Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 20:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Dekiel kosza sprzęgłowego i inne... 
Autor Wiadomość
pieszy

Moto: SV 1000S 2004
Post Dekiel kosza sprzęgłowego i inne...
Witam, chciałem sie pochwalić swoją SV i przy okazji pokazać jak można zrobić dekielek kosza sprzęgłowego made by home :spoko:
Ale od początku... Widziałem gdzieś na necie pokrywki, które są przezroczyste... nurtowałem temat... pytałem mechaników... jak co i gdzie... 80% odpowiedzi po co? Ja: bo fajnie wygląda... Przecież i tak nic nie będzie widać, bo sprzęgło jest mokre... Ale ja widziałem filmik, że nie nie brudzi szybki... no i tak przez swoją upartość i dociekliwość zrobiłem co zrobiłem. Wyszło ok :jupi: Dekiel nie brudzi się od oleju, no może nie całkiem... czasem spłynie jakaś smuga oleju, ale nie wpływa to drażniąco na wizerunek całości. Część pomysłu podkradłem z tutejszego forum i zdjęć - sorki ale byliście w końcu inspiracją ;)
Kroki ku sukcesowi:
1. zakup drugiego dekla - może być od DL 1000 (wszystko pasuje) = koszt ok 100-250PLN w zależności od Aledrogo :mrgreen:
2. znajomości kogoś z frezarką do metalu
3. czas na operację - ok 3 dni
4. przy okazji wymienić olej i filtr plus płyn chłodniczy
Jak spierdzieliłem wklejanie zdjęć to przepraszam. Próbowałem ogarnąć temat wg waszych wskazówek ale nie wiem czy wyszło ok...
Poprawiłem Ci zdjęcia. Jak naciśniesz "edytuj", to zobaczysz jak wygląda prawidłowa składnia. Nawiasy img zamiast url i na końcu linka musi być rozszerzenie *.jpg.
Spoko - podejrzałem. Dzięki za poprawę :jupi:
Obrazek
Tak wygląda stara pokrywa dekla od środka
Obrazek
Obrazek
Tak nowa po zainstalowaniu plexi o grubości 15mm (żeby nie było, że taka potrzebna - poprostu taką miałem)
Obrazek
Obrazek
Tak moja rozebrana :wstyd:
Obrazek
Tak wygląda uszczelka której nie wymieniłem :P
Obrazek
Obrazek
A tak efekt końcowy B)
Ogarnąłem sam wiele rzeczy, i bez problemu. Trzeba tylko trochę chcieć i mieć dobrych znajomych do pomysłów.
Ale do rzeczy. Najpierw nowy dekiel do wycięcia otworu. Widziałem, że wycinają większe średnice, ale ja pozostałem przy wielkości firmowej, czyli wyciąłem tylko powierzchnię płaską - od środka patrząc zostawiłem wzmocnienia. W plexi zrobiłem rant - 3 mm jest wypuszczone na zewnątrz. Wewnątrz jest równe na grubość ze wzmocnieniem. Na gwintowałem 4 otwory we wzmocnieniu od środka na śruby 4mm. Na dekielek założyłem dodatkowo oring od środka i uszczelniłem czerwonym silikonem. Śruby wkręcone na pastę przeciw odkręceniom i podkładki. Taki sposób zamontowania jest pewny. Dodam, że oprócz wibracji nie ma tam żadnych sił, ciśnień itp. Więc nie ma potrzeby jakiś specjalnych mocowań. Olej ma kontakt sporadycznie. Koła zębate przy koszu sprzęgłowym są w kąpieli olejowej, ale nie przechodzą (chlapią) na zewnętrzną stronę dekla, tak więc nie ma powodu czym się martwić, że wszystko będzie w oleju. Po zdjęciu starego dekla stwierdziłem, że uszczelka jest w wyraźnie lepszym stanie niż ta którą kupiłem :omg: dodałem tylko pod i na uszczelkę czerwony silikon. Nie dodałem, że tak czy inaczej, warto wtedy wymienić już płyn chłodniczy - i tak trzeba go zlać... Koniec końców najdłużej (ok 4-5 godzin) zajmie demontaż i montaż od plastików poprzez dekiel do efektu końcowego. Reszta to czas, który trzeba poświęcić na przygotowanie nowego dekielka do montażu. Spytacie się pewnie co to za zacieki na dekielku (szkiełku). Powstały po próbie wytrzymałości :D którą przeszedł mechanizm. Woda się wykropliła z powodu różnicy temperatur - to samo dzieje się w normalnym dekielku tylko tego nie widać... Po zrównaniu temperatur po kilku godzinach zacieki znikły :)
Aha... jeszcze jeden wątek, poza wzmocnienie w deklu nie można nic montować bo kosz sprzęgłowy wysuwa się na zewnątrz - czyli można montować wszystko do oryginalnych wymiarów - nie wiele jest miejsca na błędy...
Pozdrawiam i służę radą!
Piotrek

Ostatnio edytowano 21 gru 2013, o 22:46 przez Karpik, łącznie edytowano 2 razy

20 gru 2013, o 20:17
SV Rider

Moto: 2x 650s K9 ..... 675
Post Re: Dekiel kosza sprzęgłowego i inne...
Fajnie sie rozpisales, ale proponuje zajrzec do wątku vioxa- juz kolega zrobil to dawno ;)

