Autor |
Wiadomość |
vioox
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 11:09 Posty: 1396 Lokalizacja: Pyskowice
Moto: SV650s '00
|
Re: Emulatory przedniego zawieszenia
Cos wspanialego... mogl bys jeszcze zmiezyc srednice drutu obu sprezy? Oraz grubosc tej drugiej duzej podkladki... a w tej podkladce pod sprezyna fi 9 sa dwa atwory i dwa powiercenia .... nie wiesz po co te pkwiercenia sa? Zrobie ko kretne rysunki i jak cos to bede pytal jak mi bedzie jakiegos wymiaru brakowac... ja wyczytalem ze dla ulicznego zastosowania ta srube regulacyj a wkrecasz o 2 obroty a dla ustawienia race 3 obroty ... na jakies amerykanskiej stronie piaalo ....
_________________ Sprzedam czesci sv99-03, polka gorna, dolna, clipony - kierownice, przedni blotnik , tylna felga, zaciski hamulcowe przednie w razie czego prv... http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=1193766
|
13 mar 2013, o 19:16 |
|
|
vioox
SV Rider
|
http://www.google.com/search?q=sv650+em ... 4QTOq4CwCAWes odpal tego linka ... to grafika w gogle i tam te emulatory maja na goze taka korone podejzewam ze to po to ze jak sie da sprezyne to zeby ona nie przyslaniala tych otworow odbicia.... ty ich nie masz
_________________ Sprzedam czesci sv99-03, polka gorna, dolna, clipony - kierownice, przedni blotnik , tylna felga, zaciski hamulcowe przednie w razie czego prv... http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=1193766
|
13 mar 2013, o 20:19 |
|
|
acinr_PL
SV Rider
Dołączył(a): 12 lip 2010, o 14:28 Posty: 1963 Lokalizacja: Piła / Szczecin
Moto: B*R*A*K
|
bo to jest jakiś inny typ emulatora ale zasada działania jest taka sama. Te co ja mam nie mają tej korony a w czasie pracy olej tłoczony jest środkiem tymi otworami
do sv650 k3-k9 emulator: FEGV S4101
13 mar 2013, o 21:01 |
|
|
vioox
SV Rider
|
A te ktore ty masz to sa do gaznikowej sv czy wtrysk ?? Bo ja ma gaznikowa z 2001 roku ....
Fakt wg katalogu pod gaznikowa sa FEGV S3801 ciekawe czy maja inne rozmiary czy jak chyba bede musial rozebrac zawieszenie i dopasowac pod konkretne wymiary elementow... ale i tak twoje pomiary mi sie przydadza bo na nich bede opieral konstrukcje emulatora jak zrobie to sie pochwale...
|
13 mar 2013, o 22:50 |
|
|
acinr_PL
SV Rider
|
tak do gaźnikowca ma inny symbol nawet przy zamówieniu swoich się pomyliłem i do koszyka dałem od gaźnikowca na szczęście udało się jeszcze zmienić zamówienie wydaje mi się, że mogą się różnić bo do tych FEGV S4101 mam nawet wykaz motocykli do których pasują niestety nie ma na liście sv650 gaźnikowej
14 mar 2013, o 04:42 |
|
|
vioox
SV Rider
|
Dzis rozebralem zawieszenie w drobny mak w mojej zuzi i pomiezylem co trzeba... Wydaje mi sie ze roznica polega tylko na tym ze w gaznikowcu nie ma w emulatorze na dole tego pierscienia sprezystego i tym samym nie trzeba robic tego rowka na dole obudowy emulatora. Dodatkowo zmiezylem srednice woich sprezyn i wychodzi mi ze beda one nachodzily na te nereczki gorne tym samym je przyslaniajac... wiec postanowilem zrobic przefrezowania w tej gornej czesci tak jak to widzialem na goglach olej zbierajacy sie w tych rowkach bedzei dzialal jak chwilowy bufor oleju. Zawsze mozna by sytuacje poprawic odwracajac kolejnosc w czesci w widelcy a konkretnie zamienic ta rure dystansowa ze sprezyna... Acinr_PL masz jaas instrukcje do tego jakie sa zalecenia montazowe czy sklada sie wszystko standardowo czy moze obraca sie bebechy ?? skraca sie rure dystansowa wewnatrz??
