Autor |
Wiadomość |
Rozkosmany
SV Rider
Dołączył(a): 21 sie 2013, o 21:06 Posty: 2164 Lokalizacja: Crewkerne
Moto: SV 650S
|
Re: Upside down KYB w Suzie SV
Jakoś dam radę Zainwestuję w tokarza i wytoczy co trzeba żeby cienki szpindel pasił w dużą dziurę Miało być budżetowo, tak sobie myslałem na początku. Wszystko w końcu to jakiś przechodzony złom z którym jeszcze trzeba walczyć żeby jakoś wygladał. Jedyną nóweczkę jaką kupiłem to nieszczęsne łożysko do główki. Kupiłem w jakiejś firmie co to niby pisali że dodają już podkładki odpowiednie żeby do takiej machinacji jaka popełniam wszystko ładnie pasowało. Ponad 2 dychy wyszło razem z podatkiem. A jeżeli wszystko policze do kupy to wychodzi że mógłbym jakie moto zabiedzone kupić za ta kase Jeszcze jak doliczę te teleskopy od ZX-a to całkiem masakra Ale palant ze mnie Dobrze że o tą ośke zapytałem bo na koniec to mógłbym ją sobie wetknąc w d....
|
30 mar 2014, o 01:09 |
|
|
luxuser
SV Rider
Dołączył(a): 19 gru 2012, o 01:03 Posty: 923 Lokalizacja: Roztocze
Moto: Kawasaki KLX300R
|
Dawaj jakiś updejt bo sie strasznie opierdzielasz
_________________ Zamojska Grupa Motocyklowa http://www.moto-zamosc.pl
Biało-czarno-pomarańczowa pomarańcza - KTM
|
6 kwi 2014, o 15:53 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
|
Ja się opierdzielam ? Normalnie zap.... jak mróweczka . Ale kupa innych atrakcji wokół poza dłubaniem w moto. No ale wyczyściłem takie coś: zdaje się że już gdzies wkleiłem na forum. Teraz jestem na etapie patrzenia i dumania co zrobić z zaciskiem Jednego udało mi sie rozpołowić a drugi nie bardzo. Tak to jest jak sie kupuje coś od kogos gdy nigdy nie rozkręcał. A jak jż się zdecydował to nie wydłubał syfa z gniazd na imbusowe klucze, tylko wetknął tak na rozdrażnienie i ukręcił wszystko zamiast porządnie wykręcić. Zrobię fote zaraz to zobaczysz jaka kaszana. Poza tym obejrzalem łożysko Łożysko Z fajnymi podkladkami na obie strony i nic nie trzeba będzie piłować żeby w razie co wydłubać je z gniazda. i nalepke dostałem No i cholerne zaciski ze złomu Trzy śrubki w gniazdach przekręcone. Zjem obiad to wbije jakiego ciut większego torksa i może wykręcę. A jeżeli nie to fizyka będzie
Ostatnio edytowano 6 kwi 2014, o 16:18 przez Rozkosmany, łącznie edytowano 1 raz
|
6 kwi 2014, o 16:00 |
|
|
luxuser
SV Rider
Dołączył(a): 19 gru 2012, o 01:03 Posty: 923 Lokalizacja: Roztocze
Moto: Kawasaki KLX300R
|
Widzisz, jak ci sie kota nie pogoni to nic nie robisz Jaką średnicę mają te tarcze? Ładnie wyczyszczone
_________________ Zamojska Grupa Motocyklowa http://www.moto-zamosc.pl
Biało-czarno-pomarańczowa pomarańcza - KTM
|
6 kwi 2014, o 16:12 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
|
Przez ciebie musiałem iść zmierzyć . 310 mm
|
6 kwi 2014, o 16:24 |
|
|
flanel81
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 22:58 Posty: 1492 Lokalizacja: Łódzkie
|
te przekręcone imbusy można odkręcić takim gwiazdkowym trzpieniem https://www.google.pl/search?q=yt-0400& ... 80&bih=925nie znam nazwy tych kluczy, ale skutecznie radzą sobie jak zwykły imbus się podda. Musisz dobrać odpowiedni i go wbić w śrubę.
