Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 19 kwi 2025, o 17:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 201 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Refleksje po 3 latach współżycia...SV 
Autor Wiadomość
Mister SVforum 2014

Moto: VFR 800X Crossrunner
Post Re: Refleksje po 3 latach współżycia...SV
kacperski napisał(a):
Znaczy lans?

Znaczy " ;) "

27 sty 2015, o 01:25
SV Rider

Moto: VFR 1200 F
plastic napisał(a):
(...) ale jest dobrym odbiciem do przesiadki na motocykl.

Ja się z tym zgadzam :) Jak dla mnie SVka jest dobra na pierwszy duży motocykl (klasę <=500 zaliczam do małych motocykli).

Eks posiadacz SV650 powiedział mi pewne zdanie "Jak ogarniesz V2 to później żaden motocykl Cię nie zaskoczony". Po dwóch sezonach jazdy mogę też się pod tym podpisać...

Czyta się: Mickon®

27 sty 2015, o 08:12
motocyklista

Moto: SV1000S 2006
Dono napisał(a):
Nie trzeba odkręcać do końca ;)

Jak najbardziej się zgadzam.

Uważam, że jazda na poziomie 75%-80% swoich umiejętności jest jak najbardziej optymalna. Zawsze pozostaje te 20% umiejętności w ewentualnych trudnych sytuacjach.

Chyba, że dla kogoś odkręcenie na maksa to dopiero te 75% :obity:

Ale to tylko moje spostrzeżenie :)

27 sty 2015, o 09:11
SV Rider

Moto: SV650N AD2000
Kasparow, "do końca" nie oznacza możliwości kierowcy, tylko motocykla. Jeśli wykorzystuje się max. 75% możliwości motocykla, to IMHO trochę bez sensu kupować taki motocykl

27 sty 2015, o 12:56
motocyklista

Moto: SV1000S 2006
Byłem pewny, że chodzi o umiejętności kierowcy :mur:

wszystko jasne :)

27 sty 2015, o 13:08
SV Rider

Moto: SV650 SS
Mnie sportowy motocykl nie cieszy jak się nie kręci. Dlatego lubię małe 2-suwy. Można sie czuć jak na motoGP i jednocześnie ogarniać.
A przesiadka na duży motocykl to co to ma być? jakiś 7 stopień wtajemniczenia? Przeciez to w sumie przedmiot który ma nam służyć.

27 sty 2015, o 14:36
chachar

Moto: Brak
koroviov napisał(a):
Mnie sportowy motocykl nie cieszy jak się nie kręci. Dlatego lubię małe 2-suwy. Można sie czuć jak na motoGP i jednocześnie ogarniać.
A przesiadka na duży motocykl to co to ma być? jakiś 7 stopień wtajemniczenia? Przeciez to w sumie przedmiot który ma nam służyć.

amen

27 sty 2015, o 23:14
SV Rider

Moto: różne
Inkling napisał(a):
Kasparow, "do końca" nie oznacza możliwości kierowcy, tylko motocykla. Jeśli wykorzystuje się max. 75% możliwości motocykla, to IMHO trochę bez sensu kupować taki motocykl

Wydaje mi się, że lepiej wykorzystywać tylko 75%, niż próbować wydusić z piździka 125% jego możliwości, bo to katorga dla motocykla i motocyklisty.
Zresztą, jak przyjdzie co do czego to i tak kupisz sprzęt, którym ktoś raz na jakiś czas przejechał się z żoną na niedzielną wycieczkę, niż ten katowany co weekend na torze.

27 sty 2015, o 23:27
Zobacz profil WWW
Mister SVforum 2014

Gdyby świat składał się tylko z tak "rozsądnych" ludzi jak nasi niektórzy forumowi koledzy, to świat motoryzacji nie rozwijał się zbyt szybko, bo przecież firmom motocyklowym nie opłacałoby się robić zaawansowanych technologicznie motocykli dla małej garstki klientów - tych co ogarniają. Tak to jest jak widzi się tylko czubek własnego nosa, a na dodatek łatwo ocenia się innych, oczywiście negatywnie. Dobrze, że istnieją lanserzy z kasą, kupują najnowsze drogie sprzęty i niech nawet R1 jeździ tylko po drogach publicznych i przepisowo - co Tobie do tego? Niech i ich będzie najwięcej, bo firmy motocyklowe będą sprzedawały i będą projektowały coraz lepsze sprzęty.
Jak długo żyje, a żyje już troszkę, zawsze słyszałem, że dawniej to produkowali lepsze, trwalsze, a teraz to tandeta...jak miałem kilka lat też tak mówiono. To tak samo jak słowa starszych ludzi: "ach ta dzisiejsza młodzież...". Trudno się słucha tych wiecznych narzekań.
Pewnie, że gaźnik jest lepszy, bo gaźnik to gaźnik! :)

