Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 30 paź 2024, o 09:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14272 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410 ... 714  Następna strona
Szybkie pytania i szybkie odpowiedzi 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: SV 650S
Post Re: Szybkie pytania i szybkie odpowiedzi
Słoniu napisał(a):
Pytanie: Co powiecie o uszczelce głowicy grubości 1 mm do SV650? Seryjnie są 3 uszczelki, każda 0,2 mm co daje 0,6 mm.

Myślę że do wynikowej pojemności którą zaplanowałeś to będzie OK. Osobiście to nawet grubszą bym zapodał i ew. potem ją zmieniał. Upierdliwe, ale silnik przyjemniej będzie pracować w zakresie najczęściej używanego zakresu obrotów.

14 lut 2014, o 08:28
motocyklista

Moto: SV650 N '99
Cześć ;)
Czy w środku silnika używa się kleju do gwintu śrub, np. do przykręcenia wałków rozrządu? Wydaje mi się, że nie ale chciałem się upewnić.

14 lut 2014, o 14:58
motocyklista

Moto: sv1000 sz
and93 napisał(a):
Cześć ;)
Czy w środku silnika używa się kleju do gwintu śrub, np. do przykręcenia wałków rozrządu? Wydaje mi się, że nie ale chciałem się upewnić.

normalnie nie, do dekli walkow rozrzadu na pewno nie.

Wszedzie tam gdzie wymagane jest w miare dokladne dokrecenie czegos ( panewki walu , korbowody itd ) nie stosuje sie klejow poniewaz one falszowaly by moment dokrecenia.
Jesli tam potrzebna jest dodadkowego zabezpieczenia przed odkreceniem to stosuje sie albo zabezpieczenia mechaniczne albo sruby z odpowiednich materialow ( dehnschrauben ).

pozdrawiam
voss

.........
Suzuki SV 1000 SZ razem z ZZR 600

14 lut 2014, o 15:46
SV Rider

Moto: SV650N AD2000
Czym umyć sprężyny i przekładki przedniego zawieszenia? Nafta będzie ok?

14 lut 2014, o 16:04
amelinum!

Moto: SV650S K3+Ducati 848
Nafta jak najbardziej ok :)

14 lut 2014, o 17:03
motorowerzysta

Moto: SV650s 2004 :D
Witam mam pytanie nie dotyczace SV lecz kawasaki zx10R 2005r. i chcialbym poznac wasze opinie ;/
Mam na oku kupno zx10r za dobre pieniadze ale jest problem !!!! chodzi o to ze prostujac kierownice wzgledem tego zeby lagi byly w jednej lini to przednia felga stoi krzywo i tu rozpoczyna sie moja rozkmina czy uderzenie przednim kolem bylo silne na tyle zeby przekosilo glowke ramy czy pogielo tylko polki lub lagi lub polke i lagi ;/ Dodam ze motor ogolnie caly tylko lampy brak i nie wyglada jak po katastrofie jak byscie radzili podejsc do tematu zeby postawic diagnoze????? fajny sprzet tylko nie chcialbym sie nadziac na mine ;/ Mozliwe zeby same polki sie przekosily jak to sprawdzic ?????????? Doradzcie cos bracia :P

15 lut 2014, o 01:23
SV Rider

Oczywiście że sie mogły przekosić. Nawet wcale nie trzeba mocno uderzyć. Czasami wystarczy dziura na zakręcie.
Rozkręć śruby półek, śrubę na osi (mam na mysli os obrotu od kiery a nie koło), ustaw wszystko ladnie i poskręcaj.
Gotowe :obity:
Ja tam w co drugim moto takie cos widzę a najczęsciej powstaje to-to od niechlujnego serwisowania. Dokręca taki cep jeden z drugim nie zwracając uwagi jak to robi, nie robiąc na raty tylko sruuuu pierwsza z brzegu sruba aż trzeszczy, potem druga i wychodzi na koniec takie śmigło z teleszkopa :obity:

ed. ale to moto po jakiejs przygodzie. Ustaw ładnie przedni zawias jak masz okazję, sprawdź po kreskach na tylnym kole czy równo ustawione. Luknij na łańcuch czy jakos dziwnie nie idzie zygzakami :obity: I przejedź sie nim. Jeżeli wszystko proste to gdy puścisz kiere będzie jechać jak po promieniu z lasera. Pościutko znaczy się. Nie ma prawa nigdzie skręcać.

