalnych kluczy.

Została laga w Aso. Nie mieli tego klucza o którym wspominał kacperski. Także jak odkręcą to zabiorę lagę... :smutas:

http://www.youtube.com/watch?v=UhE3OQb0kQ0

6 lut 2013, o 21:38
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: TT1050
Yyy... Ten specjalistyczny klucz to tak na prawdę rura ok. 20mm średnicy z 4 ząbkami na końcu, coś tego typu:

Obrazek

6 lut 2013, o 21:42
SV Rider

Może rurę mieli, ale nie mieli szlifierki do obróbki ;)

6 lut 2013, o 21:51
SV Rider

Bartosz napisał(a):
Może rurę mieli, ale nie mieli szlifierki do obróbki ;)

..właśnie..może potrzebują czasu ,żeby wykonać "specjalną" rurę z ząbkami. ;)

6 lut 2013, o 22:15
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: Bawaria...
Wróciła już laga z serwisu, czy jeszcze walczą??

8 lut 2013, o 20:37
SV Rider

Arek1 napisał(a):

witam!

Laga nie wróciła jeszcze, chyba serwis nie dysponuje odpowiednim narzędziem.... :smutas: . Chyba sam dorobię taką rurę-klucz , więc pomoc aso nie bedzie mi już potrzebna :lipa: Swoją drogą trochę kicha skoro aso nie dysponuje podstawowym narzędziem..

Pozdr.

10 lut 2013, o 21:41
Zobacz profil WWW
motocyklista

Moto: sv650s 2005
A ja mam pytanie a propo podkładek. Po rozkręceniu na czesci pierwsze calych lag zauwazylam ze w jednej podkladka byla na dole pod sprezyna a w drugiej u gory na sprezynie i przyciskala ja tulejka dystansowa. I teraz w sumie nie wiem, jak powinno byc prawidlowo. Dodam jeszcze, ze w instrukcji obslugi z tego co widze powinny chyba byc dwie w jednej ladze (jedna u gory jedna na dole), w serwisie mowia ze u gory, a w necie wyczytalam gdzies ze tylko na dole x) wy jak mieliscie?

I w sumie pojawil mi sie ten sam problem co u kolegi 111290PL pare postow wczesniej. Dalam golenie do piaskowania i malowania proszkowego, gosciu mi ich od srodka nie zabezpieczyl i teraz widac od wewnetrznej strony piasek. Bezsensu zeby wciskac w nie lagi bo zapewne zostana porysowane. Macie jakis pomysl jak to wyczyscic? Pierwsze co przyszlo mi na mysl to wierterka i papier scierny. Moze gdzies mozna z tym podjechac do czyszczenia? Masakra, nie widzi mi sie jak narazie wydawanie 9 stow na nowe lagi :)

Madzikowa SVłka

Ostatnio edytowano 19 lut 2013, o 13:28 przez madzik, łącznie edytowano 1 raz

15 lut 2013, o 20:00
SV Rider

maxio napisał(a):
Arek1 napisał(a):

witam!

Laga nie wróciła jeszcze, chyba serwis nie dysponuje odpowiednim narzędziem.... :smutas: . Chyba sam dorobię taką rurę-klucz , więc pomoc aso nie bedzie mi już potrzebna :lipa: Swoją drogą trochę kicha skoro aso nie dysponuje podstawowym narzędziem..

Pozdr.

Odkręcone ,wymienione ! :>

15 lut 2013, o 21:07
Zobacz profil WWW
motocyklista

Moto: SV1000N K4
Te podkładki powinny być na górze, jeżeli mowa o tych co są pierwsze jak odkręcimy korek.
Może pomoże Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

15 lut 2013, o 21:53
SV Rider

Moto: GSXR k8
madzik napisał(a):
A ja mam pytanie a propo podkładek. Po rozkręceniu na czesci pierwsze calych lag zauwazylam ze w jednej podkladka byla na dole pod sprezyna a w drugiej u gory na sprezynie i przyciskala ja tulejka dystansowa. I teraz w sumie nie wiem, jak powinno byc prawidlowo. Dodam jeszcze, ze w instrukcji obslugi z tego co widze powinny chyba byc dwie w jednej ladze (jedna u gory jedna na dole), w serwisie mowia ze u gory, a w necie wyczytalam gdzies ze tylko na dole x) wy jak mieliscie?