|
14 mar 2013, o 20:31 |
|
|
acinr_PL
SV Rider
|
bebechów raczej nie możesz przełożyć, a o jaką rurkę dystansową ci chodzi bo nie czaje? zrobie foto relacje z montażu ale to dopiero pod koniec maja gdy wróce do kraju z emulatorami otrzymałem drukowane 4 strony instrukcji wkjejam poniżej:
15 mar 2013, o 08:44 |
|
|
Inkling
SV Rider
Dołączył(a): 18 lip 2010, o 11:47 Posty: 2539 Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
Moto: SV650N AD2000
|
Prawdopodobnie o ten dystans, który na pierwszym schemacie masz opisany jako "Spacer Lenght with Washers"
|
15 mar 2013, o 16:25 |
|
|
vioox
SV Rider
|
Dokladnie ta rurka co ja na slrezyne dajesz i potem korek ....
|
15 mar 2013, o 16:34 |
|
|
acinr_PL
SV Rider
|
no fakt nie pomyślałem o tym przecież emulator ma ponad 10mm więc automatycznie sprężyna o 10mm idzie wyżej kurde z tej instrukcji powyżej nie jest wspomniane chyba napisze maila do race-tech i dam wam znać
15 mar 2013, o 18:28 |
|
|
vioox
SV Rider
|
Pisze pisze w punkcie 6. C. "...Shorten the spring spacer tube...." itd... tylko jakos dziwnie to mierza musze sie w to wczytac...ja bym poprostu obciol o wysokosc tego emulatora i po sprawie... Bardziej mnie sprawa martwi z tymi sprezynakami bo pisza ze daja w zestawie dwie... niebieskie i zolte. z tego opisu wynika ze niebieskie maja 40lb/in (7N/mm)a zolte 63lb/in(11N/mm) to jest miara sztywnosci my poslugujemy sie N/mm. No i standardowo zalecaja stosowac te niebieskie niewiem po co sa te zolte za bardzo niepisza... pisza tylko ze dla smigania po miescie 2 obroty dla torowego 4 ... lub 4 dla ciezszych motocyklistow... musze bardziej usiasc do tego i przetlumaczyc. Jedno mnie ciekawi ze wymiary ktore podales wcale duzo nie odbiegaly od tych ktore wymiezylem w moim widelcu... a z tego co wyczytalem na stronie emulatory powinny byc innej wielkosci bo gaznikowy ma wieksza srednice widelcow?? (nie wiem czy to prawda) a mi wyszly wymiary identyczne niektore jak ty podales zwlaszcza wymiar srednicy. Niechce ci siac niepokoju ale czy napewno masz do wtryskowej wersji
|
15 mar 2013, o 20:46 |
|
|
acinr_PL
SV Rider
|
kupiłem dobry model emulatorów: dla sv650s 99-02: FEGV S3801 dla sv650s k3-k9: FEGV S4101 edit: odpisali z race-techa: należy skrócić w górnej części o te 12mm dostałem jeszcze linka odnośnie regulacji emulatora: http://www.racetech.com/page/title/Emul ... ng%20Guidedość jasno jest opisane w tej tabelce jak wyregulować pod siebie emulator jak również jaki olej zalać jeszcze od gościa z rac-tech otrzymałem taką informację (odnośnie ilości oleju jaką należy wlać do lagi) fabrycznie w lagę wchodzi dla sv650s 488ml lub 94mm od krawędzi górnej lagi do poziomu oleju po założeniu emulatora poziom oleju ma być ustawiony na 130mm -110mm
16 mar 2013, o 07:10 |
|
|
vioox
SV Rider
|
No dobra rozumiem ze poziom miezyc bez sprezyny i bez emulatora?? z laga schowana w dol?? skoro jest mniejszy poziom to tak wywnioskowalem...???