(znaczy jak idealnie proste moto to podobno daje się zauważyć gdy jedzie się w kierunku > na północ < lekkie odbijanie w lewo. Gdy jedziesz na południe to w prawo. A jeżeli na wschód lub zachód to nie skręca. Podobno to wynik ruchu obrotowego ziemi. Zaznaczam że ja aż tak nie wnikalem :hahaha: , gdzies to wyczytałem tylko)

15 lut 2014, o 01:29
SV Rider

Moto: SV650S 2001
Sila coriolisa :p jeszcze nigdy nie slyszalem, zeby ktos wzial ja pod uwage w przypadku ruchu pojazdu ale nie mozna mowic, ze ona nie istnieje :)

Sent from my ZTE V880H using Tapatalk

15 lut 2014, o 02:13
SV Rider

Aaaa, zapomniałem dodać.
Nie dotyczy motocykli BMW i Moto Guzzi i wszystkich innych z wałem równoległym do kierunku jazdy. One od silnika i tak chca wjechac do rowu albo na czołówke z blaszakiem iść :obity:
(troche przejaskrawione oczywiście :hahaha: )

15 lut 2014, o 02:17
motorowerzysta

znalazlem w internecie na innym forum podobny przypadek w tej Kawie co mam ja na oku jest to samo lagi sie nie pokrywaja w jednej lini jak kolo jest prosto ;/ http://www.honda-cbr.pl/forum/jest-krzy ... 11050.html a polki przypadkiem nie sa tak spasowane ze podczas gdy wchodza w nie lagi one same sie wyosiowuja jedna wzgledem drugiej ? bo jesli tak jest luzowanie srub na polkach nie zawiele mi pomoze ;/
hmmmmm ale mam rozkmine z tym !?!?!?!

15 lut 2014, o 02:48
SV Rider

Nie są spasowane. Dolna i górna pólka to dwa niezależnie obracające się elementy i nie mają żadnych np> kołków ustalających ich wzajemne położenie. Jeżeli liczysz ze lagi ci to wyceluja to masz własnie efekt jak na tym załaczonym przez siebie obrazku.
Kolejność proponuję taką :obity:

Obrazek

Ustawiasz moto oczywiście tak żeby ci na wyluzowanych lagach nie zjechał :)

Luzujesz śrubk, robisz luz na obie strony bo czasami to jest tak że górna półka zapiecze sie osi i sprawia wrażenie że na czymś tam jest wycentrowana, a to nie prawda. Jak ci już zacznie się to wszystko ruszać na wszystkie strony to ustawiasz na równo. Bardzo delikatnie, na dotyk dosłownie łapiesz śrubki po kolei i tak ze trzy podejścia dookoła. W miedzyczasie sprawdzasz czy cos tam sie nie pokręciło na nowo. Jak juz widzisz że trzyma dobrze to finalnie dokrecić. Oczywiście nie na na chama tylko luknac w serwisówkę z jakim momentem dokręcać.
Dla pierwszego z brzegu specjalisty co to sie zna na wszystkim wydawałby się że to wcale jeszcze nie jest dokręcone i brałby jakąś rurę dla wiekszego efektu :obity: A uwierz, wcale kosmicznych momentów dokręcania tam nie powinno być.

ed: Półki nie są ustalane względem siebie jak i lag na stałe z bardzo prostej przyczyny.
Jest nią twoje bezpieczeństwo na wypadek kolizji. Lepiej jak to sie wszystko poprzekręca jak chce nizby np. którys clipon wbił w watrobę. Tez są tak tylko na obejmowanie zakładane :obity: I ew. zabezpieczone przed obrotem małą śrubką wchodząca w półkę. Na tyle małą i cienka że w razie draki, gleby czy cóś po prostu się zetnie a klipon przyp.. w zbiornik.
Ale lepiej to niz nadziać się na niego przyrodzeniem
:hahaha:

Ostatnio edytowano 15 lut 2014, o 13:54 przez Rozkosmany, łącznie edytowano 1 raz

15 lut 2014, o 13:42
SV Rider

Moto: SV1000S 2003
Taki stary mechanior mi powiedział że dobra metoda jest taka żeby na górze i na dole lag przyłożyć jakieś proste listwy,płaskowniki i patrzeć od góry czy są równoległe do siebie.To metoda na sprawdzenie czy dobrze poskręcane

P lecaka

15 lut 2014, o 13:51
SV Rider

Każdy pomysł ułatwiający skuteczne i równe ustawienie tego jest dobry :mrgreen:
Trza troche wyobraźni czasami wykazać.