I w sumie pojawil mi sie ten sam problem co u kolegi 111290PL pare postow wczesniej. Dalam golenie do piaskowania i malowania proszkowego, gosciu mi ich od srodka nie zabezpieczyl i teraz widac od wewnetrznej strony piasek. Bezsensu zeby wciskac w nie lagi bo zapewne zostana porysowane. Macie jakis pomysl jak to wyczyscic? Pierwsze co przyszlo mi na mysl to wierterka i papier scierny. Moze gdzies mozna z tym podjechac do czyszczenia? Masakra, nie widzi mi sie jak narazie wydawanie 900 stow na nowe lagi :)

Z tego co pamiętam to podkładka powinna być na sprężynie czyli u góry. Co wo usunięcia piachu po piaskowaniu (jeśli mówimy o samym pasku) to polecam podjechać na myjnie i myjką ciśnieniową z gorącą wodą to dobrze wypłukać, wtedy wysuszyć, sprawdzić czy nic nie zostało i przystąpić do montażu. Chyba że golenie zostały pomalowane od środka na piach to już grubsza sprawa jest, bo ta farba dość dobrze się trzyma i problem będzie ją wyskrobać :/

17 lut 2013, o 17:23
SV Rider

Moto: KTM 790 Adventure R
Zrób zdjęcie jak to wygląda.
Jak mi malowali lagi, to w środku owszem piach został po piaskowaniu (nie da się tego uniknąć), ale farba jest dokładnie tylko tam gdzie ma być - miejsca gdzie powinno być niemalowane były zabezpieczone smarem miedzianym. Ja musiałem tylko dokładnie umyć lagi w środku.

17 lut 2013, o 17:49
Zobacz profil WWW
motocyklista

Moto: -MZ 251
JA malując lagi w mz wyjełem stary uszczelniacz nie niszcząc go za bardzo dorobiłem dekielek w otwór z puszki po piwie i zabiłem stary uszczelniacz .poszło do piaskowania i do proszku i wszystko było ok bez piachu itp.

17 lut 2013, o 17:55
motocyklista

Podkładka pojdzie do góry, tak jak jest na obrazku i tak jak suzuki ma w katalogu :)

Co do goleni, poniżej wysylam zdjecia. Pokazuja juz w wiekszosci wyczyszony golen - wyczyscilam ile moglam go okragla szczotka filcowa z papierem sciernym i wyplukalam karcherem. Ogolnie jest juz w miare spoko tylko nie moge doczyscic samego dolu ;/ widac tam jeszcze resztki czarnego brudu/piasku -.- i samej gory jeszcze nie ruszalam - tutaj widac jak cale wnetrze golenia wygladalo. Drugi golen jeszcze ruszany nie byl, zostawilam go na noc w benzynie, mam nadzieje ze cos z tego jeszcze bedzie. Powiedzcie mi czy to w czyms bedzie przeszkadzalo, ze od tej szczotki wnetrze jest troche porysowane?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Madzikowa SVłka

18 lut 2013, o 00:33
SV Rider

madzik napisał(a):
I w sumie pojawil mi sie ten sam problem co u kolegi 111290PL pare postow wczesniej. Dalam golenie do piaskowania i malowania proszkowego, gosciu mi ich od srodka nie zabezpieczyl i teraz widac od wewnetrznej strony piasek. Bezsensu zeby wciskac w nie lagi bo zapewne zostana porysowane. Macie jakis pomysl jak to wyczyscic? Pierwsze co przyszlo mi na mysl to wierterka i papier scierny. Moze gdzies mozna z tym podjechac do czyszczenia? Masakra, nie widzi mi sie jak narazie wydawanie 900 stow na nowe lagi :)

Ja to zrobiłem tak że wszystko dokładnie wyczyściłem benzyną, zalałem olej po 500km znowu rozebrałem wyczyściłem dokładnie benzyną i zalałem nowy olej... tak 3 razy aż w końcu widziałem że lagi są idealnie czyste. na pierwsze 3 razy kupowałem raczej tańszy olej do lag bo wiedziałem że i tak go wyrzucę a dopiero teraz na czwarty raz zaleje castrola albo fuchs czy jakoś tak mi gość w salonie Suzuki polecał.

