Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 19 kwi 2025, o 13:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Pomysł na motocykl 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: litr s k5---->
Post Re: Pomysł na motocykl
Bede obserwowal. Ciekawe co to z tego bedzie bo NTV to ciut niewdzieczny material do przerobek jest moim skromnym zdaniem.
Na pewno juz sam przodek doda sporo uroku. Masz kolo i reszte do przodka czy bedziesz modzil oryginalne kolo od NTV?

Obrazek

---==Facebook==---

25 paź 2014, o 00:09
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: X11
Się mi przypomniało jak jeszcze kiedyś chciałem kupić NTV http://www.hawkgtforum.com/forum/forum/ ... o-together

25 paź 2014, o 00:52
SV Rider

Moto: SV 650S
No trochę ciężko będzie. Konstrukcja ramy nie za bardzo uległa modyfikacjom. Gigantyczny ogon niczym wieża Eifla przyspawana na amen. W zasadzie piła ja załatwi :obity: Ale i tak zostanie niezbyt poreczna cześć tam gdzie mocowanie amortyzatora jest. Tak głupio to trochę wyglada co wyraźnie widać na tym linku z Brosską co Janek wkleił. (Bross albo Hawk. Rama z aluminium ale w zasadzie bardzo podobna do tej w NTV. No i ten tłumik tam pasuje uważam jak piesc do nosa. Tym bardziej że zaciemnia obraz szprynglami na którym wisi)
Właśnie najbardziej zastanawiam się co z tym zrobić :hmm: Pochlastać od tak sobie nie mozna bo wahacz w końcu też musi się czegoś trzymać.
No ale mam nadzieje że jakoś wybrnę z tego.

Żadnego extra koła nie mam. Migneła mi mysl żeby przerabiać oryginalne koło ale daruje sobie. Predzej cos się ulepi z jakiegoś akcesoryjnego, typu jakie od SV czy innego Kawasaki :obity:
W każdym razie koła waskie w rozmiarach 110 i 140. Żadne takie jak w walcach drogowych.

,,,,
fajna koncepcja
Obrazek

25 paź 2014, o 08:22
SV Rider

Moto: TT1050
Jak celujesz w takie wąskie kółka, to być może podpowiem Ci łatwe rozwiązanie. Zamiast pchać tam przód od jakiegoś GSXR'a, zastanów się nad KTM. Koła od LC4 Duke lub supermoto to 17" z oponą 120 z przodu i 150 z tyłu. Wersja enduro to 21" z przodu z oponą 100/90 i 18" z tyłu z oponą 130-140/80. DUke ma odlewane, SM i E oczywiście szprychowe, więc na dzień dobry +10 do wyglądu :P Zawieszenie od supermoto raczej by się nie sprawdziło, bo po co komu 250mm skoku tym bardziej 300mm od E, ale już taki LC4 Duke ma niższy zawias. SM ma w standardzie zacisk 4-tłoczkowy Brembo i tarczę pływającą 320mm. Nie pamiętam jaki hamulec jest w Duke, czy przypadkiem nie 2-tłoczkowy. Ale na szczęście w KTM wszystkie części składa się jak klocki lego, wszystko do wszystkiego pasuje. Pod każdy zacisk do każdego widelca można kupić odpowiedni adapter, przekładka kół to też kwestia jedynie tulejek dystansowych (których nawet nie trzeba toczyć, tylko kupuje się odpowiednie). A co najważniejsze - ceny są niskie :)

25 paź 2014, o 09:12
SV Rider

Moto: Kawasaki KLX300R
Duke ma brembo 4 tloczkowego na przodzie :D 4,5" z tylu wiec tak jak w malych sv i 160 wchodzi katalogowo. Akurat sie zastanawiam nad sprzedażą kol z duka bo szprychy skompletowalem prawie.

