Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 16:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Elektryka leży, probelm ze światłami mijania, stop itp. 
Autor Wiadomość
rowerzysta

Moto: sv650s k5
Post Elektryka leży, probelm ze światłami mijania, stop itp.
Witam wszystkich serdecznie, mam suzuki sv650s 2005r. niedawno zakupioną, w czasie zakupu byłem poinformowany, iż lewy migacz jest do wymiany, ale po zakupie i sprowadzeniu moto do domu, odkryłem, iż ów motorek ma większy problem niż tylko migacz :(...
Chciałbym prosić was o pomoc, ponieważ na necie i forach nic ludzie nie piszą, a jeśli piszą to posty pozostają a bez odpowiedzi.

Ok, pierwszy problem to świecący się check po przekręceniu kluczyka (moto na stopce, bieg na luzie).
Jak sprawdzić czego ten check dotyczy?

2. naciskając dzwignie hamulca ręcznego światło stopu miga, ewidentnie coś nie łączy, jedynie jak mocno się naciśnie to dopiero świeci, sprawdziłem czy światło zachowuję się tak samo naciskając hamulec nożny, ale w drugim przypadku nie ma żadnego migania lub przygasania, tak jak w momencie naciśnięcia dźwigni hamulca ręcznego.

3. po przekręceniu kluczyka zapalają się światła drogowe zamiast mijania, natomiast gdy przełączam na długie światła gasną całkowicie i pozostają same postojówki.

4. podświetlenie tablicy rej. nie świeci... dodam, że zadupek jest nie oryginalny (tuningowany), z podświetleniem led.

5. po przekręceniu kluczyka wskazówka prędkościomierza robiąc selftesta dochodzi do 7000 obr. zatrzymuję się na parę sek. i wraca do zera... wydawało mi się, że powinna zamknąć obrotościomierz po czym wrócić do zera...

To na razie tyle jeśli chodzi o problemy, chodź obawiam się, że może być ich więcej ;/

Do tej pory sprawdziłem bezpieczniki, wszystkie a znalazłem tylko dwa "30" są dobre... dalej nie mam pojęcia co robić...

Sorry, że zaczynam swój byt na forum od problemów i prośby o pomoc chłopaki, ale ręce i opadły, a sezon przede mną.

Z góry dzięki wszystkim za pomoc i okazałą wyrozumiałośc dla świeżaka :P, wszystko mam nadzieję opisałem jasno pozdrawiam i liczę na was :) jeszcze raz dzięki.

1 lut 2014, o 23:08
SV Rider

Moto: SV 650S
Post Re: Elektryka leży, probelm ze światłami mijania, stop itp.
Oj młody, no i co tu poradzić?
Trzmał ktoś moto z gryzoniami co zezarły kable i poskręcał w palcach na czuja. Szukaj schematu i sprawdzaj wszystko po kolei.
A bezpieczniki 30A ? to tam wszystko co jeszcze działa wisi na jednym drucie chyba

1 lut 2014, o 23:14
SV Rider

Moto: sv100s 2003
ja tam bym szukał problemu, ale z tych schematów może być ciężko się połapać ...... może warto by kupić drugą instalację..... o ile dostanie się w lepszym stanie.....

1 lut 2014, o 23:30
Zobacz profil WWW
rowerzysta

to az tak zle?

1 lut 2014, o 23:40
motocyklista

Moto: sv1000 sz
efszesnascie87 napisał(a):
to az tak zle?

straszą Cie

myślę ze nie jest aż tak źle,

Cytuj:
Ok, pierwszy problem to świecący się check po przekręceniu kluczyka (moto na stopce, bieg na luzie).
Jak sprawdzić czego ten check dotyczy?

co kontrolka się świeci i po zapaleniu zgaśnie ??
Cytuj:
2. naciskając dzwignie hamulca ręcznego światło stopu miga, ewidentnie coś nie łączy, jedynie jak mocno się naciśnie to dopiero świeci, sprawdziłem czy światło zachowuję się tak samo naciskając hamulec nożny, ale w drugim przypadku nie ma żadnego migania lub przygasania, tak jak w momencie naciśnięcia dźwigni hamulca ręcznego.

wygląda na jakiś padnięty wyłącznik hamulca ręcznego żeby sprawdzić wystarczy rozłączyć wtyczkę i z mostkowac te dwa kabelki jak wtedy będzie wtedy ładnie świecić to już wiesz co trzeba naprawić/wymienić.

Dzis jest sobota i już siły nie mam, jutro jadę do Willingen pokibicować Stochowi, ale w poniedziałek możemy dalej systematycznie sprawdzać twoja elektrykę.

pozdrawiam
voss

.........
Suzuki SV 1000 SZ razem z ZZR 600

1 lut 2014, o 23:58
rowerzysta

ufff dzieki a propo i hate you guys :p... no w koncu mlody to mi sie nalezalo napedzic stracha... zalamalem sie wiec sie udalo :p. jutro sprawdze te kostke jesli bez zdejmowania czachy do niej dojde :) thxx

2 lut 2014, o 00:29
SV Rider

Moto: SV650N
Najlepiej miernikiem posprawdzać. Czy dochodzi +12V i czy "masa" jest. Mi właśnie miernik wyjaśnił czemu postojówka nie świeci.
Może nie jest aż tak źle. Jak pisał kolega wyżej - włącznik stopu może wystarczy wymienić, może tylko LEDY się przepaliły albo są źle podpięte.