28 sty 2015, o 00:27
SV Rider

Moto: SV 650S
Dono napisał(a):
Posty pewnych osób, o pedalskich kontrolach trakcji, lanserskich plastikach, męskich motocyklach, facetach bez kompleksów itp. bzdury są takie trochę śmieszne, trochę żałosne, a trochę zazdrość z nich bije. Ktoś tu na siłę próbuje udowodnić swoją męskość. Przykre, że tylko w ten sposób ;)

To też nie jest takie proste jak ci się wydaje:) Ale masz prawo oczywiście do swojego zdania, tak jak każdy inny łącznie z przeciwnikami twojej tezy. Gdzieś przeczytałem naiedawno: Jeden woli pannę którą w szczytowej chwili słychać w sąsiednim powiecie, a drugi cichą tak że nie obudzi kota babci w sąsiednim pokoju ale po której zostają zadrapania i ugryzienia :obity:
Osobiście :hmm: obstawiam drugą opcję :obity:
A czy mam coś przeciw ABS i innym takim wynalazkom? Powiem ci że właściwie to nie. Nie lubie tylko jeździć w grupie gdzie takowe sprzęty znajdują się. Dlaczego?
A no bo kompleksy, zazdrości itd... można równie dobrze zaobserwować w kierownikach takich sprzętów. A to co potem potrafią robić na drodze to włos się potrafi zjeżyć. Bynajmniej nie od tego jakie są ich umiejętności w posługiwaniu się motocyklem. I to już nie chodzi czy z ABS plus reszta czy też nie.
Natomiast, ci bardziej konserwatywni dorośli już raczej do tego że świadomie wybiorą motocykl (których coraz mniej) bez tych wszelkich dodatków. Teza że to z zazdrości, chęci pokazania jakim się jest twardzielembez kompleksów w zasadzie nie ma tutaj kompletnie zastosowania. Samo zycie bracie, życie. Popatrz ilu wyjechało na zawsze z tego świata i na jakich to motocyklach im się udaje najlepiej.

28 sty 2015, o 08:40
Mister SVforum 2014

Rozkosmany napisał(a):
Dono napisał(a):
Popatrz ilu wyjechało na zawsze z tego świata i na jakich to motocyklach im się udaje najlepiej.

Różnych, przeróżnych - poprzedni właściciel hayabusy, którą miałem, zginął na motorowerze. Zapewne pamiętasz te czasy gdy na włeskach się zabijali, a jak weszły cezety, emzety i jawy, to był pogrom, a SV-ałkach przy nich to ścig.

28 sty 2015, o 09:48
SV Rider

Moto: KLE-kot
Heh, widzę że dyskusja na dobre przeszła w tzw. tryb swobodny, to się włączę, co by zimową nudę zabić :)

Moje następne moto na pewno będzie miało ABS, a jakby się dodatkowo trafiła kontrola trakcji to w ogóle bajka. Pogardliwe stwierdzenia, że "nie ogarniam sprzęta" będą mnie co najwyżej śmieszyć. Moto używam codziennie i jeśli jakiś system pomoże mi nie rozwalić bryki, kiedy będę jechał w szary, jesienny poranek po zimnym, mokrym asfalcie do pracy, to księgowym i inżynierom Suzuki (ew. innej marce) będę bardzo dziękował.

Jeśli chodzi o sprzęty sportowe, to naturalną koleją rzeczy jest, że zaawansowana elektronika w nich ląduje. Są to zazwyczaj najnowocześniejsze rumaki z całej stajni producenta, na których testuje on nowe technologie, systemy etc. Wątpliwe, żeby np. Suzuki chciało testować nowoczesne systemy na Bandicie.
Jeśli komuś te elektroniczne zabawki pomagają w podjęciu decyzji o zakupie, to super - on będzie miał nową zabawkę, producent zarobi, rynek będzie się kręcił, każdy będzie szczęśliwy.
Jeśli ktoś uważa, że to gadżety dla mięczaków, to niech kupi jakiegoś Super Duke'a 1290, wyłączy elektronikę i wtedy pokazuje, jak mocno owłosiona jest jego klata. :obity:
A z kolei jeśli ktoś chce mieć sprzęta, który jest szybki i możliwy do opanowania bez elektroniki, to kupuje Daytonę 675, albo zabawowo - mniejszego Duke'a.