Biało-czarno-pomarańczowa pomarańcza - KTM

25 paź 2014, o 09:45
SV Rider

Wiecie co. Kilka godzin patrzylem na potwore, mierzyłem itd...
Rama NTV nie nadaje się do takiej wizji jaka miałem. Nawet gdyby to ulepil to wygladałoby jak pół ch.... za krzaków.
(i przede wszystkim z punktu widzenia ergonomii byłoby nie do przyjęcia dla mnie)
Zakładając natomiast maksymalne wykorzystanie tego co NTV dostała w naturze można z powodzeniem przymiarke zrobić do mniej wiecej takiego :

Pozwoliłem sobie wygimpować dokładniejszy obraz własny ze szkicu który gdzieś tam w necie wyrwałem

Obrazek

Jeżeli mu jeszcze dodać fajny zawias na przód i wywalić rurę to chyba ujdzie co?

25 paź 2014, o 15:57
SV Rider

Moto: SV650S'99
Trochę jak CB500, mi się podoba :spoko:
Tylko koła bym jakieś fajniejsze wrzucił.

25 paź 2014, o 16:30
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: X11
Spoko :spoko: Oryginalna rama fajnie schodzi aż do setów. Ten ogon dużo lepszy niż oryginał ale może coś bardziej filigranowego jak w dukacie :hmm:
Tak przy okazji, to Bross i Hawk miały alu ramę? Zwykła NTV ma stalową.

25 paź 2014, o 16:44
SV Rider

Na przód można dac co tam chcesz ale z tylnym nie będzie łatwo. To co nazwalibysmy piastą koła ma papierową :obity: grubość i z tego co już zdążyłem obczaić niezmiernie trudno byłoby wstawic koło od np. BMW czy KTM. No chyba że nie zwracać uwagi na linię ustawienia w osi i pogodzic się z przesunieciem kilka cm..
:obity:

Janek :) Tak Bross i Hawk maja alu ramę. Nie jestem pewien czy wszystkie bo zdaje się też bywały w jakichś czczególnych modelach stalowe. NTV-ki łącznie z pierwszą Revere 600 mają stalowe i ogon nie jest dokręcany do niej tylko przyspawany na amen w pacierzu z rur zajumanych na budowie.

Ostatnio edytowano 25 paź 2014, o 16:51 przez Rozkosmany, łącznie edytowano 1 raz

25 paź 2014, o 16:46
motocyklista

Moto: TLS i TLR
A ja bym pokombinował z przednią lampą i tłumik na drugą stronę albo zrobić jakoś tak żeby nie zasłaniało felgi.

25 paź 2014, o 16:46
SV Rider

A no wiadomo, lampa do przeróbki. Tłumika na drugą stronę dać za bardzo nie idzie bo wahacz tam już jest. Można ew. zrezygnować z centralnej podstawki (i tak sie nie przyda do smarowania łańcucha) i zrobić jakiś tłumik wiszący . Teraz dużo moto takie ma Kawka ER6 np. albo Panigale :hahaha:

25 paź 2014, o 16:53
motocyklista

Moto: TLS i TLR
W sumie jakby tylko go skrócić tak żeby się kończył przy podnóżku pasażera to nie było by źle.

25 paź 2014, o 17:01
SV Rider

Mialem wlasnie pisac o kominie z ER6n. Najbardziej by chyba tutaj pasował albo taki jak ja miałem w SV, od BMW S1000RR.

25 paź 2014, o 18:06
SV Rider

Moto: GSX-R750 K5
Ja gdybym miał budwać motocykl prawie od podstaw (z innych motocykli), to zbudowałbym sobie maksymalnie możliwie wyścigową replikę YZR M1, i to najlepiej (wiem że to sprzeczne) homologowaną.
Albo najlepiej dwie,
homologowaną i nie.

xd

26 paź 2014, o 12:31
SV Rider

Moto: SV'01 Raptor650'09
Działaj coś takiego :O
http://m.youtube.com/?gl=PL&hl=pl&rdm=1 ... jJ1iYtg_OM

27 paź 2014, o 14:07
SV Rider

Z NTV mnie poniosło ideologicznie :obity:
Po dokladnym rozważeniu po prostu zrobię to co realnie jest możliwe i daje szansę że jakoś przyzwoicie bedzie wyglądać.
Jeżeli kiedykolwiek miałbym coś od zera robić to np. taki mi odpowiada:

Obrazek

27 paź 2014, o 21:28
SV Rider

Panie i panowie :)

A co powiecie na takie koła ??