2 lut 2014, o 10:20
rowerzysta

sprawdzę dzisiaj w miare możliwości automat stopu, może to cos da, jak nie to kupie w poniedziałek nowy i podmienie powinno być git :), aha i odpalę go dziś żeby zerknąć na checka, dam później znać o wynikach testów :) :spoko:

2 lut 2014, o 12:40
SV Rider

Moto: TT1050
1) Pod kanapą pasażera, gdzieś tam przy stelażu zadupka masz gniazdo z dwoma kablami, zaślepione, do niczego nie podpięte. Trzeba zmostkować drutem te dwa kabelki i wtedy na wyświetlaczu pokaże się ewentualnie numer błędu. Wyjaśnienie wszystkich kodów znajdziesz w serwisówce, a linki do serwisówki na forum :)
W szukajkę forumową możesz też wpisać hasło "dealer mode" to znajdziesz pewnie milion tematów opisujących tą procedurę, wraz ze zdjęciami.

2. Przeczyścisz automat stopu i będzie ok. A jak nie, to nowy kosztuje 20zł w larssonie.

3. Tu już trzeba by się przyjrzeć fizycznie instalacji w okolicy przedniej lampy. Może ktoś zamienił kable zasilające włókna od krótkich/długich. Może nawet zrobił to celowo, bo jakiś kabel był przecięty. Wojtek od nas z forum miał swego czasu bardzo podobną historię, krótkie światła nie działały, więc zamienił położenie kabelków i latał na długich, a na reflektorach miał naklejone paski z taśmy izolacyjnej, żeby nie oślepiać ludzi :P Może od Wojtka SVkę kupiłeś :P

4. Tak samo - rozebrać zadupek i z miernikiem kabelek po kabelku szukać prądu. Do tylnej lampy idzie raptem 5 kabli: masa, +12V postojówek, +12V stop, +12V kierunkowskaz lewy, +12V kierunkowskaz prawy. Ew. opcja szybsza i partacka, podłącz sobie na krótko podświetlenie tablicy do postojówek, skoro one świecą.

5. W SV650 w ogóle licznik nie powinien robić rundy honorowej. Np. V-strom tak miał przy każdym włączeniu, ale SV tak nie robi. Obrotomierz wstaje do pozycji pionowej (właśnie chyba 7tys) tylko raz, przy pierwszym włączeniu po odpięciu akumulatora. Czyli jeśli Tobie robi tak co odpalenie, to albo akumulator masz ekstremalnie słaby albo masz przerwany jakiś kabelek, który podtrzymuje zasilanie licznika po wyłączeniu stacyjki. Nie wiem czy w liczniku wtryskowej nie ma przypadkiem jakiejś bateryjki, która podtrzymywałaby zegarek i wskazania przebiegów? Przy okazji pewnie zegarek i przebiegi też Ci się restartują co odpalenie?

6. Te 2 bezpieczniki 30A to są przy przekaźniku rozrusznika. Z czego jeden to bezpiecznik główny całej instalacji, a drugi jest zapasowy. Właściwa puszka z bezpiecznikami do poszczególnych odbiorników prądu znajduje się pod siedzeniem. Albo nad akumulatorem, tj. pod siedzeniem kierowcy, albo pod siedzeniem pasażera. Położenie bezpieczników zmieniało się we wtryskowych SV w zależności od rocznika, a jak masz jeszcze zmieniany zadupek, to być może ktoś przełożył je jeszcze gdzieś indziej. Ale znajdziesz na pewno plastikową puszkę wielkości dwóch pudełek zapałek z napisem FUSE.

Powodzenia :)

2 lut 2014, o 13:17
SV Rider

Moto: Versys; SV650N
lasooch napisał(a):
5. W SV650 w ogóle licznik nie powinien robić rundy honorowej. Np. V-strom tak miał przy każdym włączeniu, ale SV tak nie robi. Obrotomierz wstaje do pozycji pionowej (właśnie chyba 7tys) tylko raz, przy pierwszym włączeniu po odpięciu akumulatora. Czyli jeśli Tobie robi tak co odpalenie, to albo akumulator masz ekstremalnie słaby albo masz przerwany jakiś kabelek, który podtrzymuje zasilanie licznika po wyłączeniu stacyjki. Nie wiem czy w liczniku wtryskowej nie ma przypadkiem jakiejś bateryjki, która podtrzymywałaby zegarek i wskazania przebiegów? Przy okazji pewnie zegarek i przebiegi też Ci się restartują co odpalenie?