A tak poza konkursem: Czytałem chwilę, naprawdę chwilkę tylko co tam na tym podlinkowanym forum piszą i z mety jakis koleś wydaje werdykt: Pogiete lagi !

Ja :mur:
oczywiście że moga byc pogiete. Ale jeżeli od pogięcia ich tak przekręciłoby półki to nie trzeba b specjalisty żeby to zobaczyć. Najbardziej pryszczate gały by to widziały

15 lut 2014, o 13:59
motorowerzysta

a jeżeli lagi przyjeły tak duże uderzenie że pogieło np. połki i lagi to czy moglo waszym zdaniem głowke ramy podwinąć i tym samym skrocić dystans miedzy kolem a chłodnica pytam tak czysto teoretycznie wiem że to wróżenie z fusów ;/

15 lut 2014, o 19:49
SV Rider

Tak czysto teoretycznie to śmignałbym ci czymś za marudzenie :obity: No ale skoro lubisz sobie komplikować życie i nie zrobić tego co klarowałem i nawet obrazki malowałem to powiem ci tak:
Pisałeś że moto nie wygląda na odwijane ze słupa, tudzież wyciagane z chlodnicy TIR-a. Ale nawet już nie czysto teoretycznie, a praktycznie życiowo to owszem. Moga lagi takiego strzała dostac że przednie koło będzie obok tylnego :obity: I oczywiście główkę tez przekręci przy okazji.

15 lut 2014, o 20:16
SV Rider

Moto: H2 / RSV4 Factory
Rozkosmany napisał(a):
Słoniu napisał(a):
Pytanie: Co powiecie o uszczelce głowicy grubości 1 mm do SV650? Seryjnie są 3 uszczelki, każda 0,2 mm co daje 0,6 mm.

Myślę że do wynikowej pojemności którą zaplanowałeś to będzie OK. Osobiście to nawet grubszą bym zapodał i ew. potem ją zmieniał. Upierdliwe, ale silnik przyjemniej będzie pracować w zakresie najczęściej używanego zakresu obrotów.

Już ogarnąłem temat - dwie uszczelki 0,2 mm i pomiędzy nimi metalowa przekładka o grubości 0,6 mm lub trochę grubsza. Będzie działać, nie wydmucha nic :)

15 lut 2014, o 20:26
SV Rider

Słoniu napisał(a):

Już ogarnąłem temat - dwie uszczelki 0,2 mm i pomiędzy nimi metalowa przekładka o grubości 0,6 mm lub trochę grubsza. Będzie działać, nie wydmucha nic :)

Czyli wykozystujesz sposób warsztatowy z czasów realiów gospodarki socjalistycznej :spoko: Który opisałem jakiś czas temu a ktos zauważył że mamy XIX wiek :obity:
Może i tak, ale na bank nic nie bedzie dmuchać i lepiej się wszystko spasuje niż na jakieś grubej uszczelce z gównolitu za kupę kasy przy okazji.

15 lut 2014, o 20:36
motorowerzysta

Moto: SV650N '99
Wie ktoś może od czego jest ta wtyczka? Pod bakiem z prawej strony się znajduje.
Obrazek

15 lut 2014, o 20:42
SV Rider

Nie jestem całkiem pewien. Ale to chyba gniazdko od czujnika temperatury załączającego grzałki w gaźnikach. Jeżeli nie masz wersji UK to raczej tez nie masz grzałek i czujnik zbędny.

15 lut 2014, o 20:57
SV Rider

Moto: SV650N AD2000
Wpisz sobie w szukajc (niespodzianka): "wtyczka z lewej strony". Ludzie, trochę samodzielności.

15 lut 2014, o 20:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14272 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410 ... 714  Następna strona