Vanuatu
Kilka lat temu nawet nie wiedziałem że istnieje kraj o takiej wdzięcznej nazwie
Dowiedziałem sie o jego istnieniu przez Zenka. A Zenek tak naprawdę to miał inne imię, tylko to wybrał bo w/g niego idealnie pasowało do tego kim jest. Mnie tam rybka
Zenek to Zenek i tyle, chociaż z tym egzemplarzem to takie czyny popełniałem że szwagrowi bałbym się opowiedzieć
Zenek z zawodu nie był dyrektorem tylko konstruktorem. Okrętowym
I dlatego na życie zarabiał prowadząc zakład naprawy głównie telewizorów.
Kiedyś to były czasy, telewizory 3D pod każdą strzechą, a nie to co teraz takie płaskie że definicje z geometrii trza stosować żeby to opisać. No i Zenek świetnie to naprawiał i to tak że nawet obraz do góry nogami był jak go fantazja poniosła. Wystarczyło przekręcić cewkę na kineskopie w takim 3D telewizorze. Na własne oczy widziałem bo mój egzemplarz Szajsunga wykazał taką cechę po tym jak go Zenek naprawił.
To były fajne czasy. PRL zarył ryjem, z dziesiątej potęgi świata gówno zostało i nastały czasy zajebiście republikańskie w Polsce. Można było robić wszystko i o dziwo dało się z tego żyć.
Nie to co teraz
Potem republikanów zakopano żywcem pod podatkami, namnożono wszelkiego innego badziewia i zamiast 20 miliardów nadwyżki w handlu mamy wielką czarną dziurę budżetową. Samym jej jądrem są oczywiście elyty które generują ta wielką grawitację działająca szczególnie mocno na czyjeś monety. A że ciężko zarobione to wiadomo że cholernie mocno są przyciągane.
Zenek już wtedy zdawał sobie sprawę że to skończy się chu...... a ja głupol jeden myślałem że jakoś to będzie.
A gówno będzie.
Z tego co dobre zostało to jeżyny na zakrzaczonej okropicznie działce Zenka. Ponieważ działka była w bezpośrednim sąsiedztwie niegdyś bardzo prężnego zakładu chemicznego to wiadomo że jeżyny z niej były odpowiednio wzbogacone wszystkim tym co wykapował Mendelejew plus oczywiście to o czym mu sie nie śniło.
Dzięki temu Zenek pędził z nich fantastyczny napitek
Symfonia smaków, zapachów i co tam chcecie.
Zenkowe kubki smakowe i receptory węchowe świetnie to odbierały. Moje nichchu
Ja tam zwykły chłopak ze wsi i mnie to nie podniecało. Spyrytus to potęga
No ale prawdę trzeba przyznać że Zenkowy trunek kaca wyywoływał zajebistego. Cztery dni lekko
Potem jak już nastała bida to na tej działce często prowadziliśmy filozoficzne rozważania.
Zenek w końcu powiedział: wiesz, ty to jesteś taki angielski cwaniaczek. Który chce żeby wszystkim było dobrze i nawet slalonem jeździ żeby żab nie rozjechać.
Tutaj będzie po tobie
Ja w Albionie? Zenek, chyba cie poje........
...
I co ja k..... mam teraz powiedzieć
Sprawy szły coraz gorzej. Zenkowa wywierała naciski aż w końcu go całkiem olała. Że to Zenek wszystko ma w
a że to i tamto i że wogóle cieko dba o jej dobra doczesne.
Zakręciła się koło jakiegoś frajera a Zenka wycisnęła wszyskie soki. Okazało się że z bidnego Zenka dało sie wydusić tyle że stykło na chatę i nowego blaszaka dla nowego jeb....ki..
Chciałbym powiedzieć że gołpiapiejsda z niej, ale nie jestem pewien czy to odpowiednie.
każdym razie zaraźliwe bo potem wyszło tak że skądeś to znam..
