Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Szybkie pytania i szybkie odpowiedzi
Autor |
Wiadomość |
Dziaku
SV Rider
Moto: SV650S'99
|
Re: Szybkie pytania i szybkie odpowiedzi
System PAIR w SVkach nie jest czasem dopiero od K7 ??
_________________ CBR 125R '07-->SV650S '06-->DR350S '91-->RM125 '95-->SV650S '99
|
14 cze 2014, o 10:27 |
|
|
polly
SV Rider
Dołączył(a): 18 lis 2013, o 15:05 Posty: 387 Lokalizacja: Krakuf
Moto: DR-Z400S
|
Z tego co do tej pory wyczytałem wprowadzili już w K3. Nadal nie mam odpowiedzi na moje pytanie, ale będę szukał .
|
14 cze 2014, o 12:05 |
|
|
Janek87
SV Rider
Dołączył(a): 19 sty 2013, o 13:58 Posty: 3738 Lokalizacja: Petrisvilla
Moto: X11
|
Sorry, myślałem, że tylko modele z Kalifornii mają PAIR Patrząc jak to jest zrobione to wystarczy raczej tylko zaślepić miejsca wlotu świeżego powietrza przed wyjściem na kolektor i te w airboxie. Tak jak Michał SPI/SZ napisał. Ale czemu chcesz to odłączać?
_________________ SV650 => X11
|
14 cze 2014, o 12:27 |
|
|
KrzysPL
motocyklista
Dołączył(a): 9 lut 2014, o 17:41 Posty: 263 Lokalizacja: UK - Hemel Hempstead
Moto: SV650s K5
|
A czy posiadanie PAIR szkodzi w jakiś sposób?
|
14 cze 2014, o 13:00 |
|
|
Dziaku
SV Rider
|
Chyba nie. Natomiast nie posiadanie PAIR podobno szkodzi środowisku (większa emisja CO2). Dalej nie rozumiem, skoro masz SV z 99 a PAIR jest od K3 to co ty chcesz odłączać ?
_________________ CBR 125R '07-->SV650S '06-->DR350S '91-->RM125 '95-->SV650S '99
|
14 cze 2014, o 13:12 |
|
|
Janek87
SV Rider
|
PAIR był od zawsze w SV w wersji na Austrię, Szwajcarię i Kalifornię. Mój poprzedni błąd związany był z EVAP który to byl tylko na Kalifornię.
|
14 cze 2014, o 13:22 |
|
|
27Zaku
motocyklista
Dołączył(a): 4 lut 2014, o 02:32 Posty: 138 Lokalizacja: Police/Szczecin/Szwecja
Moto: SV 650 S '03
|
Mam małe pytanko. Czy jak odkręcam filtr oleju. To czy mogę to zrobić jakby metodą chałupniczą (czyt. na siłę narzędziami) czy muszę mieć to: I drugie pytanie czy jak przykręcam drugi nowy filtr to mogę go dokręcić tylko ręką(czy taka siła wystarczy?) czy też potrzebuje tej nasadki by dokręcić go mocniej? Będąc w sklepie nie kupiłem nasadki (bo nawet wcześniej o niej nie wiedziałem - a to są śmieszne pieniądze) i będę musiał czekać do poniedziałku jeśli bez tej nasadki nie da rady
_________________ Pierwszy motocykl nigdy nie powinien mieć więcej KM niż Ty Kg. http://www.27Zaku.pl - mój blog o motocyklach, zdrowym trybie życia, przemyśleniach i lifestyle'u. Suzuki SV 650 S '03 i CBR 600 F4 '99 przerobiona na tor.
|
14 cze 2014, o 15:12 |
|
|
luxuser
SV Rider
Dołączył(a): 19 gru 2012, o 01:03 Posty: 923 Lokalizacja: Roztocze
Moto: Kawasaki KLX300R
|
Możesz zrobić metodami chałupniczymi Ja nie miałem takiego klucza to po spuszczeniu starego oleju przewierciłem stary filtr na wylot na motocyklu tylko nie za blisko bloku silnika, włożyłem w to pręt i się odkręcił. Nowy filtr zawsze dokręcam łapami i przy wymianie i tak sie nie chce odkręcić
_________________ Zamojska Grupa Motocyklowa http://www.moto-zamosc.pl
Biało-czarno-pomarańczowa pomarańcza - KTM
|
14 cze 2014, o 15:15 |
|
|
Janek87
SV Rider
|
Możesz spokojnie odkręcać chałupniczo jeśli puści. Przykręcić też możesz ręką z wyczuciem tak żeby nie kapało. Jeśli chcesz mieć dokładnie to niby na filtrach jest podana siła z jaką należy go dociągnąć kluczem dynamometrycznym Ta nasadka ułatwia robotę ale nie jest warunkiem koniecznym EDIT: Luxus widać, że się siedzi w domu Pogoda jakaś taka niezbyt
|
14 cze 2014, o 15:16 |
|
|
ciastek329
SV Rider
Moto: SV650S 2001
|
Jeżeli to system dopalania spalin to zmniejsza emisję węglowodorów (niespalonego paliwa) oraz CO. Przez co zwiększa emisję CO2. Chodzi o to, że Panowie Ekologowie uważają węglowodory i CO za bardziej szkodliwe od dwutlenku węgla.