Obrazek

Sęk w tym że oba są 18 calowe. I o ile przednie 18 to mi raczej nie będzie zawadzać (nawet wprost przeciwnie) to fajnie byłoby zmontować felgę 17-ke dla tyłu na takich ramionach. Poza tym na tył wolałbym mimo wszystko opone 140-150 a max rozmiar do nadziania na oryginał to 120

A to tylne
Obrazek

Modułowa budowa jak na moje umożliwia rozkucie i zabranie tych 17-18 mm żeby wepchać tam dostosowaną felgę 17 cali.
Tym bardziej że dłubanie z piastą i tak mnie nie minie

29 paź 2014, o 20:16
SV Rider

Naprawdę nie myślisz o szprychowych? Bardzo pasują do takich projektów... Wbrew pozorom skompletowanie zestawu 3,5 i 4,25 albo 4,5 na 17" nie jest drogie... Jeśli nie robisz tego na markowych gratach typu Excel/Talon itp itd. Komplety kół supermoto stoją już od 800zł/1000zł.

29 paź 2014, o 21:48
SV Rider

Ależ myślę :mrgreen: Nie mniej te kółka powyżej pociągają mnie swoją odmiennością od oklepanego standardu.
:O
Kuszą panie, kuszą
Tak jak pierwsza dziewczyna :mrgreen: Wszystkie chłopaki za blondynkami z zaznaczonymi juz odpowiednimi kształtami a mnie wpadła w oko taka ryża chudzinka. Babka jak ja zobaczyła to z mety strzeliła: oooojojoj, dziecko. A tobie to tam w domu dają co jeść? Póżniej nazwała ją Słomka i tak już zostało
:hahaha:
I z uporem godnym lepszej sprawy próbowała ją dokarmiać na wszelkie sposoby, odpowiednio treściwym żarełkiem.
No ale lipa panie. To stworzenie mało co lubiło jeść, a nawet jeżeli coś jadło to dużo się nie zmiesciło
:hahaha:
Ale za to fajnie jadła mi z ręki B)
Oczywiście troche kozaczę bo lekko nie było. Słomka była dla mnie niesłychanie ważna i gdy nikt nie widział to dużo dla niej robiłem.
Zdaje się wiadomo jak to można nazwać.
Dłuuuugo byliśmy parą, na tyle długo że już nawet w rodzinie plany weseliska mieli. W tym czasie Słomka wyrobiła się. Wprawdzie mocno tu i ówdzie kształty jej się nie uwypukliły, jednak jako całość w odbiorze była mocno zwracająca uwagę :serduszka: otoczenia. A już męskiej jej części to wogóle. (w przypadku kobiet nieodmienne pytanie zasadznicze: jaka farba malujesz włosy ?? I odpowiedź zgodna z prawdą: wcale nie maluję. A u facetów zaczynąło się najczęściej od: yyyyy-mmmmm-hymmmm-hyhyhy :obity: )
Jednym słowem miałem farta :spoko:

i tak jakoś zostało mi do teraz> Za rudą obejrzę się zawsze. Jezeli nie uda mi się dokładnie to nawet zawrócę motóra i poprawkę zrobię. Ale też i podrabianą farbą rudą to chocby nie wiem co to rozpoznam ścieme z miejsca. To jedyny w swoim rodzaju i trudny do uzyskania kolor metodami przemysłowymi :obity:

29 paź 2014, o 23:23
SV Rider

Osoby zainteresowane jedynie wątkiem motocyklowym powinny skończyć na przeczytaniu pierwszego zdania :hahaha:

30 paź 2014, o 00:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona