Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 11 sty 2025, o 01:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 
Db killer do dominatora 
Autor Wiadomość
motorowerzysta

Moto: SV 650 N
Post Db killer do dominatora
Witam. Założyłem właśnie wydech Dominator (ten okrągły podstawowy). I oczywiście mamuśka chciała mnie z domu wywalić II raz( I raz jak kupiłem moto) ale do rzeczy ... jest przeraźliwie :bojesie: głośny w chu :cenzura: ,zdawałem sobie sprawę że jest głośny ale że nie aż tak, sonometr na androidzie (skończyła mu się skała). Więc bardzo proszę o jakiś manual jak zrobić killera , mam rozpoczęcie sezonu w sobotę i muszę trochę przytkać szatana.Pomocy.Mogę kupić 101 zł,ale z zdjęć wydaje się prosty do zespawania, potrzebuję tylko jakiś podstawowych rysunków i wymiarów.Pozdrawiam.

23 kwi 2014, o 19:19
SV Rider

Moto: CBR 1000 RR
Post Re: Db killer do dominatora
Najlepsza muzyka to ryk silnika :)

ale ale chodzi o to aby rozproszyć ten snop spalin i kazać mu się przecisnąć przez nieco mniejsze otworki ...
jest kilkanascie wersji
każda na swój sposób dobra przypatrz sie - jesteś w stanie sam to sobie ogarnać
przy pomocy wiertarki kawałka rurki i brzeszczota :obity:
wersję ekskluzywną przy pomocy jeszcze spawarki i dużej podkładki :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

23 kwi 2014, o 19:33
SV Rider

Moto: SV 650S
Niedawno dorabiałem killera do tłumika.
(z tego co moge powiedzieć to mój tłumik G-force to z tej samej parafii jest co twój dominator. Tak więc rozumiem twoją mame że cie spacyfikowała :obity: )
Przerobiłem trzy wersje.
Krótka rura z dziurami , zaślepiona od strony dolotu
Taka zatyczka z dziurami jak na obrazku
I trzecia : podobna do tej z obrazka pod tym amerykańskimi siatkami długa rura zaślepiona na dolocie (bez tego dolotu) z dziurami w trzech rzędach. Łączna powierchnia dziur 2x wieksza niż kolektora wydechowego.
I ta ostatnia wersja pozostała. Tłumik ścichł zdecydowanie (ale ciszy całkowitej to się nie spodziewaj :obity: ) bez oznak >duszenia< silnika. Wersja ta ma jednak wadę w postaci takiej że jeżeli wytłumienie nie jest zrobione porządnie to szybko po nim nawet ślad nie zostanie.

23 kwi 2014, o 19:53
motorowerzysta

Chyba mam pomysła ... Jutro w robocie będę kombinował zrobię tak jak Ty. dolot zaślepiony, otwory w 3 rzędach, muszę do soboty zdążyć.pzd

23 kwi 2014, o 21:31
SV Rider

Mój wygląda tak

Obrazek

Rura jest przyspawana do dekla pod kątem takim jak wylot z tlumika. Składa się z krążka z rantem zrobionym z kawałka innej rury który pasował żeby na styk wetknąc go w wylot. Całość trzyma się na jednej srubce zabezpieczającej przed zgubieniem.
Im dłuższy db zrobisz tym skuteczniejszy będzie. Im gęściej dziury nawiercisz obok siebie tym bardziej będzie miał dźwiek trzaskający zamiast dudniącego. Na czuja zrobilem taki układ jaki widzisz i wyszło w miarę ok. Dźwiek troche na dukata zalatuje :obity: sama pucha zaczęła robić jako komora rezonansowa ale rozciagnięty układ otworów złamał falę. Krótki db wprawdzie ściszał dosyc ale dźwięk zrobił się jak skutera z kartoflem w tłumiku.
Jeżeli bede miał czas to kiedyś zrobię ze trzy różne wersjie i zmierzę je akustycznie, pod kątem barwy dźwięku a nie natęzenia :obity: Pewnie da radę określić jak układ otworów wpływa na dźwięk.

23 kwi 2014, o 23:27
SV Rider

Moto: Versys; SV650N
U mnie w wydechu RM Motors db kiler nie ma nawet żadnych nawiercanych otworów. Kawałek rurki i tyle. Po włożeniu cisza jak makiem zasiał.

24 kwi 2014, o 00:08
SV Rider

Moto: SV650N 2000
Mam takie cudo jak Ty kolego jinks w swoim gaźniku i dźwięk jak dla mnie identyczny jak w Takkoni, który miałem wcześniej.
Robi robotę i hałas na wsi B)
Nigdy nie używałem Db killerów ale kwestia tego kto co lubi :)

24 kwi 2014, o 09:56
SV Rider

A wyjeżdżałeś na tym wydechu w dłuższe trasy, na przykład 1000 km? Wtedy człowiek zmienia zdanie i wkłada db killera :)

24 kwi 2014, o 10:28
motorowerzysta

Wreszczie jest zmianie.dorobilem killera w pracy i jest głośniej niż standard ale bardziej basowo i przyjemniej dla ucha.tera da się jeździć ...kupno dominatora bez dbkillera mija się z celem.wd. Mnie ale jak kto woli.