|
14 cze 2014, o 15:20 |
|
|
luxuser
SV Rider
Dołączył(a): 19 gru 2012, o 01:03 Posty: 923 Lokalizacja: Roztocze
Moto: Kawasaki KLX300R
|
Janek narazie to nawet nie mam moto przy sobie Niewiem jak u mnie w domu bo jestem w Rzeszowie a tutaj pogoda dzisiaj sie zepsula. Do tej pory byly upaly.
_________________ Zamojska Grupa Motocyklowa http://www.moto-zamosc.pl
Biało-czarno-pomarańczowa pomarańcza - KTM
|
14 cze 2014, o 15:20 |
|
|
Dziaku
SV Rider
|
Tak racja, mój błąd. Źle przeczytałem
|
14 cze 2014, o 15:26 |
|
|
polly
SV Rider
Dołączył(a): 18 lis 2013, o 15:05 Posty: 387 Lokalizacja: Krakuf
Moto: DR-Z400S
|
Mechanik mi powiedział, że jest w moim moto coś, co z jego opisu działa jak wyżej wspomniany PAIR. Stwierdził, że w praktyce to nie powoduje mniejszego zanieczyszczenia, a w dodatku zwiększa spalanie i zmniejsza osiągi. Jako, że nie ufam mechanikom, to szukam w internecie informacji na ten temat. Jak będzie strzelać, po założeniu przelotu, to zaślepię PAIR i zobaczymy co się stanie . p.s. Nie zależy mi na byciu ekologicznym. Motocykl to ostatni pojazd jaki powinien być eko. Niech tiry, statki itp. itd. będą, a nie motocykl, którym jeździ się dla przyjemności. Z resztą i tak SV pali mało(przynajmniej moja). Dziękuję bardzo za odpowiedź . Gdzie znalazłeś informacje?
|
14 cze 2014, o 16:42 |
|
|
27Zaku
motocyklista
Dołączył(a): 4 lut 2014, o 02:32 Posty: 138 Lokalizacja: Police/Szczecin/Szwecja
Moto: SV 650 S '03
|
@luxuser @Janek87 Dzięki. Zrobiłem chałupniczo i wszystko elegancko zeszło, potem normalnie wkręciłem i na jeździe próbnej nic nie odpadło, ani się nie poluzowało.
Teraz drugie pytanie, czy przez zmianę oleju lub/i nasmarowanie łańcucha, mogą wchodzić lepiej biegi? Czy po prostu sobie to wmawiam? Stary olej, był bardziej czarny niż murzyni. I czy jak po wlaniu nowego oleju zrobił się ciemniejszy, to oznacza, że zebrał jeszcze pozostałości starego oleju/brudu?
_________________ Pierwszy motocykl nigdy nie powinien mieć więcej KM niż Ty Kg. http://www.27Zaku.pl - mój blog o motocyklach, zdrowym trybie życia, przemyśleniach i lifestyle'u. Suzuki SV 650 S '03 i CBR 600 F4 '99 przerobiona na tor.
|
14 cze 2014, o 18:22 |
|
|
Montana
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:47 Posty: 2660 Lokalizacja: Bjaczystok
Moto: Trufel 675
|
Na pytanie drugie i trzecie odpowiedź brzmi tak
_________________ Suzuki SV 650s 2006 -> Honda VTR 1000 SP1 2001 -> Triumph Street Triple 675 2012
|
14 cze 2014, o 19:06 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
Dołączył(a): 21 sie 2013, o 21:06 Posty: 2164 Lokalizacja: Crewkerne
Moto: SV 650S
|
| | | | polly napisał(a): Mechanik mi powiedział, że jest w moim moto coś, co z jego opisu działa jak wyżej wspomniany PAIR. Stwierdził, że w praktyce to nie powoduje mniejszego zanieczyszczenia, a w dodatku zwiększa spalanie i zmniejsza osiągi. Jako, że nie ufam mechanikom, to szukam w internecie informacji na ten temat. Jak będzie strzelać, po założeniu przelotu, to zaślepię PAIR i zobaczymy co się stanie . p.s. Nie zależy mi na byciu ekologicznym. Motocykl to ostatni pojazd jaki powinien być eko. Niech tiry, statki itp. itd. będą, a nie motocykl, którym jeździ się dla przyjemności. Z resztą i tak SV pali mało(przynajmniej moja). Dziękuję bardzo za odpowiedź . Gdzie znalazłeś informacje? | | | | |
Mechanik trochę racji ma. Jeżeli PAIR jest wymyślony tylko po to żeby sprzęt przeszedł badania to do kibla z nim (a w starych sv właśnie taki jest, dorobiony w szopie). Gdzieś nawet w jakiejś mocno uczonej publikacji Stało jak wół napisane że stary Bentley zżerając galon benzyny przejedzie 10 mil to i tak mniej syfi niż nowy Bentley z komputerami, katalizatorami i innymi goownami ale bez prawdziwej skóry na siedzeniach (ekologiczna znaczy ) Pali galon benzyny na 7 mil.
|
14 cze 2014, o 19:19 |
|
|
Janek87
SV Rider
|
27Zaku Informacja pochodzi z Haynes'a ale pewnie w serwisówce też to jest. Książkę mam pod ręką a pdf'ów nie lubię czytać. W każdym razie wychodzi na to, że stosowali to na siłę tylko w bardziej "restrykcyjnych" krajach. Tak więc zaślepienie tego nie powinno objawiać się niczym szkodzącym silnikowi. Poczytaj trochę w dziale poprawy osiągów, tam się można zastanawiać jak to wpłynie
|
14 cze 2014, o 23:00 |
|
|
Michał SPI/SZ
pieszy
Moto: SV650N 2003
|
| | | | polly napisał(a): Mechanik mi powiedział, że jest w moim moto coś, co z jego opisu działa jak wyżej wspomniany PAIR. Stwierdził, że w praktyce to nie powoduje mniejszego zanieczyszczenia, a w dodatku zwiększa spalanie i zmniejsza osiągi. Jako, że nie ufam mechanikom, to szukam w internecie informacji na ten temat. Jak będzie strzelać, po założeniu przelotu, to zaślepię PAIR i zobaczymy co się stanie . p.s. Nie zależy mi na byciu ekologicznym. Motocykl to ostatni pojazd jaki powinien być eko. Niech tiry, statki itp. itd. będą, a nie motocykl, którym jeździ się dla przyjemności. Z resztą i tak SV pali mało(przynajmniej moja). Dziękuję bardzo za odpowiedź . Gdzie znalazłeś informacje? | | | | |
Bezdyskusyjnie powoduje zmniejszenie zanieczyszczenia czyt. toksyczności spalin, z jednej strony masz gazy bardziej szkodliwe dla człowieka - rakotwórcze, czyli te bogate w HC (Twój moto bez systemu PAIR), z drugiej strony masz gazy których szkodliwość jest zredukowana do minimum dzięki systemowi PAIR. Czy zwiększa spalanie? Moim zdaniem nie, a nawet jeśli to zmierzą to tylko ludzie ubrani w białe fartuchy. Podejrzewam, że jeżeli spalanie różni się w zależności od wyposażenia silnika w system PAIR to będzie to dla Ciebie śmieszna różnica. Czy zmniejsza osiągi? Jak wyżej. Po wymianie tłumika na przelot prawdopodobnie będzie zionął ogniem, najprostszy sposób na pozbycie się płomieni z wydechu to odłączenie zaworu PAIR od podciśnienia. Czy coś się stanie? Moim zdaniem silnik nie poczuje różnicy.
|
15 cze 2014, o 11:10 |
|
|
KrzysPL
motocyklista
Dołączył(a): 9 lut 2014, o 17:41 Posty: 263 Lokalizacja: UK - Hemel Hempstead
Moto: SV650s K5
|
Też mi się nie wydaje, że PAIR może wpłynąć na osiągi silnika. W końcu to jest zwykła pompka, która pompuje powietrze do wydechu.
|
15 cze 2014, o 11:16 |
|
|
Pawel21
rowerzysta
Moto: sv650s k5
|
Wczoraj diagnosta stwierdził, że mój reflektor jest angielski i nie podbił przez to przeglądu. Na lewej lampie napisane jest e13. Nigdy nie dostawałem żadnych znaków, że kogoś oślepiam, a światło moim zdaniem pada na prawą stronę. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/413 ... 21812.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f38 ... 22452.htmlCzy na tej podstawie mogę być pewien, że diagnosta się mylił?
Ostatnio edytowano 15 cze 2014, o 11:55 przez Pawel21, łącznie edytowano 1 raz
|
15 cze 2014, o 11:34 |
|
|