Nie wiem, czemu przeciwnicy nowoczesnych rozwiązań w motocyklach tak narzekają, wybór jest spory i każdy może znaleźć coś dla siebie. I czego byście chcieli? Żeby nowoczesne litry ważyły na sucho 200 kg i miały 120 KM na kole, bo to jeszcze w miarę można opanować? (to ostatnie zdanie zależy od kierownika, ja szybką jazdę na czymś takim pewnie skończyłbym z mniejszymi bądź większymi obrażeniami ciała :obity: )
A może drażni was, że lanserskie beztalencia dosiadają potwornych maszyn i zbierają przez to glorię należną motocyklistom o wysokich umiejętnościach? No cóż, mnie też to irytuje, ale to jeszcze nie powód, żeby zatrzymywać rozwój motoryzacji...

A teraz:

;)

28 sty 2015, o 10:38
SV Rider

Moto: różne
Zgadzam się z Tobą w 100%, tylko ja nie umiem tego tak ładnie opisać :)
Ale narażasz się, w oczach Jedynego Prawdziwego Męskiego Mężczyzny możesz zostać ladyboyem z kompleksami :kerm:

28 sty 2015, o 10:56
Zobacz profil WWW
motocyklista

Moto: TLS i TLR
Ja jestem jak najbardziej za techniką tylko chciałbym mieć gdzie to wykorzystywać, bo w korkach czy po dziurawych drogach nie ma gdzie a do poznania mam daleko. Górnicy strajkują, może i my wyjdziemy na ulice żeby nam parę torów zbudowali :obity:

28 sty 2015, o 11:43
SV Rider

Moto: SV650S K5
Alex napisał(a):
Ja jestem jak najbardziej za techniką tylko chciałbym mieć gdzie to wykorzystywać, bo w korkach czy po dziurawych drogach nie ma gdzie a do poznania mam daleko. Górnicy strajkują, może i my wyjdziemy na ulice żeby nam parę torów zbudowali :obity:

:kerm: :wyp: ŻĄDAMY TORÓW W KAŻDYM WIĘKSZYM MIEŚCIE :wyp: :mlotek: :baseball: :mylove: hahaha :obity:

28 sty 2015, o 11:45
SV Rider

Moto: MT07
Dono, i Ty...
Dono napisał(a):
możesz zostać ladyboyem

... jeśli nie masz odwagi zwrócić się bezpośrednio do mnie. ;P
To, że nie jesteś w stanie zrozumieć mojego zdania, w założeniu że rozumieć nie oznacza zgadzać się, to Twój problem.
Wiem że masa osób to miłośnicy zabawek, ok. Tylko czemu ma to służyć? Jaki ma sens budowanie motocykla tak mocnego, że trzeba zakładać mu elektroniczne kagańce? Aha, zapomniałem, to jest rozwój. Postaw sobie Dono w domu nawilżacz powietrza. A następnie do kompletu dorzuć osuszacz powietrza. Będziesz bardzo nowoczesny i rozwojowy. :mrgreen:
Rozumiem potrzebę uturbiania Hajki i itp. Są ludzie którzy wiedzą co z tym zrobić. Ale wmawianie że jazda po bułki 1500 konną Suprą to przyjemność jest lekko zabawne. Nasze drogi pełne są wszelkiej maści wyznawców że musi być na bogato. Czasem objawia się to ilością nieopanowanych KM, czasem kg złomu... Wedle uznania.
Mam kolegę który skasował 600RR i zakupił 1000RR. Do dzisiaj mamy bekę z niego jak się męczy z tym motocyklem. On zresztą przyznaje nam rację i tęskni za 600RR. ;)
Co chwila muszę wysłuchiwać początkujących endurowców jak to 530 na początek i tym podobne bzdety. Kupiłby 250 ale nie, bo koledzy by się śmiali. I tak walczy ze sprzętem zamiast cieszyć się OFFem. Sam lepiej się czuje na DR350 Magdy niż na swojej 600. DRka łagodniej oddaje moc i przy moich umiejętnościach daje większą frajdę. Tylko trzeba umieć się do tego przyznać zamiast jak mali chłopcy licytować się kto ma więcej. KM w tym przypadku.
Proszę, Rebelka 250, ile docinków i frywolnych żartów na jej temat i przy okazji swój, usłyszałem. :obity: Głównie od wyznawców że dużo musi być. Ale jak przyszło co do czego to proszę, kabaret jakich mało.