_________________ Były posiadacz SV1000N Obecnie MOTOMORINICorsaro1200 / VFR1200
|
6 kwi 2014, o 21:30 |
|
|
Genem
SV Rider
Dołączył(a): 29 kwi 2013, o 21:45 Posty: 771 Lokalizacja: Kraków
Moto: SV650s k6
|
to wlasnie torksy sa
|
6 kwi 2014, o 22:09 |
|
|
Janek87
SV Rider
Dołączył(a): 19 sty 2013, o 13:58 Posty: 3738 Lokalizacja: Petrisvilla
Moto: X11
|
No właśnie teraz pytanie czy jemu o torx chodziło czy o spline. Chociaż torxy ostrzejsze i lepiej powinny chwycić.
_________________ SV650 => X11
|
6 kwi 2014, o 22:23 |
|
|
flanel81
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 22:58 Posty: 1492 Lokalizacja: Łódzkie
|
Douczyłem się, o spline mi chodziło.
_________________ Były posiadacz SV1000N Obecnie MOTOMORINICorsaro1200 / VFR1200
|
6 kwi 2014, o 22:39 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
|
Biorę do pracy jutro, w pakamerze mamy wiertarkę z prawdziwego zdarzenia. Ostatnia śrubka pokonała torx-a i trzeba odwiercić jej łeb ps. Tak wogóle to w anglii bardzo często trafiają się przekręcone śruby imbusowe. W 1969 roku zdaje się wprowadzili system metryczny a do dzisiaj częsciej imbusy mozna kupić w całowym rozmiarowaniu na nieistniejace już śrubki. Wyglądaja podobnie ale taki angielski najbardziej pasujący do np. 6-ki to ma 5.8 niby niedużo mniejszy, ale wystarczy żeby skutecznie skancerować gniazdo i potem taki czub rozkosmany sie wpienia
|
6 kwi 2014, o 23:04 |
|
|
kisiel_krzychu
SV Rider
Dołączył(a): 25 lis 2012, o 20:43 Posty: 1795 Lokalizacja: kościerzyna
Moto: sv100s 2003
|
a właśnie chciałem napisać...... też ostatnio miałem problem ze śrubą na imbus, nabiłem torxa z neo, ukręcił się..... udało się uwalonego torxa wyciągnąć, wiertełkiem przewierciłem śrubę wzdłuż( trochę to zajęło) , popukałem młotkiem, nabiłem chińskiego torxa i puściło bezproblemu. jakbyś chciał wiecić to głębokość na którą możesz wiercić weź ze śruby z drugiego zacisku, pozdro i powodzienia
_________________ SPRZEDAM MOJĄ SV1000s http://olx.pl/oferta/suzuki-sv-1000-s-d ... d198d58589[/color]
|
7 kwi 2014, o 07:33 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
|
Dzisiaj nie mialem czasu w pracy prywaty uprawiać. Co do śruby to ja nie zamierzam wiercić przez całą długość. Wystarczy nawiercić łeb żeby odleciał i szczena się rozpołowi. A to co zostanie sterczeć ze sruby to bardzo fajnie bo będzie za co złapać jaka fest żabą do odkręcenia. Jeżeli urwie się drugi raz no to trudno, będę wiercił na wylot. Zresztą Takie coś to nie problem, tyle że wpienia i czas zabiera.
