witam czy ktos z was usuwal w serii te rurke? poprawi dzwiek ?
mierzy dlugosc okolo ~20cm ale musze sprawdzic dokladnie usunalbym ja urzadzeniem typu dremel
i jeszcze krotkie pytanie (2) czy mini szlifierka mozna ladnie wyciac otwor w owiewkach plastikowych? (dolne owiewki + crash pady we wlasciwym miejscu = problem)
edit: post odpowiednio nazwany
Ostatnio edytowano 29 lip 2013, o 23:49 przez pAWElSOME, łącznie edytowano 1 raz
tak jak już pisałem jeśli chodzi o pady to wolałbym to zrobić malutkim wiertełkiem zaczynając i systematycznie powiększać dziurkę co raz to większym wiertłem. ale zrobisz jak uważasz
w moim moto poprzedni właściciel przeprowadził taki zabieg ( albo wiertarką albo przepalał spawarką elektrodową), dźwięk ładny, ale te rurka lata wewnątrz tłumika ( jest luźna, ale słychać ją tylko na dużych wybojach) zimą trzeba się tym zająć
Ja wycinałem u siebie w pierwszej, wywaliłem jedną komorę z tłumika i skróciłem wydech. U mnie wyglądało to tak, że zeszlifowałem rant na końcu tłumika i wyjąłem dekiel z wylotem wydechu. Wyciągnąłem całe wnętrzności i wywaliłem ostatnią komorę razem z tą właśnie rurką. Później opakowałem pozostałości w matę i wszystko co było w wydechu, założyłem końcówkę i powolutku oklepałem na nim blachę z tłumika. Wyglądało prawie jak seryjne, a dźwięk był o niebo lepszy, głębszy i głośniejszy. Na szczęście nie był mega głośny
dzieki za odpowiedzi,jestem juz w trakcie tej operacji. chetnie wybebeszyl bym wszystko z wnetrznosci komina i nawet lekko skrocil ale niemam pojecia jak to pozniej dobrze wykonczyc aby nie rzucalo sie to w oczy jak np po spawaniu
EDIT: wrzucam obiecany filmik :
dzis porownywalem puszke FUEL w svce i moja przerobke(sklada sie nie tylko z tego o czym pisze w 1szym poscie) i jesli chodzi o glosnosc to jest podobna natomiast charakterystyka dzwieku ladniejsza w moim,basik cudo
ale tak jak juz bylo napisane wiele zalezy od micro i sluchawek ale i tak na filmiku tego pokazac sie nieda
Ostatnio edytowano 28 lip 2013, o 23:55 przez pAWElSOME, łącznie edytowano 2 razy
24 lip 2013, o 13:01
shail
motocyklista
Moto: SV650S '99
Re: Usuniecie rurki w seryjnym kominie
Daj znać jak efekty.
26 lip 2013, o 23:11
Marpol
SV Rider
Moto: CBR 1000 RR
Pomysł pAWElSOME genialny- przeprowadził zabieg u mnie i rewelacja buczy jak jakiś leo vicnce niski rasowy bas bez ingerencji w zewnętrzny płaszcz
rurka została przez niego wycięta całkowicie wielki plus dla niego dlatego pomysł o zmianie tłumika na ,, tuningowy " wywalam do kosza
_________________ Hard Work Beats Talent.
27 lip 2013, o 23:45
Slawuch
SV Rider
Moto: sv650 k2 2002
Marpol możesz nagrac i wrzucić na jutube?
28 lip 2013, o 08:15
Marpol
SV Rider
Czyli ta sama średnica rurki pasuje do wydechu z gaźnikowca? Zapisuję się w kolejce do wypożyczenia rurki - chyba, że całego Paweisome da się wypożyczyć
28 lip 2013, o 11:39
Marpol
SV Rider
nie nie to nie było wybijane - ponieważ walenie młotem z za ucha deformuje płaszcz zewnętrzny ( db kiler jest do tego przyspawany ) najlepiej zagadaj z Pawłem dogadacie się co do ceny a będzie full profeska ( ze zrobieniem tego we wtrysku nie będzie problemu też )
ps mam nadzieję że nie najgorzej wyszedłem na filmie
28 lip 2013, o 12:54
Slawuch
SV Rider
Moto: sv650 k2 2002
Marpol no piękny jesteś jest lepiej ale dupy nie urywa, chyba jednak zdecyduje sie na dominatora bracki ma tłumik zrobiony przez jakąś angielską firmę tuningowa i to jest po prostu poezja, dzwiek nie do opisania
28 lip 2013, o 13:31
Marpol
SV Rider
thanks wpadnij do nas na zlocik to ocenisz na własne ucho głośniki i micro nie zawsze w pełni to oddają swoją drogą można by jakis ogólnoforumowy spocik zrobić
28 lip 2013, o 15:59
shail
motocyklista
Moto: SV650S '99
Po tej przeróbce jest konieczne synchro gaźników ?
150 km zrobilem po przerobce i dzis spalanie przy mojej jezdzie wyszlo 5,5. - wychodzilo mi tyle samo przed zabiegiem wrzucilem filmik w edytowanym poscie powyzej
150 km zrobilem po przerobce i dzis spalanie przy mojej jezdzie wyszlo 5,5. - wychodzilo mi tyle samo przed zabiegiem wrzucilem filmik w edytowanym poscie powyzej
Zrobiłem tą modyfikację u siebie i jestem bardzo zadowolony. Wiadomo, nie zastąpi to wydechu za 600 zł ale jak na operację wykonaną w domowych warunkach i do tego za 0 zł wg mnie warto.
Tą blache która mocuje wnętrze rurki nawierciłem dosyć gęsto dosyć małym wiertłem, potem ostry przecinak w dłoń i przeciąłem ją do okoła. Następnie rura (bodajże 2 cale) nałożona na wewnętrzną komorę, trochę pracy aby ją wyłamać i to wszystko. ;d Całość opisana jest wraz ze zdjęciami w linkach powyżej.