PS. tarłem papierem ściernym tylko samą góre lag tam gdzie było troche farby (jak u Ciebie na zdj) reszty nie ruszałem. No i używałem bardzo drobnego papieru i tarłem ręcznie - godzina tarcia na jedną lage :P

Wiem może i pomysł dziwny ale wiem że jest teraz OK :)

18 lut 2013, o 19:40
SV Rider

Moto: Retro 7 125
Jak to czytam to aż strach golenie malować proszkowo.
A może by tak przed piaskowaniem i malowaniem zatkać golenie gumowymi zatyczkami do rur.

18 lut 2013, o 20:15
SV Rider

TomK napisał(a):
Jak to czytam to aż strach golenie malować proszkowo.
A może by tak przed piaskowaniem i malowaniem zatkać golenie gumowymi zatyczkami do rur.

Ja się tyle nauczyłem że jak chcesz malować golenie proszkowo to należy je wręcz idealnie zabezpieczyć aby nic się do środka nie dostało :) no ale nauczyłem się tego na sobie, co kosztowało mnie prawie 1200zł, prze co tak to rozgłaszam na forum :D

18 lut 2013, o 21:26
motocyklista

Ja czyscilam srodek czyms takim: http://www.nikta.pl/admin/productpages/ ... =431&pic=1 w leroy merlin kupilam z taka koncowka metalowa ktora wlozylam w przedluzke i w wiertarke. Boki wyczyscily sie dol tylko jest jeszcze brudny i nie wiem czy ryzykowac zakladanie lag ;/ drugi golen lezy drugi albo juz trzeci dzien w benzynie, zobaczymy jak go wyjme jak bedzie wygladal. Faktycznie moze i dobry pomysl z tym rozbieraniem lag co pare km.

Co do zabezpieczenia lag to fakt jak sie dobrze zabezpieczy i wkreci sruby to nie ma problemu. Ogolnie nie zrazilam sie do piaskowania i proszkowania, szkoda tylko ze zawsze zanim cos zaczne robic to czytam forum, a teraz bezmyslnie oddalam golenie na czysto, bez zadnej wiedzy. No i mam :P

Madzikowa SVłka

19 lut 2013, o 13:39
rowerzysta

Moto: SV 1000S K3
Jaką markę oleju polecacie do zawieszenia? Ja się zastanawiam między Valvoline'em, a Liqui Moly i jestem zdecydowany na 10W syntetyczny. Firma ma większe znaczenie ?

5 mar 2013, o 22:59
Mister Apollo

Moto: Z1000
Syntetyk powinien ciapkę dłużej wytrzymać, przy ostrej jeździe powinien lepiej trzymać parametry. Co do firmy, myślę że nie zauważysz różnicy.

5 mar 2013, o 23:01
SV Rider

makaay napisał(a):
Jaką markę oleju polecacie do zawieszenia? Ja się zastanawiam między Valvoline'em, a Liqui Moly i jestem zdecydowany na 10W syntetyczny. Firma ma większe znaczenie ?

Próbowałem Fuchs, Castrol i Motul wszystkie 10W lub 15W z Castrola 20W nawet raz.

Jak dla mnie nie ma różnicy między tymi trzema, przynajmniej ja tego nie potrafiłem zauważyć :)

Obecnie kupiłem Castrola 58zł za litr (2x 0,5l)

5 mar 2013, o 23:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 742 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 38  Następna strona