|
7 kwi 2014, o 19:44 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
|
Rozwaliłem w końcu te zaciski I wyciągnałem tłoczki przy użyciu super toolsa Mianowicie kołek rozporowy do mocowania czegos w betonie. Wzbogacony o palec z rękawiczki czy kawałek detki od rowera. Polecam patent bo fajnie nadaje się do tego i odpada kombinowanie jak koń pod góre z kompresorami itp. Poza tym fajnie też nadaje się jako trzymadełko przy czyszczeniu. Można wkrecic też w wiertarkę i pracę usprawnić >konia z rzędem temu kto powie gdzie kupić szczypce rozpierające , takie fest oczywiście. Co to nadawałyby się do wyciagania tłoczków. W moich oklicznych sklepach małpy nie maja nawet pojęcia o czym mówię gdy startuję z akim problemem. A dzisiaj to myslałem że uduszę jednego bo mnie próbował oświecić że to co kupuje to zwyczajny kołek do betonu i w zaden sposób nie nadaje się do tego co mu klarowałem przed chwilą Swoja drogą to tych tłoczów od cholery i troche. Bedzie trzeba ostrożnie podejśc do sprawy kalibracji wydaku pompy. Żebym przypadkiem nie zrobił sobie katapulty do wyskakiwania z moto w locie na mordę
|
9 kwi 2014, o 19:54 |
|
|
kisiel_krzychu
SV Rider
|
ha... rozkosmany Ty to masz łeb, żeś wymyślił przyrząd:) gratuluje, bo jak patrzyłem na te wciśnięte tłoczki to się zastanawiałem ile się z nimi napocisz żeby je wydostać poza tym wkurzyłeś mnie że wcześniej nie robiłeś tych zacisków bo tydzień temu walczyłem z zaciskami i tłoczkami w fazerze kolegi a nie wpadłem na patent z kołkiem i się napociłem trochę żeby je wyciągnąć
_________________ SPRZEDAM MOJĄ SV1000s http://olx.pl/oferta/suzuki-sv-1000-s-d ... d198d58589[/color]
|
9 kwi 2014, o 20:27 |
|
|
Janek87
SV Rider
|
Kompresorem też można. Całkiem dobrze strzelają
|
9 kwi 2014, o 21:36 |
|
|
kisiel_krzychu
SV Rider
|
ale jak skoro z 4 tłoczków dwa np mam wyciągnięte to przez te 2 powietrze ucieka... czy zatyka się jakoś te otworu czy poprostu i tak one wyjdą....
|
9 kwi 2014, o 21:41 |
|
|
Janek87
SV Rider
|
Jeśli masz 4 tłoczkowe to można każdą połowę potraktować osobno kompresorem przez otwór łączący. Jasne, że zawsze któryś pierwszy wypchnie. Dlatego wtedy wkładasz jeden tylko tak żeby trzymał ciśnienie i przytrzymujesz oba np listewką i na uszczelkach dalej trzyma ciśnienie a wypchnie je na tyle, że będziesz mógł wyjąć palcami. 2 Tłoczkowe analogicznie. Pewnie, że to taka metoda na zasadzie "jest pod ręką" no ale patent Rozkosmanego też elegancki
|
9 kwi 2014, o 21:52 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
|
A dajcie se spokój męczyć się z kompresorem, jeszcze w takich rozpołowinych szczenach. Milion dziur do zatkania itd. Poza tym to tak zasyfione było że masakra. Na części cylinderków w rowkach tyle syfu w środku ponarastało że uszczelki przeciwpyłowe powyciskoło. Prawie monolit Żeby wogóle obrócic najpierw tłoczek to musiałem toolsa w imadło wkręcić a resztą prawie przez rurę kręcić. Myślę że parę atmosfer z mojego dychawicznego kompresora to one śmiechem by wzięły. Jeżeli tłoczki wogóle jeszcze jakoś by chcialy się ruszać to wystarczy w nie wsadzić cos w mare pasującego i od samego takiego machania >oscylacyjnego< uszczelki je wyduszą.
|
9 kwi 2014, o 21:53 |
|
|
swayzee
motocyklista
Moto: SV650S 2003
|
pytanko do tarcz z poprzednich postów. Jak je odświeżyłeś? czym malowałeś złoty środek tarcz i tylko wypolerowałeś nity? sam muszę pomalować i oczyścić nity ze rdzy i planuję jak się za to zabrać
_________________ Yamaha XJ600S 93 > Suzuki SV650S 03 Mój wątek KLIK
|
9 kwi 2014, o 23:10 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
|
Nic nie malowalem. Nity potraktowane korkiem nadzianym na drut i obłożonym papierem ściernym. Mapedzane z wiertarki. Tarcze potraktowane szczotką i papierem na oscylacyjnej szlifierze (lekko) A środek to wynik uprzedniego wyszorowania (dosłownie) w płynie do czyszczenia felg. Taki dosyc skuteczny kwas z tego. Trzeba dobrze wypłukać żeby nie korodowało potem.
|
10 kwi 2014, o 07:37 |
|
|