Zenkowi została trolownia w której dalej dudlał w elektronice a dominującym sprzętem była stacja krótkofalarska ze znakiem SP9 KT-cośtam.
Którą Zenek wykożystywał do gadania z całym światem po nocach.
Którejś z nich nawiązał połączenie z Icą zamieszkująca ten wdzięczny kraj: Vanuatu
Zaczęło to nabierać coraz większych obrotów i Zenek nawet popełnił przestępstwo bo dorobił takie turbo do swojej stacji że pewno spowodowało wyzdychanie wszystkich gołębi w okolicy
W każdym razie mnie już na balkon nie srały.
Potem ja wyjechałem i kontakt z Zenkiem z oczywistych powodów trochę przygasł.
Nie mniej wiedziałem troszeczke co u niego a on co u mnie.
Któregoś dnia, tak jakieś z osiem lat temu
bydzie. Dostałem paczkę.
Otwieram. W srodku opatulaona wielka butla i jedna jedyna karteczka z napisem:
Jadę do Vanuata
Ki ch...? I co ja niby sam ma to wypić?
Ponieważ nie mam ciśnienia na chlanie to postanowiłem że kiedyś wychlejemy to z Zenkiem razem.
Mailowe połączenie po jakimś czasie ożyło i przez pierwszą fotkę Zenka z Icą wiedziałem już że wspólne wyłojenie tej ostatniej jeżynówki łatwe nie będzie. Zostało odłożone na zaś... czyli termim bliżej nieokreślony..
Zenek na Vanuata to odżył jak republikanin w jenkeskim parlamencie.
Zbudował łajbę, w końcu na tym się znał. Potem zbudował kilka innych łajb na opych. A wiadomo że w Vanuata to towar pierwszej potrzeby. Ja kto nie obczaja to niech sprawdzi gdzie to jest to skapuje dlaczego wszystko co pływa ma wzięcie.
Jeszcze to że tam podatków nie ma to wogóle zajebioza
No nie?
I kto tam ruszy Zenka. Nie ma takiej opcji.
Tak mi się zdawało
Zenek miał też zbudowane jakieś szałasy dla mocno zakochanych na jakiejś tam bezludnej wyspie. Znaczy wsadzał napaloną parkę do łajby, zawoził ich na taka wyspę i wracał na chatę. Brał zakochanych na przetrzymanie
Jak to se tam dadza radę na tej wyspie. Po czym przypływał i ratował rozbitków po miłosnej katastrofie.
Czasami, jak sam to pisał tak wychodziło.
Życie.
Dostałem maila od Iki.
Zenek kilka dni temu popłyną po rozbitków i już nie wrócił. Nie dotarł też do rozbitków.
Łajbę znalazł helikoper, ale bez Zenka. Pradopodobnie na fali musiał wypaść a nie miał założonej smyczy stopu silnika na ręku.
.....
Wiem że sprawa wychlania jeżynówki jeszcze bardziej się skomplikowała.
Zenek, nie gniewaj się. Ale ja jej nie miałem odwagi, bo gdybym ruszył korek to pewno klęskę ekologiczną w Somersecie wywołałbym. Taka prawda stary.
Ale jak babcię kocham, obiecuję że ta flacha doleci ze mną. Wszystko idzie w jednym kierunku teraz. Nawet kwatermistrzostwo mała przejeła. Wiesz co to oznacza?
Masakra stary
Nawet owca na łące nie pozazdrości mi żarcia. Ale to po to żeby dotrzymac słowa.
Rok za mało, pewno dwa a najpewniej trzy.
Miałeś rację. Znaczek SP na jednostce sprawą niemozliwą jest. Będę musiał się zadowolić zwykłym G.
Albo Ika uderzy do twoich kupli i załatwię koroespondencyjnie twoje ukochane YJ
I jeb.... wszystko. Najwyżej będę miał ośmiodniowego kaca a jak
na plaży to wyzdychaja wszystkie rekiny w Vanuata.
Tak będzie stary