Lasooch dobrze kombinuje. Poniżej wrzucam Ci opis wyprowadzeń licznika. Wejście "Battery Power" oznaczone jedynką to nieustanne zasilanie z akumulatora niezależnie od pozycji kluczyka w stacyjce. Wejście "Ignition Power" oznaczone dwójką to wejście, na które zasilanie podawane jest w chwili załączenia zapłonu i powoduje załączenie się licznika. Wejście "Ignition Power Illumination" oznaczone dziewiątką to wejście odpowiadające za włączenie podświetlenia licznika. Jeżeli napięcie na wejściu "Battery Power (1)" zanika, to licznik się resetuje i wskazówka obrotomierza po załączeniu ładnie nam się kłania. Także sprawdź napięcie na tym przewodzie po wyłączeniu zapłonu.

http://i289.photobucket.com/albums/ll22 ... ring-1.jpg

2 lut 2014, o 13:39
rowerzysta

ok, jeśli chodzi o punkt 5 to wszystko się wyjaśniło, bo miałem odłączony aku z instalacji bo trzymam go w domu, bo w garażu zimno.

Dzisiaj mam masakryczny problem z netem, więc musze najpierw go rozwiązać jutro wezmę się za moto i podpowiedzi tak więc może co nie co uda mi się na[prostować :) dzięks ludki :D

2 lut 2014, o 13:43
rowerzysta

Ok, automat stopu jest do wymiany mimo usilnych starań jego reanimacji... tak więc do wtorku myślę, że mi przyslą nowy.

pojawił się nowy problem, motorek nie ma prądu na rozruszuniku... po przełączeniu czerwonego przełącznika rozrusznika nie dzieje się nic a moto nie pali, nawet nie próbuję. :mur:
Odłączony od instalacji chwilowo jest lewy migacz z tego względu, że nie mam wtyczek kwadratowych tylko okrągłe i muszę coś wymyślić bo nie da się skorzystać z oryginalnych, oraz automat stopu, a nawet po jego podłączeniu moto ma mnie w ... poważaniu i nie pali.

Akumulator ma ładowanie 12,54 więc chyba nie jest źle... podkreślam chyba.
Dodam, iż sprawdziłem stan wszystkich 10,15,30 bezbieczników oraz nic innego po za wymienionymi urządzeniami instalacji nie było rozłączane.

No i jeszcze jedno... Po włączeniu zapłonu (przekręcenie kluczyka), po lewej stronie świeci mi się czerwona lampka i nie świeci się lampka wskazująca bieg jałowy (teraz jej nie ma).

Jak kupowałem moto to było ok :mur: :mur: :mur:

never mind, na dobrą sprawę pkt. 2 i 5 został rozwiązany... na ten czas

2 lut 2014, o 15:19
SV Rider

pojawił się nowy problem, motorek nie ma prądu na rozruszuniku... po przełączeniu czerwonego przełącznika rozrusznika nie dzieje się nic a moto nie pali, nawet nie próbuję. :mur:

Może automat od sprzęgła padł...

2 lut 2014, o 16:51
rowerzysta

watpie zeby to byl automat sprzegla poniewaz zwyczajnie nie dochodzi prad do startera nie ma tego bzyczenia po przelaczeniu rozrusznika wiec nie wiem
czy automat akurat ma cos z elektryka

2 lut 2014, o 17:54
SV Rider

watpie zeby to byl automat sprzegla poniewaz zwyczajnie nie dochodzi prad do startera nie ma tego bzyczenia po przelaczeniu rozrusznika wiec nie wiem
czy automat akurat ma cos z elektryka

Jak nie wciśniesz sprzęgła to nie odpali

2 lut 2014, o 18:39
motocyklista

Moto: RSV1000 Factory
@Tedi - ale zaraz po przekręceniu kluczyka motocykl powinien odpalić pompę paliwa i wykonać test przepustnic STV (nawet bez dotykania sprzęgła).

2 lut 2014, o 19:27
rowerzysta

otoz to Memory, ale nie wazne motor normalnie odpalal i wszystko smigalo zapewne cos mam odlaczone zloze do kupy elektryke postaram sie usunac dzieki waszej pomocy usterki i bedzie git nie widze innej opcji :)

2 lut 2014, o 20:01
SV Rider

Moto: SV 650S
:hmm:
12.54 ładowanie to trochę za mało jak na moje. Ze 13 z groszami powinien mieć, ale to może kwestia kijowego miernika?

2 lut 2014, o 23:23
SV Rider

Moto: Versys; SV650N
Taki duży błąd miernika w swoim zakresie pomiarowym jest niespotykany, o ile przyrząd jest sprawny oczywiście.

3 lut 2014, o 01:59
SV Rider

Moto: SV'01 Raptor650'09
Tanie mierniki mają duży rozrzut, ostatnio dwa marketowe multimetry prostownik mierzyły, 25.7V vs 26.5V :)
Ale 12.5 to dużo za mało. Chyba że chodzi o napięcie na baterii a nie ładowanie ;)

3 lut 2014, o 06:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona