Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 20:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Przekaźnik elektryczny 
Autor Wiadomość
motocyklista

Moto: SV650N 2003
Post Przekaźnik elektryczny
Siema!
Potrzebuję schemat podłączenia przekaźnika elektrycznego z bezpiecznikiem.
Otóż kupiłem dwie lampy do SV'ki, które chcę zamontować zamiast pojedynczej montowanej seryjnie. nowe lampy działają na zasadzie svkowej, czyli, pozycje, krótkie/długie. Wystarczy kabelki podpiąć i gitara, to proste.
Założenie dwóch reflektorów na pewno obciąży instalację elektryczną, więc pomyślałem że założę przekaźnik elektryczny z dodatkowym bezpiecznikiem.
Problem w tym że nie wiem za bardzo jak to zrobić i jaki przekaźnik kupić, jest ich tyle do wyboru teraz że dla mnie jako amatora stanowi to kłopot.
Pomożecie? :)

13 mar 2015, o 11:23
SV Rider

Moto: Versys; SV650N
Post Re: Przekaźnik elektryczny
Najpierw sprawdź jaki jest seryjny przekaźnik. Na obudowie powinien być opisany prąd maksymalny. Jeżeli prąd pobierany przez dwie lampy nie będzie większy od znamionowego prądu styków przekaźnika to nie ma sensu go wymieniać. Tak samo z bezpiecznikiem.

13 mar 2015, o 14:23
motocyklista

Nie wiedziałem że jest przekaźnik montowany seryjnie w svce. Myślałem że jak po przekręceniu kluczyka zapalają się od razu światła to znaczy że przekaźnika nie ma i reflektory są podpięte bezpośrednio.
Spoko popatrzę jutro jak znajdę chwilę czasu.
Tak mi do głowy przyszło, a w S'kach jak to jest? Tam świecą obie lampy an raz czy tylko jedna a druga włącza się przy długich? Jeśli tak , próbował ktoś podłączyć pod krótkie jednocześnie? Zakładał wtedy przekaźnik? Myślę też by sprawdzić pobór prądu przy lampie akcesoryjnej i jak podłącze "custom'owe" czy będzie różnica, bo jak się nie zmieni to może dupska nie urwie :mrgreen:
Dzięki!

13 mar 2015, o 23:22
SV Rider

Moto: SV650S'99
yojimbo napisał(a):
Nie wiedziałem że jest przekaźnik montowany seryjnie w svce. Myślałem że jak po przekręceniu kluczyka zapalają się od razu światła to znaczy że przekaźnika nie ma i reflektory są podpięte bezpośrednio.
Spoko popatrzę jutro jak znajdę chwilę czasu.
Tak mi do głowy przyszło, a w S'kach jak to jest? Tam świecą obie lampy an raz czy tylko jedna a druga włącza się przy długich? Jeśli tak , próbował ktoś podłączyć pod krótkie jednocześnie? Zakładał wtedy przekaźnik? Myślę też by sprawdzić pobór prądu przy lampie akcesoryjnej i jak podłącze "custom'owe" czy będzie różnica, bo jak się nie zmieni to może dupska nie urwie :mrgreen:
Dzięki!

Obie naraz świecą.

14 mar 2015, o 00:42
Zobacz profil WWW
motocyklista

Zatem, nie trzeba żadnego przekaźnika, wystarczy mostkowanie i gitara. Chyba ze w S\kach akumulator od stara hehe.
Dzięki!

14 mar 2015, o 10:53
motocyklista

Cholera, podłączyłem obie lmapy i teraz brak świateł mijania... Pomyślałem hmm podłącze oryginalną, to samo brak świateł mijania (postojówki i długie są) W ogóle dwa razy spaliło mi bezpiecznik od krótkich świateł.
Musiałem zdjąć kiere żeby zdemontować stare uchwyty na reflektor i założyłem nowe, podczas zabiegu kiera wisiała na kablach, załamałem kabel i robi zwarcie?

17 mar 2015, o 21:26
motocyklista

Problem rozwiazany, sprawdzilem miernikiem i schemat kabli w lampie byl inny. Oto efekt :mylove:
Obrazek

26 mar 2015, o 01:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]