Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 26 gru 2024, o 21:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Wzrost, waga, dieta itd. 
Autor Wiadomość
motocyklista

Post Re: Wzrost, waga, dieta itd.
~KID, ja błagam (heh - pamiętacie: "Tony - błagam i proszę, proszę i błagam), wiem, że jestem maniakiem walczącym z wiatrakami (cala rodzina się ze mnie śmieje) - ale nie ma czegoś takiego jak 'spalanie kalorii' - to wymysł marketingowców od Tic-Taców, proszków do prania i nowej, czystej bieli... ;)

Kaloria (obecnie po za układem jedn) to ilość ciepła potrzebna do podgrzania jednego grama czystej (chemicznie) wody, w ustalonych warunkach (ciśn. 1 atm) o 1 stopień Celsjusza od, bodajże 14,5 st Celsjusza. Dlatego powalają mnie dialogi laski z tele-zakupów, rozprawiającej ile to kalorii spaliła ;))

Tyle jeszcze z termy pamiętam ;)

No wiem, wiem - tak się mówi, wszyscy tak mówią... Ale będę walczył do końca świata i jeden dzień dłużej ;) No, co innego porozmawiać o kaloryczności paliwa - np. piwa lub wódki ;)))

29 kwi 2010, o 22:38
SV Rider

Moto: Z1000 '10
PCC, nie musisz błagać :)

Natomiast zastanawiam się w takim razie, jak inaczej określać wartość energetyczną przyswajanych pokarmów przez organizm i wydatek energetyczny na wykonywanie pewnych czynności. W wiki znalazłem coś takiego:

Kalorie w dietetyce

Potoczne użycie kaloria znacznie odbiega od faktycznego znaczenia tej jednostki fizycznej. Mimo że używane jest słowo kaloria, to wartości kaloryczne produktów żywnościowych są podawane nie w kaloriach ale w kilokaloriach (skrót kcal), czyli tysiącach kalorii.
Określenie ilości kalorii w produktach żywnościowych wyraża ilość energii, którą przeciętnie przyswaja ludzki organizm przy spożyciu takiego produktu. Taka żywnościowa energia jest później wykorzystywana do podtrzymania funkcji życiowych i aktywności.

i jeszcze:

Na początku XX wieku Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (ang. United States Department of Agriculture) opracował procedurę mierzenia wartości energetycznej, która pozostaje w użyciu do dziś.
Badana żywność jest całkowicie spalana w kalorymetrze, a ciepło uwolnione w wyniku spalania jest mierzone. Ta wartość jest używana do określenia całkowitej wartości energetycznej żywności. Potem dokonuje się odpowiedniej korekty opartej na rzeczywistym sposobie przyswajania energii przez człowieka.
Na przykład, czysty cukier uwalnia około 3,95 kcal całkowitej energii na gram, ale współczynnik przyswajalności dla cukru wynosi u człowieka ok. 98%, więc wartość energetyczna cukru wynosi 3,87 kcal na gram.

Może nie walcz, tylko po prostu napij się piwa :piwo: :)

30 kwi 2010, o 08:11
motocyklista

I to jest najlepszy pomysł! ;)

30 kwi 2010, o 08:34
SV Rider

KID napisał(a):
....Może nie walcz, tylko po prostu napij się piwa :piwo: :)

pcc napisał(a):

Piwo jest napojem jak najbardziej dietetycznym :D Warunek: musi być zimne. Wtedy organizm człowieka więcej energii traci na ogrzanie napoju w żołądku, niż dostarcza wypite piwo :> Przynajmniej ja będę się trzymał tej teorii do upadłego ;P
PZDR.

4 maja 2010, o 23:10
Mister Apollo

Moto: Z1000
vinca napisał(a):
... do upadłego ;P

To akurat wymaga tylko odrobiny cierpliwości (i solidnych zapasów) :->

5 maja 2010, o 14:44
motocyklista

vinca napisał(a):
KID napisał(a):
....Może nie walcz, tylko po prostu napij się piwa :piwo: :)

pcc napisał(a):

Piwo jest napojem jak najbardziej dietetycznym :D Warunek: musi być zimne. Wtedy organizm człowieka więcej energii traci na ogrzanie napoju w żołądku, :> Przynajmniej ja będę się trzymał tej teorii do upadłego ;P
PZDR.

Ja też!!!!!!Dlatego nigdy nie odmawiam sobie lodów, które wcinam tonami i nic!!!! :boogie: :>

4 cze 2010, o 23:30
SV Rider

177/76kg

Niby idealnie, ale z powodu szybkiego przyswajania kalorii - nikt mi mojej wagi by nie dał. Genetycznie jestem szczupły. A do tych co palą - ja nie mogłem przebic 70kg wagi. Zmotywujcie sie i rzućcie palenie chociaż na miesiąc. Waga później (przynajmniej mi) jak zaczynacie palic, się utrzyma. Ja przytylem 10kg i stoi ta waga, aż znów myśle rzucić na jakiś czas żeby nabrać na wadze :)

5 cze 2010, o 07:13
motocyklista

Łojezuuuuuu fajki byłyby ostatnią rzeczą jaką bym sobie odmówiła :boogie:
Lubię palić :mrgreen: a swoją drogą to mam tendencje do tycia :razz2:

5 cze 2010, o 07:44
SV Rider

Nie chce mi się zakładać nowego wątku, a ten wydaje się w miarę podobny.