20 gru 2013, o 20:30
pieszy

Widziałem... był inspiracją. Troszkę inne mocowania, ale super robota. A ja chciałem od początku... Zawsze jak coś robisz przychodzą problemy i pomysły na ich rozwiązanie :)

20 gru 2013, o 20:35
SV Rider

Moto: X11
Dobra robota :spoko: Pomimo, że mi osobiście to nie siada ale to ma cieszyć właściciela i widzę, że to robi ;)

20 gru 2013, o 20:37
SV Rider

Moto: SV650s '00
Wyglada ok no i te uszczelnienie nie do wyrwania ... ja swego czasu jak robilem swoj to w ramach testy zrobilem jedna szybke na samym silikonie wysoko temperaturowym... potem po wyschnieciu prubowalem to wycisnac ... oczywiscie bylo bardzo ciezko wrec musialem uzyc mega sily wiec wydaje mi sie ze wkrety niesa konieczne. AcinrPL robil w wtryskowej i o ile kojaze nie wzmacnial wkretami... ale zicher jest zicher :) ja u siebie z zewnatrz wkrety dawalem bo mi sie podobaly.
A pytanie ten dekiel we wtrysku jest tworzywo czy alu ?

21 gru 2013, o 09:12
rowerzysta

Moto: sv650s2003
amelinum

21 gru 2013, o 12:00
SV Rider

Moto: suzuki sv 650S 99r.
kolejna pomoc kiedy będę robił taki wynalazek u siebie bo na ten sezon przewidziana jest bardzo duża liczna modyfikacji jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli :]

Bardzo fajnie wyszło :P

www.logo-ratio.pl

21 gru 2013, o 12:29
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: SV1000S 2003
Będzie trochę nie w temacie,ale widzę że prawie wszyscy coś przerabiają,zmieniają,tuningują itp...I gdzie wy potem chcecie znależć esfałkę w oryginale? :hmm: Jak zaglądam do działu "ciekawostki" to czytam narzekania że to czy tamto nieoryginalne,tego brakuje a coś ma nie ten kolor... ;)
Oczywiście nikomu niczego nie wypominam ale tak to jest-chce się kupić oryginał a potem mody i przeróby..hahaha!!!!
P.S. Fajne to okienko w deklu... :mrgreen:

P lecaka

21 gru 2013, o 16:02
SV Rider

Moto: 2x 650s K9 ..... 675
Bo najlepiej przerabiac samemu,a nie w czyjes gacie wchodzic.

21 gru 2013, o 16:55
SV Rider

Moto: SV650N AD2000
Amen!
Poza tym, nie zauważyłem, żeby ktoś "narzekał że to czy tamto nieoryginalne,tego brakuje a coś ma nie ten kolor". Jeśli ktoś w swoim ogłoszeniu nie uwzględnia pewnych braków lub wad, to trzeba je wskazać i tyle.

21 gru 2013, o 16:57
pieszy

Mam zamiar pojeździć trochę tym sprzętem - mam go od ponad roku, i wszystko co w nim robię (oczywiście na pierwszym miejscu manual) ma mi robić banana na twarzy ;) i przyszłemu ewentualnemu nabywcy ;) Oprócz tego wstawiona kanapa do tapicera, które podniosło komfort, a przede wszystkim wygląd SV - podstawowe nie jest zaciekawe. Obszycia i lamelki, wstawki itp. Dodatkowo 1 cm gąbki dla lepszego komfortu. Wszystko made in Grodzisk Mazowiecki. Czas realizacji - 1 tydzień. Polecam wykonawce w Godzisku na ul. Emilli Plater 5. Tel. 602 630 462. Koszt ok 400-500PLN (kanapa i siedzenie pasażera) w zależności od modelu i zachcianek :D
Obrazek
Obrazek

Tak to wygląda :)
No i dla mojej drugiej (czyt. plecaczka) uchwyt angrip. Moja mówi, że nawet niezły. Przynajmniej nie lata z tyłu ;) żadko się zabiera, ale przynajmniej jak już siedzi to pewnie się trzyma. Poprawia to uchwyt, kaskiem i jak waliła tak wali ;) a dla mnie... uchwyt ułożony tak, żeby nie urwało niczego w razie jak by co... :P

Ps ktoś mówi że nie ma już oryginałów... trudno mówić o wielkich zmianach (no poza deklem). Przecież nie wszystko konstruktor zapewnił w 100% dopasowane pod danego kierowcę i potrzeby. Ludzie zmieniają, żeby sobie polepszyć komfort, wygląd itd... Drugi typ ludzi nie zmieni niczego, a wręcz doprowadzi to co ma do ruiny bo nie zmieni oleju, klocków, łancucha czy coś podobnego... Każdy ma swoje priorytety i robi to co chce... Osobiście martwi mnie tylko to, że czasem kupi ktoś fajnego sprzęta i dobija go na amen, a potem dziwi się, że odmawia posługi... Ale jak kto dba tak ma :mrgreen:

21 gru 2013, o 22:22
SV Rider

Moto: TL 1000R
Fajny pomysł i wykonanie ! :spoko:
:mylove:

http://www.youtube.com/watch?v=UhE3OQb0kQ0

22 gru 2013, o 12:13
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]