Tego typu przykładów można do orzygania... :mrgreen:

ETZ 251 x2 1993-1996,XL600R 1996-1998,DR800 1998-2005,RF900R 2005-2007,FMX650 2007-2009,SV650S 2008-2010,SV1000N 2010-2015, XR600R 2011-2016, CMX250 2014-2015, DR 350S 2014-..., MT-07 2015-..., DR-Z 400SM 2016-...

28 sty 2015, o 17:33
SV Rider

Moto: SV650S'99
mirek napisał(a):
Dono, i Ty...
Dono napisał(a):
możesz zostać ladyboyem

... jeśli nie masz odwagi zwrócić się bezpośrednio do mnie. ;P
To, że nie jesteś w stanie zrozumieć mojego zdania, w założeniu że rozumieć nie oznacza zgadzać się, to Twój problem.
Wiem że masa osób to miłośnicy zabawek, ok. Tylko czemu ma to służyć? Jaki ma sens budowanie motocykla tak mocnego, że trzeba zakładać mu elektroniczne kagańce? Aha, zapomniałem, to jest rozwój. Postaw sobie Dono w domu nawilżacz powietrza. A następnie do kompletu dorzuć osuszacz powietrza. Będziesz bardzo nowoczesny i rozwojowy. :mrgreen:
Rozumiem potrzebę uturbiania Hajki i itp. Są ludzie którzy wiedzą co z tym zrobić. Ale wmawianie że jazda po bułki 1500 konną Suprą to przyjemność jest lekko zabawne. Nasze drogi pełne są wszelkiej maści wyznawców że musi być na bogato. Czasem objawia się to ilością nieopanowanych KM, czasem kg złomu... Wedle uznania.
Mam kolegę który skasował 600RR i zakupił 1000RR. Do dzisiaj mamy bekę z niego jak się męczy z tym motocyklem. On zresztą przyznaje nam rację i tęskni za 600RR. ;)
Co chwila muszę wysłuchiwać początkujących endurowców jak to 530 na początek i tym podobne bzdety. Kupiłby 250 ale nie, bo koledzy by się śmiali. I tak walczy ze sprzętem zamiast cieszyć się OFFem. Sam lepiej się czuje na DR350 Magdy niż na swojej 600. DRka łagodniej oddaje moc i przy moich umiejętnościach daje większą frajdę. Tylko trzeba umieć się do tego przyznać zamiast jak mali chłopcy licytować się kto ma więcej. KM w tym przypadku.
Proszę, Rebelka 250, ile docinków i frywolnych żartów na jej temat i przy okazji swój, usłyszałem. :obity: Głównie od wyznawców że dużo musi być. Ale jak przyszło co do czego to proszę, kabaret jakich mało.

Wydaje mi się że to co powiedziałeś raczej pasuje do rozmowy mały vs "duży" motocykl ,a nie stary vs nowy. Bo o tym chyba jest dyskusja od samego początku ;)

28 sty 2015, o 17:42
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: MT07
To pasuje do obu wersji. ;)

ETZ 251 x2 1993-1996,XL600R 1996-1998,DR800 1998-2005,RF900R 2005-2007,FMX650 2007-2009,SV650S 2008-2010,SV1000N 2010-2015, XR600R 2011-2016, CMX250 2014-2015, DR 350S 2014-..., MT-07 2015-..., DR-Z 400SM 2016-...

28 sty 2015, o 17:47
Mister Apollo

Moto: Z1000
Dziaku, a że postęp spływa na wszystkie kategorie i dzisiejsze 600 wycierają podłogę litrami sprzed niewiele ponad dekady to pies?

28 sty 2015, o 17:47
SV Rider

Moto: KLE-kot
mirek napisał(a):
Ale wmawianie że jazda po bułki 1500 konną Suprą to przyjemność jest lekko zabawne. Nasze drogi pełne są wszelkiej maści wyznawców że musi być na bogato. Czasem objawia się to ilością nieopanowanych KM, czasem kg złomu... Wedle uznania.
(...)
Ale jak przyszło co do czego to proszę, kabaret jakich mało.

Mirek, sprowadzasz argumenty oponentów do absurdu, a później je ośmieszasz. Co Ty, polityk? :)
Może coś przeoczyłem, ale nie zauważyłem w tej dyskusji zwolenników kupowania KTM'a RC8 do codzienego użytku, a Ty tak sobie nas próbujesz ustawić. Może nas mylisz z klientami ze swojego sklepu? :>

28 sty 2015, o 17:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 201 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona