Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Emulatory przedniego zawieszenia
Autor |
Wiadomość |
vioox
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 11:09 Posty: 1396 Lokalizacja: Pyskowice
Moto: SV650s '00
|
Re: Emulatory przedniego zawieszenia
Jestem po instalacji wszystkiego i jazdach testowych. Sprezyne emulatorow naciaglem o 3 obroty dodam ze sprezyna ma 6N/mm (orginalna ma 7N/mm czyli moja jest mieksza) Instalacja: 1. Wyciagamy tuleje dystansowe z amortyzatorow, sprezyny i po drodze wysztkie podkladki. 2. Wzucamy zmontowany emulator do rury, swiecimy latarka czy dobrze usiadl widac to bo sprezynka ustawi sie w osi rury, 2.1. Zalewamy olejem ja ustawilem 130mm jak pisal AcinrPL,(mierzylem z rura scisnieta, z wrzuconym emulatorem tak pisze w instrukcji i olej zakryl emulator, nawet jak laga byla rozciagnieta, olej 10W jak w orginale) 3. Wkladamy sprezyny i podkladki tak jak to bylo na poczatku. 4. Skracamy rury dystansowe o wysokosc emulatora. U mnie jest to 13mm. 5. Zakrecamy korki lag. 6. Ustawiamy napiecie wstepne sprezyny. Jazda: Tyle co udalo mi sie zauwac motocykl mniej buja w zakretach, a przy dojezdzie do skrzyzowania i hamowania nie sciska tak zawieszenia i niema bujania podczas puszczania hamulca. Teraz jak juz siada podczas hamowania to powoli i nieznaczeni. Efekt mi sie podoba... Wnioski: Wydaje mi sie ze efekt byl by lepszy jak bym zamiast 3 obrotow napinajacych emulator zrobil 4. Lub zastosowal sprezyne jak u producenta 7N/mm i wtedy 3. Sam producent pisze z zaleca 4 obroty napinajace zrobic dla jazdy sportowej lub ciezkiego bikera... Ja sie bardziej zaliczam do 2 grupy bo waze nago 108kg z duperelami ubranymi bede sie chyba zaliczal do heavy riders;) Tak wiec przy ogledzinach emulatora za jakis czas jak sie wszystko sprawuje... podkrece sprezyne o jeden obrot i powinno byc jeszcze lepiej. Wydaje mi sie ze swoje tez zrobily korki z regulacja napiecia sprezyny ktore zamontowalem dopiero w tym sezonie (tez wlasnej produkcji), bo jednak musialem pod swoja wage sprezyne ugiac ok 15mmzeby bylo ok. Narazie napiecie wstepne miezylem sam zakladajac trytytke na lage ale jak bede mial kumpla pod reka to pomiezymy wg instrukcji race techa. Podsumowujac fajna modyfikacja, utrudnione regulowanie ale jak juz sie podreguluje i ustawi pod siebie to sie zapomina.
_________________ Sprzedam czesci sv99-03, polka gorna, dolna, clipony - kierownice, przedni blotnik , tylna felga, zaciski hamulcowe przednie w razie czego prv... http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=1193766
|
20 kwi 2013, o 18:39 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
Szacunek się należy! Ciężko będzie komuś niewtajemniczonemu uwierzyć, że to domowa robota Jestem pełen podziwu!!
|
23 kwi 2013, o 01:36 |
|
|
vioox
SV Rider
|
Najciezej bylo zrobic ta duza podkladke robie ja z blachy 0.8mm a do tego celu wytoczylem specjalny wykrojnik, gdzie w zgniatajac w imadle lub walac mlotkiem wybijam te podkladki Duza sprezyne ta niska, sam krece oczywiscie z drutu sprezynowego. Musialem pare metrow zepsuc zanim doszedlem do akceptowalnego ksztaltu Tej mniejszej nawet nie probowalem kupilem u producenta bo ma znaczacy wplyw na tlumienie potem wiec dobralem z katalogu wg parametrow sztywnosci.
_________________ Sprzedam czesci sv99-03, polka gorna, dolna, clipony - kierownice, przedni blotnik , tylna felga, zaciski hamulcowe przednie w razie czego prv... http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=1193766
|
23 kwi 2013, o 08:14 |
|
|
dezert
pieszy
Moto: TDM850 1996
|
Witam, Znalazłem ten temat przy okazji szukania rozmiarów do kolejnego emulatora który będę dorabiać (zrobiłem rysunki SW już kilku modeli/rozmiarów). Zatem mam dla forumowiczów propozycję - jeżeli zbierze się kilka zamówień mogę zrobić parę kompletów emulatorów. Tak się składa że do generacji I SVki mam już gotowe rysunki (identyczne robiłem dla kawy gpx - s3801). Dla gen II rysunki robię teraz (mam zamówienie na emu do GSXR 1100 '87 - S4101). Wcześniej dorabiałem rozmiary do TDM850 - S4301 i do GSa '78 S3001 - wyszły super. Sprężyny są dorabiane profesjonalnie wg. specyfikacji RaceTech 10N/mm. Ale gdybyście chcieli inaczej, też nie ma problemu. Na poniższym zdjęciu próbka dorabianych przeze mnie emulatorów (u góry S3001 u doły S3801). http://www.bikepics.com/pictures/2553104/No i cena oczywiście - jestem w stanie to zrobić i wysłać za 350PLN. Natomiast czas oczekiwania może być dosyć długi(2-4tyg), bo żeby tyle to kosztowało to trzeba wpasować to w grafik i robotę jaka akurat jest. Jakbyście mieli jakieś zapytania nawet nie związane z zakupami to chętnie odpowiem. Pozdrawiam, Dezert.
|
10 maja 2013, o 09:07 |
|
|
vioox
SV Rider
|
Oj to widze ze ja za malo biore...
|
10 maja 2013, o 14:54 |
|
|
dezert
pieszy
|
Oj nie wiedziałem że ktoś już się tym zajął. W każdym razie gdyby były potrzebne inne rozmiary, to służę pomocą.
|
10 maja 2013, o 19:56 |
|
|
BuchuOEM
SV Rider
Moto: SV650S 1999
|
vioox ty jesteś jeszcze powiedzmy niezależny artystycznie a u dezert_a to już nutka komercji się wkrada
12 maja 2013, o 11:33 |
|
|
vioox
SV Rider
|
Tez chetnie cos przyrobie... ale to nie jest moje glowne zajecie wiec dlubanie przy tym traktuje hobbistycznie bo obrobka skrawaniem to moje hobby stad kupilem sobie sprzet itd. Chetnie cos zawsze przytocze tylko czasem juz mi pomyslow brak... a jakos z wielkim toczeniem sie nie oglaszam raczej male detale bo tokareczka mala ... max l 700 srednica 280 .....
|
12 maja 2013, o 12:34 |
|
|
dezert
pieszy
|
Komercja nie komercja, jest znany mi temat, to oferuję pomoc, nic nikomu nie wciskam, robię to niejako przy okazji.
|
12 maja 2013, o 20:54 |
|
|
BuchuOEM
SV Rider
Moto: SV650S 1999
|
dezert wyluzuj każdy fachowiec jest mile widziany.
13 maja 2013, o 00:58 |
|
|
folwar
pieszy
Moto: DL650A K7
|
A do vstroma 650 taki emulator dałoby się wykonać?
|
13 maja 2013, o 13:01 |
|
|
vioox
SV Rider
|
No a ile to roboty... tylko trzeba by zobaczyc jakie ma vstrom bebechy tz srednice tej rurki tlumiacej...bo moze byc inna niz w sv... jak masz ochote sie za to wziasc to mozemy pogadac oczywiscie za pomoc przy prototypie bedziesz mial ekstra tanio...
|
13 maja 2013, o 17:38 |
|
|
folwar
pieszy
Moto: DL650A K7
|
Będę wymieniał uszczelniacze i olej to pomierzę co trzeba. Zabiorę się za to w przyszły weekend. Powiedz tylko co mam zmierzyć.
|
15 maja 2013, o 08:35 |
|
|
koroviov
SV Rider
Moto: SV650 SS
|
Dobra.I umnie wylądowały emulatory. Niestety nie rozumiem jakregulować siłę odbicia.Chyba jest takia możliwość.Bo na razie to wyskakuje jak spod wody piłka. Może za dużo oleju nalałem. A wlałem do takiego poziomu jak normalnie z tym,że wcześniej utopiłem emulator. Czyli 104 od górnej krawędzi. Może tu jest problem?
_________________ Najlepszą metodą tunningu jest obniżenie masy. Masy motocyklisty.
|
17 mar 2014, o 13:50 |
|
|
vioox
SV Rider
|
Jak ustawiales z emulatorem to jest prawidlowo... co do wyskakiwania to nie ak jak ci pisalem na pw emulator reguluje tylko tłumaczenie enie dobicia odbicie to niestety opory przeplywu oleju przez emulator w drodze powrotnej... niestety nijak nieregulowane chyba ze gestoscia oleju...
a jeszcze jedno jak sa te rurki z zawieszenia na dnie lagi to tam sa takie sprezynki i podkladki ktore niewiadomo poco sa... prawdopodobnie to jest tlumienie odbicia... zlozyles to dobrze ?
bylem jeszcze w garazu lagi tylko z samym olejem lekko ciskam a rozciaganie jest wyraznie ciezsze... robilem to bez sprezyn i korkow... mogl bys zobaczyc u siebie jak jest bez sprezyn i korkow jak jest tak samo to cos zle poskladales...
|
17 mar 2014, o 17:13 |
|
|
koroviov
SV Rider
|
No muszę jeszcze raz rozebrać. Nie wydaję mi się, żeby coś poszło nie tak. Ale sprawdzić trzeba. Te niepotrzebne sprężynki założyłem. Kurde, musi być jakaś metoda.
_________________ Najlepszą metodą tunningu jest obniżenie masy. Masy motocyklisty.
|
17 mar 2014, o 18:57 |
|
|
Inkling
SV Rider
Dołączył(a): 18 lip 2010, o 11:47 Posty: 2539 Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
Moto: SV650N AD2000
|
Vioox, a przy Twoich emulatorach nie trzeba wiercić otworów w oryginalnym tłumiku zawieszenia? Może o tym Koroviovi nie powiedziałeś?
|
17 mar 2014, o 21:02 |
|
|
koroviov
SV Rider
|
Wywiercone
|
17 mar 2014, o 21:06 |
|
|
vioox
SV Rider
|
Wydaje sie ze montaz przebiegl ok jeszcze na stronie racetecha czytalem... odbicie jest nieregulowane przy emulatorach tzn reguluja to ale gestoscia oleju do 30W ... ale to ma odbicie i na sp r ezanie i rozprezanie dlatego pisza zeby najpierw ustalic tłumaczenie enie odbicia gestoscia oleju dopiero potem dobicie emulatorem...
|
17 mar 2014, o 23:47 |
|
|
hała
motorowerzysta
Moto: SV 650S
|
To jest zawór jednostronny, gdyby nie on to tłumienie dobicia i odbicia byłoby takie samo.
|
18 mar 2014, o 09:14 |
|
|