|
22 mar 2013, o 08:41 |
|
|
acinr_PL
SV Rider
|
dokładnie dostałem taką odpowiedź: poziom należy ustawić na 130mm i sprawdzić latarką czy emulator jest za nużony w oleju jeśli nie jest za nużony to poziom oleju ustawić na 110mm
22 mar 2013, o 10:59 |
|
|
vioox
SV Rider
|
Jestem w trakcie robienia swoich emulatorow. Moze jutro skoncze... ale nie o tym chcialem... chcialem napisac o moich wrazeniach ... mialem rozebrane zawieszenie wiec odrazu dowiercilem otwory w tych rurach tlumiacych tak jak zaleca to instrukcja... ale z uwagi ze wszyscy jezdza a ja robie emulatory to postanowilem zalac lagi olejem i poskladac wszystko do kupy ... myslalem ze niebedzie sie dalo jezdzic bo tlumienie dobicia jeszcze bardziej przez te otory zmalalo.. odbicia o dziwo zostalo na tym samym poziomie czyli mieko dobija a powoli wstaje.... I powiem ze takim ustawieniu calkiem spoko sie jezdzilo... bardziej ko.fortowo i jaos w zakretach lepiej trzymal tor niz na standardzie. No tez mam zalozo e korki z napieciem wstepnym sprezyny ktorych wczesniej nie testowalem i na nich mocniej napiolem sprezyne moze to te ustawienie sprawilo ze jest komfort i jednoczesnie nie buja tak w zakretach jak wczesniej...
|
18 kwi 2013, o 23:16 |
|
|
vioox
SV Rider
|
Emulatory zrobione najwiecej kosztowaly sprezynki bo na kpl jest to ok 80 zl ... reszte wykonane we wlasnym zakresie w garazu efekt mysle jak dobry zobaczymy jak bedzie to jezdzilo. Chcialem tu podziekowac AcinrPl bez jego pomiarow moje emulatory nie byly by tak dobrze odwzorowane... Dla chetnych jestem w stanie pomodz w skapletowaniu czesci.udostepnic rys wyoonawcze czesci a nawet moge wykonac takie emulatory w domu bo mam ku temu mozliwosci... Ja je robilem pod swoja gaznikowa sv niewiem czy we wtryskowej jest to samo czy te same rozkiary bebechow sa..
|
19 kwi 2013, o 20:40 |
|
|
acinr_PL
SV Rider
|
super ci to wyszło teraz zakładać i testować oczewiście daj relacje po teście ja swoje dopiero pod koniec maja założę jak zląduje do PL
20 kwi 2013, o 04:45 |
|
|
foras1
SV Rider
Dołączył(a): 4 mar 2011, o 22:05 Posty: 800 Lokalizacja: Kraków - Nowa Huta
Moto: SV650S '00/01
|
Vioox - tak jak Łasuch jest naszym forumowym mechanikiem tak ty będzie chyba forumowym tokarzem! Pięknie ci wyszły te emulatory(!), instaluj i chwal się jak działają
_________________ http://www.bikepics.com/members/foras1/01sv650s/
|
20 kwi 2013, o 09:10 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Raczej frezerem Ja mam u siebie dwie tokarki i tej roboty nawet nie miałbym jak zacząć A widząc ile pracy trzeba poświęcić na wytoczenie i wyfrezowanie tych małych cudeniek, domyślam się, że cena ew. "komercyjnej" produkcji też niska nie będzie
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
20 kwi 2013, o 09:48 |
|
|
vioox
SV Rider
|
No troche roboty jest i tak jak mowi lasooch w zakladach obrobczych cena moze nie byc mala bo pare godzin trzeba przy tym posiedziec. Ja firmy nie mam a obrobke skrawaniem traktuje jako hobby i wszystkie narzedzia kupuje wlasnie w tym celu a jak sie uda zrobic komus jakas fuche to dobrze dla mnie i tez niezedre jak zaklad chyba :-)... np. Pod te emulatory zakupic musialem stol obrotowy lub zwana czasami podzielnica .. za ta cene kupil bym 3 zestawy emulatorow ... no ale kazdy robi to co lubi. Kobiety kupuja buty a my takie zabawki jak to mowi moja mama lepiej tak niz przepic... :-)
|
20 kwi 2013, o 11:13 |
|
|