24 kwi 2014, o 17:44
SV Rider

Moto: SV650s '00
Ja mam ori db kiler od dominatora... jak chcesz to moge ci go zwymiarowac... tolko moze to troche potrwac bo zawsze niemam czasu no chyba ze jestes ze slaska to mozesz sam sobie podjechac wymiary zdjac...

24 kwi 2014, o 18:33
SV Rider

Miles napisał(a):
A wyjeżdżałeś na tym wydechu w dłuższe trasy, na przykład 1000 km? Wtedy człowiek zmienia zdanie i wkłada db killera :)

Ooooo własnie. W sumie to mi wystarczyło ze 100 kilometrów. Dla mnie wystarczająco jest jeżeli w zatyczkach słyszę troche silnik :D

24 kwi 2014, o 21:26
SV Rider

Ja ostatnio coraz częściej jeżdżę z db killerem, bo bez niego nie słyszę zestawu słuchawkowego w kasku :P

24 kwi 2014, o 23:28
SV Rider

A nie możesz zamiast słuchawek wcisnąc tam jakich małych głosników ?
:hmm:
Myślę że tak z 10W na kanał styknie i tłumik wymieknie
:hahaha:

Obrazek

o takie coś to chyba dobre jest

24 kwi 2014, o 23:43
SV Rider

Nie używam już słuchawek. Zaopatrzyłem się jakiś czas temu w bezprzewodowy zestaw Parrota i głośniki ma na serio mocne. Problem leży raczej w kasku. Caberg, a zwłaszcza używany przeze mnie model, nie należy do najcichszych...

25 kwi 2014, o 00:14
SV Rider

Jaki by tam kask nie był to i tak zawsze będzie wpieniać. Bo wszystkie po jednych pieniądzach na dobrą sprawę.
We wszystkich jakiś zawias od szybki z milionem połączeń po sasiedzku z uchem. No i nap... tak czy inaczej. A różnica to tylko taka że głośno jest albo jeszcze głośniej :obity:
Gdyby zapodac se na bańke takie jajco bez żadnej szpary, albo zamykane tak żeby szpara była z tyłu :hmm: to może co by dało
:hahaha:
Tak swoją drogą to ja też ostatnio jakoś przyrosłem do Caberga Justissimo. Ciężki ale wygodny i nie czuc na bańce specjalnie. Trochę te osłony na bokach szybki pewno wpływają na zmniejszenie hałasu w środku. Ale oczywiście rewelacji nie ma. Ja tam generalnie dla dobra swojego słuchu i tak uzywam korków najczęściej. Trafiłem jednak niedawno bardzo fajne słuchaweczki douszne. Raz że fajny dźwiek mają jak porządnego sprzętu to poza tym same z siebie są niezłą zatyczką.
Coś tam trochę słyszę w nich a gdy gra to wcale nie muszę głośno nastawiać. Praktycznie z takim samym poziomem mogę słuchać podczas jazdy jak w domu. Myślałem też o MP3 z antydźwiękiem . Miałem kiedys takie cuś co miało mikrofony w słuchawkach i produkowały odpowiednią antyfazę dla otoczenia. Nawet dosyć sprawnie to działało :obity: Ale wadą pewnie byłoby to że kompletnie odizoluje dźwiękowo od otoczenia.

25 kwi 2014, o 15:20
rowerzysta

Moto: SV650S K4
Mam u siebie Dominatora okrągłego w wunglu. Kupiłem do niego ichniego killera "medium" (czyli zwykła przelotowa zwężona rurka) i się okazało że w zasadzie prawie nic nie zmienił. Kolega który miał moto z Dominatorem sprzedał je bez killera (ichni "hard" czyli zaślepiony i wiercony chyba 16 otworów fi=8). Odkupiłem to cudo od niego i jest w sam raz nie za cicho żeby ludzie wiedzieli że jedzie V'ka ale też nie za głośno żeby nie ocipieć w trasie. Choć jak w stołecznych tunelach odkręcam mocniej to ściany się trzęsą :D

26 kwi 2014, o 11:26
motorowerzysta

Jak pisałem wcześniej kilka fotek killera mojej roboty nie chciało mi się rysować w Cadzie dlatego podstawowe wymiary:
A-230 mm z dekielkiem
B- Fi 40, otwory 10mm , po 4 w czterech rzędach
Obrazek
Obrazek
Stożek z siatką pochodzi z tego : http://tlumik.com.pl/galeria/?tlumik-koncowy-rm-motors-opel-vectra-b-t90p połączenie stożka z rurą pod odpowiednim kątem, tak żeby po skręceniu z tłumikiem nie obijało.Reszta to improwizacja.
Obrazek

26 kwi 2014, o 14:27
SV Rider

:mrgreen:
Jaki głos z siebie teraz wydaje tłumik?

26 kwi 2014, o 20:00
motorowerzysta

Elegancko basowo lecz nie za glosno.jak kto woli.mozna nawiercic wiecej otworow takze na denku..Dominator + mój kilere można jeździc...:)

27 kwi 2014, o 00:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]