Jeśli ktoś ma zamiar biegać, powinien wiedzieć że podstawowym elementem do biegania jest obuwie (przynajmniej przy dodatnich temperaturach). Jednak dobór butów nie jest tak oczywisty. Są różne buty dla różnych stóp. Tutaj macie test, jak sobie sprawdzić jaki macie rodzaj stopy i jakie w zależności od tego dobierać buty do biegania.

http://aktywni.pl/aktualnosci/test-wodny/

7 cze 2010, o 22:58
SV Rider

Moto: Z800
Jest jeszcze opcja biegania boso - jak twierdzi autor najbardziej naturalna, skuteczna i zdrowa: http://www.amazon.com/Born-Run-Hidden-S ... 0307266303

7 cze 2010, o 23:05
rowerzysta

83 kg @175 cm i od 4 lat siłka 3x w tygodniu :spoko:

7 cze 2010, o 23:08
SV Rider

Jamez napisał(a):
jest jeszcze opcja biegania boso - jak twierdzi autor najbardziej naturalna, skuteczna i zdrowa: http://www.amazon.com/Born-Run-Hidden-S ... 0307266303

Tak. Trzeba się chyba urodzić w Górnej Wolcie, Ugandzie albo innym kraju trzeciego świata, gdzie buty oznaczają luksus :hmm: . Już widzę osobę chodzącą od dzieciństwa w butach, biegnącą przez las iglasy i pokonującą kilometry ścieżek wysypanych igliwiem i szyszkami :) No dobra - niech to będzie asfalt z małymi kamykami :)

7 cze 2010, o 23:15
SV Rider

Moto: Z800
Heh, podobno to tylko kwestia przyzwyczajenia, nasze europejskie delikatne podeszwy potrzebują kilku tygodni i się uodparniają (nie mówię z praktyki :) ) (patrz W.Cejrowski)

7 cze 2010, o 23:17
SV Rider

Moto: SV 1000S
Cejrowski na boso to tylko po studiu chodzi :P

8 cze 2010, o 09:19
SV Rider

Moto: SV 650S '03
Od trzech lat regularnie co niedziela biegamy na plaży małą grupką. Jak tylko rozwija się wiosna i temperatury już są znośne, to lecimy na bosaka.
Mówię Wam, to zajebiste uczucie biegać przy brzegu boso i co jakiś czas pozwolić fali schłodzić stopy :).
Poza tym tak jak napisał Jamez to najbardziej naturalna i zdrowa forma biegania. Całę stopy się masują i całe pracują na naszą wydajność w bieganiu. Dla porównania mierzyliśmy czasy kiedyś i bez butów było lepiej.

8 cze 2010, o 10:54
SV Rider

Moto: 636 '03
Po piasku jak najbardziej, ale jakby tak biegać po asfalcie czy ubitych drogach - to kolana mogą mieć ciężko.

8 cze 2010, o 11:42
motocyklista

szydello napisał(a):
Po piasku jak najbardziej, ale jakby tak biegać po asfalcie czy ubitych drogach - to kolana mogą mieć ciężko.

Często biegam po plaży ,albo śmigam na kijkach i bardzo często spotykam się z uwagami że po piasku się nie powinno :hmm:

8 cze 2010, o 13:10
SV Rider

TastPiotr napisał(a):
Od trzech lat regularnie co niedziela biegamy na plaży małą grupką. Jak tylko rozwija się wiosna i temperatury już są znośne, to lecimy na bosaka.
Mówię Wam, to zajebiste uczucie biegać przy brzegu boso i co jakiś czas pozwolić fali schłodzić stopy :).
Poza tym tak jak napisał Jamez to najbardziej naturalna i zdrowa forma biegania. Całę stopy się masują i całe pracują na naszą wydajność w bieganiu. Dla porównania mierzyliśmy czasy kiedyś i bez butów było lepiej.

Gdyby tak było, gdyby tylko bez butów można było uzyskać 0,1 sekundy a nawet 0,01 sekundy, to biegacze biegaliby bez butów. A tak nie jest. Buty zapewniają lepszą amortyzację i umożliwiają lepsze odbicie. Po prostu cała guma (żel, pianka, czy co tam jest) zapewniają lepszą zamianę energii. Biegając boso nie masz tej przewagi.

Może i jest to naturalna i zdrowa forma biegania, ale uważam że nie jest ani zdrowa ani efektywniejsza.

8 cze 2010, o 19:37
SV Rider

Moto: SV 650S '03
KID napisał(a):
Może i jest to naturalna i zdrowa forma biegania, ale uważam że nie jest ani zdrowa ani efektywniejsza.

Troszku się zamieszałeś.
Co do sportowców masz racje, jeśli coś by to dało to by biegali bez butów.
Ja będę się jednak trzymał swojego zdania. Uważam, że na plaży but przegra z gołą stopą. W tym przypadku to piasek działa jako amortyzator, a siła mięśni jest przenoszona na podłoże każdym kawałkiem stopy. Wiem, że teraz robią super dopasowane buty, układające się do kształtu stopy itd, ale i tak tylko goła stopa zapewni na piasku najlepsze odbicie.

Apropos zdrowia:
(znalezione gdzieś w necie)
Cytuj:
Bieganie po plaży ma dodatkowy aspekt zdrowotny , powietrze nad morzem jest wysycone jodem. Bieganie w takich warunkach działa jak inhalator. Jod, w sposób leczniczy wpływa na drogi oddechowe i pokarmowe twojego organizmu. Biegając po plaży wzmacniasz mięśnie poprzeczne i podłużne stóp, co zapobiega płaskostopiu, a także bardzo dobrze rozwija wszystkie mięśnie podudzi i ud.

8 cze 2010, o 20:47
SV Rider

Rozwinę trochę. To pierwsze to cytat, to drugie to moje zdanie. Oczywiście przy najbliższej okazji możemy to sprawdzić :)

A co do drugiego cytatu to oczywiście się zgadzam - w częsci pierwszej :)

8 cze 2010, o 21:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona