Nadciąga sezon - uważajcie, żeby nie przeszarżować!
Sprostujcie mnie jeśli się mylę, ale co tu się dzieje - koło się po prostu uślizguje, i kierowcy nie panikują i odkręcają mocniej manetkę, prostują moto i wychodzą z tego "cało"?
Coś mi się wydaję, ze przynajmniej raz doświadczyłam takowego drobnego uślizgu, oj było gorrrąco
W zeszłym tygodniu tak miałem na tarce dojeżdżając do samochodu. Prędkość oczywiście minimalna, bo sznurek już stał, ale dużo nie brakowało, żeby zaparkować na tyle (właściwie, to "w tyle") żółtego Seata. I wie człowiek, że ta noga mu nic a nic nie pomoże, tylko sobie może pogorszyć, a wystawia jak durny. Ponoć tak, jak piszesz: odkręcić manetkę (do tego, to chyba trzeba jeszcze dorosnąć) albo przestać dusić hebel (to zdaje się - można wyćwiczyć ). Moto chce jechać prosto, tylko mu nie przeszkadzać
_________________ "Cholernie chciało mi się śmiać" Kurt Vonnegut jr
9 mar 2014, o 21:36
Dziaku
SV Rider
Moto: SV650S'99
Re: Filmy o motocyklach
Agi napisał(a):
plastic napisał(a):
Nadciąga sezon - uważajcie, żeby nie przeszarżować!
Sprostujcie mnie jeśli się mylę, ale co tu się dzieje - koło się po prostu uślizguje, i kierowcy nie panikują i odkręcają mocniej manetkę, prostują moto i wychodzą z tego "cało"?
Coś mi się wydaję, ze przynajmniej raz doświadczyłam takowego drobnego uślizgu, oj było gorrrąco
No może przy lowside tak jest. Ale przy highside (czyli jak koło zalicza uślizg i nagle samo odzyskuje przyczepność) motocykl próbuje katapultować kierowce, to już nie jest chyba takie łatwe wyjść z tego.
Te nie całkiem nowe przepisy na kat A. Sv-ka czy Gladius jako motocykl egzaminacyjny co wy o tym sądzicie ? jak dla mnie przesada, dla osoby która ma po raz pierwszy styczność z motocyklem, te dwa modele są za mocne. Tym bardziej charakterystyka pracy silnika V nie sprzyja manewrowaniu między pachołkami .
Swoją drogą ładną Sv-kę mają w tej szkole jazdy. Była swojego czasu do sprzedania na aukcji [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZGhUKU_je-M[/youtube]
[quote="Kamil-SWD"]Te nie całkiem nowe przepisy na kat A. Sv-ka czy Gladius jako motocykl egzaminacyjny co wy o tym sądzicie ? jak dla mnie przesada, dla osoby która ma po raz pierwszy styczność z motocyklem, te dwa modele są za mocne. Tym bardziej charakterystyka pracy silnika V nie sprzyja manewrowaniu między pachołkami .
Swoją drogą ładną Sv-kę mają w tej szkole jazdy. Była swojego czasu do sprzedania na aukcji
Te nie całkiem nowe przepisy na kat A. Sv-ka czy Gladius jako motocykl egzaminacyjny co wy o tym sądzicie ? jak dla mnie przesada, dla osoby która ma po raz pierwszy styczność z motocyklem, te dwa modele są za mocne. Tym bardziej charakterystyka pracy silnika V nie sprzyja manewrowaniu między pachołkami .
Swoją drogą ładną Sv-kę mają w tej szkole jazdy. Była swojego czasu do sprzedania na aukcji
Na A2 też jest Gladius tyle że zdławiony do 48KM, ale różnica w manewrach między A a A2 jest żadna.. Z własnego doświadczenia wiem, że ludzie na A nie mają większych problemów na placu manewrowych (egzamin) bo większość plac przechodzi czego nie można powiedzieć o kursantach A2