Re: Alfa Romeo 159 który silnik 1.9 JTDm 150km vs 2.0 JTDm 1
Mój wujo posiada Alfę z takim silnikiem. Nie słyszałem od niego żeby w jakikolwiek sposób marudził na ten samochód poza jedną sprawą (to chyba rodzinne)
Dużo pali jak na traktor
i cholernie drogie lampy do niego są. Ciotka pojechała na zakupy i przycelowała w słupek na parkingu
Nieodmiennie przymiarke robi do Peugeota 409 2.0 HDI który według niego palił o wiele mniej a Alfa to żre 7-8 litrów.
Ponieważ ja kiedys również posiadałem takiego samego pełgota to smiem twierdzić że wujo trochę ściemnia.
Wcale tak mało pełgot jak na traktor oczywiście
nie palił i z łatwością wciagał 7 na trasie. Oczywiście mam na mysli trasę z sensownym tempem przemieszczania się, może nie motocyklowym ale takim prawie. A więc palił mniej więcej tyle samo co Alfa.
Pewno gdyby zrobić blokadę na speeda i pedał gazu na dotyk to oba te traktory pojachałby na 5l/100 km
(świętej pamięci rekordzista, samochód szpetny okrutnie ale nadrabiający innymi cechami. Citroen ZX 1.9 turbodiesel(z trochu podkręconymi sprężynkami od regulacji ciśniena doładowania). Buta jak na traktor miał kapitalnego i z powodzeniem mógł stawać w szranki z tuningowanymi wieśwagenami wszelkiej maści, średnio na trasie PL-UK palił 4l/100. Cytryna w końcu juz całkiem się rozlatywała a jej silnik w dalszym ciągu wyrywał płyty z chodnika. To był jedyny samochód który był w stanie ukręcić półoś
Wiem, bo przez to stałem w Calais przez weekend aż żabojady zechca otworzyć jakiś serwis)